Kako građani shvataju slobodu?

Pazite, ne šta je stvarno sloboda kad duboko razmislimo. Na to sam odavno odgovorio sa "Sloboda je kad nisi vezan, ili na drugi način fizički sputan".
Dakle ovde nije to tema, već ... kako da vam objasnim ... bili ste nekad na Zapadu ? Ovo naročito važi za starije ! I tamo ste osetili "slobodu" ?
Jeste li razmišljali šta je to kod vas ostavilo utisak "slobode" ?
Najbolju predstavu o značenju reči “sloboda”, “ljudska prava”, “demokratija” i sl “građanin”, tj podanik dobije kad režim reši malo da ‘apsi, onako, razonode radi.

Sloboda je pre svega sloboda govora, pa ostalo. Da kad nesto kazes neces da odgovaras za to... inace slazem se da ovde hapse zbog toga...
I ovde na forumu,...brišu teme i postove!
Radi bolje reputacije foruma i naše sigurnosti. Bilo je i pojedinaca koji su pretili raznoraznim "glavurdama", ako ne koriguješ svoj stav ili razmišljanje.
Sloboda je kada svega toga, ne bi bilo!
Zapravo je sloboda iluzija stvarnosti u kojoj živimo.
Za mene je sloboda kada odem u šumu,...jer blago meni kada ih i dok ih još uvek ima. Za nekoga je sloboda odlazak u bezdušni tržni cenar,...gde kupije raznorazne potrebštine, dok slobodu vidi u tome što ih sada eto, na svakom koraku, pa može još i birati u koji.

Poslednja izmena:
I ovde na forumu,...brišu teme i postove!
Radi bolje reputacije foruma i naše sigurnosti. Bilo je i pojedinaca koji su pretili raznoraznim "glavurdama", ako ne koriguješ svoj stav ili razmišljanje.
Sloboda je kada svega toga, ne bi bilo!
Zapravo je sloboda iluzija stvarnosti u kojoj živimo.
Ma dobro, da li je jos neko zavrsio u bajboku zbog posta na forumu? Brisanje je normalna stvar, ali bajbok nije...

Ja i kazem da nismo slobodni i da ce nam tek nametnuti da ne budemo nezavisni od njih,zato su sela unistili i navukli u grad,rasturena porodica svakog pojedinca pravi misem potrosacem
Zato sada uvozite radnu snagu iz Bangladeša,...pa ti vidi na šta sve to može ličiti za jedno 20-ak godina.
Nismo ni u svetu svi kadri, da živimo u Američkom modelu društva. Kome se tamo živi,...može emigrirati u USA.

Na to sam odavno odgovorio sa "Sloboda je kad nisi vezan, ili na drugi način fizički sputan".
To je materijalna sloboda, sefe. Postoji i duhovna. Duhovna sloboda je kad si slobodan da donosis svoje zakljucke (umesto da ih neko drugi donosi umesto tebe.) Cipovana osoba, naprimer, nema duhovnu slobodu. Bilo kakav trud da budes ometen u donosenju zakljucaka na osnovu onoga sto vec znas je pokusaj da ti se oduzme duhovna sloboda. Tu je onda i sloboda da cujes sve sto smatras potrebnim da cujes. Kad se protok informacija ogranici, tako da samo neke informacije dopiru do tebe, onda gubis slobodu da budes informisan. Zato je sloboda govora bitna. Kakogod, sloboda je dosta siri pojam od ovoga sto si naveo i odnosi se na "broj ciljeva koji neko moze da ostvari". Ali da, znam, nije to tema. Sad cu da predjem na temu.

Dakle ovde nije to tema, već ... kako da vam objasnim ... bili ste nekad na Zapadu ? Ovo naročito važi za starije ! I tamo ste osetili "slobodu" ?
Na zapadu se zivi udobnije nego ovde. To samo po sebi znaci da na zapadu postoje neke slobode koje kod nas ne postoje. Koje su to slobode? Sloboda da jedes sta hoces, pijes sta hoces, izadjes gde hoces, putujes gde hoces, radis svoj posao kako hoces, naucis sta hoces (ali ne bas sve sto hoces) i slicno. Tu su, naravno, i seksualne slobode -- mozes da spavas s muskarcima ako si gej, s udatim zenama ako nisi, tu su i prostitutke ako te mrzi da trazis zainteresovane, itd. Tu je i sloboda da se drogiras, ako ti je to volja. Na kraju krajeva, slobodan si i da ne radis nista i da zivis na teretu drzave.

Imas svakojake slobode, ali kakve su to slobode i kuda vode? Nije svaka sloboda dobra.

Ja sam misljenja da si na zapadu slobodan da budes stoka tj. da budes od koristi drzavi. Ako hoces da budes nesto drugo, ne mozes. Tako da se tu sva tvoja sloboda zavesava. Pre 10 godina, a mozda i vise, neki covek u Oregonu je bio kaznjen 100,000 dolara zato sto je skupljao kisu. Ej, skupljao kisu! Moze sve na zapadu ali ako hoces da ne zavisis od drzave, e to ne moze.

Ako hoces da budes profesionalni psiholog, moze, ali samo ako su tvoje teorije korisne nama koji smo na vlasti. Nema veze kol'ko su istinite, ako nam ne pomazu da oatvarimo svoje ciljeve, cao!

Najgore je to sto to niko nece otvoreno da ti kaze, nego ce ti reci kako nisi dobar naucnik, da si kvazi-naucnik.

Al' sta ima veze. Imas titulu naucnika, odredjenu reputaciju i dobro te placaju. Sta oces vise? Uzmi te pare i trosi ih na aute i k-rve, kao svaki pravi muskarac.

Sloboda postoji samo u domenu duha.
Priroda i Društvo su determinisani.
I slobode nema bez odgovornosti i spremnosti na posljedice. Moja sloboda je da danas izađem i vozim, ali ako prekoračim brzinu...
Često se sloboda pokusava poistovjetiti sa anarhizmom, ali to bi trebalo kod većine prestati po izlasku iz puberteta.

Sloboda postoji samo u domenu duha.
Priroda i Društvo su determinisani.
I slobode nema bez odgovornosti i spremnosti na posljedice. Moja sloboda je da danas izađem i vozim, ali ako prekoračim brzinu...
Često se sloboda pokusava poistovjetiti sa anarhizmom, ali to bi trebalo kod većine prestati po izlasku iz puberteta.

Ipak ti pročitaj uvodni post, da ne komentarišeš nešto što nije tema.

"Utisak slobode" o kome ti pričaš je iluzija.
"Atmosfera slobode" je iluzija.
Pijan, naduvan čovjek, baš mala djeca i bilo ko u odsustvu razuma može imati takav utisak.
Ništa nije besplatno. Ograničen si svim i svačim, sa svih strana, osim u svom duhu - slobodnoj volji.

Sloboda je kada vazi moral i pravila koja ljudi dogovore, a pri tome ne osporavaju prava drugacijima da zive drugacije, ako time ne osporavaju drugima ista ta prava.
Utisak slobode je u glavi svakog pojedinca....sto ja ne osecam manjak slobode nigde? Zato sto drugima ne osporavam njihovu slobodu i zato sto onima koji bi moju slobodu uzurpirali znam da pomrsim konce.

Obilicu opet lupas? Pretpostavka teme ti je malo deformisana....iz malog mozga nema objektivnosti.

Banalan primer je zabrana pusenja. Glupim i sasvim ogranicenim ljudima odlazak na zapad znacio je da moraju da prestanu sa pusenjem. Masovno se prestajalo s pusenjem ili prelazilo na elektroniku. Meni niko nikad nigde nije branio da pusim na dozvoljenim mestima, ni na zapadu ni na istoku.
Dok ste vi u Srbiji branili pusenje i u kafanama, ja sam pusio i u firmama na zapadu koje su bile izrazito antipusacke....tako da je vama sve zabranjeno iz malog mozga.

Poslednja izmena:
Pazite, ne šta je stvarno sloboda kad duboko razmislimo. Na to sam odavno odgovorio sa "Sloboda je kad nisi vezan, ili na drugi način fizički sputan".
Mora da se salis - na zapadu ima toliko zakona koji ti ogranicavaju razne slobode. I nagomilavaju se.

Sloboda je kada ti po rođenju daju JMBG. Dalje o slobodi ne treba raspravljati.

Back