Kako gledate na one ljude koji su počinili samoubistvo ?

Nema pravila samoubistvo se cini na 2 nacina jedan laksi nacin iz bemisla i drugi nacin je iz boli.Iz besmisla moze biti malodusnost,bezvljonost depresija,a ovaj drugi nacin je tezi jel moze biti zbog nepravde neke koju ne mozes da promjenis,ili zbog ljubavi ili zbog propustenog zivotnog sna nekog.E sada problem je kljucni sto suicid nije uslovno vezan za materijalno stanje jel imate ljude koji su bogati poznati imaju more para zena svega i na kraju se ubiju od tuge.Zasto neko bi se pitao kada su imali sve jel to sto je neko imao sve mozda se tako nama cini ono sto je nama san nekome nije san.Npr poznati glumac holivudski Ledzer Hit ubio se a bio je bogat slavan lijep imao more zena sve ugovore najace uloge uvijek glavne bio je depresivan nikakav nije ga to ispunjavalo.Mozda san njegov nikada nije bio da bude glumac poznati sa morem para mozda mu je san bio nesto peto vecini ljudi bi njegov zivot bio san njemu vjerovatno ne.Jel uvijek postajemo ono sto ne ocekujemo da cemo biti poznata zvijezda poznajte cesto onaj koga to nikada nije zanimalo uvijek zivot tako namijeni.
Kurt Kobejn iz "Nirvane". Kod njega je bio slučaj da je ceo život pokušavao da postane slavan i kada je konačno postao, svirke su mu postale "tezgarenje" i sve je izgubilo smisao. "Life is lyer", "Život je lažov".
Tako i Hit Ledžer, njega je dokrajčilo licemerje. "Nisam rekao da imam puno prijatelja, rekao sam da poznajem puno ljudi".

Ima jedna stara izreka, koja na prvi pogled zvuči kao kletva, nešto loše, međutim kada se malo razmisli, mnogo toga objašnjava: "Dabogda se ceo život penjao i nikad ne stigao na vrh."

Moj ti je savjet ako imas para ako ne skupi ih nekako odes fino na Kubu avionom plati sebi 10 dana tih 10 dana gledaj da zivis kao nikada u zivotu pij pusi jedi tih dana sta oces muvaj zene ma radi sta oces kupaj se svaki dan max.Kada se vratis kuci vjeruj mi zaobravices na sve balkanske muke makar za tu godinu uzivaj
Ako nemas para skupljaj ih jedno 2 godine i za tih 10 dana radi sve ono sto nisi radio citav zivot i to puta 10

Moj ti je savjet ako imas para ako ne skupi ih nekako odes fino na Kubu avionom plati sebi 10 dana tih 10 dana gledaj da zivis kao nikada u zivotu pij pusi jedi tih dana sta oces muvaj zene ma radi sta oces kupaj se svaki dan max.Kada se vratis kuci vjeruj mi zaobravices na sve balkanske muke makar za tu godinu uzivaj

Ako nemas para skupljaj ih jedno 2 godine i za tih 10 dana radi sve ono sto nisi radio citav zivot i to puta 10
Ne znam koliko se možemo shvatiti ovako virtuelno, ni koliko uopšte tema ima veze sa ovim citiranim, ali odlučio sam da odgovorim jer mi je za ceo život ostala urezana u glavi slična situacija. Iz ličnog iskustva, dakle.

Bio sam jedno vreme finansijski propao a ni inače nisam nikad bio ni blizu bogat, ono srednji sloj ako to postoji uopšte, i bio sam maloletan (jer je to bitno za objašnjenje moje finansijske situacije, dok sam zavisio od punoletnih jedva sam imao da jedem i tek kad sam svoj život uzeo u svoje ruke nešto sam i postigao-digresija, ali smatrao sam bitnom)

Dakle-konačno, situacija: u srednjoj školi. Nervozan. Ne idu mi neki predmeti, niko nema TRUNKU razumevanja, "plati privatne časove" i tako dalje.
Za jelo- roditelje nemam, pisao sam na par mesta, poginuli su kad smo moj brat blizanac i ja imali 5 godina, "90-te bile, Novi Beograd, baka i deka i njihove penzije.

Na svu muku prolazim pored jednog kafića, i odlučim da budem bezobrazan i da sednem tu, u bašti. Već mi je bilo svega preko K, pa sam bio spreman i da se izblamiram ako me izbace jer je bilo :konobar: izvoli, ja "ništa hvala".

I jedna školska me vidi i priđe mi i pita što sam tako namrgođen.
Ja odgovorim "Ma pusti me, nervozan sam. Hvala na pitanju, gladan sam, od juče nisam jeo ništa i izgleda da ni danas neću".
Ona: "C,c,c...što ne odeš malo u Italiju, tamo ti je najbolje, da se opustiš, ako nastaviš ovako svaki dan da se nerviraš, pući ćeš".

U ITALIJU?! Maloletnik koji nema za sendvič.
Dan danas ne znam da li me "podbadala" ili je ćurka ozbiljno mislila.

Tako da je takav "savet" izlišan, druže, nije dečko bez mozga nego bez para, a da bi uštedeli prvo moramo imati najosnovnije uslove za to. Ne može uštedeti neko ko se 5 dana PRED PLATU muči gladan. Ni za 200 godina, akamoli 2.

Izvinjavam se ako sam nešto pogrešno shvatio. Samo me to podsetilo na taj moj slučaj.

Ne znam koliko se možemo shvatiti ovako virtuelno, ni koliko uopšte tema ima veze sa ovim citiranim, ali odlučio sam da odgovorim jer mi je za ceo život ostala urezana u glavi slična situacija. Iz ličnog iskustva, dakle.

Bio sam jedno vreme finansijski propao a ni inače nisam nikad bio ni blizu bogat, ono srednji sloj ako to postoji uopšte, i bio sam maloletan (jer je to bitno za objašnjenje moje finansijske situacije, dok sam zavisio od punoletnih jedva sam imao da jedem i tek kad sam svoj život uzeo u svoje ruke nešto sam i postigao-digresija, ali smatrao sam bitnom)

Dakle-konačno, situacija: u srednjoj školi. Nervozan. Ne idu mi neki predmeti, niko nema TRUNKU razumevanja, "plati privatne časove" i tako dalje.
Za jelo- roditelje nemam, pisao sam na par mesta, poginuli su kad smo moj brat blizanac i ja imali 5 godina, "90-te bile, Novi Beograd, baka i deka i njihove penzije.

Na svu muku prolazim pored jednog kafića, i odlučim da budem bezobrazan i da sednem tu, u bašti. Već mi je bilo svega preko K, pa sam bio spreman i da se izblamiram ako me izbace jer je bilo :konobar: izvoli, ja "ništa hvala".

I jedna školska me vidi i priđe mi i pita što sam tako namrgođen.
Ja odgovorim "Ma pusti me, nervozan sam. Hvala na pitanju, gladan sam, od juče nisam jeo ništa i izgleda da ni danas neću".
Ona: "C,c,c...što ne odeš malo u Italiju, tamo ti je najbolje, da se opustiš, ako nastaviš ovako svaki dan da se nerviraš, pući ćeš".

U ITALIJU?! Maloletnik koji nema za sendvič.
Dan danas ne znam da li me "podbadala" ili je ćurka ozbiljno mislila.

Tako da je takav "savet" izlišan, druže, nije dečko bez mozga nego bez para, a da bi uštedeli prvo moramo imati najosnovnije uslove za to. Ne može uštedeti neko ko se 5 dana PRED PLATU muči gladan. Ni za 200 godina, akamoli 2.

Izvinjavam se ako sam nešto pogrešno shvatio. Samo me to podsetilo na taj moj slučaj.
Razumijem sada tesko ja mogu znati tvoju pricu cijelu to najbolje ti znas to je jedno od resenja koje sam ti predlozio a ima i more drugih ovakvih onakvih al nadji alternativu za trentuno tvoje stanje koje je po svemu sto si iznio veoma tesko kada sam ti dao resenje to je bilo jedna od solucija e sada sto znam ne mogu ja znati tvoje materijalno stanje imas li za odlazak u neku drugu drzavu ili ne .E sada besparica je realan problem vecine ljudi ja sam prolazio licno kroz periode teske besparice a i momenata kada sam bas imao kod mene je uvije bila neka bura materijalna al opet svakome je neka prica razlicita sto znam uglavnom nadji neko najljepse resenje u skladu sa onim sto su sada tvoje neke realne mogucnosti ti najbolje znas

Poslednja izmena:
nemoze sam na Kubu..nit jezik ne znat..nezna kud gazi..i da ima pare.
Vidi ja sam bio u situacijama besparice bas al opet ja sam imao tu srecu da sam bas imao ok izbalansiranu porodicu ne mislim sada materijalno vise emotivno duhovno imao sam tu srecu da budem bas sad nekim ono dobrim ljudima relativno dobrim msm besmisleno je sada dizat u nebesa svoje najblize.E sada ako je nekome pored besparica porodicna situacija preteska msm vise na odnose izmedju njih a drustvo nije neko bajno a onda ako uzmes u obzir da osoba je prosla npr 25 godina onda je jedini izlaz odlazak u drugu zemlju sve i da osoba nadje u svojoj zemlji dobar posao odjednom prima dobar novac to ne moze da komepenzuje neke stvari o kojima sam pricao gore koje su bazicne ne govorim to sada posebno za njegov slucaj nego generalno za vecinu ljudi koji su u teskom polozaju na bilo koji nacin.Svaka osoba drugacije gleda.Ja gledam npr da ako je familija zdrava srecna uz tebe koliko god da ti mozda manjka novca uvijek se nadje resenje kazem ako neko zivi tesko ne msm sada na ljude koji nemaju nista koji su ono na socijali to je vec da bog sacuva

Ocu da kazem da je bitno da imas neki temelj u zivotu a to je zdravo odrastanje neko zdrava familija relativno kazem ne savrseno.Kod tebe je situacija bas burna na svim poljima i sada sta god postizao u zivotu u buducnosti bice ti veoma tesko cak i da dodjes u poziciju da imas mnogo vise para bolji posao jel ja gledam npr da ako je nekome odmalne teze odrastanje bilo lose drustvo ili drustvo koje te ne cijeni odnosi u familiji solidni ili prosjecni ne moraju biti nikakvi sve se to da ispraviti ako covjek ima npr 15 godina il 20 pa nadje neko super novo drustvo neke nove ljude koji ga motivisu koji su dobri super prema njemu itd.Ali problem je kada napunis 30 il 40 godina ti vise ne mozes naci puno novih ljudi u zivot posle su to sve interesne zone a i ako znas neki broj ljudi oni nekako ili ih povrsno zanimas ili ih ne zanimas ili nemaju vremena tempo zivota je drugaciji i ostajes sve usamljeniji zasto msm da je odlazak negdje vani ko moze opet kazem najbolje resenje e sada ti u materijalnoj situaciji da odes sto dalje komplikuje ti poziciju

Vidi ja sam bio u situacijama besparice bas al opet ja sam imao tu srecu da sam bas imao ok izbalansiranu porodicu ne mislim sada materijalno vise emotivno duhovno imao sam tu srecu da budem bas sad nekim ono dobrim ljudima relativno dobrim msm besmisleno je sada dizat u nebesa svoje najblize.E sada ako je nekome pored besparica porodicna situacija preteska msm vise na odnose izmedju njih a drustvo nije neko bajno a onda ako uzmes u obzir da osoba je prosla npr 25 godina onda je jedini izlaz odlazak u drugu zemlju sve i da osoba nadje u svojoj zemlji dobar posao odjednom prima dobar novac to ne moze da komepenzuje neke stvari o kojima sam pricao gore koje su bazicne ne govorim to sada posebno za njegov slucaj nego generalno za vecinu ljudi koji su u teskom polozaju na bilo koji nacin.Svaka osoba drugacije gleda.Ja gledam npr da ako je familija zdrava srecna uz tebe koliko god da ti mozda manjka novca uvijek se nadje resenje kazem ako neko zivi tesko ne msm sada na ljude koji nemaju nista koji su ono na socijali to je vec da bog sacuva
I ja mislim da je porodica i uopšte okolina bitna isto koliko i materijalno. Kad su ljudi velikog srca kako se nekad govorilo "Gde ima za 5 tanjira ima i za 6", odnosno u mojoj Osnovnoj školi smo svi davali po malo za jednog koji nije imao ništa.
Da bi i on išao na ekskurziju.
Ta vremena su nažalost prošla. Pare nikad nisu problem kad imaš ljude oko sebe a ne štakore koji samo gledaju dubinu džepa.

I ja mislim da je porodica i uopšte okolina bitna isto koliko i materijalno. Kad su ljudi velikog srca kako se nekad govorilo "Gde ima za 5 tanjira ima i za 6", odnosno u mojoj Osnovnoj školi smo svi davali po malo za jednog koji nije imao ništa.
Da bi i on išao na ekskurziju.
Ta vremena su nažalost prošla. Pare nikad nisu problem kad imaš ljude oko sebe a ne štakore koji samo gledaju dubinu džepa.
Problem je sto ako ti je koncept familije i sredine sjeban odmalena max onda ce ti citav zivot u toj sredini proci u tome sve i da sjutra postanes ono milijarder milioner nebitno bice ti sva poenta da svaki cent koji imas trosis ne na licna uzivanja i zadovoljstva nego na frustracije ili komplekse ili da parama nadoknadis muke za nesrecno odrastanje uvijek je to nekako pogresno a npr ako bi sa istom situacijom sve to imao u drugoj zemljo novoj gdje pocinjes novi zivot sve je to mnogo ljepse i bolje jel ako nisi imao svoju bajku tamo ces sa parama lako napravi novu bajku

Jel vidi zasto neko ko kada se opari trosi nevjerovatan novac na skupa auta bahacenje neke ludacke tetovaze po tijelu majmunisanja to sve vuce kompleks tuznog i neprirodnig odrastanja pare ti sluze samo da ispravis sve te muke i vratis nekako vrijeme a ne da zivis u buducnosti i nadogradis sebe zato kazem da su porodica i odnosi temelj svega a pare posle dodju samo kao neka nadogradnja kao slag na vrhu torte

Ne kazem da bi sada ti radio to da se oparis al bi nesto drugo radio na to trosio mnogo para sto bi znacilo da ti tim ulaganjem para oces na vjestacki nacin da nadoknadis neku muku ili nedostatak iz djetinjstva radio to svjesno ili nesvjesno.Sva mjesta na kojima si rastao prolazio kroz zivot za tebe nose losu karmu ako tu imas negativne uspomene obiljezen si tom glupavom sredinom prodji i sa 50 godina pored nekih mjesta gdje su te mozda kao dijete zezali odma ces da imas misli o tome ili ce ti to biti u podsvjesti.Ja msm da tu nema resenja kao neka ukleta kuca treba je napustiti i odes daleko nek ti to bude cilj u buducnosti nekoj nikada se ne zna sta ce ti zivot donijeti ti mozes kao feniks mozda u drugoj polovini zivota da se preporodis pocnes da zivis tamo posle 40 e ko zna steknes pare pokazes ovoj sredini srednji finger i posaljes ih znas gdje u pm

Ja sam ubijedjen da si ok i dobra osoba al i pored toga vidis zivot je bio gad teski prema tebi cekaj cime si tu zasluzio da te neko u drustvu zeza i maltertira pa nicim.Nisi birao te stvari tako te je zadesilo moras da se boris a vremenom mozes da nadajacas sve to zivotne nepravde sigurno.Jel ako su ljudi oko tebe nepravedno te lose tretirali ti moras radom na sebi i nekom borbom da pobjedis sve to.Nek ti budu uzor ljudi koji su bili u tvojoj poziciji pa se podigli pobjedili to nadji nekoga ko je imao slicne muke i probleme odmalena kao ti a ono je uspio da napravi neku svoju pricu postane neka uspjesna osoba takav ce te najbolje razumjeti.Ako si sada na nekoj nuli u ocaju onda mozes samo da dobijes sigurno si vec i navikao na zivotne muke tezine nije ti to novo sto znam ne bih volio da sam u tvojoj poziciji teska al mogla je i mene da se zadesi i bilo koga.Sjecam se kada sam bio u skoli kao dijete imao sam odjeljenje vecinom zene bile tako da je bilo top super a ovo drugo je bilo vecinom musko sve neki banditi nistarije ljudske al eto imao sam srecu da me ne zadesi takvo odjeljenje a ja kao tip intektualni sa kosom duzom pa zamisli me u takvom odjeljenju pa snalazili bi me samo tako.Jel to su tamo djeca nekih vjerovatno narodnih sirovina,kafanskih tipova,nekome je mozda otac tu i policajac mozda kamatas mozda sofeR ili neka sirovina rurarlni neki tipovi vaspitali svoje da budu bezosjcajne barabe i sada zamisli u tom drustvu klinaca nadje se neki sin nekog umjetnika ili radnika u muzeju ili nekoga tipa sa renomenom duhom neki pa snasli bi ga odmah to je prirodno.

Poslednja izmena:
da..to..da je familija zdrava i sretna je najvaznije.

U principu nisam za to,ali svako ima neki razlog da to ucini sebi.Na samoubice ne gledam ni sa odobravanjem ni sa podrskom niti ih osudjujem.Sam postupak je za debatu sirih razmera.
I ja. Uostalom ko sam ja da bilo koga "gledam" ovako ili onako, jer bez obzira na novac i moć svi su ljudi jednaki u smislu da smo svi mi jedna ista vrsta- ljudska.

Back