- Poruka
- 6.107
Pozdrav.
Nov sam u svetu Linux-a i ne mogu da se odlucim koju distribuciju da odaberem.
Ogranicen sam hardverom, u pitanju je desktop ddr3 4gb, dual core 3.0ghz e8400, 250gb SSD i eksterna grafika 1gb.
Na ovoj konfiguraciji Win7 radi odlicno ali je zastareo, Win10 je upotrebljiv ali je pretrpan po defaultu.
Probao sam Win11 ali je on bas pretezak.
Koliko sam informisan najbolje bi bilo instalirati neku distribuciju sa xfce/lxqt okruzenjem.
Distrochooser mi izbacuje Zorin, Lubuntu, Mint.. i Elementary iz nekog razloga (koji sam probao i pored lepote nije prijatno iskustvo na mojoj masini).
Da napomenem da bih ostavio Windows jer ga ceo zivot koristim plus samostalno ucim front end, ne bih dodatno da se opterecujem i ucim Linux nego jednostavno nekad da ga butujem i malo istrazujem. Interesuje me koliko je bezbedno imati dual boot masinu, negde sam procitao da se Linux i Windows ne podnose najbolje. Nisam detaljno informisan kako Grub funkcionise.
Можеш било који на 4GB RAM-a. Linux у највише блотованом случају заузима око 1.2GB RAM-a
Ако ћеш некада само да бутујш и да истражујеш Zorin је добар за почетнике. Mint такође и то на тој машини можеш и Cinnamon.
Не подносе баш добро. Почетничка је грешка кад ставе два система.
Poslednja izmena: