Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Pozdrav.
Nov sam u svetu Linux-a i ne mogu da se odlucim koju distribuciju da odaberem.

Ogranicen sam hardverom, u pitanju je desktop ddr3 4gb, dual core 3.0ghz e8400, 250gb SSD i eksterna grafika 1gb.

Na ovoj konfiguraciji Win7 radi odlicno ali je zastareo, Win10 je upotrebljiv ali je pretrpan po defaultu.
Probao sam Win11 ali je on bas pretezak.

Koliko sam informisan najbolje bi bilo instalirati neku distribuciju sa xfce/lxqt okruzenjem.
Distrochooser mi izbacuje Zorin, Lubuntu, Mint.. i Elementary iz nekog razloga (koji sam probao i pored lepote nije prijatno iskustvo na mojoj masini).

Da napomenem da bih ostavio Windows jer ga ceo zivot koristim plus samostalno ucim front end, ne bih dodatno da se opterecujem i ucim Linux nego jednostavno nekad da ga butujem i malo istrazujem. Interesuje me koliko je bezbedno imati dual boot masinu, negde sam procitao da se Linux i Windows ne podnose najbolje. Nisam detaljno informisan kako Grub funkcionise.

Можеш било који на 4GB RAM-a. Linux у највише блотованом случају заузима око 1.2GB RAM-a

Ако ћеш некада само да бутујш и да истражујеш Zorin је добар за почетнике. Mint такође и то на тој машини можеш и Cinnamon. 🥰

Не подносе баш добро. Почетничка је грешка кад ставе два система.

Poslednja izmena:
Koliko sam informisan najbolje bi bilo instalirati neku distribuciju sa xfce/lxqt okruzenjem.
Distrochooser mi izbacuje Zorin, Lubuntu, Mint.. i Elementary iz nekog razloga (koji sam probao i pored lepote
Izbacuje ti distroe prema jednostavnosti upotrebe a ne prema snazi hardvera. Ako želiš sličan osećaj u radu, a verovatno i bolji onda probaj:
AntiX, BunsenLabs ili Bodhi.

Inače Windows7 i Linux još nekako i može ali mali ti je disk. Zbog toga ostaje kao mogućnost da istrazuješ pomoću sistema koji butujeu sa fleske Peppermint OS.MX Linux.Puppy,.Porteus,.Linux Lite.

Poslednja izmena:
Izbacuje ti distroe prema jednostavnosti upotrebe a ne prema snazi hardvera. Ako želiš sličan osećaj u radu, a verovatno i bolji onda probaj:

Inače Windows7 i Linux još nekako i može ali mali ti je disk. Zbog toga ostaje kao mogućnost da istrazuješ pomoću sistema koji butujeu sa fleske Peppermint OS.MX Linux.Puppy,.Porteus,.Linux Lite.

4GB RAM-a је више него довољно за Линукс. Рецимо моја машина под GNOME-ом и Debian 11 ради 5x брже него на Windows 7 Ultimate. Дослово све лети, а анимације су глатке. Имам 4GB RAM и i3-2120T тако да не причам напамет када делим савет. Те лајт верзије су за машине до 2GB RAM-a.

Poslednja izmena:
4GB RAM-a је више него довољно за Линукс. Рецимо моја машина под GNOME-ом и Debian 11 ради 5x брже него на Windows 7 Ultimate. Дослово све лети, а анимације су глатке. Имам 4GB RAM и i3-2120T тако да не причам напамет када делим савет. Те лајт верзије су за машине до 2GB RAM-a.
Pa ne znam, i mene čudi pošto za w7 treba oko 1GB RAM sa antivir programom i on mu lepo radi, zašto Elementary ne radi dobro? Još i sa SSDa? Možda zbog broja pokrenutih procesa koje komfornija okruženja pokreću a u tom slučaju su sigurno mnogo bolji ovi lajt distroi.

Можеш било који на 4GB RAM-a. Linux у највише блотованом случају заузима око 1.2GB RAM-a

Ако ћеш некада само да бутујш и да истражујеш Zorin је добар за почетнике. Mint такође и то на тој машини можеш и Cinnamon. 🥰

Не подносе баш добро. Почетничка је грешка кад ставе два система.
Najvise se plasim usporenog rada, zato ciljam na xfce (inace gnome me ne privlaci, ne volim krupne ikonice, kao tablet da koristim).

Probao sam nekoliko distribucija u live verzijama.

Bitan mi je izgled donekle.

Iako svi tvrde da je Zorin lepo dizajniran meni se ne svidja, los dark mod koji uvek preferiram.

Takodje mi je bitan softver, da je lepo opremljena prodavnica posto ne znam drugacije da povlacim aplikacije, kompajliram i slicno.

Za sad sam se 90% odlucio za Cinnamon Mint.

Ako nekim slucajem ostanem na Linuxu, kako funkcionise sa dva monitora? Treba mi jedan manji da bi mi desktop uvek bio dostupan, i jedan veliki samo za VSC zbog preglednosti koda.

Imam i laptop za koji treba da nabavim punjac, na njega ce ici Windows tako da je ovaj 250gb na desktopu SSD slobodan.

Pa ne znam, i mene čudi pošto za w7 treba oko 1GB RAM sa antivir programom i on mu lepo radi, zašto Elementary ne radi dobro? Još i sa SSDa? Možda zbog broja pokrenutih procesa koje komfornija okruženja pokreću a u tom slučaju su sigurno mnogo bolji ovi lajt distroi.

Elementary користи Pantheon декстоп и доста програма су му флатпак.

Najvise se plasim usporenog rada, zato ciljam na xfce (inace gnome me ne privlaci, ne volim krupne ikonice, kao tablet da koristim).

Probao sam nekoliko distribucija u live verzijama.

Bitan mi je izgled donekle.

Iako svi tvrde da je Zorin lepo dizajniran meni se ne svidja, los dark mod koji uvek preferiram.

Takodje mi je bitan softver, da je lepo opremljena prodavnica posto ne znam drugacije da povlacim aplikacije, kompajliram i slicno.

Za sad sam se 90% odlucio za Cinnamon Mint.

Mint Cinnamon ти је добар за тај хардвер.

Ovo je zauzece bez pokrenutih programa.

Screenshot from 2023-05-09 21-26-43.png

Није то баш тачно заузеће. Отвори терминал и куцај top или free -m али да тако треба да ти заузима кад отвориш GNOME System Monitor.
Samo top ukucam i lupim enter?
Terminal mi je skroz nepoznat.

Ne mogu da nadjem stock wallpaper od Elementary 7 (Horus), guglao sam ali bez uspeha. Na Git-u su sve stare pozadine. Dobro bi mi dosla pomoc.

Nikad nisam obracao paznju na opterecenje na Windows-u ali radi sporije nego Mint sigurno. Pricam za w10-11, sedmica leti na mom hardveru. Koliko sam ispratio, kad se maksimalno optereti prvo jezgro, drugo ne ide preko 3% pri normalnoj upotrebi sa 4-5 laksih programa.
Inace je pravo osvezenje. Sam biram kad i sta apdejtujem. Windows kad povuce nadogradnju svi uredjaji na mrezi postaju neupotrebljivi u smislu pristupa internetu, cak i kad se ogranici protok za download apdejta.
SSD i Linux definitivno mogu da produze zivot starim masinama za jos koju godinu.
Mogu li preko terminala da ispratim temperaturu komponenti ili postoji neki program za to?

Mislim da je slično i sa novim Mintom ako se ne obrati pažnja. Cinnamon je dosta težak što potvrđuje 227 procesa iz screenshota.

Еlementary - 80% апликација су ти инсталирани као флатпак + Pantheon који нешто оптимзован.
Mint - 0% флатпака. Cinnamon ти заузима 400-800MB RAM у зависности од дистрибуције. Има лепе анимaције али то исто има и Windows 7 (држиш само ctrl-tab)

Да не буде забуне ево код мене Debian 11 GNOME са само упаљеним Firefox-ом. Све лети напросто јер Линукс није Windows! Линукс има светлосним годинама испред бољи менаџмент процеса иако су GNOME и Windows 7 исте захтевне тежине. ☺️
Снимак екрана од 2023-05-10 13-28-04.png

Mogu li preko terminala da ispratim temperaturu komponenti ili postoji neki program za to?

Инсталирај psensor

Poslednja izmena:
Nikad nisam obracao paznju na opterecenje na Windows-u ali radi sporije nego Mint sigurno. Pricam za w10-11, sedmica leti na mom hardveru. Koliko sam ispratio, kad se maksimalno optereti prvo jezgro, drugo ne ide preko 3% pri normalnoj upotrebi sa 4-5 laksih programa.
Inace je pravo osvezenje. Sam biram kad i sta apdejtujem. Windows kad povuce nadogradnju svi uredjaji na mrezi postaju neupotrebljivi u smislu pristupa internetu, cak i kad se ogranici protok za download apdejta.
SSD i Linux definitivno mogu da produze zivot starim masinama za jos koju godinu.
Ok,lični utisak je i jedino merodavan. Temperatura može da se isprati jutilitijem
Kod:
sensors
koji je bio preinstaliran u starijoj verziji Minuta koju koristim.
PS Jackson odgovorio, promaklo mi.

Poslednja izmena:
Koji program izabrati za kreiranje butabilnog flesa?

Rufus ili Balenu?

Rufus mi je pravio problem nekoliko puta, morao sam da flesujem u DD modu, iskreno nisam citao o cemu se radi.

Sa Balenom uglavnom nisam imao problem.
Нисам имао проблема са Rufusom. Мени лепо ради.
Такође је приметна ниска температура NVME уређаја у Линуксу.
Windows не може да држи температуру од 20-21 степени за NVME као Линукс.

И наравно стара конфа са 2 гига рама лепо ради у оквиру Void XFCE Linux-a.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1338898

Nadam se da je ok temperatura.
Na w10 je u normalnim okolnostima bila oko 42-3 stepena, posle gejminga (tezih igara za ovu konfiguraciju) do 50 najvise.
Pasta na procesoru nije menjana oko 2 godine.
Ovo free memory je na Linux/u missleading jer ne prikazuje kolko je file system cache… imas programe koji to prikazuju...
kao na pr htop.

Back