Tutorijal Kako efikasno da izaberete Linuks kao novi i stariji korisnici?

Slazem se, rad sa tekstualnim programima do 95. je znalo vrlo malo ljudi. Tek sa pojavom windowsa 95, se omasovilo...
Radio sam na Unix-u i Linux-u bez GUI-ja, sve do 2001. Onda su mi objasnili da teminal mogu da imam i pod GUI-jem :P
Inace imas programe za sve zivo bez GUI-ja, ali sad eto, sta bi radio sa gigabajtima rama?

Slazem se, rad sa tekstualnim programima do 95. je znalo vrlo malo ljudi. Tek sa pojavom windowsa 95, se omasovilo...
Radio sam na Unix-u i Linux-u bez GUI-ja, sve do 2001. Onda su mi objasnili da teminal mogu da imam i pod GUI-jem :P
Inace imas programe za sve zivo bez GUI-ja, ali sad eto, sta bi radio sa gigabajtima rama?
Da li Iracle DBMS baš mora da ima GUI?

Da li ti znaš uopšte šta je to klijent server arhitektura, i da li baš svakom serveru treba GUI i monitor?
Ne znam sto me to pitas? Klijent server se pojavio sa PC racunarima, do tada su se koristili terminali i centrale koje
su povezivale terminale sa racunarom... sve se odvijalo na centralnom racunaru, jer to nije bio server...
Na tom racunaru je bila obicno prikacena konzola, i tako to...
No posle su ukapirali da deo posla moze da se obavi na PC racunaru, pa su nastale radne stanice...
i onda se pojavio server, kao taj racunar koji je nekada sve obavljao, a sada je to preslo
na klijente. onda su dosle ethernet kartice i novel netware mreza. Potom i TCP/IP mreza
koja je preovladala zbog toga sto je izabrana za internet...

Glupost su dvosložni komentari.
Глупост је тврдња да рад на Линуксу треба да буде само у терминалу...
Зашто би обичан корисник био (било кућни или на радном месту) био ограничен терминалом и то само зазо да би неко триповао како је то "достојно коришћења Линукса".

Глупост је тврдња да рад на Линуксу треба да буде само у терминалу...
Зашто би обичан корисник био (било кућни или на радном месту) био ограничен терминалом и то само зазо да би неко триповао како је то "достојно коришћења Линукса".
desktop je danas GUI, u terminalu samo radis kad si na server prikacen... lakse preci sa komandne linije na GUI, nego obrnuto...

Distrochooser Beta верзија са додатним питањима. Ко жели да проба тест...

https://beta.distrochooser.de/

Ово су моји резултати.
1. Gentoo
2. Artix
3. Debian
4. Devuan
5. Void

FoYzDYSXEAoI7V_

Pozdrav.
Nov sam u svetu Linux-a i ne mogu da se odlucim koju distribuciju da odaberem.

Ogranicen sam hardverom, u pitanju je desktop ddr3 4gb, dual core 3.0ghz e8400, 250gb SSD i eksterna grafika 1gb.

Na ovoj konfiguraciji Win7 radi odlicno ali je zastareo, Win10 je upotrebljiv ali je pretrpan po defaultu.
Probao sam Win11 ali je on bas pretezak.

Koliko sam informisan najbolje bi bilo instalirati neku distribuciju sa xfce/lxqt okruzenjem.
Distrochooser mi izbacuje Zorin, Lubuntu, Mint.. i Elementary iz nekog razloga (koji sam probao i pored lepote nije prijatno iskustvo na mojoj masini).

Da napomenem da bih ostavio Windows jer ga ceo zivot koristim plus samostalno ucim front end, ne bih dodatno da se opterecujem i ucim Linux nego jednostavno nekad da ga butujem i malo istrazujem. Interesuje me koliko je bezbedno imati dual boot masinu, negde sam procitao da se Linux i Windows ne podnose najbolje. Nisam detaljno informisan kako Grub funkcionise.

Back