U principu imas dve vrste potvrda, jednu FBI sa davanjem otisaka i drugu potvrdu lokalne policije u drzavi ili vise drzava Amerike gde si boravio-la!
FBI je obavezan, dakle dajes otiske tamo ili u US ambasadi u Beg. Cini mi se da traze 80 us$ za otiske, mislim da se salje preko ambasade, pitaj ih kad odes. Nisam siguran za slanje jer je moja zena radila u US ambasadi, pa ih je znala, te ne znam da li su joj ucinili ili je regularno slanje preko njih. U svakom slucaju mozas FEDEX om mislim da je 2600 dinara.
Ta potvrda nije smela da bude starija od 6 meseci. Proces traje vise nedelja, 6-7 sigurno a i vise, a mi smo imali dodatnih problema, jer nam nije stigla njihova koverta nikad!!!!!!!!!!! a tri meseca ne mozes da trazis posle jednog zahteva, te smo sve ispocetka....ne zelim da se secam!
Elem dok smo dosli na red, oni su sve pregledali i u dodatnom zahtevu trazili potvrde o neosudjivanosti iz US local police offica, dakle u slucaju moje supruge Mass, i DC.
Pismom se salje zahtev direktno na adresu policije, i u zavisnosti od drzave do drzave trajalo je u nasem slucaju 25 dana (DC). Da ti ne pricam da smo ih zvali i molili da malo ubrzaju jer se radi o iseljenju i upalilo je te smo nesto bolje prosli....uhhh ne zelim da se secam 2!!!!!! Svaka local police office ima svoju tarifu (traze cek na nekih 7-15 dolara) i tu su nam pomogli prijatelji iz USA. Za ove potvrde nisam siguran da svima traze ili su nama trazili jer je FBI clearance bio stariji od 6 meseci. Nije vredelo ni objasnjenje da supruga nije bila u Americi vec tri godine....
Sve se nekako zavrsilo i sada cekamo Bec da nam traze pasose!
To je bio nas slucaj,,,,
Savet: odmah krenite u proces oko FBI potvrde jer moze da traje i do 4 meseca, cini mi se, a urgencije nema!!!
Pozz
Thanx dassal, pravi si prijatelj!
Ne znam da li ce da nam, tj. meni, traze za US jer sam tamo bila samo kratko nakon sto sam napunila 18, manje od 6 meseci. Treba nam za drugde. Ali kapiram da ste vi to sa otiscima zavrsili u Americkoj ambasadi? Niste ni pokusavali u SUPu MUPu? Ako je to jedina informacija koju imas, da zovem ambasadu da pitam da li mogu da mi pomognu u vezi s tim. Aj, komplikacije. Necu ni da razmisljam o tome da nesto ne stigne i produzenje agonije koje sledi...
Hvala jos jednom.