Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas sam na sajtu British Council-a, proverio rezultate svog testa (jos me nisu zvali telefonom da me obaveste o pristiglim rezultatima). Dobio sam L 8.5, R 8, W 6.5, S 7 i overall 7.5. I ovde nastupa moja dilema. Ne znam sta mi je ciniti, pa sam naravno odlucio da se svima vama obratim za savet. Evo o cemu se radi:
I devojka i ja imamo zavrsen tehnicki fakultet koji je trajao 5 godina. Nas fakultet nam je izdao uverenje da imamo master diplomu. Dakle, nismo dobili master diplomu, nego samo uverenje da smo masteri (jer drzava jos nije propisala kako ce izgledati diploma i sta ce pisati na njoj). Prilikom bodovanja ako stavim da oboje imamo master diplomu, premasujem magicnu cifru od 67 bodova. ALI, uzimajuci u obzir najgoru varijantu, a to je da nam se za obrazovanje racuna bachelor, a ne master, onda sam kratak za 2 boda.
Da li onda da ponovo polazem IELTS? Sa minimum 4 sedmice, svakako bih imao 67 bodova. Ovako, zavisi kako ce nam racunati diplomu...

Na toj potvrdi pise, ako je to ona koju sam imao priliku da vidim, master - sa 4 godine skolovanja na osnovnim i 1 godini master studija, dakle ispunjavas uslov master + 17 godina skolovanja, potvrda vredi do izdavanja zvanicne diplome, prema tome trebalo bi da je OK. Ako je tako mogao bi da mirno predas dokumenta i cekas da ti se jave za 3 ili 4 godine, a do tada ce ovi nasi da se smiluju i izdaju diplome. Nisi nista slagao, jer ce ti na zvanicnoj diplomi biti datum kao i na potvrdi, dakle ispunjavas uslov da u trenutku podnosenja aplikacije imas ispunjeno ono sto u aplikaciji navodis.
Vidi sta ce ti i drugi savetovati, pa sam odluci, a mozda nije losa ideja da se obratis i ambasadi za savet. Naravno, opcija da ponovo polazes IELTS uvek stoji.
Pozdrav i mnogo srece.

Hvala Klika!
Problem i jeste u tome sto ne znam da li se magistratura po nasem (ranijem) nacinu studiranja automatski priznaje kao Master diploma (sto bi teoretski svakako trebalo).
Inace, uopste nemam ambiciju da nostrifikujem lekarsku diplomu. Prvo zato sto mi je dosta ucenja, drugo zato sto mi je dosta pacijenata, a trece, i najvaznije, zato sto necu da me svaka budala tuzaka kad joj se cefne. Moj ujak je ovde bio vrhunski ortoped i otisao je, izmedju ostalog, zbog diskriminacije na poslu koju je trpeo zbog vladavine mediokriteta. Dva puta je pokusao da nostrifikuje diplomu i na kraju odustao. Sada vrlo lepo zivi (kuca otplacena za 12 godina, doduse bez bazena, 2 kola, letovanja na Kubi itd.) iako ne radi kao doktor. Kune mi se da se nikada nije pokajao ni sto je otisao ni sto je ostavio klinicku medicinu. Ja sam ionako uvek bila vise naucnicki tip, mogu da se kupam i u public pool-u u community center-u, samo da zivim na miru.
Genijalan video! Na zalost, i u rodnoj zabokrecini mnogi lekari rade svasta da bi preziveli (moj gorepomenuti ujak je, neces verovati, kao student takodje taksirao da zaradi).
Inace, ko god se sprema da ide da zna da ce vrlo brzo po odlasku moci da cuje svakojake interesantne price o tome kako se tamo snasao "iz prve ruke". O mom ujki su vec nekoliko meseci po odlasku "znali" da je propao i da se vraca, onda su "znali" da nije uspeo na jugu i da je morao da prihvati posao na Aljasci da bi preziveo itd. A on svih 15 godina u Torontu. Srbija!

Slažem se s tobom uglavnom što se posla tiče, ali isto tako mislim da je deo ličnog zadovoljstva i sreće i ukoliko imaš i profesionalnu satisfakciju, u smislu da si zadovoljan poslom koji radiš.
Ne znam šta bi moglo da te zadovolji kao lekara da radiš, na duži rok?! Nije stvar u tome da budeš društveno priznat, ali jeste u tome da ti, činjenica je, znaš iste stvari, možda čak više, od onih lekara tamo u Kanadi ali nisi na njihom univerzitetu diplomirao (ili nostriofikovao diplomu) pa ne možeš da radiš tamo kao lekar. Pod utiskom sam skorašnjeg povratka iz CAN, nakon 2 godine boravka sa porodicom, jednog poznanika lekara koji je tamo radio ne znam koje poslove i evo vratio se u Srbiju da opet ovde bude lekar specijalista. Ne znam do detalja razloge, ali sigurno nije mogao da nostrifikuje diplomu (inače i ovde je "prorčao" kroz fax, kako to samo kod nas može, kao lekarsko dete!) i nije mogao da izdržava porodicu od posla koji je radio?!, mada je više verovatno da nije želeo da radi neki "sporedni" posao.
Što se tiče onog....... da me svaka budala tuzaka kad joj se cefne, mislim da se to rešava tako što se osiguraš od tkz. "lekarske greške" , plaćaš neku sumu i rešiš problem, naravno postoji odgovornost, ne bi baš trebalo da ubiješ čoveka greškom (tako je bar u SAD, radi neka moja poznanica u takvoj osiguravajućoj kući)
Ne znam, i ja se dvoumim, i što se moje struke tiče (farmaceutske) kažu da je jako teško (i traje par godina) nostrifikovati diplomu, i meni je dosta učenja, imam i završenu specijalizaciju koja je trajala 3 godine, ali manje bitno, mislim da me ne bi lično zadovoljilo na duži rok da radim neki posao koji nije u mojoj struci.

Što se bodovanja tiče, zanimalo bi me ukoliko neko zna, na koliko poena za obrazovanje mogu da računam za sebe sa faxom (4god)i specijalizacijom (3 god) i za supruga sa srednjom stručnom školom (4 god) i sertifikatom, izdatim od države Srbije (za posao kojim se bavi unazad 10 i više god.) inače to je kao neki kurs koji pohađaju oni koji nemaju radnog iskustva pa im onda izdaju taj setifikat.

Sto se tice ove price oko lekara, farmaceuta i tome slicno, problem je kada neko ne uradi domaci zadatak koji se sastoji u tome da se pre imigracije, koja je za svakog coveka prelomna stvar u zivotu, dobro raspitas i proucis sve bitne elemente zivota u novj sredini. Znaci, konkretno u slucaju ovog coveka/lekara koj ise vratio, zasto je uopste i kretao za Kanadu ako nije bio svestan cinjenice da ga ceka mukortpan rad u samom pocetku da bi se dokopao ekvivalenta diplome u svojoj struci. Neki ljudi su suvise neozbiljni, pogotovu jos ako imaju porodicu sa malom decom o kojima trebaju da brinu i izdrzavaju ih. Sa druge strane, postoji odrejen broj onih, a nije mali, koji samo sede i cekaju da im nesto padne sa neba.
Da li neko hoce ponovo da ide u skolu i uci, to je licni izbor svakog pojedinca, najbitnije je imati ideju sta i kako, i istrajati u tome, sve se moze postici ako se sa malo zdravog razuma i volje sledi odabrani put.

Pozdrav!

Sinoc sam doputovala iz Zagreba i kuci me je sacekala poprilicno sablasna informacija. Ne bih da sirim paniku, ali da li je neko cuo vest( i da li je tako nesto uopste moguce) da se za iseljenicku vizu moze konkurisati samo do marta 2008.
Informacija je "docurela" od Rusina (pisala sam vec o ovim ljudima i iseljavanju iz Ruskog Krstura), tako da nisam sigurna da li se odnosi samo na Saskatchevan.Provericu jos, mada su mi rekli da je slicna vest bila i na TV-u. Da li je neko nesto slicno cuo?????:shock:

U tom slucaju, moje pitanje je: Jos uvek nisam spremna za IELTS test. Mogu li aplicirati(cisto da zauzmem red), a u medjuvremenu cu pojacati tempo priprema za IELTS i kroz par meseci izaci na ispit? Znam da sam ,iscitavajuci ovu temu ,nailazila na slicne nedoumice ljudi koji su podneli zahtev za iseljenicku pre nego su imali rezultat testa. Da li su imali nekih problema?

Pozdrav!
U tom slucaju, moje pitanje je: Jos uvek nisam spremna za IELTS test. Mogu li aplicirati(cisto da zauzmem red), a u medjuvremenu cu pojacati tempo priprema za IELTS i kroz par meseci izaci na ispit? Znam da sam ,iscitavajuci ovu temu ,nailazila na slicne nedoumice ljudi koji su podneli zahtev za iseljenicku pre nego su imali rezultat testa. Da li su imali nekih problema?

Caos,

ja nisam cuo nista o tome, niti ima ista o tome na cic stranici, bar onoliko koliko sam ja vidio.

A sto se ovog drugog dijela tice, IELTS i sl. probacu ovako da ti dam savjet..:)
Koliko ti uopste znas engleski jezik? Koliko otprilike mislis da mozes dobiti bodova na engleski jezik? i koliko imas ostalih bodova? Izracunaj ostale bodove, i onda idi na maksimum bodova za IELTS. A moj savjet ti je svakako da predas aplikaciju sto prije. Naravno bez uradjenog IELTSa. Bodove za engelski stavi minimum toliko da ti bude dovoljno da prebacis brojku od 67.
Nakon sto posaljes aplikaciju, pocni sto prije izlaziti na IELTS i spremaj ga i ponavljaj dok ne dobijes ocjenu koju si stavila u aplikaciji ili vecu...

Ovo je moj savjet, a neko ti moze reci i drugacije..Mada mislim da je ovo naj optimalnije..

poz i srecno

Pozdrav svima.
Izvinjavam se sto iskacem iz teme,ali treba mi pomoc oko popunjavanja aplikacije(Saskatchewan Immigrant Nominee Program SINP).
Da ne duzim.Da li neko zna sta treba da popunim pod Military service u koloni Branch of service,unit numbers and names of your commanding officers, a ime oficira sam zaboravio.Vojsku sam sluzio 1991-1992,Pirot i Negotin nisam ucestvovao u ratu i nemam nikakav cin.I interesuje me kolona Rank(s).
Da li je dovoljno da im posaljem overenu fotokopiju svake strane vojne knjizice i da li ista treba da se prevodi kod sudskog tumaca?
Hvala

Pozdrav!

Sinoc sam doputovala iz Zagreba i kuci me je sacekala poprilicno sablasna informacija. Ne bih da sirim paniku, ali da li je neko cuo vest( i da li je tako nesto uopste moguce) da se za iseljenicku vizu moze konkurisati samo do marta 2008.
I

Mislim da je ovo glupost.........jedino bi mogloda se odnosi samo na odredjenu kategoriju a nikako generalno. Nema nikakve logike da se poptuno obustavi proces imigracije, prosle godine je kvota poprilicno povecana jer je bila velika potraznja na trzistu rada.
A siguran sam da bi nesto od ovoga vec bilo na CIC sajtu, koliko vidim, nema nista na ovu temu.

Pozdrav svima.
Izvinjavam se sto iskacem iz teme,ali treba mi pomoc oko popunjavanja aplikacije(Saskatchewan Immigrant Nominee Program SINP).
Da ne duzim.Da li neko zna sta treba da popunim pod Military service u koloni Branch of service,unit numbers and names of your commanding officers, a ime oficira sam zaboravio.Vojsku sam sluzio 1991-1992,Pirot i Negotin nisam ucestvovao u ratu i nemam nikakav cin.I interesuje me kolona Rank(s).
Da li je dovoljno da im posaljem overenu fotokopiju svake strane vojne knjizice i da li ista treba da se prevodi kod sudskog tumaca?
Hvala

jedno pitanje što se bodovanja, kod popunjavanja aplikacije, tiče:
zanima bi me ukoliko neko zna, na koliko poena za obrazovanje mogu da računam za sebe sa faxom (4god)i specijalizacijom (3 god) i za supruga sa srednjom stručnom školom (4 god) i sertifikatom, izdatim od države Srbije (za posao kojim se bavi unazad 10 i više god.)
Ovaj setifikat izdaje država Srbija na osnovu priznatog radnog iskustva, nije polagao ništa, a inače ko nema to radno iskustvo, pohađa kurs pa im onda izdaju isti setifikat.

Pozdrav svima.
Hvala

Branch of Service - rod koji si sluzio u vojsci, npr. infantry - pesadija...
Ime oficira ti pise u vojnoj knjizici, a za stvari koje si zaboravio ili nisi siguran, napisi N/A, bitno je da nisi bio na ratistu.
Rank - cin (redov, desetar....) - private, corporal... u tvom slucaju - Private.
Saljes overenu fotokopiju svake stranice vojne knjizice(cak i prazne) i obavezno prevod od ovlascenog sudskog tumaca, takodje sve stranice. Izgleda malo preterano, ali tako traze.

Pozdrav.

Ludi moze li mi neko pomoci?U velikoj sam dilemi.Sa raznih strana sam cuo da ako se na IELTS-u nema minimalno 7,ne vredi aplicirati bez obzira na to sto se ima dovoljan broj bodova?Naime ja i sa dve sedmice i dve sestice imam dovoljan broj bodova,pa sam u dilemi da li da apliciram dok ne dobijem minimum sve sedmice.A i nije mi jasno da li se gleda i zbirna pored pojedinacnih ocena.Naime jedan advokat iz Kanade koji se bavi iseljenickom politikom tamo mi je rekao da je precutna minimalna ocena za Kanadu cetiri sedmice a za Australiju 6.5.Ako se pita u Kanadskoj ambasadi u Beogradu samo ti daju sajt i kazu imas tamo sve.Da li neko moze da mi kaze za neki zvanicni izvor na kom bi mogao uvezi IELTS-a da se informisem ili ima iskustva .Po ntvrdnjama nekih ljudi koji su otisli mozes da imas 80 bodova ako na IELTS-u nemas 7,7,7,7,NEMAS SANSE DA DOBIJES ISELJENICKU VIZU?

Klika slazem se, to moze biti samo cista glupost . Najverovatnije se odnosi samo na tu njihovu provinciju,eventualno sam grad.....mada ipak, volela bih da sam vec aplicirala.

Landlord, puno ti hvala na savetima.Ovo sto si ti napisao (...greater than high school education),ustvari je odgovor na jedno moje ranije pitanje vezano za razliku izmedju Skilled workers i PNP opcije.Naime ko odabere Skilled workers varijantu on mora imati posao na nivou njegovih visokih kvalifikacija i iskustva sto je skoro nemoguce(sada razumem sta je Klika svo vreme pokusavao da kaze)E moj Klika,:oops:
Znaci judi iz Krstura su najverovatnije aplicirali preko PNP opcije jer su dobijali job offer za fizicke i zanatske poslove, varilacke, gradjevinske isl.(dakle bio im je dovoljan samo zanat ili srednja skola po nasem). Znaci u okviru PNP programa prolaze i ljudi sa nizim kvalifikacijama pa samim tim i zaposlenjem i nama bi ustvari vise odgovarao PNP program, ali onda bi suprug bio glavni aplikant.

sgorane72 mozda bi nam ti mogao napisati malo vise o tvom slucaju.Da li si uspeo dobiti job offer?

Ludi moze li mi neko pomoci?U velikoj sam dilemi.Sa raznih strana sam cuo da ako se na IELTS-u nema minimalno 7,ne vredi aplicirati bez obzira na to sto se ima dovoljan broj bodova?Naime ja i sa dve sedmice i dve sestice imam dovoljan broj bodova,pa sam u dilemi da li da apliciram dok ne dobijem minimum sve sedmice.A i nije mi jasno da li se gleda i zbirna pored pojedinacnih ocena.Naime jedan advokat iz Kanade koji se bavi iseljenickom politikom tamo mi je rekao da je precutna minimalna ocena za Kanadu cetiri sedmice a za Australiju 6.5.Ako se pita u Kanadskoj ambasadi u Beogradu samo ti daju sajt i kazu imas tamo sve.Da li neko moze da mi kaze za neki zvanicni izvor na kom bi mogao uvezi IELTS-a da se informisem ili ima iskustva .Po ntvrdnjama nekih ljudi koji su otisli mozes da imas 80 bodova ako na IELTS-u nemas 7,7,7,7,NEMAS SANSE DA DOBIJES ISELJENICKU VIZU?

Pozdrav,

u biti bodovi se skupljaju u svim kategorijama. Cisto sumnajma da ako imas preko 67 bodova, a ocjenu sa IELTS-a 12 (dvije sedmice i dvije sestice = 4 + 4 + 2 + 2) da ce da te odbiju. Ma nema sanse..
A gledaju se samo pojedinacne ocjene.. ne prosjek. O ovome je pisano pod temom IELTS..

pozdrav.

Ja sam dosao u Kanadu sa ocenama 6.5 6.5 7 8

Gledaju se samo pojedinacne ocene

Pozdrav

Ovo sam pitao zato sto je pre jedno 2-3 godine u Domu omladine bilo predavanje o mogucnosti iseljenja u Kanadu,na kom je neki nas tip koji je rodjen u Kanadi a radi u nekoj Kanadskoj sluzbi za iseljenje ili nekom Vladinom odeljenju rekao da ako nemas minimum cetiri sedmice na IELTS-u ni ne pomisljaj da apliciras.Dzabe bacas pare.Pa me interesuje zasto to i nepise na zvanicnom sajtu Kanadske vlade ako je to istina?

Pa me interesuje zasto to i nepise na zvanicnom sajtu Kanadske vlade ako je to istina?

Ako je istina..

Vjeruj da bi oni to napisali u uputama, da je stvarno tako. Citav proces je otvoren, jasan i ne prave oni namjerno neke zackoljice da bi odbijali ljude. Kako sam ti vec napisao ako imas preko 67 poena, i naravno dobro vladanje, dobro zdravlje i potrebnu svotu novaca.. 99,9 posto ces dobiti pozitivan odgovor

Klika slazem se, to moze biti samo cista glupost . Najverovatnije se odnosi samo na tu njihovu provinciju,eventualno sam grad.....mada ipak, volela bih da sam vec aplicirala.

Landlord, puno ti hvala na savetima.Ovo sto si ti napisao (...greater than high school education),ustvari je odgovor na jedno moje ranije pitanje vezano za razliku izmedju Skilled workers i PNP opcije.Naime ko odabere Skilled workers varijantu on mora imati posao na nivou njegovih visokih kvalifikacija i iskustva sto je skoro nemoguce(sada razumem sta je Klika svo vreme pokusavao da kaze)E moj Klika,:oops:
Znaci judi iz Krstura su najverovatnije aplicirali preko PNP opcije jer su dobijali job offer za fizicke i zanatske poslove, varilacke, gradjevinske isl.(dakle bio im je dovoljan samo zanat ili srednja skola po nasem). Znaci u okviru PNP programa prolaze i ljudi sa nizim kvalifikacijama pa samim tim i zaposlenjem i nama bi ustvari vise odgovarao PNP program, ali onda bi suprug bio glavni aplikant.

sgorane72 mozda bi nam ti mogao napisati malo vise o tvom slucaju.Da li si uspeo dobiti job offer?

U pravu si za ljude iz Krstura oni su aplicirali preko PNP opcije.Sto se tice mog slucaja ovih dana bi trebao da dobijem job offer.Poslao sam prijatelju u North Battleford-Saskatchewan ,diplomu i preporuke i sada sam kao na iglama,ali bice sve ok 100%. U pitanju je posao varioca,sto je dobro jer imam 7 godina iskustva u tom poslu,a inace sam elektrotehnicar sa oko 8 godina iskustva u tom poslu(uglavnom uspeo sam da sakupim preko 35 bodova) .Nadam se najboljem

Naime jedan advokat iz Kanade koji se bavi iseljenickom politikom tamo mi je rekao da je precutna minimalna ocena za Kanadu cetiri sedmice a za Australiju 6.5.Ako se pita u Kanadskoj ambasadi u Beogradu samo ti daju sajt i kazu imas tamo sve.Da li neko moze da mi kaze za neki zvanicni izvor na kom bi mogao uvezi IELTS-a da se informisem ili ima iskustva .Po ntvrdnjama nekih ljudi koji su otisli mozes da imas 80 bodova ako na IELTS-u nemas 7,7,7,7,NEMAS SANSE DA DOBIJES ISELJENICKU VIZU?

To jednostavno nije tacno, covek prica gluposti.......

I ja bih voleo da je to istina,iskreno,ali ovaj tip mi je delovao bas ubedljivo.Imao sam negde njegovu vizit kartu,videcu da je nadjem pa cu vam napisati puno ime i prezime.Samo se secam da mu je na vizit karti pisalo da je advokat i neki zvanicni zastupnik za pitanja emigracije,pri nekim vladinim office-ima.Ja sam skockao sve uslove sto se tice bodova dovoljnih za predaju aplikacije.U aprilu polazem IELT-s,mislim vec ga spremam,pa mi je ovo pitanje,dosta znacajno,posto uraiti IELTS sa cetiri sedmice nije bas najlakse.Meni u sustini cetiri sedmice i ne trebaju,ali me sad buni onaj Kanadski advokat i frka mi je da predam za vizu bez njih.Ako neko zna pouzdano ljude koji su sa 6-com otisli za Kanadu mogao bi nesto reci o tome,ali koji su u zadnjih 5-god otisli.Sad su dosta poostrili kriterijum sto pre deset godina nije bio slucaj.Kako sam ja pricao sa jos nekim ljudima koji su vec u Kanadi IELTS je pravo reseto za dobijanje vize i 7 je obavezna ocena,dok je za Australiju 6.5.Samo jos da napomenen taj advokat nije nudio svoje usluge,vec je samo hteo da informise ljude koji zele da odu,ili sam ja stekao takav utisak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back