етотако:
Dragi freeze, radi se kao sto rekoh o obrazovanju, radnom iskustvu i znanju jezika... inace, pored svih mojih drugih referenci sam i profesor engleskog sa licencom. To je nesto novo... bilo mi zimus dosadno pa sam isla na TEFL kurs
Ne mogu da verujem da vas toliko cude poeni. Kao da je nesto vanredno... mislim, nisam dobila Nobelovu nagradu ili nesto slicno... samo sam malo inteligentnija osoba sa dosta obrazovanja, nista van sveta.
Mislim da si nas pogresno shvatila, niko nije ljubomoran na vase poene, dapace, ovde razmenjujemo iskustva i pokusavamo da pomognemo jedni drugima da se sto lakse neki buduci aplikanti dokopaju Kanade.
Nemoj pogresno opet da me razumes, ali mislim da pomalo previsoko letis kada kazes i 77 poena je malo od 100 mogucih.
To uvek govirm ljudima kada dodju u Kanadu i misle da sa svojom diplomom mogu da masu i razbacuju se. Da malo potkrepim ovu pricu sa nekim detaljima.
Radio sam kao security officer u samom pocetku kada sam dosao u Kanadu, inace sam gradj. ing, nije me bilo sramota, nije bilo izobra. Zajedno samnom su radili i ljudi sa master diplomom, doktoranti , inzenjeri raznih profila............
Prijatelji su mi dosli pre 6 meseci u Kandu iz Nemacke, imaju doktorate , muz i zena, sa najprestiznijeg univerziteta iz oblasti umetnosti.........slicno su bili u nebesima kada su stigli misleci da ce sa tim papirom na brzaka osvojiti Toronto scenu, hmm..........sada polako shvataju sta sam im pricao na samom pocetku.........
Pominjes neko vanredno iskustvo/znanje svog muza, ako sam dobro shvatio u IT biznisu je. Ne zelim da te obeshrabrim, mada ne mogu da tvrdim jer ne znam njegov tacan profil, ali znam da je IT biznis sada u krizi, tj. nije lako doci do posla u toj oblasti jer je trziste prezasiceno radnom snagom. Imam nekoliko prijatelja , jako dobrih strucnjaka u toj oblasti koji su u Kandi 10+ godina i znam celu pricu.
Svima koji uskoro dolaze u Kanadu, jedan dobronameran savet: u pocetku je tesko i nemojte ocekivati da ce vam neko odmah ponuditi posao na koji ste mozda navikli radeci u Srbiji ili ko zna gde u svetu. Problem je u tome sto novopridosli imigrant nema POTREBNO kanadsko iskustvo koje 99% poslodavaca zahteva. Spustite loptu na zemlju i polako, strpljivo cekate svojih 5 minuta.
Svaki imigrant kad sleti u Kandu je jedna velika NULA, bez obzira na nivo obrazovanja, inteligenciju , iskustvo, itd..........ceka vas period dokazivanja da niste ta ista nula!!! A svako ko vredi ce jednog dana isplivati............
Mogao bih jos dosta pojedninacnih primera da ti navedem, pa i ovaj tvoj, skolski prijatelj je zavrsio ovde TEFL i predavao engleski jedno vreme, ali je izgubio posao i danas vozi kamion!
Puno srece sa aplikacijom i ne zameri, nije mi namera da bilo koga diskreditujem ili bilo sta slicno, zelim samo ljudima da izmesem , sto bi rekao Michael Moore, surovu istinu........stvari su u praksi drugacije od onoga sto mi nekada zamisljamo.