Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da Nikola , sto kaze ROCKET, da li je to bio klasican AEO (arranged employment opinion) - zvanican job offer iz Kanade, odobren od HRDC-a, ili...

Ne, nije bio odobren od te njihove službe/ustanove JER ja kao dipl.ing.eth. njima u tom smislu nisam zanimljiv pa da na konto toga dobijem poene. Odavde sam poslao dokumenta u kojima nije bilo nikakve reči o poslu. Mesec dana posle toga, budući poslodavac je ambasadi poslao ponudu za posao - u kakvoj formi to ne znam jer nisam video, ali znam da su firmu kasnije nekoliko puta kontaktirali i tražili im odredjena dokumenta, izvode, potvrde o plaćanju poreza i sl.

Neko je ranije pitao da li je procedura išla preko advokata - odgovor je NE.

Ne, nije bio odobren od te njihove službe/ustanove JER ja kao dipl.ing.eth. njima u tom smislu nisam zanimljiv pa da na konto toga dobijem poene. Odavde sam poslao dokumenta u kojima nije bilo nikakve reči o poslu. Mesec dana posle toga, budući poslodavac je ambasadi poslao ponudu za posao - u kakvoj formi to ne znam jer nisam video, ali znam da su firmu kasnije nekoliko puta kontaktirali i tražili im odredjena dokumenta, izvode, potvrde o plaćanju poreza i sl.

Neko je ranije pitao da li je procedura išla preko advokata - odgovor je NE.

Pa da, znaci ustvari poslodavac ti je uradio klasican i zvanican Job Offer, odobren od HRDC-a, cim su im trazili dokumentaciju u vezi poreza i sl. , nije bilo neformalno. Mesas AEO(arranged employment opinion - to je potrebno za job offer u skilled worker kategoriji) i LMO (labour market opinion - kad je u pitanju radna viza),
AEO (ovo sto je poslodavac uradio za tebe) odobravaju bez vecih problema, samo ako je poslodavac dovoljno uporan da izganja svu tu papirologiju, nemora to zanimanje da bude deficitarno, a LMO odobravaju samo ako nema kvalifikovanih Kanadjana na birou rada za to radno mesto.
I dobio si jos 15 poena na to (10 za arranged employment i 5 za adaptability) i ubrzan proces.
Taj poslodavac tamo ti je ucinio OGROMNU uslugu.

Svaka cast.

Pozdrav.

Pozdrav.

Verujem da je doprinelo, ali takodje znam druge koji su otišli (a i trajanje procedure je bilo isto) a da nisu imali ništa u vezi posla tamo. Da se ljudi ovde ne obeshrabre...

Ćao!

Ako znas jos nekog ko je predao u periodu jun-avgust 2006 i da je dobio vizu (dakle kada i ti) , a da nije imao sredjen posao, kazi mu da dodje ovde i isprica svoje iskustvo , jer jos niko od ovih nasih na forumu nije nista dobio a da je predao u tom periodu.
Cisto da saznamo u cemu je tajna.

Pozdrav.

Verujem da je doprinelo, ali takodje znam druge koji su otišli (a i trajanje procedure je bilo isto) a da nisu imali ništa u vezi posla tamo. Da se ljudi ovde ne obeshrabre...

Ćao!

E AJDE NAVEDI JEDNOG TAKVOG I NEKA SE JAVI OVDE, KO JE PREDAO IZMEDJU JUNA I AVGUSTA 2006, A DA JE OTISAO.
POJESCU MISA I TASTATURU BEZICNU AKO IMA TAKVOG...

POZDRAAAAAAAV.

Ej ljudi, ja sam sto posto bila sigurna u to sta je sta od ovih nivoa obrazovanja, a sad sam se skroz izgubila u ovim metrima teksta na tu temu. Zato, hajde Klika molim te napisi sta sam ja ako imam zavrsenu visu skolu i zavrsen fakultet, a sta je moj muz koji ima samo visu skolu zavrsenu. Ako imas vremena please napisi da se ne patim, skroz ste me zbunili.
I jos jedna stvar vezana za ovog Nicola S-a, da li poslodavac koji prihvati da prodje kroz svu torturu papirologije mora da te drzi zaposlenog odredjeni vremenski period ili mozes ti da promijenis firmu kad se malo uhodas.
Hvala ti unaprijed.

Ej ljudi, ja sam sto posto bila sigurna u to sta je sta od ovih nivoa obrazovanja, a sad sam se skroz izgubila u ovim metrima teksta na tu temu. Zato, hajde Klika molim te napisi sta sam ja ako imam zavrsenu visu skolu i zavrsen fakultet, a sta je moj muz koji ima samo visu skolu zavrsenu. Ako imas vremena please napisi da se ne patim, skroz ste me zbunili.
I jos jedna stvar vezana za ovog Nicola S-a, da li poslodavac koji prihvati da prodje kroz svu torturu papirologije mora da te drzi zaposlenog odredjeni vremenski period ili mozes ti da promijenis firmu kad se malo uhodas.
Hvala ti unaprijed.

Ti imas 22, On ima 20.
Ne razumem zasto si se zbunila, mi smo se raspravljali oko srednje STRUCNE skole-zanatske skole a ne oko fakulteta...

.

Za visu skolu imas 20 bodova. E sad, ovo oko fakulteta i vise skole, to je diskutabilno jer kaze ovako:

You have two or more university degrees at the bachelor’s level and at least 15 years of full-time or full-time equivalent study.

Sto bi trebalo da znaci da moras imati minimum 15 godina skolovanja sto nije slucaj sa visom skolom pa se bojim da u tvom slucaju imas samo 20 bodova jer ne ispunjavas oba uslova od minimum 15 godina. Nelogicno zvuci da oboje imate iti broj bodova ali ako tumacimo ovo pravilo tako ispada, na zalost.

Mada ovo ne bi trebalo da ti zadaje muke jer ko god da je nosilac liste imate dodatne bodove na adaptability na supruznika. Gledajte da nosilac liste bude onaj ko bolje zna engleski.

Hvala ti unaprijed.

Verovatno zavisi od ugovora.

Inače, ta navodna tortura njima ne pada teško jer dobiju kvalifikovanu radnu snagu za (opet - verovatno) manje pare nego da zaposle nekog svog... Pretpostavljam.

Za visu skolu imas 20 bodova. E sad, ovo oko fakulteta i vise skole, to je diskutabilno jer kaze ovako:

You have two or more university degrees at the bachelor’s level and at least 15 years of full-time or full-time equivalent study.

Sto bi trebalo da znaci da moras imati minimum 15 godina skolovanja sto nije slucaj sa visom skolom pa se bojim da u tvom slucaju imas samo 20 bodova jer ne ispunjavas oba uslova od minimum 15 godina. Nelogicno zvuci da oboje imate iti broj bodova ali ako tumacimo ovo pravilo tako ispada, na zalost.

Mada ovo ne bi trebalo da ti zadaje muke jer ko god da je nosilac liste imate dodatne bodove na adaptability na supruznika. Gledajte da nosilac liste bude onaj ko bolje zna engleski.

KLIKA je u pravu, zacudo isti broj poena dobijes i sa visom i sa faxom, cudno ali istinito, provereno.
Tako da nosilac neka bude onaj ko je bolji sa engleskim, a sto se tice job offera i AEO, pa uopste ne moras da radis kod tog poslodavca, niti je on obavezan da te primi kad(ako) dodjes tamo.
I to znam provereno, iz iskustva drugarice koja je otisla na tu foru i tako stoje stvari, uostalom sve ima na CIC i HRDC sajtu, pa procesljajte malo.
Uglavnom, to je to, bitno da neko tamo ima dovoljno volje i zivaca (novac mu ne teba-postupak je besplatan kao i cela papirologija) da ti uradi AEO, ja nazalost misam mogao da nadjem takvog.

Srecno i pozdrav

Sinisa.

Savet: ja sam se za drugi jezik (francuski) izbodovao proizvoljno i neobjektivno. I posle me niko nije proveravao na tu temu.

Tako da, ako nekome baš fali neki poen i ako je na granici, tu ima prostora...

To nikako ne bih preporucio, slagati i navoditi netacne podatke moze da se razbije o glavu.
Mislim da tebi to nista nije preterano pomoglo jer si imao potrebne bodove i bez nabacivanja bodova iz francuskog jezika.

Inače, ta navodna tortura njima ne pada teško jer dobiju kvalifikovanu radnu snagu za (opet - verovatno) manje pare nego da zaposle nekog svog... Pretpostavljam.

Ali uzima radno mesto "njihovima" pa problem stope nezaposlenosti i dalje nije resen, iako to i nije sada veliki problem zbog jake ekonomije (trenutna stopa nezapsolenosti je najniza u poslednjih 35 godina , samo 5,9%), ali vlada uvek gleda da zaposli ljude koji vec zive u Kanadi, a da "uvoze" sto manje radne snage.

Zato i postoji ona klauzula gde je poslodavac obavezan da da javni oglas pa tek ako se niko ne javi onda se daje dozvola za popunjavanje radnog mesta sa radnom snagom van zemlje.

To nikako ne bih preporucio, slagati i navoditi netacne podatke moze da se razbije o glavu.
Mislim da tebi to nista nije preterano pomoglo jer si imao potrebne bodove i bez nabacivanja bodova iz francuskog jezika.

Meni nije preterano pomoglo jer nisam bio na granici, to da...

I slažem se da NIPOŠTO ne treba iznositi netačne podatke, ishod može da bude trajna zabrana dobijanja vize bilo koje vrste. Medjutim - dali su mogućnost da ljudi sami procene da li je njihov nivo jezika srednji, viši i sl. pa mislim da to ne može da se tretira kao neko iznošenje netačnih informacija. Ionako se stalno dešava da ljudi u tim izjašnjavanjima debelo precene svoje znanje jezika, pa taman posla da to svima uzimaju za zlo.

Ljudi sa ranijim iskustvima su mi pričali da su takodje proizvoljno ocenjivali francuski, a da su ih kasnije na intervjuu samo još jednom pitali o tome - ako mene pitaš neka njihova igrarija sa dvojezičnošću zemlje... A mene u mojoj proceduri čak ni to nisu.

U svakom slučaju ostaje savet: nikako ne lagati što se ostalih stvari tiče.

a sto se tice job offera i AEO, pa uopste ne moras da radis kod tog poslodavca, niti je on obavezan da te primi kad(ako) dodjes tamo.
I to znam provereno, iz iskustva drugarice koja je otisla na tu foru i tako stoje stvari, uostalom sve ima na CIC i HRDC sajtu, pa procesljajte malo.
Uglavnom, to je to, bitno da neko tamo ima dovoljno volje i zivaca (novac mu ne teba-postupak je besplatan kao i cela papirologija) da ti uradi AEO, ja nazalost misam mogao da nadjem takvog.

Moze li neko da mi kaze, ako smo vec predali aplikaciju i supruga je nosilac, ako se desi da sada nadjemo neoga ko bi nam ponudio posao.. kakva je onda procedura? Jel se radi samo update..i salje se njima.. ili? I da jos jedno bitno pitanje..da li posao treba da bude ponudjen mojoj zeni, koja je nosilac aplikacije ili moze i meni? I ako je meni ponudjen posao sta se onda desava..

Koliko sam shvatio ako dobijemo ovakvu ponudu za posao.. procedura za iseljenje je dosta ubrzana???

Ljudi sa ranijim iskustvima su mi pričali da su takodje proizvoljno ocenjivali francuski, a da su ih kasnije na intervjuu samo još jednom pitali o tome - ako mene pitaš neka njihova igrarija sa dvojezičnošću zemlje... A mene u mojoj proceduri čak ni to nisu.

To je bilo jos po starom zakonu od pre 4-5 i vise godina kada nije postojao IELTS test i kada se islo na intervju. Secam se kada je moja sestra bila na intervjuu jos 2001. , navela je neko prosecno znanje a nije posteno znala ni recenicu da sklopi pa se onaj visa officer smejao, ali na kraju je sve dobro proslo.
Sada vise te stvari ne prolaze.

Moze li neko da mi kaze, ako smo vec predali aplikaciju i supruga je nosilac, ako se desi da sada nadjemo neoga ko bi nam ponudio posao.. kakva je onda procedura? Jel se radi samo update..i salje se njima.. ili? I da jos jedno bitno pitanje..da li posao treba da bude ponudjen mojoj zeni, koja je nosilac aplikacije ili moze i meni? I ako je meni ponudjen posao sta se onda desava..

Koliko sam shvatio ako dobijemo ovakvu ponudu za posao.. procedura za iseljenje je dosta ubrzana???

Posao mora biti ponudjen nosiocu liste jer se druga strana vodi kao sponzorisana, tj. tvoja zena tebe prakticki kroz celu ovu proceduru sponzorise samo sto se to sve radi u jednom cugu. To je slicno kao kada bi se neko ozenio/udao za kanadskog drzavljanina, tu ne postoji bodovni sistem vec je to Sponsorship kategorija.
Ti mozes dodati bodove u delu za adaptibility na skolu, rodjake, itd.......ali ne i za arranged employment.

Ako uspete da nedjete nekoga za posao, samo uradite update aplikacije.

Ako je supruga nosilac, Job Offer (AEO) mora da glasi na nju, mozete da predate aplikaciju bez toga, pa kasnije da prilozite AEO papir ili da poslodavac iz Kanade to odradi direktno sa CIC-om, mada tu neki ljudi imaju diskutabilna iskustva.Naime, poslodavci su im rekli da su poslali papire za njih u Bec, a od toga nije bilo nista. Tako da je najbolje da AEO dokument, poslodavac posalje tebi, a ti ga saljes sa aplikacijom ili naknadno, nije toliko bitno.
I KLIKA, nije mi drago sto ti protivrecim, ali za Arranged Employment Opinion, dobijes 10 poena za sam AEO i jos 5 poena za adaptability, pogledaj malo bolje na CIC-u.

Pozdrav.

Sinisa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back