Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Dragi forumasi,
samo da vas pozdravim i obavestim da smo moja porodica (suprug i decak od 16 meseci) i ja poslali sredinom juna aplikaciju za program FSW. Nestrpljivo cekamo na PER, cim ga budemo dobili (moja procena je negde u periodu kraj septembra-sredina oktobra) javljamo, nadam se, lepe vesti :) Ukoliko neko ima pitanje, posebno od novijih clanova, rado cu odgovoriti, posto su nam "pripreme" sveze. Sve najbolje svima koji su u proceduri.[/QUO

Draga,interesuje nas sve i svasta ali ne bih da zamaram ljude pitanjima koja su se mozda ponovila,ne mogu da posaljem privatnu poruku licno vama:-(

Draga,interesuje nas sve i svasta ali ne bih da zamaram ljude pitanjima koja su se mozda ponovila,ne mogu da posaljem privatnu poruku licno vama:-([/QUOTE]

Nisam sigurna zasto privatne poruke ne funkcionisu, mada sam nova na forumu, tako da mi verovatno treba vremena da se malo uhodam :) Nastavi da pokusavas sa slanjem privatne poruke (ne moramo na Vi, mislim :)), ako kojim slucajem ne uspe, mozemo i ovako, verujem da ima ljudi kojima ce informacija vise uvek biti korisna :)

Draga,interesuje nas sve i svasta ali ne bih da zamaram ljude pitanjima koja su se mozda ponovila,ne mogu da posaljem privatnu poruku licno vama:-(

Nisam sigurna zasto privatne poruke ne funkcionisu, mada sam nova na forumu, tako da mi verovatno treba vremena da se malo uhodam :) Nastavi da pokusavas sa slanjem privatne poruke (ne moramo na Vi, mislim :)), ako kojim slucajem ne uspe, mozemo i ovako, verujem da ima ljudi kojima ce informacija vise uvek biti korisna :)[/QUOTE]

Imate opciju podesavanja na vrhu strane levo,kada to kliknete imate opsta podesavanja i tu vam je verovatno onemoguceno da primate poruke,mozete da ukljucite:)Mislim ukljucis;)i kada to ukljucis imas u donjem desnom uglu snimi izmene

Poslednja izmena:

Predpostavljam da treba da prodje neko vreme da mogu odgovarati na privatne poruke, videla sam tvoju, ali ne vidim opciju da mogu na nju odgovoriti. Sto se tice dokumenata, poslali smo sledece:

1. IELTS za mene (suprug nije polagao), ocene: 6,5 6,0 6,5 6,0
2. Evaluaciju diploma iz WES-a (jedna master, jedna bachelor-4 godine), zajedno sa svedocanstvima iz srednje skole (za oboje) i diplomama
3. Ugovor o radu, aneks Ugovora o radu i Recommendation Letter od poslodavca
4. Potvrda iz banke da imamo trazene pare na racunu
5. Potvrdu da nismo krivicno gonjeni i osudjivani
6. Medjunarodni Izvodi iz maticne knjige rodjenih
7. Fotokopije prve strane pasosa
8. Slike
9. Listu sa putovanjima u poslednjih 10 godina
10. Papire kojima dokazujemo postojanje vanbracne zajednice (posto suprug i ja nismo vencani: dete nam je glavni "dokaz", mada smo poslali i Ugovor o stanu koji zajednicki zakupljujemo, njegovo ovlascenje da moze podizati novac sa moje kartice) - normalno da ovo ne vazi za one koji su zvanicno vencani

Naravno, treba uracunati i prevode sudskog tumaca...Mislim da je to sve od papira...:)

Veliki pozdrav forumasima. Citam ovu temu i dobio sam dosta informacija oko useljenja u kanadu. Kod mene je specifican slucaj.
Moja bliza rodica(znaci moja baba i njena baba rodjene sestre) zivi vec dugo u kanadi(calgary, alberta) i udata je za kanadjanina. Ima svoju kompaniju za racunovodstvo. Od skoro ja joj obavljam neke poslove online ali moja i njena zelja je da ja dodjem tamo i da radim i zivim. Sada mene zanima da li tako nesto uopste je moguce, tj. zanima me kakvu vizu trebam traziti. Ona bi meni ponudila posao kod nje kao i svoju kucu da stanujem dok se ne snadjem u pocetku. Da li bi bila najbolja opcija neko sponzorstvo ili radna viza. Ja sam zavrsio fakultet u sarajevu bas u oblasti racunovodstva a uskoro sam i magistar(vjerovatno oni ne priznaju tu skolu al hajd)
Unaprijed zahvaljujem
Nadam se da neko zna nesto po pitanju mog pitanja :(

Predpostavljam da treba da prodje neko vreme da mogu odgovarati na privatne poruke, videla sam tvoju, ali ne vidim opciju da mogu na nju odgovoriti. Sto se tice dokumenata, poslali smo sledece:

1. IELTS za mene (suprug nije polagao), ocene: 6,5 6,0 6,5 6,0
2. Evaluaciju diploma iz WES-a (jedna master, jedna bachelor-4 godine), zajedno sa svedocanstvima iz srednje skole (za oboje) i diplomama
3. Ugovor o radu, aneks Ugovora o radu i Recommendation Letter od poslodavca
4. Potvrda iz banke da imamo trazene pare na racunu
5. Potvrdu da nismo krivicno gonjeni i osudjivani
6. Medjunarodni Izvodi iz maticne knjige rodjenih
7. Fotokopije prve strane pasosa
8. Slike
9. Listu sa putovanjima u poslednjih 10 godina
10. Papire kojima dokazujemo postojanje vanbracne zajednice (posto suprug i ja nismo vencani: dete nam je glavni "dokaz", mada smo poslali i Ugovor o stanu koji zajednicki zakupljujemo, njegovo ovlascenje da moze podizati novac sa moje kartice) - normalno da ovo ne vazi za one koji su zvanicno vencani

Naravno, treba uracunati i prevode sudskog tumaca...Mislim da je to sve od papira...:)

Ne mogu da ti opisem od kolike si mi pomoci,mnogo hvaaala,jel ste postom poslali sva dokumenta?u vezi IELTS testa,da li si se spremala negde ili si vec znala dobro?Zelim vam sve najbolje od srca

mislim da ti je najbolje na radnu vizu,najbrze ces otici a posle tamo mozes dalje da apliciras preko PNP ili nekog drugog programa koji ti nadjes za shodno,a mozes i odmah odavde za PNP ili drugo ali malo se duze ceka...
uglavnom http://www.cic.gc.ca/ ovde imas sve informacije pa pogledaj
Pa i oko radne vize mi je problem jer posao accountant nije bas na listi trazenih zanimanja i bojim se da nece dobiti lmo.

Ne mogu da ti opisem od kolike si mi pomoci,mnogo hvaaala,jel ste postom poslali sva dokumenta?u vezi IELTS testa,da li si se spremala negde ili si vec znala dobro?Zelim vam sve najbolje od srca

Dokumenta smo poslali Fedexom (negde oko 60 eu je kostalo), ipak su u pitanju vazni papiri i originali, za neku manje "ozbiljnu" komunikaciju sa Becom u buducnosti (ako je bude bilo, a nadamo se da hoce) koristicemo obicnu postu, Fedex samo kada saljemo originale. Za IELTS se nisam spremala nigde, iskreno, niti sam imala para za casove, niti vremana zbog bebe, nego sam po 2-3 sata vezbala svake veceri kad njega uspavamo, presla skoro sve sto se moze naci on-line, njihove testove koje ti posalju kada se prijavis za polaganje i par knjiga koje sam uspela da nabavim. Otprilike negde od kraja decembra do sredine aprila, s tim sto nisam mogla bas svakog dana da radim iz gore navedenih razloga. Mislim da iznad 6 moze dobiti svako ko o/srednje zna engleski, kao i da to nije bas klasican test "znanja" jezika, vec su ti potrebne i koncentracija i spretnost. Ja sam engleski ucila u osnovnoj i srednjoj, na fakultetu 2 godine, a zavrsila sam i master u oblasti kulture na engleskom, tako da mislim da ga znam solidno, nije to savrseno znanje, ali nije ni lose, dobro razumem, pricam, pisem, imala sam priliku da saradjujem sa strancima kojima je engleski ne/maternji, fino je isla ta komunikacija. Na dan polaganja sam nesto bila bolesna, nisam iz Bg-a, pa sam morala puno ranije ustati i doci na polaganje, razdvajanje od deteta, tremaros sam i inace... tako da mislim da sam realno mogla dobiti i sedmice, ali sam zadovoljna sto sam uspela da ostvarim bas onoliko koliko mi je trebalo s obzirom na okolnosti. Malo sam se vise uplasila Listening-a i Speaking-a, medjutim, ispostavilo se da su mi Reading i Writing bili veci problem, a ocene pokazuju neku trecu situaciju ;) Test kao test...i nije bas da je "humano" napravljen, ali kada odes tamo i prodjes sve to, skontas da nije bas toliki bauk i da je lestvica postavljena taman tako da je vecina moze preskociti :)

Od trenutka kada je odobrena u Becu.

Viza vazi od dana izdavanja, tj stampe. Od tog datuma imas tri meseca rok da udjes u Canadu, a od datuma ulaska jos sest meseci da provedes u Canadi. Tako je barem bilo kad sam ja putovao pre nekoliko godina. Ovo sve naravno prica za TV (toursit visa). Nadam se da sam malo pomogao ;)
Jel ima nekog od ovih starijih sa FSW programa, ima li kakvih novosti?
Pozdrav!

Artistics, da li siguran u to? Bilo bi odlično ako od datuma ulaska možeš da provedeš 6 meseci u Kanadi. Nama su sad samo lupili pečat, bez datuma, što bi značilo da možemo ostati do isteka vize ali ni ja nisam sigurna do kada je to. Suprug sutra ide kod advokata, reći ću mu da proveri sa njim.

Artistics, da li siguran u to? Bilo bi odlično ako od datuma ulaska možeš da provedeš 6 meseci u Kanadi. Nama su sad samo lupili pečat, bez datuma, što bi značilo da možemo ostati do isteka vize ali ni ja nisam sigurna do kada je to. Suprug sutra ide kod advokata, reći ću mu da proveri sa njim.

ja iskreno nisam nikad vadio turisticku vizu, ali loogicno je da kada dobijes vizu pise njen rok trajanja - od ..do -
jer na primer kad uplatis neki tusiticki aranzman dobijes vizu tacno koliko ti traje to putovanje
drugim recima ti kad podnosis za vizu, upisujes od kad do kad bi zeleo da ti vazi, i sa koliko ulaza

Zdravo Emiiuki.

Pokušavam na Fakultetu u Nišu da dobijem overu WES obrasca uz puno muka. Navodno oni to ne rade, odnosno ne izdaju overu dokumenata na Engleskom itd.
Našao sam vezu i ovih dana trebam otići do fakulteta i rešiti to sa njima.
Zbog toga što nikada nisu overavali ovakav dokument moje pitanje je kako su tebi overili, odnosno šta su upisali u sledećim rubrikama i da li su upisali na engleskom ili na srpskom jeziku???
* Degree obtained:
* Name of Official Completing Form:
Ja isto nisam po Bolonji, tako da nisam siguran šta mogu upisati za Diplomirani Inženjer recimo na engleskom jeziku.

Sluzbenik u ambasadi mi je tad to tako saopstio. No to je tad bilo u Beogradu, mada ne bi trebalo biti sad drugacije.

Evo, ja ći ti odgovoriti koliko znam. Ti, tj, devojka treba da pošalje diplomu. Ja sam je prevela kod tumača, fotokopirala diplomu i prevod i to spakovala (i venčani list, ali to još uvek nemate). Fakultet mi je izdao ispis svakog ispita koji sam položila, sa fondom časova i ocenama. To sam, takođe, prevela i fotokopirala. Nisu mi izdali taj Diploma supplement, verovatno ima veze sa tim što sam studirala dok nisu uveli Bolonju. Takođe su mi overili i obrazac koji se nalazi na WES-ovom sajtu, a ja sam naknadno dopunula gornji deo koji se odnosi na studenta. Pošto živim (i radim) u Novom Sadu a fakultet je u Subotici, žene sa studentske službe su mi sve pripremile, uključujući i kovertu koja je bila pečatirana gde treba ali je nisu zalepile (bile su vrlo precizne pošto se ništa nije primetilo kada sam kovertu zatvarala) kako ne bih morala da dolazim više puta zbog iste stvari. Prethodno sam uplatila 2.600 din za tu uslugu. Rekle su mi da imaju dosta iskustva sa tim i da, do sada, nije bilo problema. Obe koverte sam poslala u utorak oko 12.00, s' tim da sam tražila da se kod druge koverte nigde ne spominje moje ime. I žena u FedEx-u je, definitivno, imala iskustva sa ovom vrstom pošte. Već sam ranije napisala da je ukupna cena slanja bila 7.200 din. Pošiljke su im stigle u petak u 11.30 po njihovom vremenu ali mi još uvek stoji status da čekaju dokumenta. Valjda je i njima tamo navala trenutno. Pre slanja dokumenata sam izvršila uplatu, registruj se i videćeš da je to jedan od koraka. Sa brzom poštom i porezom sve košta $300. Platila sam putem kreditne kartice. Imala sam problema sa plaćanjem pošto prvom prilikom nisam dobila nikakvo obaveštenje da je uplata prošla, a bilo me je strah da klikam više puta. Poslala sam im mail sa pitanjem da li se vidi ali mi nikad nisu odgovorili. Drugi put sam pokušala par dana od kuće (prvi put sam slala sa posla pa je možda bilo problema zbog raznih lokada koje imamo) i prošlo je. Uplatu skinu istog momenta, bez obzira što nisi ni poslao papire. Malo sam se tu isprepadala pošto sam mislila da neće proći kreditna kartica moje banke ili samo moja kartica koja ističe u Junu. Osim toga, žena u banci mi je strogo preporučila da ne vršim plaćanja te vrste pošto su imali jako puno slučajeva krađe identiteta, ali nisam imala izbora.
Što se tiče promene prezimena, hmmm, ako se venčavate sredinom Jula, izgubićete najmanje mesec dana posle toga za menjanje dokumenata. Ja bih, da sam na vašem mestu, sve slala sa devojačkim a, ako vas uzmu u proceduru slala nove isprave. I ja ću slično morati da radim sa mlađim detetom kome pasoš ističe u Septembru, a nemam nameru da čekam sa prijavom do Oktobra (pod uslovom da sve bude kako treba sa testom). Čak, možda, možete i da se "registrujete" kod matičara ranije da ne gubite te dve nedelje, kada već pravite veliku svadbu (svatovima je dovoljna i crkva, tako smo mi uradili, ali iz drzgih razloga).
I, da se ne ljute stari forumaši, ali ova tema je zaista ogromna. Ja sam je prošle godine pročitala od početka, da bih shvatila da su ta prethodna iskustva teško primenljiva pošto Kanađani svake godine menjaju propise, a tema je započeta pre 5,6 ili 7 godina....

Zdravo Emiiuki.

Pokušavam na Fakultetu u Nišu da dobijem overu WES obrasca uz puno muka. Navodno oni to ne rade, odnosno ne izdaju overu dokumenata na Engleskom itd.
Zbog toga što nikada nisu overavali ovakav dokument moje pitanje je kako su tebi overili, odnosno šta su upisali u sledećim rubrikama i da li su upisali na engleskom ili na srpskom jeziku???
* Degree obtained:
Ja isto nisam po Bolonji, tako da nisam siguran šta mogu upisati za Diplomirani Inženjer recimo na engleskom jeziku.

Zdravo Emiiuki.

* Degree obtained:

Moje iskustvo je sledece (za donji deo formulara, gornji ionako sam popunjavas):
1. Filozofski fakultet u Beogradu - gnjavili da nikada to nisu popunjavali i da nisu duzni da izdaju uverenja na stranom jeziku, na kraju je teta ipak popunila (mada je sve zivo pogresila, zamenila datume diplomiranja i izdavanja uverenja npr, ali je WES to tako prihvatio), upisala je svoje ime i svoju funkciju (i to na srpskom + na cirilici!!!) pod Name of Official Completing Form (tako i treba, sad na razlicitim fakultetima, to su razlicite osobe, negde sef administracije, negde onaj sluzbenik zaduzen za studentska pitanja itd). Ja imam dodatak diplomi, nisam isla skroz po Bolonji, vec pola pola, Bog sveti zna sta je tek to, napisala Bachelor 4 godine, tako su mi i priznali u Wes-u.

2. Univerzitet Umetnosti u Beogradu - bez pogovora popunili i potpisali na engleskom, tu su mi priznali Master.

Moj ti je savet da, ako vec gnjave, pitas da li mozes sam da popunis polja pred njima (zbog njihovih podataka) i da ti oni samo lupe pecat i daju kovertu sa njihovim logom ili, ako nemaju, da ti na onom mestu gde se koverta lepi lupe pecat. Ja sam slala jednu sa logom i jednu sa pecatom, nikakvih problema nije bilo, predpostavljam zato sto su u pitanju ipak "poznati" fakulteti, u koje verujem da spada i tvoj, imaju oni vec takve slucajeve u bazi podataka. Mislim da bi veca muka bila da je neki privatni, anonimni fakultet u pitanju. Pozdrav i puno srece :)

Da, od dana stupanja na tlo Canade imate rok 6 meseci da je napustite, ukoliko nije datumom drugačije određeno. Provereno kod imigracionog u CAN!!!

Zdravo Emiiuki.

* Degree obtained:

Sada sam tražila papire koje sam slala pošto mi je to odavno izvetrilo iz glave.............
Na fakultetu sam dobila spisak položenih ispita sa ocenama i čitavu knjigu sa sadržajem svakog položenog ispita pojedinačno (ovo, verovatno, daju zbog ljudi koji žele da nastave školovanje u inostranstvu). Taj spisak sam prevela i poslala kopiju prevoda i kopiju originala na Srpskom (valjda, pošto kod sebe imam originale a ne verujem da mi je tumač davao više primeraka). Obrazac za ovlašćenje su same skinule sa sajta i popunile svoj deo. Degree obtained se odnosi na stečeno zvanje - u mom slučaju je pisalo bachelor (nisam sigurna da li su dodale i of economics, mislim da nisu), u rubriku pored ide godina sticanja. Name of Official Completing Form je ime i prezime osobe koja je popunila obrazac, a title je njena funkcija - službenik/šef studentske službe. Ispod toga su kontakti - mail/telefon. Nisam kopirala taj obrazac ali sam prilično sigurna da je tada postojala i rubrika za diploma supplement koji u moje vreme nije postojao pa su tu kućicu ostavile nečekiranu. Moram da napomenem da sam bila dovoljno glupa da deo koji se odnosi na davanje ovlašćenja, tj u rubrici iznad upišem datum kasniji od datuma izdavanja pa je bilo očigledno da sam nešto radila preko reda, ali prošlo je. Drugi razlog za brigu je bio to što su mi na službi diplomu upisale kao bachelor, a tumač ju je preveo kao graduate economic, ali i to je prošlo.
Prosto mi je neverovatno da se do sada nisu susretale sa ovakvim zahtevom pošto su meni na faksu rekle da to rade već dosta dugo (ipak mi je logičnije da neku korist od evaluacije imaju inžinjeri a ne ekonomisti). Sda sam na WES sajtu uradila besplatnu evaluaciju za inžinjera sa niškog univerziteta za 4 godine studiranja i, kao odgovor, sam dobila bachelor's degree. Ja bih, na tvom mestu, otišla lično u službu, kupila najveću čokoladu i tražila šeficu (sa sve poklonom pod miškom, kanda drugačije ne može). Lepo objasniš situaciju i prstom pokažeš šta treba da upiše u koji rubriku, to ne traje duže od minut, dva. Ostalo ide na srpskom pa ne može biti greške.
Pitaj ako te još nešto interesuje.
Srećno i javi kako si prošao.

Kada se dobije PER iz Kanade ceka se poziv iz Beca da se uradi medicinski pregled i ode na intervju?
Da li sam dobro shvatio ili sam nesto propustio? Takodje kada naplacuju obradu aplikacije cim se dobije PER ili kad dodje poziv iz Beca?
Mislim da su mi se mnoge stvari pobrkale...:dash:
Ako su ti svi papiri na broju naplaćuju aplikaciju. Zatim čitaju dokumente i ako nisi ništa pogrešio dobijaš PER. Potom se šalje za Beč i čekaš. Kada ti zakažu intervju plaćaš za izdavanje vize, mislim da je to $900 za porodicu.

Kakav intervju ako je polozen IELTS?Koliko znam,veoma su retki oni koji su odlazili u Bec na intervju,a imali su polozen IELTS Podrazumeva se da govorimo o FSW programu sa ,ili bez ponude za posao.preko koga je aplicirala vecina starih i skoro svi novi forumasii.Ili se mozda varam?:)Mail sa pozivom za uplatu troskova izdavanja vize tzv.RPRS( The Right of Permanent Residence fee) dobijes nakon sto je uradjen medicinski pregled i nakon sto viza ofis dobije rezultate pregleda.
Ako su ti svi papiri na broju naplaćuju aplikaciju. Zatim čitaju dokumente i ako nisi ništa pogrešio dobijaš PER. Potom se šalje za Beč i čekaš. Kada ti zakažu intervju plaćaš za izdavanje vize, mislim da je to $900 za porodicu.

Poslednja izmena:

Back