Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Prvo sam popunila sve na sajtu pa slala, mislim da je pisalo da ne mora tako moze i obrnuto, to se preporucuje jer dok ne otvoris nalog na sajtu i ne uplatis ne gledaju dokumenta.
Nisam sigurna, mislim da je fedex oko 3500 kostao po jednoj koverti, placas dve posiljke. To je bilo prosle godine u junu pa proveri sada cene.

Možeš li mi još samo reći da li si, u ime fakulteta, slala samo spisak ispita i WES formular ili i sadržaje ispita. Danas sam dobila dokumenta ali su mi rekli da sama moram da nosim kod tumača, već su to radili. A sadržaju ispita su omanja knjižica, baš je obimno, a ne vidim da se spominje na WES sajtu.

Možeš li mi još samo reći da li si, u ime fakulteta, slala samo spisak ispita i WES formular ili i sadržaje ispita. Danas sam dobila dokumenta ali su mi rekli da sama moram da nosim kod tumača, već su to radili. A sadržaju ispita su omanja knjižica, baš je obimno, a ne vidim da se spominje na WES sajtu.

Ja sam zavrsila po starom programu i dobila sam spisak ispita sa fondom casova po semestrima i ocenom. Nema opisa ispita, samo ocena i kad je koji predmet slusan i koliko. Mislim da su bile dve strane. Kad prevedes, ponovo ides na faks da bi oni zapecatirali kovertu. Ukoliko si promenila prezime, treba i vencani list.

Ja sam zavrsila po starom programu i dobila sam spisak ispita sa fondom casova po semestrima i ocenom. Nema opisa ispita, samo ocena i kad je koji predmet slusan i koliko. Mislim da su bile dve strane. Kad prevedes, ponovo ides na faks da bi oni zapecatirali kovertu. Ukoliko si promenila prezime, treba i vencani list.

Poštovani forumaši da li neko zna koliko se čeka na viziranje pasoša nakon poslanog medicala ? i jel to još obrađuje London ili je vraćeno u Beč.

Poštovani forumaši da li neko zna koliko se čeka na viziranje pasoša nakon poslanog medicala ? i jel to još obrađuje London ili je vraćeno u Beč.
Bilo bi svima interesantno, ako ste vec dobili poziv na medical, da sa nama podelite vas timeline? Ovde ljudi cekaju kao ozeblo sunce vest da je neko dobio poziv za medical i verujem da ce vasa informacija pomoci drugima. Sto se tice vaseg lekarskog, kako se u Beogradu a i u vecini mesta radi e-medical, podaci sa pregleda se elektronski salju na obradu visa offisu u Becu i to se tamo obradjuje. Iskustva kazu da se po obavljenom lekarskom dobija nalog za uplatu troskova vise u roku do 45 dana od zavrsenog lekarskog pregleda. Izuzev u slucajevima kad je potrebno da se urade neki dodatni pregledi i za to se dobija dodatan zahtev od visa offica u Becu. Dakle sve ide preko Beca.
Pozdrav i sa srecom

I ja sam po starom programu ali su mi dali i sadržaje ispita uz te dve stranice, verovatno to šalju automatski, možda računaju da neko želi da produži školovanje. Tako ću i ja da pošaljem. isto kao ti,, trebalo bi mi oko 500 EUR da prevedem sve što sam dobila. Meni su na faksu dali pečatiranu ali nezalepljenu kovertu pa, kada prevedem sve, samo da ubacim dokumente. Nego, zanima me to oko venčanog lista - mi smo se venčali u inostranstvu i venčani list je na engleskom. Posle sam ga prevodila da bi nas i ovde evidentirali. Mislila sam da pošaljem samo kopiju stranog pošto sam mislila da imam i naš ali ne mogu da ga pronađem a hoću da pošaljem papire u ponedeljak. Da li da pošaljem samo fotokopiju ili moram da je overim u sudu? Isto me zanima i za izvode iz MKR - ako izvadim međunarodne obrasce, da li da ih overavam u sudu ili je dovoljno samo fotokopirati (to je za slanje kompletne aplikacije)? Ako moram da ih overavam, onda je mnogo jeftinije da prevedem ove na Srpskom koje već imam.
Mislila sam da sam pohvatala sve konce oko ove emigracie a sada stavljam prst na čelo za sitnice.............

I ja sam po starom programu ali su mi dali i sadržaje ispita uz te dve stranice, verovatno to šalju automatski, možda računaju da neko želi da produži školovanje. Tako ću i ja da pošaljem. isto kao ti,, trebalo bi mi oko 500 EUR da prevedem sve što sam dobila. Meni su na faksu dali pečatiranu ali nezalepljenu kovertu pa, kada prevedem sve, samo da ubacim dokumente. Nego, zanima me to oko venčanog lista - mi smo se venčali u inostranstvu i venčani list je na engleskom. Posle sam ga prevodila da bi nas i ovde evidentirali. Mislila sam da pošaljem samo kopiju stranog pošto sam mislila da imam i naš ali ne mogu da ga pronađem a hoću da pošaljem papire u ponedeljak. Da li da pošaljem samo fotokopiju ili moram da je overim u sudu? Isto me zanima i za izvode iz MKR - ako izvadim međunarodne obrasce, da li da ih overavam u sudu ili je dovoljno samo fotokopirati (to je za slanje kompletne aplikacije)? Ako moram da ih overavam, onda je mnogo jeftinije da prevedem ove na Srpskom koje već imam.
Mislila sam da sam pohvatala sve konce oko ove emigracie a sada stavljam prst na čelo za sitnice.............

Ovako, ja nisam slala vencani list WESu, samo sam na njihovom internet formularu napisala i devojacko prezime, koje mi je inace na diplomama i dokumentima sa faksa. Kompletnu aplikaciju smo poslali u Sidney u utorak, a ta dokumenta koja se vade na medjunarodnom obrascu smo upravo tako i slali, znaci nikakvi dodatni prevodi za to niti overe. Nadam se da ovo pomaze ;)

Ovako, ja nisam slala vencani list WESu, samo sam na njihovom internet formularu napisala i devojacko prezime, koje mi je inace na diplomama i dokumentima sa faksa. Kompletnu aplikaciju smo poslali u Sidney u utorak, a ta dokumenta koja se vade na medjunarodnom obrascu smo upravo tako i slali, znaci nikakvi dodatni prevodi za to niti overe. Nadam se da ovo pomaze ;)

Sorry, ne mogu da se setim za izvode iz MKR, vencani list da je bio na srpskom pa sam prevodila.

^
Super na ovom dokumentu. Bar znamo neki prosecan tempo popunjavanja za sad.

No, imam jedno pitanje. Obzirom da nisam siguran da li ce mi devojka poloziti IELTS test, da li ima nesto sto bi trebao da odradim pre nego sto dobijemo rezultate sa testa? Ili da cekamo rezultate pa tek kad oh dobijemo da skupimo na brzinu ostalu papirologiju (naravno ako prodjemo test)?

^

No, imam jedno pitanje. Obzirom da nisam siguran da li ce mi devojka poloziti IELTS test, da li ima nesto sto bi trebao da odradim pre nego sto dobijemo rezultate sa testa? Ili da cekamo rezultate pa tek kad oh dobijemo da skupimo na brzinu ostalu papirologiju (naravno ako prodjemo test)?

Ne znam koliko papirologija i brzina idu zajedno . . . Zbog toga mislim da treba biti proaktivan. Konkretno bih ja na vasem mestu spremala svu papirologiju (WES, radno iskustvo, prevodi dokumenata i tako to), neka se naprimer jedna osoba time pozabavi, a druga osoba neka uci engleski bukvalno svaki slobodan sekund koji ima da bi dobila sto bolje ocene iz prve i da se tako sto manje vremena izgubi. Ova druga osoba bi isto trebalo da da IELTS, ali sa nizim ocenama i to zaista nije tesko. Mislim da je i psiholoski bolje kad znas da spremas dokumenta i sav si u tome, nekako i taj engleski dodje ako ga spremas, naravno, ali bude ti prosto normalno da dobijes dobre ocene kad se vec cimas oko ostalih dokumenata. Onako, pomaze bar malo da se covek stisne i zapne iz sve snage :) Nadam se da sam pomogla i srecno :)

Moja sledeća dilema je u vezi sa novcem koji moramo da prikažemo. Imam oko 4.000 EUR na dečijim računima koje sam oročila na tri godine (ističe u Novembru). Nije mi baš najjasnije da li i to mogu da prikažem kao POF - deca imaju 4 i 5 godina, a ja sam ovlašćeno lice. U aplikaciji se spominju računi nosioca i supružnika, ali ne spominju decu. Znam da nije problem podići sve i prebaciti na moje ime ali onda gubim kamatu, možda i za ceo period oročenja, nisam se još raspitala kod te banke. Bitno mi je zato što bez tih para ne mogu da namaknem 22-23.000$ koliko traže za 4 člana.
@maple_leaf - hvala za info o FedEx-u, poslala sam u utorak i danas bi trebalo da stigne u WES, cena za obe koverte je bila oko 7.200, kako si i rekla. Ne bih ih se setila iako svaki dan prolazim pored njih. DHL bi bio duplo, taman sam za tu razliku mogla da nakupujem hrane za ove nesrećne ljude....

Poslednja izmena:
^

U potpunosti se slažem sa Laurom. Polako prikupljajte papire a, kada stigne rezultat testa, priložite ga uz prikupljeno i pošaljite kovertu odmah, zašto trčati na sve strane tada kada sada imaš sasvim dovoljno vremena da sve odradiš lagano. Ako ne položi test, izlaziš u sledećem roku i potpuno spreman čekaš ocene koje ti trebaju. Ja sam jedino preporuku trenutnog poslodavca ostavila za posle testa - stalno imamo neka otpuštanja i tehnološke viškove po firmi, pa ne bih da se baš samonominujem za otkaz pričom da planiram da napuštam zemlju, naročito što se ne zna da li će seto desiti, a ni kada.

Dve glave su pametnije od jedne, tako da cu vas poslusati. :)

Prvo sto cu uraditi jeste poslati diplomu u WES. Ja sam tu proceduru shvatio na jedan nacin a vi me ispravite gde sve gresim.
Naime ovako ja vidim tu ves proceduru:

-Ode se na fakultet i uzme se spisak ispita koji je polzen, kojom ocenom, koliko su trajale studije. (E to mi vec imamo i to se zove "dodatak diplomi", samo sto pored spiska predmeta nam ne stoji opis predmeta sto sam negde valjda procitao da i to treba. TREBA LI?)
-Sa tim "dodatkom diplome" i diplomom se ode kod sudskog tumaca i prevede se na engleski.
-sa kopijama originala i sa prevodima na engleski se ode na fakultet da oni to pecatiraju i potpisu (valjda na koverti mada sam i procitao na nekom dodatnom formularu. KOM?)
-I tako sve zajedno zapecaceno se posalje u WES (ako sam dobro shvatio, mogu ja, ne mora fakultet)
-I jos jedna stvar a to je da se to prvo valjda plati to nostrifikovanje on line na njihovom sajtu?

Bio bih vam zahvalan ako bi ste me ispravili gde sam sve pogresno shvatio proceduru. :)

Dve glave su pametnije od jedne, tako da cu vas poslusati. :)

Prvo sto cu uraditi jeste poslati diplomu u WES. Ja sam tu proceduru shvatio na jedan nacin a vi me ispravite gde sve gresim.
Naime ovako ja vidim tu ves proceduru:

-Ode se na fakultet i uzme se spisak ispita koji je polzen, kojom ocenom, koliko su trajale studije. (E to mi vec imamo i to se zove "dodatak diplomi", samo sto pored spiska predmeta nam ne stoji opis predmeta sto sam negde valjda procitao da i to treba. TREBA LI?)
-Sa tim "dodatkom diplome" i diplomom se ode kod sudskog tumaca i prevede se na engleski.
-sa kopijama originala i sa prevodima na engleski se ode na fakultet da oni to pecatiraju i potpisu (valjda na koverti mada sam i procitao na nekom dodatnom formularu. KOM?)
-I tako sve zajedno zapecaceno se posalje u WES (ako sam dobro shvatio, mogu ja, ne mora fakultet)
-I jos jedna stvar a to je da se to prvo valjda plati to nostrifikovanje on line na njihovom sajtu?

Bio bih vam zahvalan ako bi ste me ispravili gde sam sve pogresno shvatio proceduru. :)

Relativno skoro sam ovde na forumu napisala kako smo mi tu WES proceduru odradili, mozes se vratiti malo unazad i pronaci to. Dodatak diplomi bi trebalo da je dovoljan taj koji imate, a formular koji spominjes skini sa njihovog sajta kad se registrujes.

^
E da sad videh. Hvala ti. Znam da sam negde procitao ali pod uticajem povisene temperature, dok spremam verenicu za IELTS i dok u isto vreme organizujem svoju svadbu, nekako mi se laske cinilo da pitam. :)

Meni je zaista zao sto ja na vasa pitanja nemam odgovor pa makar nekako da pomognem a ne samo da pitam. Ali sta da radim kad sam se tek uhvatio sa ovim u kostac pre 10 dana pa mi je sve novo. :(

Uzgred, da li ce imati neki problema to sto ce verenica promeniti prezime 12 jula a ona je nosilac aplikacije? Ako kojim slucajem dobijemo pozitivan rezutat sa IELTS-a u junu, ja bih aplikaciju odmah slao, a onda bi neka dokumenta bila sa jednim prezimenom, IELTS i aplikacija sa drugim. o.O

Potpuno ne razumem,a vise puta sam to ovde spominjao,da neke ljude jednostavno mrzi pogledati to sto ih se zivotno tice.Velika odluka je je odluka o emigraciji,tu nema povrsnosti....bar tako mislim.Pitam se da li su spremni na dugo cekanje,neizvesnost i sve ostalo sto nosi aplikacija,ako nisu spremni pogledati par stranica na forumu i zvanicni sajt????Jer jedno je pitati nesto sto nije najjasnije,a sasvim drugo je pitati neke osnovne stvari.Neka mi niko ne zameri,shvati licno,samo zelim reci da do krajnjeg cilja ima mnogo,mnogo stvari i nema mesta povrsnosti.

Poslednja izmena:
Hvala Korto Malteze. Da se nadjes u mojoj kozi razumeo bi me. I te kako sam citao. I to sam krenuo od pocetka. Ali toliki broj foruma, blogova, i sajtova sam obisao da vise ne znam gde sam sta procitao. Da ne pominjem da vezbamo svaki minut slobodnog vremena engleski zato sto nam je polaganje za 10ak dana. Da nisam ozbiljan ne bih pukao 60.000 na IELTS testove. Tako da nije pojenta nekog isprozivati tek tako. Mozda nije sve tako kao sto izgleda. ;)

PS. Bolje da si se javio da pomognes. :p

Poslednja izmena:
Secam se dobro sve konfuzije i ostalog kada smo mi aplicirali i pripremali se .Ne radi se o tome da li ce neko nekom pomoci,ili ne.Naravno da treba pomoci!Drugo ja rekoh,ali ko zeli shvatice....U svakom slucaju iskreno Vam zelim sve najbolje.

PS Testove si mogao da nadjes besplatno na netu,ili da trazis od nekog ovde.Poslao bih ti da si trazio...Za tako nesto se i treba obratiti
Hvala Korto Malteze. Da se nadjes u mojoj kozi razumeo bi me. I te kako sam citao. I to sam krenuo od pocetka. Ali toliki broj foruma, blogova, i sajtova sam obisao da vise ne znam gde sam sta procitao. Da ne pominjem da vezbamo svaki minut slobodnog vremena engleski zato sto nam je polaganje za 10ak dana. Da nisam ozbiljan ne bih pukao 60.000 na IELTS testove. Tako da nije pojenta nekog isprozivati tek tako. Mozda nije sve tako kao sto izgleda. ;)

PS. Bolje da si se javio da pomognes. :p

Poslednja izmena:

Back