Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Imam pitanje za kolege forumaše koji su dočekali ovaj program kao zapete puške. Ja sam bila prilično ubeđena da od FSW ove godine neće biti ništa pa se nisa žurila sa pripremom dokumentacije. Sada sam toliko besna na sebe da ne mogu opisati! Veliko iznenađenje je nova lista zanimanja gde mogu da se "uguram" u 2, čak i tri NOC koda. U prošloj sezoni je za ekonomiste bila jedina opcija finansijski analitičar (ili nešto slično, da ne tražim sada tačno) i ta kategorija je prva dostigla cap, mislim da je u pitanju bilo par nedelja. Zanima me vaše mišljenje koji od ova dva NOC-a će pre dostići cap - 0121 Insurance, real estate and financial brokerage managers ili 1113 Securities agents, investment dealers and brokers. Zanimanje mi je bilo takvo da bih mogla da navedem bilo koje od ova dva ali, pošto trebam pisma poslodavaca, moram unapred da im objasnim šta treba da se napiše kako bi se opisani poslovi bolje slagali sa definisanim dužnostima navedenim u njihovoj klasifikaciji. Dokumente mogu slati tek krajem Juna pa mi je zato bitno gde će biti manja "konkurencija".
Drugo pitanje je u vezi sa bodovanjem radnog iskustva. Max broj bodova se dobija za 6+ godina u okviru poslednjih 10 godina. Ja taj uslov ispunjavam ali se u poslednje dve godine ne bavim tim poslom. Nije precizirano da li je neophodno da i trenutno to radimo.
Hvala unapred!

Isti slučaj sa mnom. Baš sam bio zatečen kada sam video listu od 50 zanimanja, a gde se pronalazim bar u 3 NOC-a (ista kao i ti).
U vezi tzv ''cap'', ne verujem da će ove godine tako brzo biti popunjena zanimanja o kojima pričaš. Čini mi se za prošlu godinu za Financial analyst da dostignut CAP, negde trećem mesecu po otvaranju programa, a za 300 aplikacija. Imaš više informacija ovde, nemam vremena sad da kopam informaciju o tome...
Ove godine je Cap po zanimanju 1000 aplikacija i šira je lista, tako da su šanse dosta bolje.
Međutim, kad pomislim samo koliko je dug proces do dobijanja vize, to prvo. A drugo, ako i kada se dobiju vize, kolike su šanse da nađeš posao u struci bez kanadske diplome i njihovog radnog iskustva. Čovek se zapita vredi li ulaziti u proces.
Stekao sam zaključak da u njihovoj ambasadi rade totalni retardi, koji ljude odbijaju na osnovu nekih ličnih predrasuda ili ne znam čega već, a NE na osnovu realnih potreba njihovog Labor market-a. Hteo sam da se usavršavam u njihovim školama prošle godine, a odbili me, a i to u zanimanju koje je sada na FSW listi navodno deficitarnih, ludilo totalno :dontunderstand:

U vezi tvog drugog pitanja, treba samo da imaš to konkretno radno iskustvo u poslednjih 10 godina.
Ali na kraju se cela tvoja aplikacija opet svodi na njihovu subjektivnu impresiju, da li ćeš se snaći u Kanadi ili ne. Znači i ako imaš potreban broj bodova, opet nema garancije da će ti prihvatiti aplikaciju, a naravno uzeće ti novac za obradu iste.
U svakom slučaju sretno svima koji se odluče, ja još nisam :confused:

Veliki pozdrav svim dobrom ljudima na forumu, koji nesebicno pomazu i dijele informacije sa drugim ljudima. Hvala jos jednom. Nova sam na forumu, ali citam forum vec duze vrijeme. Nakon treceg neuspjesnog odabira za Green Card (nismo izvuceni za DV 2015) pocela sam ozbiljno da razmisljam o Kanadi. Ali?????....kako sam vidjela, procitala...toliko dugo traje proces, a toliko sve kosta, a da ne pricam kolike su sanse da nam odobre useljenicku vizu, e o tome vec necu ni da pisem....Razmisljam o programu FSW, naravno jer su kao sto ste vec pomenuli prosirili listu zanimanja...odlicno....ali.....sad se bojim da se ipak to sve vec ne popuni dok ja sve prikupim...a kao prvo:
1.Zavrsila sam master, polozila sam sve ispite, ali jos nisam odbranila mag.rad...znaci to prvo trebam da rijesim
2.Prevesti sve diplome, kopirati ih u boji i poslati na verifikaciju 260$ ili zavisi od institucije (trosak)
3.Polaganje engleskog koji u Bosni kosta 300BAM (trosak i da li cu poloziti iz prvog puta, mada znam eng.ali????)
4.E sad ide ostalo i mozda najgore dokaz o posjedovanju novca na bankovnom racunu za izdrzavanje porodice u pocetku (za moju porodicu tri clana oko 24.500BAM)
5.Dalje povrde o nekaznjavanju i nevodjenju za sva tri clana (trosak)
6.Medicinski pregled (sva tri clana trosak)
7. ......
Da dalje ne nabrajam...mislim odakle nam toliki novac i jos da nas na kraju odbiju...ne znam bas da se covjek dobro zamisli....
Ako neko ima neku pametnu neka pise....a treba otici odavde pod hitno....bas sam se nadala ovoj lutriji, jer je daleko jednostavnij proces, a mnogo manje kosta....ali ne da se....

Veliki pozdrav svim dobrom ljudima na forumu, koji nesebicno pomazu i dijele informacije sa drugim ljudima. Hvala jos jednom. Nova sam na forumu, ali citam forum vec duze vrijeme. Nakon treceg neuspjesnog odabira za Green Card (nismo izvuceni za DV 2015) pocela sam ozbiljno da razmisljam o Kanadi. Ali?????....kako sam vidjela, procitala...toliko dugo traje proces, a toliko sve kosta, a da ne pricam kolike su sanse da nam odobre useljenicku vizu, e o tome vec necu ni da pisem....Razmisljam o programu FSW, naravno jer su kao sto ste vec pomenuli prosirili listu zanimanja...odlicno....ali.....sad se bojim da se ipak to sve vec ne popuni dok ja sve prikupim...a kao prvo:
1.Zavrsila sam master, polozila sam sve ispite, ali jos nisam odbranila mag.rad...znaci to prvo trebam da rijesim
2.Prevesti sve diplome, kopirati ih u boji i poslati na verifikaciju 260$ ili zavisi od institucije (trosak)
3.Polaganje engleskog koji u Bosni kosta 300BAM (trosak i da li cu poloziti iz prvog puta, mada znam eng.ali????)
4.E sad ide ostalo i mozda najgore dokaz o posjedovanju novca na bankovnom racunu za izdrzavanje porodice u pocetku (za moju porodicu tri clana oko 24.500BAM)
5.Dalje povrde o nekaznjavanju i nevodjenju za sva tri clana (trosak)
6.Medicinski pregled (sva tri clana trosak)
7. ......
Da dalje ne nabrajam...mislim odakle nam toliki novac i jos da nas na kraju odbiju...ne znam bas da se covjek dobro zamisli....
Ako neko ima neku pametnu neka pise....a treba otici odavde pod hitno....bas sam se nadala ovoj lutriji, jer je daleko jednostavnij proces, a mnogo manje kosta....ali ne da se....

Mislim da je prvi korak u imigracionom procesu odluka da li to neko ZAISTA zeli ili ne. Pritom ne da samo razmisljas o tome nego da si stvarno i spreman na citav proces koji je psihofizicki tezak, finansijski zahtevan i jedan jako veliki izazov. E sad, tu se u sustini napravi razlika izmedju onih koji stvarno nesto hoce i onih koji samo razmisljaju...to sam videla na nekoliko primera iz svoje porodice, stvarno ne pricam napamet. One koje je nesto dovoljno jako zanimalo nasli su nacin pa taman i najcudniji moguci, ali su ga nasli. Da ne zvucim sad kao neki psiholog, sto nisam, ali mislim da se nikako u ovaj proces ne treba upustati nespreman, ako nemas podrsku partnera ( a imas partnera ) i tako to. Nas naprimer od prosle godine zanima Kanada i sve moguce nacine smo kopali godinu i vise dana, skupili skoro svu dokumentaciju u aprilu i ispostavi se da smo na listi. Moje zanimanje tamo nije bilo pa ja mislim deset godina unazad, bez preterivanja. Da nismo bili na listi, isli bismo nekim drugim putem, ali mi smo zeleli da budemo spremni jer nas zaista zanima zivot u Kanadi. Naravno, nikad se ne zna sta moze da izadje na kraju i sa listom i bez nje, niko ti nista ne garantuje, ali za sada se nadamo da ce nam ovaj put biti uspesan!
Sve u svemu imali smo mi i odlazak u EU u glavi kao opciju, sve su to i dalje opcije tu negde, ako kojim slucajem nesto krene kako ne treba. Oboje imamo fakultete, ali bismo ako treba isli i na sam vrh Norveske i radili neki levi posao. E sad se vracam na pocetak svog izlaganja, nas dvoje smo pre vise od godinu dana doneli najozbiljniju odluku da u Srbiji vise necemo da zivimo. Iskreno mislim da je to bio najvazniji korak :)
Nadam se da sam nekom pomogla, sve najbolje sam mislila ovim sto sam rekla :)

Ne znam kako je sa WESom, ja sam slao na ICAS. Kod njih nije trebala diploma iz srednje ako imas fakultet. Dakle, verovatno ti trebaju samo poslednje 2, na njih ces dobiti bodove. Salju se overene kopije diploma, sa sve prevodom (ja sam prevodio sam, i prihvatili su bez ikakvih problema). Takodje, bilo je neophodno da fakultet posalje "mark sheet", tj. nekakav dokument na kom pise koje si predmete slusala, koje ocene si dobila i dr (na engleskom naravno).

Ja sam danas pokušala da se registrujem na WES i, kada sam završila deo koji se odnosi na podatke sa kreditne kartice, vratio me je na početak. Sada mi nije jasno da li će mi skinuti sa kartice ili ne a ne bih da klikam sto puta pošto na svaki klik skidaju dati iznos. Poslala sam im mail i čekam odgovor. Najviše se plašim da plaćanje putem kartice neće funkcionisati, sada sam je prvi put koristila na ovakav način, a sama aplikacija za FSW se plaća istim putem.
Što se dokumentacije tiče treba prevesti diplomu na engleski, ja ću to uraditi kod sudskog tumača i poslati je lično. Mislim da ne rteba diploma srednje škole pošto se nekako podrazumeva da si je završio ako već imaš diplomu sa faksa, ali za master nisam sigurna mada bi trebalo da se primeni ista logika. Ono najbitnije je otići na fakultet i odneti obrazac koji se nalazi na sajtu koji fakultet treba da ispuni i sam pošalje u koverti koju će pečatirati na onom delu gde se lepi. Jedva čekam da evociram uspomene sa ljubaznim šalterušama; još kada ih obradujem da sve to treba biti na engleskom, sreći neće biti kraja............
Jedino što bih volela da mi neko kaže je da li bih ja mogla od njih uzmem tu zapečaćenu kovertu i sama je pošaljem u CA, zajedno sa mojim delom zadatka. Platila bih DHL pošto garantuju isporuku u roku od dva dana (mislim da je 6-7.000 din do 500gr) ali bih stavila obe u treću i poslala kako jedno pismo. Mora da je neko na forumu već slao.
Isto pitanje imam i za slanje same aplikacije pošto se šalje na adresu u Kanadi pa može da putuje nedeljama. Ako pošaljem DHL-om, to mora neko tamo da potpiše, a za te desetine hiljada prijava koje će stići bi trebalo da zaposle par ljudi samo za potpisivanje.

@Milansel - Ja bih na tvom mesu svakako pokušala. Jeste malo cimanje i košta (ali nije baš toliko strašno ako se uzme u obzir da donosiš životne odluke), a oni su toliko kilavi tokom samog procesa (sudeći po ovom forumu, to može da traje godinama) i kada dođeš do tog konačnog lepljenja vize u pasoš ne moraš da odeš ako ovde rešiš neke bitne stvari (ili, u mom slučaju, shvatiš da je došlo do potpune promene svesti svih u ovoj državi, kao što su to Nemci od nas tražili onomad). Ja, svakako, nisam ni planirala da se bavim istim poslom (da ne navodim razloge, ni ovde ga više ne radim) već bih se prekvalifikovala za nešto drugo. Računovođa ili payroll clerk, tu se polaže za licence, postoje večernji kursevi koji nisu nešto preterano skupi a za ta zanimanja uvek ima posla i, vremenom, mogu postati solidno plaćeni.
Još bih dodala da mi je cela ta lista zanimanja izuzetno čudna - ako je malo bolje iščitaš videćeš da skoro svako može da se nađe u njoj, čak i mnogi brojevi idu redom. Čak bih i za čitav program rekla da je neobičan ako se uzme u obzir koliko je velik broj aplikacija koje primaju. Verovatno će neki od forumaša koji godinama spamuju forume o Kanadi reći da je kanadska ekonomija u dubokoj krizi i da, ovim putem, žele da dovedu velik broj imigranata koji će sa sobom poneti svež keš. Ko zna, možda i jeste tako....
@Mojasreca - ne razumem tvoje razmišljanje da je lutrija za GC mnogo bolji i jeftiniji način emigracije. I tamo plaćaš vize, mislim da je i iznos identičan, moraš da uradiš lekarski kod tačno određenih lekara, i tamo moraš da poneseš sa sobom pozamašnu količinu novca za početak. Kada podvučeš crtu iznosi su, otprilike, isti. Prednost DV je što, kada te izvuku, sigurno znaš da ideš i čekaš svoj red - od same prijave u Oktobru do polaska prođe između godinu i dve dana što je malo kraće nego ovde. Druga stvar, klima je mnogo bolja, mada i to zavisi od toga u koji deo si se zaputila. Prednost Kanade je, što je meni kao majci dvoje male dece izuzetno bitno, da tamo odmah po sletanju imaš besplatno zdravstveno osiguranje (u nekim provincijama posle 3 meseca), svako dete do svoje osamnaeste godine prima pomoć države pa to možeš da probaš da ostavljaš sa strane kao fond za njihovo kasnije školovanje. Mada mislim da su obe države prikriveno blago odbojne prema dođošima, mislim da je u Kanadi to malo manje izraženo.

Ja sam danas pokušala da se registrujem na WES i, kada sam završila deo koji se odnosi na podatke sa kreditne kartice, vratio me je na početak. Sada mi nije jasno da li će mi skinuti sa kartice ili ne a ne bih da klikam sto puta pošto na svaki klik skidaju dati iznos. Poslala sam im mail i čekam odgovor. Najviše se plašim da plaćanje putem kartice neće funkcionisati, sada sam je prvi put koristila na ovakav način, a sama aplikacija za FSW se plaća istim putem.
Što se dokumentacije tiče treba prevesti diplomu na engleski, ja ću to uraditi kod sudskog tumača i poslati je lično. Mislim da ne rteba diploma srednje škole pošto se nekako podrazumeva da si je završio ako već imaš diplomu sa faksa, ali za master nisam sigurna mada bi trebalo da se primeni ista logika. Ono najbitnije je otići na fakultet i odneti obrazac koji se nalazi na sajtu koji fakultet treba da ispuni i sam pošalje u koverti koju će pečatirati na onom delu gde se lepi. Jedva čekam da evociram uspomene sa ljubaznim šalterušama; još kada ih obradujem da sve to treba biti na engleskom, sreći neće biti kraja............
Jedino što bih volela da mi neko kaže je da li bih ja mogla od njih uzmem tu zapečaćenu kovertu i sama je pošaljem u CA, zajedno sa mojim delom zadatka. Platila bih DHL pošto garantuju isporuku u roku od dva dana (mislim da je 6-7.000 din do 500gr) ali bih stavila obe u treću i poslala kako jedno pismo. Mora da je neko na forumu već slao.
Isto pitanje imam i za slanje same aplikacije pošto se šalje na adresu u Kanadi pa može da putuje nedeljama. Ako pošaljem DHL-om, to mora neko tamo da potpiše, a za te desetine hiljada prijava koje će stići bi trebalo da zaposle par ljudi samo za potpisivanje.

Ja sam za WES placala intezinom kreditnom karticom i , koliko se secam, odmah mi je stigla poruka od banke da je toliko i toliko dolara skinuto sa kartice.
Za WES ne treba diploma srednje skole. To sa faksa ti saljes kad oni popune i sve zapecatiraju. Ne mozes da stavis u trecu kovertu nego saljes kao dve posiljke, a na fakultetskoj potpisujes neku osobu sa faksa. To sam slala Fedex-om a posle celu aplikaciju DHL-om.

Da li mi mozete objasniti proceduru oko slanja dokumentacije u WES?
Treba da pošaljem diplomu srednje, faksa i master diplomu.

Ne treba diploma srednje ako imas faks. Prevedi diplome sa faksa, trazi spisak polozenih ispita sa fondom casova (ili dodatak diplomi ako si zavrsio-la po bolonji), to prevedi isto, i skini formular sa sajta koji treba da popuni sekretar sa faksa. Saljes dve koverte. Fakultetsku, ispecatiranu kovertu potpisujes kao neko sa faksa. Procedura traje 10-ak dana, ja sam popunila opciju da mi stigne odgovor kurirskom sluzbom a ne obicnom postom.

Pozdrav svim forumašima i forumašicama pošto sam se detaljno informisao oko iseljenja u Kanadu i svega toga, odlučio sam da počnem i ja sa pripremom za odlazak. Ja bih otišao preko federal skilled worker programa jer je moja struka tražena, i kako bih dobio više poena i lakše otišao ako neko zna neku žensku osobu koja bi npr. se uparila samnom da idemo zajedno, u tu proceduru zbog dobijanja više poena molim vas da mi javite tj, neka me kontaktira :) ona naravno mora da ima fakultet i da govori engleski zbog IELTSA, ja imam traženu struku. rodjake u kanadi i IELTS pa se nadam da ćemo sakupiti tih famoznih šezdeset i kusur poena. Hvala vam unapred!!! :)

@Milansel - Ja bih na tvom mesu svakako pokušala. Jeste malo cimanje i košta (ali nije baš toliko strašno ako se uzme u obzir da donosiš životne odluke), a oni su toliko kilavi tokom samog procesa (sudeći po ovom forumu, to može da traje godinama) i kada dođeš do tog konačnog lepljenja vize u pasoš ne moraš da odeš ako ovde rešiš neke bitne stvari (ili, u mom slučaju, shvatiš da je došlo do potpune promene svesti svih u ovoj državi, kao što su to Nemci od nas tražili onomad). Ja, svakako, nisam ni planirala da se bavim istim poslom (da ne navodim razloge, ni ovde ga više ne radim) već bih se prekvalifikovala za nešto drugo. Računovođa ili payroll clerk, tu se polaže za licence, postoje večernji kursevi koji nisu nešto preterano skupi a za ta zanimanja uvek ima posla i, vremenom, mogu postati solidno plaćeni.
Još bih dodala da mi je cela ta lista zanimanja izuzetno čudna - ako je malo bolje iščitaš videćeš da skoro svako može da se nađe u njoj, čak i mnogi brojevi idu redom. Čak bih i za čitav program rekla da je neobičan ako se uzme u obzir koliko je velik broj aplikacija koje primaju. Verovatno će neki od forumaša koji godinama spamuju forume o Kanadi reći da je kanadska ekonomija u dubokoj krizi i da, ovim putem, žele da dovedu velik broj imigranata koji će sa sobom poneti svež keš. Ko zna, možda i jeste tako....
@Mojasreca - ne razumem tvoje razmišljanje da je lutrija za GC mnogo bolji i jeftiniji način emigracije. I tamo plaćaš vize, mislim da je i iznos identičan, moraš da uradiš lekarski kod tačno određenih lekara, i tamo moraš da poneseš sa sobom pozamašnu količinu novca za početak. Kada podvučeš crtu iznosi su, otprilike, isti. Prednost DV je što, kada te izvuku, sigurno znaš da ideš i čekaš svoj red - od same prijave u Oktobru do polaska prođe između godinu i dve dana što je malo kraće nego ovde. Druga stvar, klima je mnogo bolja, mada i to zavisi od toga u koji deo si se zaputila. Prednost Kanade je, što je meni kao majci dvoje male dece izuzetno bitno, da tamo odmah po sletanju imaš besplatno zdravstveno osiguranje (u nekim provincijama posle 3 meseca), svako dete do svoje osamnaeste godine prima pomoć države pa to možeš da probaš da ostavljaš sa strane kao fond za njihovo kasnije školovanje. Mada mislim da su obe države prikriveno blago odbojne prema dođošima, mislim da je u Kanadi to malo manje izraženo.

Slazem se u potpunosti sto se tice troskova, kada covjek stavi na papir, sve to doej skoro na isto....mi smo definitivno odlucili da skupljamo papire za slanje za Kanadu, ako se do tada ne popune sva mjesta/kvota po zanimanjima, jedino sto mi predstavlja problem, kako cu obezbijediti novac na racunu prije slanja papira(iskreno nemamo taj novac), a kada bi dobili vize, onda bi prodali stan, pokrili banku i razliku u dzep i na put :bye:
To mi je jedino razlika izmedju CG i Kanade...za GC ne moram odma da prikazujem svotu, a ovdej po sa papirima moram...
E jedan nas prijatelj nam je ponudio rjesenje, ne znam da li bi to smjeli uraditi, pise da ne ali eto...da nam posudi novac, da lezi na racunu jedno 15-tak dana prije izvlacenja stanja u banci, posljem i vratim covjeku pare nazad. Kad dobijemo vizu prodajemo stan, i idemo sa lovom, nece biti razlika nesto posebno velika ali dovoljna za nekih 4-6mj. dok se ne snadjemo...
Ako neko zna da je neko tako nesto uradio i da mu je uspjelo, molim da se javi ili ako ima neki bolji prijedlog...hvala svima...mi zelimo i hocemo da idem....svima puno,puno srece, na ovom nasem trenovitom i dugom putu....
A ja sam isto payroll bila i radila u BiH.... :ok: i mislim to i dalje da radim odnosno gore.... a to je 1114 NOC ako sam dobro vidjela... :ok:

Jesi li prvo poslala dokumente ili izvršila uplatu?
Koliko je koštao FedEx?

Prvo sam popunila sve na sajtu pa slala, mislim da je pisalo da ne mora tako moze i obrnuto, to se preporucuje jer dok ne otvoris nalog na sajtu i ne uplatis ne gledaju dokumenta.
Nisam sigurna, mislim da je fedex oko 3500 kostao po jednoj koverti, placas dve posiljke. To je bilo prosle godine u junu pa proveri sada cene.

Postovani drugari, kolege saborci, :)

Kao i drugarica odozgo i ja sam jurio za zelenu kartu ali posle 2 godine shvatio sam da bi mozda valjalo probati i nesto drugo. Naime, kada sam uvideo listu pozeljnih zanimanja za Kanadu hteo sam da procitam celu temu ali zbog obaveza sam uspeo da procitam jedva 15-ak strana. Tako da resen da slucajno ne okasnim jer vreme je od krucijalne vaznosti, htedoh da postavim ovde neka pitanja na koje cu nadam se dobiti odgovore daleko ranije nego da sledecih 20 dana citam ovih 300 strana (7.500 poruka). :)

Situacija je sledeca. Moja verenica (zena za manje od 2 meseca) moze valjda da upadne u neku od ovih menadzerskih pozicija. Zavrsila je FON po starom i na osnovu istog moze da uzme i MASTER diplomu. Zvanje je "DIPLOMIRANI INZENJER ORGANIZACIONIH NAUKA" odsek "MENADZER". E sad ona ima neki pododsek za FINANSIJE ali to nigde ne pise u diplomi. Inace imace u decembru 4 godine iskustva rada u finansijama. Ja sam samo profesor fizickog po struci. :(

Moja pitanja su sledeca:
1. U koju kategoriju bi mogla da se svrsta obzirom da u diplomi pise samo odsek menadzer, a sa druge strane radi u finansijama 3.5 godine?
2. Da li i za koliko mogu da se zavrse od 0 (recima: nule) svi papiri i test engleskog i da se prosledi dalje. Odnosno da li mozemo da stignemo za ovu godinu ili da krenemo da se spremamo za sledecu?
3. Gde i koliko cesto se polazu testovi za "IELTS"? Za to bi vec morao jedno 15ak dana da spremim devojku jer ja sam malo bolji englez od nje.

PS. Ako postoji dobri samaricanin ko ovo sve drzi u malom prstu a voljan je da izadje u susret nek mi se javi. Naime valjala bi mi check lista sa redosledom svega sto treba uraditi do slanja aplikacije, a to bi bilo idealno kada bi to mogli sastaviti na nekom picu. Ja castim. :) Dve glave su pametnije od jedne , a tri su pametnije od 2 tako da se javite da se malo druzimo.

Unapred zahvalan,
kolega saborac. ;)

Ja od kad sam pisao kao da sam ugasio temu. :)

Naime saznao sam odovor na trece pitanje, da se polaze u british council-u i datume polaganje ispita. Jos samo neko da se javi da mi odgovori na prva 2, bio bih zahvalan. :)
1. Edukacija i zanimanje su dva razdvojena koloseka, bitno je i racuna se ono cime se trenutno bavis, radis
2. Vreme je novac, prva stvar rezervisite termin za polaganje ieltsa a u medjuvremnu do izlaska rezultata ieltsa mozete sva ostala dokmenta pripremiti, odnosno platiti..tj realno da se sad od nule do slanja aplikacije potrosni maksimalno 2 meseca

Postovani drugari, kolege saborci, :)

Kao i drugarica odozgo i ja sam jurio za zelenu kartu ali posle 2 godine shvatio sam da bi mozda valjalo probati i nesto drugo. Naime, kada sam uvideo listu pozeljnih zanimanja za Kanadu hteo sam da procitam celu temu ali zbog obaveza sam uspeo da procitam jedva 15-ak strana. Tako da resen da slucajno ne okasnim jer vreme je od krucijalne vaznosti, htedoh da postavim ovde neka pitanja na koje cu nadam se dobiti odgovore daleko ranije nego da sledecih 20 dana citam ovih 300 strana (7.500 poruka). :)

Situacija je sledeca. Moja verenica (zena za manje od 2 meseca) moze valjda da upadne u neku od ovih menadzerskih pozicija. Zavrsila je FON po starom i na osnovu istog moze da uzme i MASTER diplomu. Zvanje je "DIPLOMIRANI INZENJER ORGANIZACIONIH NAUKA" odsek "MENADZER". E sad ona ima neki pododsek za FINANSIJE ali to nigde ne pise u diplomi. Inace imace u decembru 4 godine iskustva rada u finansijama. Ja sam samo profesor fizickog po struci. :(

Moja pitanja su sledeca:
1. U koju kategoriju bi mogla da se svrsta obzirom da u diplomi pise samo odsek menadzer, a sa druge strane radi u finansijama 3.5 godine?
2. Da li i za koliko mogu da se zavrse od 0 (recima: nule) svi papiri i test engleskog i da se prosledi dalje. Odnosno da li mozemo da stignemo za ovu godinu ili da krenemo da se spremamo za sledecu?
3. Gde i koliko cesto se polazu testovi za "IELTS"? Za to bi vec morao jedno 15ak dana da spremim devojku jer ja sam malo bolji englez od nje.

PS. Ako postoji dobri samaricanin ko ovo sve drzi u malom prstu a voljan je da izadje u susret nek mi se javi. Naime valjala bi mi check lista sa redosledom svega sto treba uraditi do slanja aplikacije, a to bi bilo idealno kada bi to mogli sastaviti na nekom picu. Ja castim. :) Dve glave su pametnije od jedne , a tri su pametnije od 2 tako da se javite da se malo druzimo.

Unapred zahvalan,
kolega saborac. ;)

Ja bih samo dodala da ako ti je devojka zavrsila po starom programu a nije bas isla na master dodatno godinu dana ili koliko vec, nece joj priznati kanadska akreditaciona institucija master nego bachelor diplomu. Znam iz iskustva, iako je kao i na mom faksu izjednacena stara diploma i master, to ovi ne priznaju.
Slazem se da je vreme novac i da nikako ne cekate sledecu godinu ako imate sansu da upadnete ove, ko zna kako ce funkcionisati taj novi sistem koji najavljuju za 2015. godinu, nisam bas cula pozitivne reakcije za sada... Srecno ;)

Back