Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Cestitke jos jednom!!!:super:Pa,polako pakujte kofere,vidimo se tamo:).......
Dobili nalepnice. Juce bili u Becu, u 9h predali pasose i sve sto su trazili i rekla nam teta da dodjemo u pola 3, pa ce nam onda reci da li cemo danas dobiti vize ili ne, ali najverovatnije hocemo. Dakle, bilo je neizvesno da li ostajemo jos u Becu ili ne, ali na kraju smo dobili vize u pasos isti dan. Inace, vize nam traju do nekog marta, sve u svemu duze od medicala koji nam istice u februaru... bitna informacija :)

Ludilooo!! :) :D

Pozdrav svima, jedno kratko pitanje...

Nasao sam posao za moju suprugu da radi kao live in caregiver za bracni par. Taj bracni par nudi pomoc oko LMO procedure (kazu da ce platiti sve).
Da li to znaci da treba ovim koracima da idemo:

1) LMO
2) Work Permit
3) Visa

Koliko razumem po postovima ovde, ljudi cekaju po godinu dana ili vise za Visu i/ili Work Permit. Sto znaci da ne vredi sto smo nasli oglas za posao sad?

Sto se mene tice, plan je da trazim Open Work Permit i da uz suprugu dodjem i da radim dokle god ona ne dobije opciju za permanent residence.

Hvala! :super:

Nasao sam posao za moju suprugu da radi kao live in caregiver za bracni par. Taj bracni par nudi pomoc oko LMO procedure (kazu da ce platiti sve).

1) LMO
2) Work Permit
3) Visa

Koliko razumem po postovima ovde, ljudi cekaju po godinu dana ili vise za Visu i/ili Work Permit. Sto znaci da ne vredi sto smo nasli oglas za posao sad?

Sto se mene tice, plan je da trazim Open Work Permit i da uz suprugu dodjem i da radim dokle god ona ne dobije opciju za permanent residence.

TheVoid, proverite da li vi možete raditi ako je supruga live in caregiver.. http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=241&t=17

Poslednja izmena:
TheVoid, proverite da li vi možete raditi ako je supruga live in caregiver.. koliko sam ja tumačila cic sajt, to nije moguće. Tj treba da ispunjavate određene uslove http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=199&t=17

Puno hvala na odgovoru! Ja sam vec bio nasao tu stranicu, i ona ispunjava ovaj uslov:
  • doing a job listed in Skill Level 0, A or B in the National Occupational Classification
Nasao sam da bi ona spadala u ovu kategoriju - 4412 Home support workers, housekeepers and related occupations
http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2011/Profile.aspx?val=4&val1=4412

Da li sve ovo znaci da ona mora i ovo da ispuni -
  • doing work in Canada that meets a minimum skill level (usually work that requires at least a college diploma)
...jer ona ima diplomu srednje skole, a ne college (eventualno bi upisala university tamo da moze da jednog dana radi kao RN).

Sto se mene tice, ako ne mogu da dobijem open work permit, mogu slati CV kompanijama tamo - u stvari vec sam nasao jednu. Ako me oni sponzorisu za LMO, da li to znaci da moram da im kazem da ce cekati 8+ meseci dok ja ne dobijem vizu??

Hvala!!!

Dobili nalepnice. Juce bili u Becu, u 9h predali pasose i sve sto su trazili i rekla nam teta da dodjemo u pola 3, pa ce nam onda reci da li cemo danas dobiti vize ili ne, ali najverovatnije hocemo. Dakle, bilo je neizvesno da li ostajemo jos u Becu ili ne, ali na kraju smo dobili vize u pasos isti dan. Inace, vize nam traju do nekog marta, sve u svemu duze od medicala koji nam istice u februaru... bitna informacija :)

Ludilooo!! :) :D

Heee heee Čestitamo. :vatromet::orkestar:
Ovako nešto nam je duugo duugo falilo.

Nadamo se da ste pročepili malo.

PS. Šta su vam sve tražili od dokumenata.??

1) LMO
2) Work Permit
3) Visa

koraci su ti ispravni :)
trenutno pise na sajtu da se ceka 39 meseci za vizu???? ..prosto ne znam sta da kazem
http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm-ec.asp

TheVoid, mora da ispuni ove uslove

-allowed to work in Canada for at least six months,
-doing work in Canada that meets a minimum skill level (usually work that requires at least a college diploma) and
-doing a job listed in Skill Level 0, A or B in the National Occupational Classification,

ili ove

-allowed to work in Canada and
-doing work in Canada that is on a list of eligible occupations in participating provinces.

Znači jedno od to dvoje mora da ispunjava.

Nije ni meni sve najjasnije, ja imam ponudu za live in caregiver ali se dvoumim baš iz tih razloga što nisam sigurna da li i suprug može sa mnom, tj da li uopšte može da radi tako dok sam ja u tom programu. Produžili su i vreme čekanja na PR na 39 meseci što me zapanjilo.. ali valjda za sve postoji dobar razlog.

Svakako ne odustajemo :)

koraci su ti ispravni :)
trenutno pise na sajtu da se ceka 39 meseci za vizu???? ..prosto ne znam sta da kazem
http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm-ec.asp

Hvala! 39 meseci.. strasno!

TheVoid, mora da ispuni ove uslove...
Nije ni meni sve najjasnije, ja imam ponudu za live in caregiver ali se dvoumim baš iz tih razloga što nisam sigurna da li i suprug može sa mnom, tj da li uopšte može da radi tako dok sam ja u tom programu. Produžili su i vreme čekanja na PR na 39 meseci što me zapanjilo.. ali valjda za sve postoji dobar razlog.

Svakako ne odustajemo :)

Veoma konfuzno, vidim da smo u slicnoj situaciji. Sta mislite o tome da suprug uzme open work permit (posto i ja tipujem na tu opciju)? Druga opcija je da ja saljem CV pa da neko garantuje za mene (IT industrija), ali to je opet slicna situacija sa LMO verovatno. I oboje imamo srednju skolu ali dosta work expirience, ali nisam siguran koliko im to vredi tamo.

E sad, posto kazete da se ceka 39 meseci za visu.. po tome onda treba PRVO visu da dobijemo i work permit, pa tek onda da nadjemo nekog ko ce garantovati za LMO?
Ili da se dobije visa i permit pa da se ode direktno tamo na intervjue?

Krivo mi je to sto sam nasao par ljudi koji bi garantovali LMO, ali sta da im kazem - "Izvinite ali cekacete me 39 meseci dok ne dobijem visu!"

Odustajanje? Ni slucajno :)

@TheVoid
A zasto se ne pokusa sa work permit vizom? Ako vec imate poslodavca i ubedili ste ga da ste mu potrebni, on se dakle potrudio da vam obezbedi LMO i na osnovu toga dobicete bez problema radnu vizu, jos vam samo nedostaje jedan intrvju u ambasadi i bicete vizirani. Tamo produzavajte vizu i otuda krenite da ganjate PR. Jednostavno tamo ste i mnogo ce sve lakse ici ;)

Hvala! 39 meseci.. strasno!

Veoma konfuzno, vidim da smo u slicnoj situaciji. Sta mislite o tome da suprug uzme open work permit (posto i ja tipujem na tu opciju)? Druga opcija je da ja saljem CV pa da neko garantuje za mene (IT industrija), ali to je opet slicna situacija sa LMO verovatno. I oboje imamo srednju skolu ali dosta work expirience, ali nisam siguran koliko im to vredi tamo.

E sad, posto kazete da se ceka 39 meseci za visu.. po tome onda treba PRVO visu da dobijemo i work permit, pa tek onda da nadjemo nekog ko ce garantovati za LMO?
Ili da se dobije visa i permit pa da se ode direktno tamo na intervjue?

Krivo mi je to sto sam nasao par ljudi koji bi garantovali LMO, ali sta da im kazem - "Izvinite ali cekacete me 39 meseci dok ne dobijem visu!"

Odustajanje? Ni slucajno :)

moram da dopunim svoj post....

39 meseci je vreme resavanja vase PR aplikacije
da bi uopste mogli da aplicirate za PR moras imati min 24 meseca radnog iskustva u Kanadi
sto znaci da se ova brojka ne odnosi na vas odlazak u Kanadu, nego kasnije kad podnesete zahtev za trajni boravak

ono sto vama sada treba je:

LMO
Potpisani ugovor sa poslodavcem
Set obrazaca za WP koji se nalazi na Kanadskom sajtu

Sa tim dokumetima aplicirate u ambasadi u Becu za Work Permit (WP). Ne znam koliko sad traje procedura, mozda neko od forumasa ima informaciju??

Nosilac vize obicno dobija 24 mesecnu vizu sa ogranicenjen da iskljucivo moze raditi za tog poslodavca
Supruznik u nekim slucajevima moze dobiti Open Work Permit, ali nisam siguran da je to slucaj sa Live in Caregiver jer je NOC 6474, tj ne pripada grupama 0,A i B (po broju bih rekao da pripada grupi C)

Neko mi je rekao/ili sam procitao ali uzmite to kao neproverenu informaciju, da je moguce da poslodavac posalje zahtev i za supruznika da je i on potreban, pa moze i supruznik da dobije vizu.

Poslednja izmena:
moram da dopunim svoj post....

39 meseci je vreme resavanja vase PR aplikacije
da bi uopste mogli da aplicirate za PR moras imati min 24 meseca radnog iskustva u Kanadi
sto znaci da se ova brojka ne odnosi na vas odlazak u Kanadu, nego kasnije kad podnesete zahtev za trajni boravak

ono sto vama sada treba je:

LMO
Potpisani ugovor sa poslodavcem
Set obrazaca za WP koji se nalazi na Kanadskom sajtu

Sa tim dokumetima aplicirate u ambasadi u Becu za Work Permit (WP). Ne znam koliko sad traje procedura, mozda neko od forumasa ima informaciju??

Nosilac vize obicno dobija 24 mesecnu vizu sa ogranicenjen da iskljucivo moze raditi za tog poslodavca

Hvala vam puno, ovo totalno menja planove! Nisam znao da je to za PR, ja sam razumeo da toliko treba da se dobije Visa da se ode tamo! :rumenko:

Da li je to Temporary Work Permit?
http://www.cic.gc.ca/english/work/apply-who.asp

Supruznik u nekim slucajevima moze dobiti Open Work Permit, ali nisam siguran da je to slucaj sa Live in Caregiver jer je NOC 6474, tj ne pripada grupama 0,A i B (po broju bih rekao da pripada grupi C)

Hvala, raspitacu se jos da vidim za taj Open Work Permit... ako ne moze Live In Caregiver ja bih je prijavio na Nurse Practicioner ili bilo koji NOC koji je za Nurse, ali tu se javlja problem licenci i sertifikacije. Naime svi employers zahtevaju ceritifkate ali ona ne moze to dobiti osim ako ne zavrsi tamo 1 ili 2 godine za RN ili LPN, sto opet menja ceo tok stvari (mora prvo Study Permit da zavrsi sve to, pa onda tek da trazi Post-Graduate Work Permit da bi mogla da se prijavi za konkurse za posao).

Postoji jos opcija i ja da saljem CV i da ja trazim LMO, ali sumnjam da ce neko to dati za IT praksu. Videcu jos za to, nista ne kosta da probam.

I jos da dodam ako se neko interesuje za taj Study plan... ne moze da ide na Nurse Aide program jer traje samo 4 meseca a za Post-Graduate Work Permit uslov je mislim 8+ meseci (inace taj Aide Study program kosta oko 7k za International Students).

PN Practical Nurse kosta oko 26.000$ ukupno za 2 godine studija.
http://www.bowvalleycollege.ca/Documents/Fees/Tuition by Program (2013-2014) - Changed FINAL.pdf

To sam sve nasao trazeci "alberta LPN university" ili "calgary nurse course licenced". Ako vas interesuju cene za program trazite link "Tuition & Fees", i obavezno pod "International Students".

Neko mi je rekao/ili sam procitao ali uzmite to kao neproverenu informaciju, da je moguce da poslodavac posalje zahtev i za supruznika da je i on potreban, pa moze i supruznik da dobije vizu.

Mislim da sam i ja to procitao, ima kao PDF sta Employer treba da uradi za LMO... i tu pise, ako zelite da spouse vaseg zaposlenog dodje da radi, morate da obezbedite smestaj i za spouse i da dokaze da moze da finansijski obezbedi i spouse... tako nesto slicno.

TheVoid, ja sam i napisala da je 39 meseci čekanje za PR tj za stalni boravak. Koliko se čeka na samu vizu kada vam odobre LMO i dozvolu za rad, to ne znam, mislim da je to prilično individualno.

Piše na sajtu o dolasku partnera:

Family members do not normally come to Canada with people working under the Live-in Caregiver Program. Even if an employer agrees that a family member can live with you in the home where you will provide care, future employers may not agree to the same terms. Also, you may not make enough money to support your family members in Canada.

However, you may be allowed to bring your family with you if you satisfy a visa officer that:

you have enough money to care for and support your family members in Canada, and
your employer will let them live in the home where you will provide care.

Nisam nešto posebno istraživala, ali za sada nisam nigde našla podatak da je neko išao sa porodicom preko programa live in caregiver. Javljam šta god saznam :)

Posle dosta istrazivanja zakljucio sam da je nemoguce da dobijem Open Work Permit ako moja zena ide putem Live-in Caregiver programa. Citao sam od British Expact foruma do CIC sajta i meni sve to izgleda kao da je taj program iskljucivo pravljen za osobe koje dolaze same (sto ima smisla sa njihove strane).

Tako da krecemo drugim putem... ovako sam smislio.

Zena ce se prijaviti na Study permit i na jedan od njihovih univerziteta za neki od Nurse programa (2 godine).
Ja cu se prijaviti za Open Work Permit, jer koliko vidim to mogu ako mi je spouse full-time student.
Naravno plan je da odemo zajedno, ne da ona ode prva pa ja posle za njom.

Jedino me brine, sta cu ja kada ona zavrsi studije?
Ona moze ici ovim koracima:

1) Study permit
2) Post-graduate Work Permit
3) Permanent Residence

Meni Open Work Permit traje koliko i njene studije... a nigde ne mogu da nadjem sta da radim kada ona zavrsi studije :think:
Da li mogu da se i ja prijavim za PR? U sustini ja cu raditi pod Open Work Permit 24 meseca, sto bi trebao da bude preduslov za PR... sta mislite?

Posle dosta istrazivanja zakljucio sam da je nemoguce da dobijem Open Work Permit ako moja zena ide putem Live-in Caregiver programa. Citao sam od British Expact foruma do CIC sajta i meni sve to izgleda kao da je taj program iskljucivo pravljen za osobe koje dolaze same (sto ima smisla sa njihove strane).

Tako da krecemo drugim putem... ovako sam smislio.

Zena ce se prijaviti na Study permit i na jedan od njihovih univerziteta za neki od Nurse programa (2 godine).
Ja cu se prijaviti za Open Work Permit, jer koliko vidim to mogu ako mi je spouse full-time student.
Naravno plan je da odemo zajedno, ne da ona ode prva pa ja posle za njom.

Jedino me brine, sta cu ja kada ona zavrsi studije?
Ona moze ici ovim koracima:

1) Study permit
2) Post-graduate Work Permit
3) Permanent Residence

Meni Open Work Permit traje koliko i njene studije... a nigde ne mogu da nadjem sta da radim kada ona zavrsi studije :think:
Da li mogu da se i ja prijavim za PR? U sustini ja cu raditi pod Open Work Permit 24 meseca, sto bi trebao da bude preduslov za PR... sta mislite?

nema sta da mislimo, mi znamo :)

ti mozes pre nje aplicirati za permanent

tebi treba 12 meseci Kanadskog iskustva u NOC 0,A ili B poslovima (postoje neki izuzeci) i polozen IELTS test (ili ekvivalent) i mozes da konkurises za PR, cak i svoju suprugu da prijavis za PR

Study permit je dobra ideja ako imate novaca to sve ispratiti do kraja

srecno!

To je upravo ono što sam ti ja rekla.. program je namenjen individualcima. Nadam se da će plan B biti bolji :ok:

To je upravo ono što sam ti ja rekla.. program je namenjen individualcima. Nadam se da će plan B biti bolji :ok:
Sve sam se potajno nadao da je preostala neka "caka" :) Hvala, nadam se da cete i vi naci neko resenje...

nema sta da mislimo, mi znamo :)
ti mozes pre nje aplicirati za permanent
tebi treba 12 meseci Kanadskog iskustva u NOC 0,A ili B poslovima (postoje neki izuzeci) i polozen IELTS test (ili ekvivalent) i mozes da konkurises za PR, cak i svoju suprugu da prijavis za PR
Study permit je dobra ideja ako imate novaca to sve ispratiti do kraja
srecno!

:) E hvala puno.. samo da nadjem nekoga ko je student tamo pa da se raspitam oko prevoda nase knjizice i tih zahteva za upis.
Sto se tice NOC iskustva - ja spadam u "217 Computer and information systems professionals: 2175 Web designers and developers" sto je A grupa koliko znam. E sad, problem je sto ja imam samo srednju skolu, a ovo pise za tu NOC grupu:

Employment requirements
- A bachelor's degree, usually in computer science,
communications or business
or
Completion of a college program in computer
science, graphic arts, Web design or business is
required

Inace imam 10+ godina iskustva, kojeg naravno nema u radnoj knjizici :confused:

Mogu naci posao jer sam nasao dosta oglasa koji traze iskustvo (Calgary), a college is not required. Pitanje je, da li ce CIC to da prihvati i da li mogu dobiti PR ako sam radio posao koji zahteva college a ja sam imao samo high school?

Sto se IELTS testa tice, vec sam nas prijavio na pripremni kurs (oko 9-10 meseci). Ja tecno govorim eng. ali zena ne toliko :cool:

Poslednja izmena:
Sve sam se potajno nadao da je preostala neka "caka" :) Hvala, nadam se da cete i vi naci neko resenje...

:) E hvala puno.. samo da nadjem nekoga ko je student tamo pa da se raspitam oko prevoda nase knjizice i tih zahteva za upis.
Sto se tice NOC iskustva - ja spadam u "217 Computer and information systems professionals: 2175 Web designers and developers" sto je A grupa koliko znam. E sad, problem je sto ja imam samo srednju skolu, a ovo pise za tu NOC grupu:

Employment requirements
- A bachelor's degree, usually in computer science,
communications or business
or
Completion of a college program in computer
science, graphic arts, Web design or business is
required

Inace imam 10+ godina iskustva, kojeg naravno nema u radnoj knjizici :confused:

Mogu naci posao jer sam nasao dosta oglasa koji traze iskustvo (Calgary), a college is not required. Pitanje je, da li ce CIC to da prihvati i da li mogu dobiti PR ako sam radio posao koji zahteva college a ja sam imao samo high school?

Sto se IELTS testa tice, vec sam nas prijavio na pripremni kurs (oko 9-10 meseci). Ja tecno govorim eng. ali zena ne toliko :cool:

tvoja skola nemam nikakve veze sa nalazenjem posla i CIC
ako dobijes pozitivan LMO dobijas WP
a za PR konkurises na osnovu iskustva a ne skole

tvoja skola nemam nikakve veze sa nalazenjem posla i CIC
a za PR konkurises na osnovu iskustva a ne skole

Super - znaci nadjem posao koji radim 12 meseci u kontinuitetu (a da je u NOC listi) i onda posaljem zahtev za PR?
Btw ako ne nadjem Web design (sto sumnjam jer ima dosta IT poslova) -- okrenucu se ka Carpenter (Stolar) NOC Class B :super: bas jurim neki kurs za to..

ako dobijes pozitivan LMO dobijas WP

Aha... ali ovo ne vazi za mene jer cu biti pod Open Work Permit za koji ne treba LMO?

Back