Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Jel imate neki savet kako i gde da trazim poslove iz Srbije? Posto na zalost nemam nikog blize u Kanadi da mi taj deo olaksa.:(

Cuj, glavna i prva stvar ti je da si nekako poslozis zivotopis. Treba istraziti koja je struka gdje trazena. Jedna verzija zivotopisa se ne moze koristiti za 30 razlicitih oglasa za posao. Pricam o skilled poslovima. Druga je stvar sa poslovima ciscenja, gradevina, pomocni poslovi u kuhinji, hoteli itd....

Ovdje evo stavljam korisne linkove za trazenje posla u provinciji Alberti:

- Alberta Labour Market Outlook 2013:
http://eae.alberta.ca/media/350138/labour market outlook 2013.pdf

- Resume & Cover Letter Tip Sheets and Applying for job & Reference Letter Issues: https://alis.alberta.ca/ep/eps/tips/tips.html?Topic=About+Resum%E9s+and+Cover+Letters

- Health Career Centres and other useful information:
http://employment.alberta.ca/documents/CES/CES_hcc_brochure.pdf

- Alberta’s Online Health Care Jobs Database:
http://www.healthjobs.ab.ca/

- Fort McMurray jobs:
http://www.fortmcmurrayonline.com/jobs/welcome.aspx

- Popis web stranica za trazenje poslova (Alberta & Regional Job Banks)
http://alis.alberta.ca/js/ws/jp/jobpostings/ab.html

- Newspaper Job Postings:
http://alis.alberta.ca/js/ws/jp/jobpostings/newspaper.html

- Employment Agencies Job Banks (Popis staffing agencija za zaposljavanje)
http://alis.alberta.ca/js/ws/jp/jobpostings/ea.html

- Employer Job Bank by Industry:
http://alis.alberta.ca/js/ws/jp/jobpostings/industry.html

- Best Jobs Canada site: http://www.bestjobsca.com/

- Public Service Job Banks:
http://alis.alberta.ca/js/ws/jp/jobpostings/public.html

- Certification and Registration Requirements for Employment in Alberta: http://alis.alberta.ca/certinfo/Con...=html&aspAction=GetCERTHomePage&Page=CERTHome

Ovo je stranica gdje se moze za svako zanimanje pogledati kako stoji potraznja i iznos place po provincijama, te sto je potrebno od certifikata za ulazak u struku (occupation outlook): http://www.workingincanada.gc.ca/oc...ionid=596AF7994C6F99E9183DB32A0961722B.imnav4

Poslednja izmena:
hm, pazi ovako, mi imamo master kreditnu karticu, to nije ona dinarska preko koje se prima plata, limit nam je na njoj preko 1000 eura, tako da ne bi trebalo da bude problema, a? malo me samo zbunilo ovo sto si rekao da novac bude u eurima, meni su u banci rekli da ce ti iz Kvebeka da ukucaju sumu koja im treba ( u nasem slucaju 910 dolara ) i to ce se valjda odmah konvertovati preko nekog international kursa u te dolare koji im trebaju? meni se cini da ova prica moze da pije vodu, sta ti mislis? hvala na odgovoru!!!

verujem da je mastercard sasvim ok..vodi racuna samo o datumu isteka kartice, jer mora biti tacno propisano vreme koje stoji sitnim slovima u aplikaciji. i naravno vlasnik kartice mora biti i primarni aplikant na aplikaciji, a ima opcija ako neko drugi uplacuje isto ima odeljak u aplikaciji...
hm, pazi ovako, mi imamo master kreditnu karticu, to nije ona dinarska preko koje se prima plata, limit nam je na njoj preko 1000 eura, tako da ne bi trebalo da bude problema, a? malo me samo zbunilo ovo sto si rekao da novac bude u eurima, meni su u banci rekli da ce ti iz Kvebeka da ukucaju sumu koja im treba ( u nasem slucaju 910 dolara ) i to ce se valjda odmah konvertovati preko nekog international kursa u te dolare koji im trebaju? meni se cini da ova prica moze da pije vodu, sta ti mislis? hvala na odgovoru!!!

verujem da je mastercard sasvim ok..vodi racuna samo o datumu isteka kartice, jer mora biti tacno propisano vreme koje stoji sitnim slovima u aplikaciji. i naravno vlasnik kartice mora biti i primarni aplikant na aplikaciji, a ima opcija ako neko drugi uplacuje isto ima odeljak u aplikaciji...

Mi smo imali jako loše iskustvo sa karticom, koje je naš proces produžilo za 10 meseci, ali pošto verovatno nemaš drugu opciju za plaćanje, a i Quebec program se zatvara za mesec dana, evo par saveta:

Ukoliko ti kartica ima na poleđini četvorocifreni broj za potvrdu transakcije, moraš ga navesti na formularu, bez njega se transakcija ne može izvršiti, upišeš ga na dnu formulara rukom kao napomenu, credit card security code: XXXX.

Nama su iz Quebeca novac povukli posle 2 meseca od slanja aplikacije. Obavezno idi u banku koja je izdala karticu, ili ih nazovi telefonom, traži odeljenje za kreditne kartice i najavi im da ćeš imati naplatu iz inostranstva u iznosu od 910 $, da si potpisala odobrenje za skidanje para sa kartice. Praksa domaćih banaka je da ne dozvoljavaju skidanje većih iznosa, jer u startu misle da je prevara, pa blokiraju transakciju.

Mi nismo hteli ponovo da se kockamo sa katicom, pa smo drugaru iz Kanade poslali novac, on je u svojoj banci izvadio ček na naše ime i sa njim smo platili taksu, sve je prošlo bez problema.

Bonne chance!

hvala vam svima od srca! djolens, ti si heroj, zaista, iscitala sam ovaj ceo i onaj prethodni forum i videla sam sta ti se dogodilo, gubitak dokumenata...joooooj, ludilo, da ne poverujes! ali pobednik je onaj koji ustane posle pada, to svi znamo, i ponovo se ukljuci u trku ;) e sad stvarno ne znam sta da radim, posto sam pre neki dan zvala Montreal i oni su mi rekli da im sto se tice kartice treba samo broj i expiry date, sad stvarno ni ja vise ne znam, objasnila sam toj iz Montreala za kod, ona kao, ne, ne, samo to sto pise. stvarno ne znam. s druge strane, posto Montreal ima obicaj da ako im se nesto ne svidi vrati sva dokumenta i trazi dopunu, razmisljala sam sta ako se ne daj Boze zagube ta dokumenta i neko dodje do mojih podatak o kartici, sa sve tim brojem sa poledjine? prosto razmisljam da li je, ako dodje do toga, mozda najbolje sacekati razvoj situacije, pa mozda stvarno dati nekome iz Kanade novac da uplati cekom, nemam pojma. a banka ce navodno onog momenta kad se zatraze te pare iz Kvebeka automatski zvati vlasnika kartice i pitati ga za dozvolu, ne postoje nikakvi potpisi ovlascenja. nekad stvarno ne znam ni sta je tacno ni sta ne, a sigurno je da je zlo sa sluzbenicima i da ko zna gde te sve moze odvesti to odugovlacenje.

cao faucon77! izvini unapred, stvarno nemam nameru da pametujem, reci cu ti iskreno sta ja mislim o ovome sta si napisao, pa ako ti nesto znaci ok, ako ne, slobodno zaboravi na sve sto kazem ;) ovih dana saljemo i mi aplikaciju za Kvebek i citajuci ove silne stranice unapred smo spremni za golgotu koja nas moze sacekati, godine procesa i tsl . . . ono sto ti nikako ne bih savetovala to je odustajanje, zbog sebe na prvom mestu, zbog porodice isto, naravno, ne znam kakva ti je situacija. mi naprimer, bas zbog toga sto znamo koliko ovo moze da se otegne, planiramo da se spakujemo i odemo negde za to vreme da radimo, Evropa ili Bliski istok, videcemo, ali status PR Canada nam je ipak cilj veci od svega jer ti posle nekoliko godina donosi bezbroj mogucnosti bilo gde u svetu. dakle zbog buducnosti sve ovo radimo, nista brzo nazalost ne moze. imala sam prilike da saznam koliko ti vrata otvara kanadski pasos i koliku platu nude toj, a koliko manju drugoj osobi a istu radnu poziciju. dakle, to je jedan maraton koji sam sigurna da vredi istrcati, ponavljam zbog svoje i buducnosti porodice. nor. i na tom Bliskom istoku mozes zaraditi lepe pare, ali to je sve, nista vise od toga ne mozes dobiti, mislim na drzavljanstvo i tsl. ovo je samo moje misljenje i nadam se da mi niko nece zameriti. krajnji cilj Kanada, nece mi se vala izmaci!!!

Cao.Ako si mislila na mene,nije problem,nemoras da se izvinjavas.Faucon77 se uskoro javlja iz Svedske:D:D:D A sto se Quebeca tice,videcemo.Mozda mi se dopadne i Stockholm i zivot tamo,mozda mi se deca lepo adaptiraju u skoli,videcemo.....
cao faucon77! izvini unapred, stvarno nemam nameru da pametujem, reci cu ti iskreno sta ja mislim o ovome sta si napisao, pa ako ti nesto znaci ok, ako ne, slobodno zaboravi na sve sto kazem ;) ovih dana saljemo i mi aplikaciju za Kvebek i citajuci ove silne stranice unapred smo spremni za golgotu koja nas moze sacekati, godine procesa i tsl . . . ono sto ti nikako ne bih savetovala to je odustajanje, zbog sebe na prvom mestu, zbog porodice isto, naravno, ne znam kakva ti je situacija. mi naprimer, bas zbog toga sto znamo koliko ovo moze da se otegne, planiramo da se spakujemo i odemo negde za to vreme da radimo, Evropa ili Bliski istok, videcemo, ali status PR Canada nam je ipak cilj veci od svega jer ti posle nekoliko godina donosi bezbroj mogucnosti bilo gde u svetu. dakle zbog buducnosti sve ovo radimo, nista brzo nazalost ne moze. imala sam prilike da saznam koliko ti vrata otvara kanadski pasos i koliku platu nude toj, a koliko manju drugoj osobi a istu radnu poziciju. dakle, to je jedan maraton koji sam sigurna da vredi istrcati, ponavljam zbog svoje i buducnosti porodice. nor. i na tom Bliskom istoku mozes zaraditi lepe pare, ali to je sve, nista vise od toga ne mozes dobiti, mislim na drzavljanstvo i tsl. ovo je samo moje misljenje i nadam se da mi niko nece zameriti. krajnji cilj Kanada, nece mi se vala izmaci!!!

da, na tebe sam mislila :) drago mi je zbog te, verujem super sanse koja ti se ukazala, te severnoevropske zemlje su isto za porodicu super ;) u medjuvremenu javi da li se ista desilo i po pitanju Kvebeka, dakle nikakav znak zivota od strane Montreala ti se nije desio posle dobijanja AOR-a? koliko si poena imao po njihovoj listi zanimanja, jesi u kategoriji 12 ili 16?

da, na tebe sam mislila :) drago mi je zbog te, verujem super sanse koja ti se ukazala, te severnoevropske zemlje su isto za porodicu super ;) u medjuvremenu javi da li se ista desilo i po pitanju Kvebeka, dakle nikakav znak zivota od strane Montreala ti se nije desio posle dobijanja AOR-a? koliko si poena imao po njihovoj listi zanimanja, jesi u kategoriji 12 ili 16?

Sto se Quebeca tice,nema nikakvih vesti od njih.Nisam jedini,naravno.Ista je prica i u nekim okolnim zemljama za koje je Bec bio nadlezan.Jednog dana ce stici neko pisamce od njih,sigurno,ali kada ne znam.Kada smo mi predavali dokumenta,pre dve godine,malcice se dugacije bodovalo,kasnije su dosle neke promene u tom bodovnom sistemu.Iskreno,ne secam se bodova sa NOC liste i ostalog,ne bih da nagadjam sad pa da pogresim.Svedska se ukazala u medjuvremenu,do kraja leta bi trebali da smo vec tamo:),videcemo kako ce biti.Nadam se da ce biti sve ok,mi cemo se potruditi.Vama zelim svaku srecu u ovom procesu,nije lako,videli ste na ovom forumu kroz kakve situacije su prolazili ljudi,mnoooogo strpljenja,vere....ali isplatice vam se,to je sigurno:)

hvala od srca, i mi tebi i tvojoj porodici zelimo sve najbolje u Svedskoj :) , a mozda i u Kanadi jednog dana, ako odlucite, sto da ne, nikad se ne zna ;) realno, i mi cemo gledati da se negde jos snadjemo u medjuvremenu, dok cekamo. zvanicno smo malopre Fedexom poslali dokumenta, neka im je srecan put! da, pitala sam te to za bodove jer im kao pise na sajtu da najpre obradjuju aplikacije od 16 i 12 bodova, trebalo bi da upadnemo u tu grupu, videcemo sta ce i kako na kraju ispasti. i pise da se ceka na prvi odgovor od njih cetiri do sest meseci, i to cemo videti.
inace, jedna JAKO korisna informacija za sve - ko god ima smartphone moze da skine aplikaciju Magic Jack i uz njenu pomoc da zove besplatno kanadske i USA brojeve, nesto poput Vibera je, s tim sto je kod Magic Jacka bolje sto ti severnoamericki brojevi koje zovete ne moraju da budu online uopste, mogu da budu fiksni, mobilni, kakvi god, znaci ta druga strana ne mora uopste da ima Magic Jack instaliran. isprobala vise puta sa Montrealom i uspeva, verujte, a potpuno je besplatno, naravno :)

hvala od srca, i mi tebi i tvojoj porodici zelimo sve najbolje u Svedskoj :) , a mozda i u Kanadi jednog dana, ako odlucite, sto da ne, nikad se ne zna ;) realno, i mi cemo gledati da se negde jos snadjemo u medjuvremenu, dok cekamo. zvanicno smo malopre Fedexom poslali dokumenta, neka im je srecan put! da, pitala sam te to za bodove jer im kao pise na sajtu da najpre obradjuju aplikacije od 16 i 12 bodova, trebalo bi da upadnemo u tu grupu, videcemo sta ce i kako na kraju ispasti. i pise da se ceka na prvi odgovor od njih cetiri do sest meseci, i to cemo videti.
inace, jedna JAKO korisna informacija za sve - ko god ima smartphone moze da skine aplikaciju Magic Jack i uz njenu pomoc da zove besplatno kanadske i USA brojeve, nesto poput Vibera je, s tim sto je kod Magic Jacka bolje sto ti severnoamericki brojevi koje zovete ne moraju da budu online uopste, mogu da budu fiksni, mobilni, kakvi god, znaci ta druga strana ne mora uopste da ima Magic Jack instaliran. isprobala vise puta sa Montrealom i uspeva, verujte, a potpuno je besplatno, naravno :)

Je vous souhaite beaucoup de bonheur et peut-être nous allons boire un café à Montréal:).Je souhaite la meme chose pour tous les Québécois ici.

Moze pomoc?! treba da uplatim fees i saljem aplikaciju za CIO,svi pominju komercijalnu u kneza milosa i kreditne kartice?!nije mi bas jasno, mora li bas tamo i da li moze bez kreditne kartice, bilo koji drugi nacin placanja? help!

A jel apliciras za Federal Skilled Worker? Ako da, moras pratiti upute sa stranica Kanadske ambasade u Becu jer za neke zemlje postoji poseban nacin uplacivanja troskova obrade aplikacije (pogledaj na kraju ove stranice napomenu). http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/skilled.asp#payfees

Ne znam, mozda je bolje u ovom slucaju koristiti karticu zbog gubitka vremena na slanje poste.

http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/fees-frais.aspx?lang=eng
http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/C50_fees-C50_frais.aspx?lang=eng

Pozdrav za ekipu :ok: .. a posebno Vrachara koga znam od ranije :)

Porodično krećemo u proces iseljavanja preko FSW programa. Budući da postoji opcija za arranged employment jel može neko da mi kaže koji je redosled koraka i vrijeme za korake u tom procesu?
Npr koje je vrijeme potrebno za dobijanje LMO itd itd...

Pozdrav svima! Već sam pisala u drugoj temi na forumu ali evo da se i ovde "predstavim". Počela sam da čitam temu od početka, pa sam prešla na deo od 2012. godine, ali pored malog deteta ne znam ni šta sam pročitala i nisam popamtila ko je kada i kako uspeo da ode..

Suprug i ja smo (konačno) odlučili da pokušamo da apliciramo za odlazak u Kanadu (Kalgari). Njegov rođeni brat tamo živi već dugo, od '96. godine. Ima svoj biznis, supruga ima dobar posao, klinci idu u školu itd.
Plan je da on tamo pronađe posao za supruga i da on bude nosilac aplikacije, dever je trenutno u Evropi (Srbija, Grčka) pa bi krenuo u potragu kada se vrate kući. Ono što sam ja shvatila iz njegove priče je da bi sigurno mogao da nađe posao na severu, na naftnim bušotinama u F.McMurry, čime ja nisam baš oduševljena ali suprug pristaje i na to. I ja bih polagala IELTS, pošto smo na donjoj granici sa poenima. Ja imam i hr državljanstvo, preko mene mogu i suprug i dete izvaditi hr pasoš ali sem što nam ne treba viza za tirustički ulazak u zemlju, ne vidim da to ima još neke koristi.
Mi smo još uvek u procesu čitanja, ispitivanja šta je sve potrebno za odlazak, nešto konkretno mislim da ćemo znati tek od jeseni. Ako imate bilo kakav savet, kao što mgx pita, koji je redosled koraka itd volela bih da čujem.
Hvala i svima želim brzo i uspešno rešavanje ove životne odluke.

Pozdrav svima! Već sam pisala u drugoj temi na forumu ali evo da se i ovde "predstavim". Počela sam da čitam temu od početka, pa sam prešla na deo od 2012. godine, ali pored malog deteta ne znam ni šta sam pročitala i nisam popamtila ko je kada i kako uspeo da ode..

Suprug i ja smo (konačno) odlučili da pokušamo da apliciramo za odlazak u Kanadu (Kalgari). Njegov rođeni brat tamo živi već dugo, od '96. godine. Ima svoj biznis, supruga ima dobar posao, klinci idu u školu itd.
Plan je da on tamo pronađe posao za supruga i da on bude nosilac aplikacije, dever je trenutno u Evropi (Srbija, Grčka) pa bi krenuo u potragu kada se vrate kući. Ono što sam ja shvatila iz njegove priče je da bi sigurno mogao da nađe posao na severu, na naftnim bušotinama u F.McMurry, čime ja nisam baš oduševljena ali suprug pristaje i na to. I ja bih polagala IELTS, pošto smo na donjoj granici sa poenima. Ja imam i hr državljanstvo, preko mene mogu i suprug i dete izvaditi hr pasoš ali sem što nam ne treba viza za tirustički ulazak u zemlju, ne vidim da to ima još neke koristi.
Mi smo još uvek u procesu čitanja, ispitivanja šta je sve potrebno za odlazak, nešto konkretno mislim da ćemo znati tek od jeseni. Ako imate bilo kakav savet, kao što mgx pita, koji je redosled koraka itd volela bih da čujem.
Hvala i svima želim brzo i uspešno rešavanje ove životne odluke.

Ukoliko suprug dobije pozitivan LMO imacete sasvim dovoljno poena da konkurisete na FSW, koji nema ogranicenja sa brojem aplikacija kad je u pitanju LMO. Takodje suprug mora poloziti IELTS i to bi bila cela prica. Sa LMO imas 15 dodatnih poena, sto u svakom slucaj mnogo znaci. A i takve aplikacije se inace dosta brze resavaju.
Pozdrav i sa srecom!

Artistics, hvala najlepše na odgovoru :)

Ko što rekoh, još smo na početku pa tek "učimo" kako sve funkcioniše. Po meni, najveći problem je naći poslodavca koji je voljan da se iscima oko svega, jer koliko sam shvatila, on treba da izda oglas za posao, i ako se u roku od 2 nedelje niko ne javi na oglas on onda ima pravo da potražuje radnika izvan Kanade, je l tako? Nadam se da će sve ići kako treba, iskreno, jedva čekam da se dever vrati u Ca i da počne nešto da se dešava.

Artistics, hvala najlepše na odgovoru :)

Ko što rekoh, još smo na početku pa tek "učimo" kako sve funkcioniše. Po meni, najveći problem je naći poslodavca koji je voljan da se iscima oko svega, jer koliko sam shvatila, on treba da izda oglas za posao, i ako se u roku od 2 nedelje niko ne javi na oglas on onda ima pravo da potražuje radnika izvan Kanade, je l tako? Nadam se da će sve ići kako treba, iskreno, jedva čekam da se dever vrati u Ca i da počne nešto da se dešava.

Raspitajte se da li postoji family program (trebalo bi da postoji) jer se relativno brzo resava, bar je to slucaj sa manitobom gde mi idemo. Meni je isto brat tamo i on nam je sponzor ( ne u finansijskom smislu), a obzirom da je isto provincija u pitanju veoma je moguce da taj program ima i alberta, bar slicno nesto! :bye:

A jel apliciras za Federal Skilled Worker? Ako da, moras pratiti upute sa stranica Kanadske ambasade u Becu jer za neke zemlje postoji poseban nacin uplacivanja troskova obrade aplikacije (pogledaj na kraju ove stranice napomenu). http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/skilled.asp#payfees

Ne znam, mozda je bolje u ovom slucaju koristiti karticu zbog gubitka vremena na slanje poste.

http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/fees-frais.aspx?lang=eng
http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/C50_fees-C50_frais.aspx?lang=eng

Hvala :ok:

sweet darling, na sajtu piše ovako:

Who cannot be sponsored

Other relatives, such as brothers and sisters over 18, or adult independent children cannot be sponsored. However, if they apply to immigrate under the Skilled Worker Class, they may get extra points for adaptability for having a relative in Canada.

Pošto smo stariji od 18 godina to pada u vodu. Tako nam je dever i rekao kada smo prvi put o tome pričali. Svakako će se on tamo raspitati oko svega, pa videćemo koja opcija će biti najbolja. Moram priznati da sam uvek bila protiv iseljenja, pogotovo u Kanadu, a sada ne mogu da dočekam da se priča pokrene. Eto šta se desi kada dobijete dete, sve se preokrene :)

Jannci, svaka cast na odluci i gledanju u buducnost, zbog sebe i porodice . . . Ni nama dvoma nije bilo lako da donesemo tu odluku, jos uvek nemamo decu ali ih zelimo jednog dana, naravno, i znam da im zelimo bolju buducnost od one koja se ovde nazire. Kanada nam se dopala, cini nam se da je bas idealna za porodicne ljude, barem po onome sto smo se mi informisali. Veliki pozdrav svima i ako ima neko ko je u ovogodisnjoj klasi aplicirao za Kvebek, volela bih da se javi i da malo podelimo iskustva i "slatke" muke iscekivanja :)

Pozdrav za ekipu :ok: .. a posebno Vrachara koga znam od ranije :)

Porodično krećemo u proces iseljavanja preko FSW programa. Budući da postoji opcija za arranged employment jel može neko da mi kaže koji je redosled koraka i vrijeme za korake u tom procesu?
Npr koje je vrijeme potrebno za dobijanje LMO itd itd...

- prvo poslodavac mora da oglasi posao barem 2 tjedna i onda si mora dati barem par dana za recruitment process http://www.hrsdc.gc.ca/eng/jobs/foreign_workers/

- zatim kada sakupi papire potrebne za LMO poslodavac aplicira u Service Canadu i ceka od 4 do 12 tjedana, ovisno od provincije (prema napisima na stranim forumima)

- kada poslodavac dobije LMO posalje ga radniku sa ugovorom o radu, te se aplicira za radnu dozvolu u Becu i paralelno cijela obitelj moze aplicirati za PR uz ponudu za "stalan" posao od poslodavca

- ukoliko je posao u skilled grupi zanimanja (NOC 0, A ili B), a ako se ide na FSW tada vjerujem da je, tada i bracni partner moze dobiti otvorenu radnu dozvolu, http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=176&t=17

Znaci moze se poceti raditi odmah, a ne cekati godinu dana da se rijesi PR aplikacija pa onda ici u Kanadu

Tu je citav aplikacijski paket i detaljne upute kako sta ide u procesu. http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/skilled.asp
Treba danima to citati, printati i/ ili pisati biljeske jer drugacije neide sa emigracijom u Kanadu. Previse pravila i previse se toga mijenja svaki mjesec.

- - - - - - - - - -

sweet darling, na sajtu piše ovako:

Who cannot be sponsored

Other relatives, such as brothers and sisters over 18, or adult independent children cannot be sponsored. However, if they apply to immigrate under the Skilled Worker Class, they may get extra points for adaptability for having a relative in Canada.

Pošto smo stariji od 18 godina to pada u vodu. Tako nam je dever i rekao kada smo prvi put o tome pričali. Svakako će se on tamo raspitati oko svega, pa videćemo koja opcija će biti najbolja. Moram priznati da sam uvek bila protiv iseljenja, pogotovo u Kanadu, a sada ne mogu da dočekam da se priča pokrene. Eto šta se desi kada dobijete dete, sve se preokrene :)

Alberta je ukinula program za familiju, tako da sada samo Saskatchewan i Manitoba imaju taj program koji dozvoljava da se sponzorira obitelj i ako je starija od 18 godina, medutim ako je familija u Kalgari, od toga nema nista

Poslednja izmena:
- prvo poslodavac mora da oglasi posao barem 2 tjedna i onda si mora dati barem par dana za recruitment process http://www.hrsdc.gc.ca/eng/jobs/foreign_workers/

- zatim kada sakupi papire potrebne za LMO poslodavac aplicira u Service Canadu i ceka od 4 do 12 tjedana, ovisno od provincije (prema napisima na stranim forumima)

- kada poslodavac dobije LMO posalje ga radniku sa ugovorom o radu, te se aplicira za radnu dozvolu u Becu i paralelno cijela obitelj moze aplicirati za PR uz ponudu za "stalan" posao od poslodavca

- ukoliko je posao u skilled grupi zanimanja (NOC 0, A ili B), a ako se ide na FSW tada vjerujem da je, tada i bracni partner moze dobiti otvorenu radnu dozvolu, http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=176&t=17

Znaci moze se poceti raditi odmah, a ne cekati godinu dana da se rijesi PR aplikacija pa onda ici u Kanadu
Upravo to mi/nam je trebalo jer to nisam uspio naći nigdje na tako koncizan način ;) :ok:
Njeno zanimanje je na ovogodišnjoj listi zanimanja (NOC 2144), a što se mene tiče ja sam prevodilac za engleski jezik tako da mi tamo ne ginu administativno/kancelarijski poslovi :think:

Poslednja izmena:

Back