Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Notice – Changes to the Federal Skilled Worker Program

March 1, 2013 – With new criteria for the Federal Skilled Worker Program (FSWP) set to take effect in May, many prospective immigrants may already be preparing to apply.

However, future FSWP applicants should be aware that CIC expects to announce three important elements of the FSWP in April that will have an impact on the application process, including:

a cap on the number of applications that will be accepted in the first year;
a new list of priority occupations; and
the organizations that will be designated to conduct educational assessments.
Applicants who prepare their application before this information is announced do so at their own risk. Applications that do not meet the criteria that will be announced in April will not be processed.

On December 19, 2012, Citizenship, Immigration and Multiculturalism Minister Jason Kenney announced significant changes to the FSWP. In addition, the Minister announced that the new FSWP would be opened up for applications on May 4, 2013. A pause on applications, except for those from certain PhD students and those supported by a qualifying job offer, has been in place since July 1, 2012
http://www.cic.gc.ca/english/department/media/notices/2013-03-01.asp

Oce reci, smisljamo kako da vam sto vise otezamo aplikaciju. I nemoj da je neko slucajno poslao aplikaciju odmh posle 4 maja, jer tih 3000 mesta koja budu izasla treba da se krckaju-trose polako do narednog maja. Moramo se pomiriti sa cinjenicom da se Kanada polako zatvara za imigrante.

Cak i kada se ispune svi uslovi to nije pravilo da cete dobiti vizu .
Drugim recima ovde treba otvoreno reci da sansa za dobijanje Kanadske vize je od sada manja nego sansa za dobijanje dv lutrije . Mislim da tamo mi sa Balkana nismo dobro dosli zelim im svu srecu sveta sa Filipincima i Indijcima posto njih primaju sakom i kapom od kako je tamo vise od 60 posto sluzbenika tog porekla (podatak njihovog ministarstva ) ,tako da kada Filipinac ili Indijac resavaju vasu aplikaciju znajte da ga bar 25 sunnarodnika zove ,sta mislite kako ce se zavrsiti ?

Mada ukoliko drzava Kanada cuti nasa je obaveza da preenesemo svoje gorko iskustvo i objavimo svima ,Vizu ili pravo na zivot i rad u Kanadi mozete dobiti ,ali su sanse vece da dobijete loto premiju ili green card na americkoj lutriji (i to onda kada ispunjavate uslove i potrosite more para ) nego to pravo u vidu vize .

Dakle ne aplicirajte jer nemate realne sanse ,oni koji su otisli otisli su ,ostatak mora da ide u Evropu sto verujte mi i nije tako lose ,mozda je i bolje

Društvo zanima me pri uplati Right of Permanent Residence Fee -RPRF, koje ste sve podatke naveli na uplati. Da li ste osim imena i prezimena i da je uplata za Right of Permanent Residence Fee -RPRF, navodili i broj aplikacije. Hvala i svako dobro.

Što se tiče novih oštrijih kriterijuma za iseljenje u Kanadu je u suštini samo još jedan dokaz da u Kanadi nema trenutno posla za novo pridošle kao nekada. U suštini šta znači dobijanje stalnog boravka ako su realno šanse za pronalaženje adekvatnog posla minimalne. Puno sreće svima.

To jednostavno nije tačno. Evo ovde se lepo može videti faktičko stanje, tj stopa nezaposlenosti: http://www.tradingeconomics.com/canada/unemployment-rate

Može se videti da je po izbijanju svetske ekonomske krize, stopa skočila sa nekih 6 % na skoro 9%, da bi od kraja 2009-e do danas padala, i danas je najniža u poslednje 4 godine, zvaničan podatak iz januara 2013 je 7%.

Naravno statistika je relativna, ali bez obzira na manjkavosti iste, mogu se videti određeni trednovi. Tako npr usporavanje priliva emigranata preko FSW programa, sigurno je doprinelo u izvesnoj meri padu ove stope, ali je i činjenica da kanadska ekonomija kreira nova radna mesta, naročito u kontinentalnom delu (Manitoba, Alberta npr), što se može potvrditi i drugim pokazateljima, ali da sada ne širim priču u tom pravcu.

Znači, iznositi paušalne ocene da nema posla u Kanadi, a na bazi ličnog utiska, nema realnog osnova. Naravno, svaka je profesija priča za sebe. Uostalom videćemo za koju nedelju preciznije gde su shortages radne snage kada CIC i zvanično objavi novu listu deficitarnih zanimanja.

Postoje male lazi ,velike lazi i statistika realno i statisticki ja zivim u najbogatijem kraju svog grada sve moje komsije imaju skupa kola i udobne zivote mnogo udobnije nego bilo koji radnik u Kanadi . Statisticki nezaposlenost u mom delu grada je 3 % prosecna zarada je oko 3000 eura .
Realno u mojoj zemlji nema sta da se jede mani se statistike kad glupim Kanadjanima (radim sa njima pa znam o cemu pisem ) sine iz donjeg dela u glavu shvatice da zive sa azijatima ,i da su oni sve sem dobre komsije
ali njihova zemlja njihova pravila

Što se tiče novih oštrijih kriterijuma za iseljenje u Kanadu je u suštini samo još jedan dokaz da u Kanadi nema trenutno posla za novo pridošle kao nekada. U suštini šta znači dobijanje stalnog boravka ako su realno šanse za pronalaženje adekvatnog posla minimalne. Puno sreće svima.

poostravanje kriterijuma nema nikakve veze sa kolicinom posla i radne snage.
osnovni problem FSW programa je bio da veliki broj ljudi koji dodje u Kanadu nije sposoban iz raznoraznih razloga da radi posao sa kojim je konkurisao.
skole im nisu priznate ovde (iako ih priznaju pri aplikaciji sto je vrlo cudno) pa se onda ljudi snalaze, rade sve i svasta, a mnogi nista u pocetku pa se natovare na ledja drzave...

zato se i programi imigracije menjaju, unapredjuju, i olaksavaju za ljude koji imaju poslovne ponude, specificna zanimanja sa kojima mogu odmah da rade, ljudima sa Kanadskim iskustvom i skolom.

Kanada je i dalje zemlja sa najrasirenijim programima za imigraciju, zaista ima i dalje mogucnosti za dolazak ovde
najveca vecina forumasa je ovde zainteresovana za FSW i zeli prvo sigurno da sredi papire i status, pa da se onda odluci za emigraciju.
za to vreme masa ljudi koji zaista zeli da radi i promeni sredinu, dodje ovde,radi na radnim dozvolama, i koristi mogucnosti sistema da apliciraju za PR.

samo da kazem jos da svi koji misle da su dobitkom PR zavrsili posao, grese...jer prava borba tek pocinje ovde. Iz staklenog zvona Srbije ili okolnih zemalja dolazite u surovi kapitalizam, sistem koji je mnogo razlicit od naseg nacina zivota kod kuce, ljudi razlicitih rasa, posao i dokazivanje od nule...
Kad sletite i sutradan platite mleko i hleb u prodavnici 600 din, jednosoban stan 80 000 din, hamburger sa krompiricima 1000 din, otreznite se brzo, realnost je da se mora brzo naci posao jer pare od kuce ne traju doveka...i onda se desava da inzenjeri voze kamion umesto svoj posao o kome su sanjali....
svakako za ljude koji su odvazni i vredni stvari legnu na svoje mesto, ali to se desi za 1-5 godina, u zavisnosti koliko srece imate...

zakljucak, nadjite posao pa onda dodjite ovde, jer cete time mnogo bezbolnije startovati

Poslednja izmena:
poostravanje kriterijuma nema nikakve veze sa kolicinom posla i radne snage.
osnovni problem FSW programa je bio da veliki broj ljudi koji dodje u Kanadu nije sposoban iz raznoraznih razloga da radi posao sa kojim je konkurisao.
skole im nisu priznate ovde (iako ih priznaju pri aplikaciji sto je vrlo cudno) pa se onda ljudi snalaze, rade sve i svasta, a mnogi nista u pocetku pa se natovare na ledja drzave...

zato se i programi imigracije menjaju, unapredjuju, i olaksavaju za ljude koji imaju poslovne ponude, specificna zanimanja sa kojima mogu odmah da rade, ljudima sa Kanadskim iskustvom i skolom.

Kanada je i dalje zemlja sa najrasirenijim programima za imigraciju, zaista ima i dalje mogucnosti za dolazak ovde
najveca vecina forumasa je ovde zainteresovana za FSW i zeli prvo sigurno da sredi papire i status, pa da se onda odluci za emigraciju.
za to vreme masa ljudi koji zaista zeli da radi i promeni sredinu, dodje ovde,radi na radnim dozvolama, i koristi mogucnosti sistema da apliciraju za PR.

samo da kazem jos da svi koji misle da su dobitkom PR zavrsili posao, grese...jer prava borba tek pocinje ovde. Iz staklenog zvona Srbije ili okolnih zemalja dolazite u surovi kapitalizam, sistem koji je mnogo razlicit od naseg nacina zivota kod kuce, nacin zivota, ljudi razlicitih rasa, posao i dokazivanje od nule...
Kad sletite i sutradan platite mleko i hleb u prodavnici 600 din, jednosoban stan 80 000 din, hamburger sa krompiricima 1000 din, otreznite se brzo, realnost je da se mora brzo naci posao jer pare od kuce ne traju doveka...i onda se desava da inzenjeri voze kamion umesto svoj posao o kome su sanjali....
svakako za ljude koji su odvazni i vredni stvari legnu na svoje mesto, ali to se desi za 1-5 godina, u zavisnosti koliko srece imate...

zakljucak, nadjite posao pa onda dodjite ovde, jer cete time mnogo bezbolnije startovati kao svez imigrant

Zaključak ti je dobar, i u načelu se slažem. Samo je problem što za 99% zainteresovanih to je nemoguća misija, jer, pod jedan, retko koji poslodavac u bilo kom zanimanju, a naročito onom koje je visoko regulisano (lekari, inženjeri itd) će da prizna obrazovanje i radno iskustvo koje nije kanadsko. Imam blagi utisak da su tu najveće patriote, samo kanadska škola, certifikat, licenca, samo kanadsko radno iskustvo itd. Kao da su svi poslovi ovoga sveta izmišljeni u kanadi i da niko van nje ne zna raditi!

Slažem se da velika većina pogrešno misli da dobjanjem PR-a rešavaju bukvalno sve, a u suštini najveći broj njih može sa svojim znanjem i iskustvom samo da radi poslove koje kanađani ne žele, a to su naravno slabo plaćeni poslovi.
Ja bih zaključio da imigracija nije više ko što je nekad bila, to je sada veliki biznis. Nekada davno vam je trebala samo čvrsta volja da odete van svoje zemlje, a danas vam bogami itekako trebaju i velike pare. Sve u svemu, svako mora naći svoj put koji je za njega najbolji...
A onaj koji želi da napravi nešto konkretno, da radi u struci, mora da uloži u sebe, tj da se obrazuje u kanadskom sistemu. Tek tada ima šanse da radi u struci i da uspe!

Poslednja izmena:
Zaključak ti je dobar, i u načelu se slažem. Samo je problem što za 99% zainteresovanih to je nemoguća misija, jer, pod jedan, retko koji poslodavac u bilo kom zanimanju, a naročito onom koje je visoko regulisano (lekari, inženjeri itd) će da prizna obrazovanje i radno iskustvo koje nije kanadsko. Imam blagi utisak da su tu najveće patriote, samo kanadska škola, certifikat, licenca, samo kanadsko radno iskustvo itd. Kao da su svi poslovi ovoga sveta izmišljeni u kanadi i da niko van nje ne zna raditi!

Slažem se da velika većina pogrešno misli da dobjanjem PR-a rešavaju bukvalno sve, a u suštini najveći broj njih može sa svojim znanjem i iskustvom samo da radi poslove koje kanađani ne žele, a to su naravno slabo plaćeni poslovi.
Ja bih zaključio da imigracija nije više ko što je nekad bila, to je sada veliki biznis. Nekada davno vam je trebala samo čvrsta volja da odete van svoje zemlje, a danas vam bogami itekako trebaju i velike pare. Sve u svemu, svako mora naći svoj put koji je za njega najbolji...
A onaj koji želi da napravi nešto konkretno, da radi u struci, mora da uloži u sebe, tj da se obrazuje u kanadskom sistemu. Tek tada ima šanse da radi u struci i da uspe!

Jeste tesko, ali nije nemoguce naci ponudu za posao.
..ali u kojoj to zemlji na svetu moze da se emigrira bez ponude za posao ili novca?

Naravno da je imigracija veliki biznis za Kanadjane, prvo uposlajva njihove ljude, drugo takse se slivaju u kasu, trece svaki imigrant treba da kupi ovde sve za novi zivot, od viljuske do stana.
Povecanjem broja stanovnika, otvaraju se potrebe za vecim prometon robe, znaci vise posla....

Poslednja izmena:
Društvo zanima me pri uplati Right of Permanent Residence Fee -RPRF, koje ste sve podatke naveli na uplati. Da li ste osim imena i prezimena i da je uplata za Right of Permanent Residence Fee -RPRF, navodili i broj aplikacije. Hvala i svako dobro.

Zavrsi to u Komercijalnoj Banci u blizini Kanadske Ambasade u Kneza Milosa. Ljudi imaju poseban salter za to i verzirani su (uplatu vrsis u dinarima - imas na sajtu Kanadske Ambasade u Becu sve) pozz...

Realno u mojoj zemlji nema sta da se jede mani se statistike kad glupim Kanadjanima (radim sa njima pa znam o cemu pisem ) sine iz donjeg dela u glavu shvatice da zive sa azijatima ,i da su oni sve sem dobre komsije
ali njihova zemlja njihova pravila

Izvini molim te... sta 'fali Azijcima? To su meni najbolje komsije. To su ti koji imaju najvise manira a i para. Da njih nema Kanada bi bila najveca rupa na svetu. Ja trazim sebi lepu Azijkinju za zenu. Ne daj boze da zavrsim sa nekom uobrazenom anglo saksonkom ili ne daj boze Srpkinjom koja stalno siri noge.

...ne...ne interesuje me study permit...linkove sam stavio jer mozda neko nadje nesto korisno...
...ja,cu,otici(po svemu sudeci) na turisticku vizu-imam rodjaka u Mississaugi,pa cu odande traziti posao,probati da apliciram za PNP...
...jer je,kao sto vidim,sve teze za apliciranje preko FSW a tesko je i dobiti "job offer"...
...pozdrav i srecno! :)

...evo jos jedan zanimljiv sajt,za buduce Kanadjane! ;) https://sites.google.com/site/newcanadianimmigrants/

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,imam pitanje jedno,ako je poslodavac voljan da uradi LMO da li moram ja uz dokumente da prilozim moju radnu knjizicu?Problem je sto sam radio u inostrnstvu a delom sam ovde bio ne prijavljen,ili mogu preporuke da prilozim samo?Hvala

radna knjizica je potrebna samo u ambasadi pri apliciranju za vizu, za poslodavca u Kanadi samo preporuke (a cak ni to ako si sposoban da ga ubedis da te zaposli)
ako ti radi i PNP u isot vreme, oni traze preporuke

...ne...ne interesuje me study permit...linkove sam stavio jer mozda neko nadje nesto korisno...
...ja,cu,otici(po svemu sudeci) na turisticku vizu-imam rodjaka u Mississaugi,pa cu odande traziti posao,probati da apliciram za PNP...
...jer je,kao sto vidim,sve teze za apliciranje preko FSW a tesko je i dobiti "job offer"...
...pozdrav i srecno! :)

...evo jos jedan zanimljiv sajt,za buduce Kanadjane! ;) https://sites.google.com/site/newcanadianimmigrants/

PNP je odlicno resenje, jer odmah pocinje da ti se resava aplikacija za PR i u isto vreme pocinjes da radis. sto znaci zaradjujes odmah i polako se prilagodjavas na drugu zamlju.

Koliko sam ja skontao, processing time i za federalni CEC program i za PNP je oko 12-13 meseci u Beču (tako bar stoji na sajtu CIC-a)! I za jedan i za drugi program mora se imati minimum 1 god kanadskog radnog iskustva. Koliko vidim razlika je jedino u Fee, npr Ontario PNP je čak 2000 CAD.

@botexag
Ono što me kopka je sledeće, ako dobijem npr posle završetka svog studijskog programa PGWP na godinu dana, i ako uspem pronaći poslodavca gde ću odraditi tih godinu dana. Kada istekne radna dozvola, a poslodavac ne želi da se upušta u proceduru za LMO, to pretpostavljam znači da se mora napustiti Kanada i van nje aplicirati preko npr CEC programa za PR, tako ? Da li postoji još neki način za ostanak, nakon isteka radne dozvole?
Koliko sam čuo otvorena radna dozvola tzv PGWP se ne može produžavati, tačno ?

Koliko sam ja skontao, processing time i za federalni CEC program i za PNP je oko 12-13 meseci u Beču (tako bar stoji na sajtu CIC-a)! I za jedan i za drugi program mora se imati minimum 1 god kanadskog radnog iskustva. Koliko vidim razlika je jedino u Fee, npr Ontario PNP je čak 2000 CAD.

@botexag
Ono što me kopka je sledeće, ako dobijem npr posle završetka svog studijskog programa PGWP na godinu dana, i ako uspem pronaći poslodavca gde ću odraditi tih godinu dana. Kada istekne radna dozvola, a poslodavac ne želi da se upušta u proceduru za LMO, to pretpostavljam znači da se mora napustiti Kanada i van nje aplicirati preko npr CEC programa za PR, tako ? Da li postoji još neki način za ostanak, nakon isteka radne dozvole?
Koliko sam čuo otvorena radna dozvola tzv PGWP se ne može produžavati, tačno ?

Vreme procesa je relativno, ali recimo da kazemo da je 12 meseci u proseku. Ja znam slucajeve da su dobili i za 6 meseci.
Inace za sve vidove PR je potreban policijski sertifikat o neosudjivanosti u svim zemljamau kojima ste ziveli duze od 6 meseci

CEC je za one koji imaju jednu godinu kanadskog iskustva i jos mora da polazu IELTS test. Ne znam tacne troskove ali mislim da je $500 aplikacija, oko $300 IELTS, oko $250 medical i oko $550 Landing Fee
Za PNP ti ne treba radno iskustvo u Kanadi. Moze da se konkurise na dva nacina.
Ako vec imate Work Permit (radite u Kanadi) onda odobernje za PNP daje lokalni organ, a ako konkurisete van Kanade onda je zaduzena ambasada u Becu.
Kad se to radi u Kanadi odobrenje se dobija za odprilike 10 nedelja i posle toga treba jos oko 2 meseca da se dobije WP. Od pokrajine zavisi da li treba da se polaze engleski jezik, u BC ne treba.
Za BC troskovi PNP aplikacija $550, WP $150, aplikacija za PR $550, Medical $230, Landiing Fee $550

Za Bec ne znam proceduru i vreme, mozda zna neko od clanova....

Kada zavrsis skolu ti dobijes Open Work Permit sa kojim treba da odradis 1 godinu da bi mogao da konkurises za CEC.
posle toga mozes kod tog ili bilo kog drugog poslodavca pokusati ponovo da izdejstvujes LMO i novu radnu dozvolu, cak ne moras da radis ni isto zanimanje.... jedino sto ne znam je da li za studente sada daju 1 godinu iili 2 godine Work Permit (za Skill Worker sada je 2 god)
Ti u Kanadi mozes legalno boraviti dok ti traje WP, posle toga moras napustiti zemlju. Medjutim to ti nista ne kvari proceduru CEC, jer ces je ti zapoceti u Kanadi, i posle toga mozes cekati PR u Kanadi ili van nje, oni ne prave razliku. Papiri ce se resavati u Kanadi a ne u Becu.
Obicno kada radis kod nekoga i on je zadovoljan sa tobom posle godinu dana je voljan da ti radi LMO
PGWP i ja mislim da se ne moze produzavati....
Koliko znam ne posltoji legalan nacin da se ostane u zemlji dok se ceka PR a da nemas validan WP

Ono sto ja predlazem svojim prijateljima, (a verujte mi vec sam par njih doveo ovde), kada dodjete u Kanadu (a niste FSW program koji vec umaju PR kad dodju) idite u mala mesta, skijaske i turisticke centre, tu su apsolutno voljni da vam rade LMO jer je potreba za radnicima ogromna..lepo odradite svojih godinu, dve.... uradite PR...pa onda nastavite sa svojim planovima

Poslednja izmena:
Da, čitao sam o tome na nekim stranim forumima gde Pakiji i Indusi koji idu na PR masovno idu na studijske programe u Saskatchewan, jer im je PNP najliberalniji....
Ali ja ipak ne bih da dajem ogromne pare za neki bezvezni koledž u Sask, koji čak ni nema program koji mene interesuje (u pitanju je postgrad program od 2 semestra!), da bi dobio PR. Nema ga čak ni jedan koledž u BC, što je vrlo indikativno, već isključivo koledži u Ontariju (valjda zato što je tamo finansijski centar Kanade!).

Malopre sam gledao Ontario PNP, isto ne treba IELTS, ali treba min 2 god radnog iskustva (može i onog van kanade!), ali da je u zadnjih 5 godina... Ako ja to dobro tumačim, faktički može se ući u proces PNP čim nađem poslodavca, i da se nadam da će slučaj biti rešen u vremenu dok traje open work permit!

Inače ovo za LMO sam pitao jer mi je nepoznato koliko je poslodavcima jednostavno da obezbede LMO, tj da li zaista samo treba dobra volja poslodavca ili možda nije uvek ni lako za bilo koji posao da se obezbedi LMO.

Što se tiče PGWP, na sajtu CIC stoji da se dobija u vremenu trajanja programa, e sad, nisam siguran ako program traje 2 semestra tj 8 meseci, da li izdaju na bukvalno 8 meseci ili na 1 godinu.

Inače savet za mala mesta je na 'na mestu', ali samo treba ući u Kanadu nekako, što nije lako. Ja sam već 2 puta pokušao preko TRV ali slaba vajda, pa sam sada u tripu da li će mi uopšte odobriti Study permit posle tih odbijanja, no videćemo...

Pozdrav svima. Evo par meseci sam u priči pa reših da se i ja uključim u diskusiju. Najpre želim puno uspeha i onima koji su otišli u Kanadu, ali i svima nama koji nameravamo. Razlog zbog koga ovo pišem je jedna nedoumica koju imam pa molim za savet i odgovor.

Stoga bih voleo da mi odgovori neko ko je otisao kao FSW ili neko ko je malo detaljnije upućen. Naime, ja se na NOC listi nalazim u grupi 0 ( menadzerska grupa ), ali me nije bilo ni na prošloj a verovatno me nece biti ni na ovoj listi traženih zanimanja koja će izaći u aprilu. Jasno mi je sve oko bodovanja godina staža, fakultetske diplome (preko tela koja će se tek formirati) i potrebnog nivoa znanja jezika (IELTS sve najmanje po 6).

Zanima me da li neko konkretno moze da mi kaze sledece:

- da li ako imam job offer (iz svoje struke, u kojoj imam radno iskustvo i fakultetsku diplomu) mogu konkurisati kao FSW ako me nema na listi zanimanja koja će izaći u aprilu?

- ako je odgovor na prethodno pitanje potvrdan, zanima me da li job offer mora podrazumevati posao koji se po NOC listi nalazi u grupama 0,1 ili 2, ili po NOC listi može biti i u preostalim grupama (jasno mi je da moram imati odgovarajuću diplomu i iskustvo na radnoj poziciji- prevedeno na srpski - da li mogu raditi na nižoj poziciji u okviru svog zanimanja)?

- ako u momentu aplikacije imam 37 godina i 8 meseci, da li mi računaju da imam 37 ili pak 38 godina (svaki bod je bitan)?

Unapred zahvaljujem na odgovorima.

Back