Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Nisam bio ugovorac, već sam, umesto da idem u vojsku, civilno volontirao u gerontološkom centru godinu dana. Radio sam u kuhinji kao kuvar i mogu da uzmem potvrdu iz firme ali nisam bio plaćen, znači, volonterski rad. Što se tiče drugog pitanja, ja sam sve pregledao po netu i nisam našao pravi odgovor, zato sam se i prijavio ovde da mi neko kaže, ukoliko hoće i zna. Vidim da, ukoliko mi poslodavac pošalje "job offer" ja ne mogu da radim kod drugogog poslodavca, ali mi nije jasno zašto?! Moja porodica već skoro 30 godina ima porodični biznis - restoran i ja sam radio tu i kao kuvar i kao konobar, menadžer...i sve poslove što se tiče ugostiteljstva. Ali kako to da dokažem?! U radnoj knjižici imam samo radno odnose ekonomske struke, koje sam radio za druge poslodavce i to sve u zadnjih deset godina. Zamolio bih botexag-a i slične njemu koji su se prijavili oko pomoći kod izbora zanimanja za aplikaciju da mi pomognu, ukoliko su u mogućnosti.

Nisam bio ugovorac, već sam, umesto da idem u vojsku, civilno volontirao u gerontološkom centru godinu dana. Radio sam u kuhinji kao kuvar i mogu da uzmem potvrdu iz firme ali nisam bio plaćen, znači, volonterski rad. Što se tiče drugog pitanja, ja sam sve pregledao po netu i nisam našao pravi odgovor, zato sam se i prijavio ovde da mi neko kaže, ukoliko hoće i zna. Vidim da, ukoliko mi poslodavac pošalje "job offer" ja ne mogu da radim kod drugogog poslodavca, ali mi nije jasno zašto?! Moja porodica već skoro 30 godina ima porodični biznis - restoran i ja sam radio tu i kao kuvar i kao konobar, menadžer...i sve poslove što se tiče ugostiteljstva. Ali kako to da dokažem?! U radnoj knjižici imam samo radno odnose ekonomske struke, koje sam radio za druge poslodavce i to sve u zadnjih deset godina. Zamolio bih botexag-a i slične njemu koji su se prijavili oko pomoći kod izbora zanimanja za aplikaciju da mi pomognu, ukoliko su u mogućnosti.

pozdrav kollle,

Ovako stvari stoje...
Tvoj prijatelj ako moze da ti pomogne oko trazenja posla..postoje dve mogucnosti....
Ako hoces samo da ti da pisanu ponudu za arranged empoyment, nema nikakve obaveze prema tebi...ti sa tom potvrdom mozes konkurisati za FSW (samo vidi da li je ispunjena kvota za ovu godinu)

drugo, ako tvoj prijatelj (ili neki drugi poslodavac) hoce da uradi za tebe Job Offer, pre toga mora da aplicira kod drzave za LMO.
LMO je razlog zasto mozes raditi samo taj posao i nijedan drugi ....prakticno poslodavac trazi da `uveze` radnu snagu, jer nije nasao adekvatnog radnika u Kanadi.
Ako dobije pozitivan LMO onda sa ta dva dokumenta ides u ambasadu, gde ce proveiti da li si adekvatno obucen za taj posao...moj savet, probaj da nabavis razne preporuke da si radio kao kuvar, ne intresuje ih mnogo da li je to u radnoj knjizici ili ne..svakako si to mogao raditi kako dodatni posao...pitace te sta si radio, i da to objasnis malo detaljnije
...takodje, razgovor ce biti na engleskom jeziku....
Ako prodjes razgovor, dobices privremenu dozvolu za rad na 2 godine
Sa tom vizom mozes raditi iskljucivo kod tog poslodavca i iskljucivo posao koji pise u vizi (Cook u tvom slucaju)
Posle 2 godine radnog iskustva u Kanadi, moci ces da konkurises za PR preko CEC programa

nadam se da sam ti pomogao :)

Ali kako to da dokažem?! U radnoj knjižici imam samo radno odnose ekonomske struke.
Imas u Novom Sadu jednu agenciju koja salje ljude za USA na work & study program necu ovde da ih reklamiram inace je shiit agencija i ne bi ih nikom preporucio, ali koji imaju coveka koji za 50evra moze da ti stavi u radnoj knjizici da si radio koliko god hoces i za koga god hoces i da sve izgleda kao original. Ako te interesuje poslacu ti u inbox koja je agencija.

pozdrav kollle,

Ovako stvari stoje...
Tvoj prijatelj ako moze da ti pomogne oko trazenja posla..postoje dve mogucnosti....
Ako hoces samo da ti da pisanu ponudu za arranged empoyment, nema nikakve obaveze prema tebi...ti sa tom potvrdom mozes konkurisati za FSW (samo vidi da li je ispunjena kvota za ovu godinu)

drugo, ako tvoj prijatelj (ili neki drugi poslodavac) hoce da uradi za tebe Job Offer, pre toga mora da aplicira kod drzave za LMO.
LMO je razlog zasto mozes raditi samo taj posao i nijedan drugi ....prakticno poslodavac trazi da `uveze` radnu snagu, jer nije nasao adekvatnog radnika u Kanadi.
Ako dobije pozitivan LMO onda sa ta dva dokumenta ides u ambasadu, gde ce proveiti da li si adekvatno obucen za taj posao...moj savet, probaj da nabavis razne preporuke da si radio kao kuvar, ne intresuje ih mnogo da li je to u radnoj knjizici ili ne..svakako si to mogao raditi kako dodatni posao...pitace te sta si radio, i da to objasnis malo detaljnije
...takodje, razgovor ce biti na engleskom jeziku....
Ako prodjes razgovor, dobices privremenu dozvolu za rad na 2 godine
Sa tom vizom mozes raditi iskljucivo kod tog poslodavca i iskljucivo posao koji pise u vizi (Cook u tvom slucaju)
Posle 2 godine radnog iskustva u Kanadi, moci ces da konkurises za PR preko CEC programa

nadam se da sam ti pomogao :)

Samo bih kratko ispravila: u slučaju da dobiješ potvrdu za arrenged employment - za tebe ne važi kvota http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-who.asp
Dalje, poslodavac mora tražiti od HRSDC odobrenje za tvoju ponudu. Nije to ništa dramatično ali se mnogi poslodavci ne usuđuju zato što oni moraju u HRSDC da podnesu gomilu dokumenata o svom poslovanju, što mnogi ne žele da urade (preveliko im je cimanje, strah da HRSDC ne otkrije neku neregularnost itd). Naravno ako nađeš nekog ko hoće da ti da ponudu i da se malko iscima, neće biti teško.

Koliko vidim imas iskustva u gerontološkom centru. Mislim da ti to, u stvari, može biti najlakša ulaznica i to kroz Live-In Caregiver Program http://www.cic.gc.ca/english/work/caregiver/index.asp .

Eto pa srecno :bye:

Imas u Novom Sadu jednu agenciju koja salje ljude za USA na work & study program necu ovde da ih reklamiram inace je shiit agencija i ne bi ih nikom preporucio, ali koji imaju coveka koji za 50evra moze da ti stavi u radnoj knjizici da si radio koliko god hoces i za koga god hoces i da sve izgleda kao original. Ako te interesuje poslacu ti u inbox koja je agencija.

Ma imam ja pečate, mogu da ispišem u radnoj knjižici šta god poželim. Ali u listingu iz Penzijskog fonda se tačno vidi od kada do kada si bio prijavljen u kojoj firmi. Ja sam shvatio da je Canada ozbiljna država i da ne vredi da se lažno predstavljamo i bilo šta lažiramo. To je jedan od razloga zašto sam izabrao tu zemlju za imigraciju.

Ma imam ja pečate, mogu da ispišem u radnoj knjižici šta god poželim. Ali u listingu iz Penzijskog fonda se tačno vidi od kada do kada si bio prijavljen u kojoj firmi. Ja sam shvatio da je Canada ozbiljna država i da ne vredi da se lažno predstavljamo i bilo šta lažiramo. To je jedan od razloga zašto sam izabrao tu zemlju za imigraciju.

Ako ides preko FSW, tu je najrigoroznija provera. Dobro oni znaju da mozes staviti u knjizicu bilo sta, zbog toga i traze izvod iz penzijskog fonda. Tu nema lazi i prevare. Dobro je sto tu samo pise kod koga si radio, ali ne i sta. U ugovoru i na referencama pise sta si radio i kakav si bio, tako da tu mozes nesto izmuvati...
Meni radnu knjizicu nisu ni trazili, samo izvod iz penzijskog.

nemojte da muvate sa poslovima
1. nije u redu da svoj novi zivot zasnivate na lazima
2. ti zahtevi za odredjena zanimanja nisu slucajni nego su tu kao dobar orjentir za to ko ce se dobro snaci u Kanadi, a ko nece

zar zelite da bacite toliko novca da bi onda hejtovali Kanadu jer radite posao koji niko ne zeli da radi i da zivite bez dostojsnstva na ivici trske sirorinje i zavidite ljudima koji zaradjuju 2000 dolara mesecno .... toliko ako se potrudite i u Srbiji mozete da imate

nemojte da muvate sa poslovima
1. nije u redu da svoj novi zivot zasnivate na lazima
2. ti zahtevi za odredjena zanimanja nisu slucajni nego su tu kao dobar orjentir za to ko ce se dobro snaci u Kanadi, a ko nece

zar zelite da bacite toliko novca da bi onda hejtovali Kanadu jer radite posao koji niko ne zeli da radi i da zivite bez dostojsnstva na ivici trske sirorinje i zavidite ljudima koji zaradjuju 2000 dolara mesecno .... toliko ako se potrudite i u Srbiji mozete da imate

2000 mesecno (cak i posle placene takse) su nikakve pare u kanadi. u torontu su cisto siromastvo.

Ja mislim da sam ja lepo obrazložio svoj stav. Ja i u Srbiji lepo živim (posmatrano s' ove strane) ali smatram da mogu više i bolje, zato i biram da živim tamo gde smatram da mogu to da postignem. Nemam nameru da muvam sa zanimanjima i poslovima, samo tražim šansu da pokažem šta znam.

2000 mesecno (cak i posle placene takse) su nikakve pare u kanadi. u torontu su cisto siromastvo.
da, ali ovde dolaze ljudi koji tvrde da zive sa toliko novca! a pitanje je kako zive... kad plate sve standardne mesecne troskove od tih 2000 ostane im maksimalno 500, ako i toliko, da se nahrane i obuku

a ja kada odem u prodavnicu, kada odem jednom nedeljno u malo vecu nabavku potrosim oko 200 dolara, plus jos preko nedelje odem jos par puta kada samo na hranu dam 70 dolara... znaci nedeljno na hranu trosimo oko 400 dolara... posto kupujemo organicku hranu to znaci da je nesto skuplja, ali to je mozda 20% skuplja od obicne (pretpostavljam, posto ne kupujemo ne-organicku)

Jedno obaveštenje za sve one koji planiraju da apliciraju preko Quebec-a i koji planiraju da šalju DELF rezultate kao dokaz poznavanja francuskog:

Danas nam je vraćena kompletna aplikacija poštom uz obrazloženje da je nekompletna jer nedostaju original diploma i rezultati testova za francuski jezik.Mi smo DELF A1 polagali u NS 29. januara 2012. i dobili smo rezultate testova posle 15 dana i njih smo poslali u aplikaciji. Međutim, traže i original diplomu, koja nam od tada još nije izdata. Bili smo danas u FKC da proverimo šta je sa diplomama, kažu da se šalju iz Pariza i da obično stižu u roku od 3-6 meseci i da na to ne mogu da utiču. Znači, osim rokova ispita, dodajte još 6 meseci čekanja na diplomu :(

Jedno obaveštenje za sve one koji planiraju da apliciraju preko Quebec-a i koji planiraju da šalju DELF rezultate kao dokaz poznavanja francuskog:

Danas nam je vraćena kompletna aplikacija poštom uz obrazloženje da je nekompletna jer nedostaju original diploma i rezultati testova za francuski jezik.Mi smo DELF A1 polagali u NS 29. januara 2012. i dobili smo rezultate testova posle 15 dana i njih smo poslali u aplikaciji. Međutim, traže i original diplomu, koja nam od tada još nije izdata. Bili smo danas u FKC da proverimo šta je sa diplomama, kažu da se šalju iz Pariza i da obično stižu u roku od 3-6 meseci i da na to ne mogu da utiču. Znači, osim rokova ispita, dodajte još 6 meseci čekanja na diplomu :(

Ne mogu da verujem!!! nemojte se obeshrabriti... nek vam to bude najgore u celom ovom procesu. Mada, da preteruju, preteruju :(

Drzimo palceve da stigne sto pre!

Danas se malo "zacitah" na kojekakvim forumima i dodjoh do ovog foruma u 'neznanju". Ne pripadam ovom forumu, jer sam Kanadjanin vec 15+ godina. Iscitah Vasa iskustva i ocekivanja i vratih sebe u te iste dane. Zelim samo da Vam kazem da je moje "cekanje" vrijedilo. Ne odustajte, budite strpljivi i odgovarajte na vrijeme na sve zahtjeve koji se od Vas traze iz imigracionog odjeljenja. Za Vas koji vec imate Vize, dobro nam dosli u Kanadu. Bez obzira kojih ste kvalifikacija, samo ako ste vrijedni i radni, uspjecete. Znajte da ce pocetak biti vise nego tezak, bice puno trenutaka kada cete se pitati 'sto nam je ovo trebalo", ali za par godina ce i to biti proslost. Najvaznije je naci posao kad stignete, da bi ste izbjegli onu krizu "nema posla, a pare se trose". Pocinje se sa manje placenim poslovima, a poslovi u struci se u Kanadi nalaze, mi bi rekli preko veze, a Kanadjani kazu sa "preporukom". Nikada ne znate od kud preporuka moze doci. Mozete raditi na pumpi, i sipati benzin i da Vas tu neko uoci kao vrijednog i radnog i 'preporuci" za posao u glavnom ofisu....sve je moguce. Mi dodjosmo u Kanadu u nasim kasnim 20-im godinama starosti razmisljajuci da ako i odsjedimo u Kanadi tri godine sa najgorim poslovima i dobijemo pasose vraticemo se u nasu Srbiju cim dodju bolja vremena. Odsjedismo mi u Kanadi vec vise od 15 godina, bolje vrijeme u Srbiju ne dodje jos, a mi polako ali sigurno starimo. U medjuvremenu smo od najgorih poslova dogurali do vrlo solidnih karijera. U Srbiju idemo svake dvije godine, sve vidimo, izgrlimo, izljubimo....ali je lijep osjecaj kad se i vracamo u Kanadu. Znajte, iz mog licnog, i iskustva mojih prijatelja, da u Kanadi nikad necete biti gradjani drugog reda. Pola Kanade prica engleski sa akcentom, cak i pola onih na visokim funkcijama u kompanijama i nikad nas niko "lose ne gleda". Vise smo sikanirani u nasim krajevima kada gdje se prica ekavski, pricamo jekavski ili obrnuto. Mogao bi jos dugo da pricam o svojim iskustvima, ali uvjericete se i sami kad stignete. Jos jednom, novopecenim kanadjanima srdacna dobrodoslica, a za Vas koji cekate....budite strpljivi, VRIJEDI !!! O procesu iseljenja vam ne mogu puno pomoci, davno smo to prosli,ali ako Vas bilo sta drugo interesuje o nacinu zivota u Kanadi, vrlo rado cu podjeliti licno iskustvo. SRETNO !!!

Hvala Vam na ovom ohrabrenju :)

Back