http://www.dsc-gc.com/
Ovaj sajt je pravi review Kanade, sva ostala laprdanja koja procitate na forumu, su preuvelicana i nerealna.
Edit: zivotni troskovi sa ovog sajta.
Net Pay @ $10/hour $1,300
Accommodation (shared - 1 room) $400-$500 ------
ja sam davao toliko, ali mogu da kazem da je to bila jedna rupa obicna, a ne kuca.
Food $400 ---------
Da, mozda 400 ali ako jedes, najjeftiniji shit od koga ispadaju zubi, 600-700 mi ode mesecno i to kad se stekam za hranu.
Transportation - bus pass $50-----
mozda bilo nekad placao sam preko 100 dolara.
Clothes $50
Laundry $20
Haircut $15
At this point you will have $265 left in your pocket, but the list of essentials above does not include some quite important items. No deductions were made for furniture or appliances, no bills were paid (phone cable, internet), no emergency expenses were considered (e.g. your dentist) and no car expenses were added. Of course, no eating out, or visits to the Liquor store are possible. No entertainment and travel either!
Also expect your $10/hour job to be so physically demanding that you will be left with no ability whatsoever to enjoy life in the rest of your time.
Fizicki definitivno ali i vremenski, pa dok sam ziveo u Torontu, putovao sam po 3sata kuca posao-posao kuca.
Mobilni telefon i internet su jako bitni troskovi, zobg posla bez njih je nemoguce skroz sam bio zaprepascen kad mi je od retardiranog rodzersa prvi put stigao racun na 80 dolara-par poziva po danu sam imao(za te pare pricam 3 meseca kod nas, bukvalno ne ispustam telefon iz ruke). Internt odvratni sam placao 80 dolara, koji se raspada prema onom internetu koji placam u Srbiji 15 eura, bukvalno raspada... padne kisa on krene da baguje, a mislio sam da su ovi iz SBB-a retardi..
dobro, ajde sad ozbiljno da pricamo, da se ne vredjamo i ostale gluposti....
Ovo sto si ti naveo je minimalna nadnica, da uporedimo sa Srbijom predpostavljam plata od recimo 18.000 din
Drugo ja licno ne znam nijedan posao koji je placen 10 cad (sto ne znaci da ne postoji) , kod nas cistatica ima 12,70 cad (oko 1500 cad na mesecnom nivou ili oko 125.000 din)
Konobari i serveri su specificno zanimanje ovde, zato su placeni 'samo' 9-10cad jer se racuna da dodatno zarade putem baksisa (koji bi trebalo takodje da prijave)
Ostali forumasi molim da procitaju sta jedan Kanadski radnik moze da plati sa svojom minimalnom zaradom.
Deo teksta gde pise tezak i iscrpljujuci rad, to je najobicnija glupost....da slucajno radnik u Srbiji, u fabrici ili gde god ne uziva mozda na poslu, maze ga i paze?!
A da se vratimo na tvoj slucaj:
znaci zaradjivao si oko 3000 cad neto svakog meseca. ocigledno je da si radio kao konobar, sto se u Kanadi svrstava u semi-skilled kategoriju....prevedeno na nas jezik prakticno ne postoji sansa da imigrirate iz Srbije sa zvanjem konobar (ne omalovazavam profesiju, nego hocu da kazem da ljudi koji apliciraju narocito na FSW su visokoobrazovanog profila sa sansom da u par godina nadju vrlo pristojne poslove)
stan 500 (slazem se kad ga delis sa cimerom, ne slazem se da su sve rupe, za 1000 cad ima odlicnih stanova)
hrana 700 (sa ovim budzetom jedes sta hoces i to u restoranu cesto, inace Kanadjani imaju duzi zivotni zivotni vek od Srba iako 'jedu shit')
bus 50 (to sto si ti putovao daleko do posla, to je tvoja losa procena gde treba iznajmiti stan)
internet 80 (nisi ga placao sam, nego si ga delio sa cimerom, + sada je daleko jeftiniji)
telefon 80 (ja imam Iphone 4s sa neogranicenom minutazom i protokom neta placam 75)
ostali troskovi 100
nepredvidjeni troskovi 300
Konobari iz Srbije, javite se, da cujemo sta vi mozete sa svojom mesecnom zaradom?
Uzmimo samo primer koliko vremena treba da prodje Kanadi i u Srbiji da bi se kupio jedan auto ili jedno putovanje na more...ili jedan TV, ili jedan sporet...
O cemu ti pricas, prosecan radnik u Kanadi mozda ne zivi lagodno, pa da kazem i prezivljava, zato prosecan radnik u Srbiji bukvalno gladuje...
Izvini ali ovo je forum za ozbiljne ljude, koji svojim preseljenjem u drugu zemlju definitno menjaju tok svoje sudbine...
I u svakom slucaju su to ljudi nezadovoljni svojim dosadasnjim zivotom u Srbiji...zele nesto bolje za sebe i porodicu..
Ko tebi daje za pravo da nekome uskracujes njegovu sansu za novi pocetak?
Ne cveta cvece u Kanadi?...naravno da ne cveta.....ali stisnes zube pa radis i zaradis....