Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Ciao svima, :D

Imam nekoliko pitanja za ljude koji zive i rade u Kanadi. Ukoliko bi mi neko poslao relevatne informacije, bio bih veoma zahvalan...

Ukratko: U narednih 18 meseci trebam zavrsiti PhD u procesno-hemijskom inzenjerstvu (sa glavnim akcentoma na farmaceutskoj proizvodnji). Zanimaju me mogucnosti zaposljavanja u Kanadi, i sve informacija vezane za to (plata, boravisna i radna dozvola, standard zivota...). Nasao sam nekoliko linkova sa vrlo razlicitim ciframa, :think, pa bih hteo sve nekako da proverim dobijajuci informacije "iz prve ruke"... ;)

Polozio sam IELTS Academic, studriam na engleskom jeziku u Skandinaviji, stoga verujem da ispunjavam dosta uslova za pronalazenje kvalitetnog radnog mesta... Razmisljao sam jos o Svedskoj, Norveskoj, Svajcarskoj i Nemackoj (u poslednjoj sam master zavrsio), ali socijalni polozaj prema strancima mi bas ne odgovara u evropskim zemljama (narocito ovde u Danskoj, a ni Nemacka nije puno bolja). Stoga, hteo bih malo da promenim sredinu i probam sa nekom zemljom koja je otvorenija za strance...

Hvala unapred i nadam se odgovorima... :D

P.S. Otvorio sam i novu temu sa istom porukom... :)
P.P.S. Cestitke svima koji su uspeli u dobijanju dozvola za odlazak u Kanadu...:klap:

Ciao svima, :D

Imam nekoliko pitanja za ljude koji zive i rade u Kanadi. Ukoliko bi mi neko poslao relevatne informacije, bio bih veoma zahvalan...

Ukratko: U narednih 18 meseci trebam zavrsiti PhD u procesno-hemijskom inzenjerstvu (sa glavnim akcentoma na farmaceutskoj proizvodnji). Zanimaju me mogucnosti zaposljavanja u Kanadi, i sve informacija vezane za to (plata, boravisna i radna dozvola, standard zivota...). Nasao sam nekoliko linkova sa vrlo razlicitim ciframa, :think, pa bih hteo sve nekako da proverim dobijajuci informacije "iz prve ruke"... ;)

Polozio sam IELTS Academic, studriam na engleskom jeziku u Skandinaviji, stoga verujem da ispunjavam dosta uslova za pronalazenje kvalitetnog radnog mesta... Razmisljao sam jos o Svedskoj, Norveskoj, Svajcarskoj i Nemackoj (u poslednjoj sam master zavrsio), ali socijalni polozaj prema strancima mi bas ne odgovara u evropskim zemljama (narocito ovde u Danskoj, a ni Nemacka nije puno bolja). Stoga, hteo bih malo da promenim sredinu i probam sa nekom zemljom koja je otvorenija za strance...

Hvala unapred i nadam se odgovorima... :D

P.S. Otvorio sam i novu temu sa istom porukom... :)
P.P.S. Cestitke svima koji su uspeli u dobijanju dozvola za odlazak u Kanadu...:klap:

Procitaj veoma detaljno zvanican kanadski sajt za imigraciju da vidis na koji nacin uopste mozes doci ovde.
Sve ostalo je veoma subjektivno i iskustva svakog imigranta su dijametralno razlicita. Meni se svidja ovde, a uponao sam gomilu ljudi koji non stop pljuju po Kanadi (Srbi uglavnom)
Sto se tice posla, nadji svoje zanimanje ovde
http://alis.alberta.ca/occinfo/Content/RequestAction.asp?aspAction=GetHomePage&Page=Home&format=html
pa ces videti deltalje oko posla, zaposlenja i plata. To takodje ide od provincije do provincije, tu je primer Alberte.
Ako u struci imas poznavanje procesa oko nafte i gasa, ovde imas siguran posao.

Evo info za plate:
http://alis.alberta.ca/wageinfo/Con...ction=GetWageKeyWordSearch&Page=SearchKeyword

Poslednja izmena:
Stigla mi je zuta potvrda iz beca. Ipak je sve u redu sa uplatom u dinarima. Cisto da znaju oni koji nameravaju da plate da se sve dobro zavrsilo osim sto sam cekao 35 dana od dana kada sam poslao do dana kada mi je stigla potvrda.
Sinoc smo spakovali dokumente u kovertu (jedva smo ih nagurali jer ih je previse) i danas saljemo DHL-om.
Pridruzujem vam se u redu za cekanje. Ja sam poslednji:)
Ko je ispred mene?

Poslednja izmena:
Procitaj veoma detaljno zvanican kanadski sajt za imigraciju da vidis na koji nacin uopste mozes doci ovde.
Sve ostalo je veoma subjektivno i iskustva svakog imigranta su dijametralno razlicita. Meni se svidja ovde, a uponao sam gomilu ljudi koji non stop pljuju po Kanadi (Srbi uglavnom)
Sto se tice posla, nadji svoje zanimanje ovde
http://alis.alberta.ca/occinfo/Content/RequestAction.asp?aspAction=GetHomePage&Page=Home&format=html
pa ces videti deltalje oko posla, zaposlenja i plata. To takodje ide od provincije do provincije, tu je primer Alberte.
Ako u struci imas poznavanje procesa oko nafte i gasa, ovde imas siguran posao.

Evo info za plate:
http://alis.alberta.ca/wageinfo/Con...ction=GetWageKeyWordSearch&Page=SearchKeyword

Hey,

Hvala za info... Master diploma mi je u oblasti prerade nafte, gasa i petrohemije, stoga, izgleda da postoje sanse za pronalazenja kvalitetnog posla tamo... Pretrazicu malo site-ove koje si mi prolsedio, pa videti sta, kako i gde...

Pozz iz Kopenhagena...:D

aaaaaaaaaaaaaaaaa:dash::dash::dash::dash::dash:
ja ću se ubiti...taman kad smo sve prikupili i trebali poslati ambasada jučer objavi da se od sada treba dostaviti test o znanju francuskog i engleskog

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ali zar ne mozete da ipak posaljete? Mislim ako je juce objavljeno, mora da postoji neki rok u kome primaju i bez toga. Oni ne mogu znati kada ste vi tacno poslali; jer posti treba neko vreme da isporuci posiljku.

piše na stranicama da sve aplikacije primljene prije 5.12, ne moraju slat testove, ali ove nakon moraju...sigurno će ih tražiti dopunu :(

Jooj, znam koliko moze da iznervira ovakva promena situacije, ali nemojte se obeshrabriti, krenite hitno da se spremate za polaganje (ili ti sama, ne secam se)... Ono sto sam naucila tokom ovog procesa je da ne treba nista detaljno planirati. Svaki slucaj je slucaj za sebe. Samo bez ocajavanja.. normalno je da si malo iznervirana.. I nama su se planovi promenili sad kad hitno moramo da saljemo rezultate... mozda se po tome moglo i naslutiti da ce biti neke promene. Nikom pre nas (koga znamo) nisu na taj nacin trazili test, pa nama jesu. Samo napred :)

Jooj, znam koliko moze da iznervira ovakva promena situacije, ali nemojte se obeshrabriti, krenite hitno da se spremate za polaganje (ili ti sama, ne secam se)... Ono sto sam naucila tokom ovog procesa je da ne treba nista detaljno planirati. Svaki slucaj je slucaj za sebe. Samo bez ocajavanja.. normalno je da si malo iznervirana.. I nama su se planovi promenili sad kad hitno moramo da saljemo rezultate... mozda se po tome moglo i naslutiti da ce biti neke promene. Nikom pre nas (koga znamo) nisu na taj nacin trazili test, pa nama jesu. Samo napred :)
Samo mi nije jasno da li testove polazem ja ,kao glavni aplikant,ili to mora i moja supruga?
Inace,dokumentaciju sam spremio,i trebao sam da je predam sledece nedelje!
Maler!

neverovatno,ali sta da se radi,mora se baciti na ucenje.Vidim i da daju CSQ tek kad im posaljes testove sa DELF-a.I to je malo neuobicajeno,dosad nisam video da su to radili ali me nista ne cudi.Mi smo poslali aplikaciju pre 6 meseci diplomatskom postom i jos nista ne odgovaraju.Slao im i mail,ali nista...tako da me ne cude takve odluke.Sta da radimo,kako kazu,tako mora biti...srecno sa ucenjem svim "francuzima",a i englezima.

donivas...da koliko vidim iz vašeg slučaja moglo se zaključiti da će sad sve tražiti potvrde o ispitima. nisu nas obeshrabrili...ne odustajemo, ali smo tužni jer se sve prolongira :(

suprug je nositelj aplikacije i on će morat i na IELTS i na DELF, a ja samo na DELF. treba nam minimlno A1, iako bilo bi super kad bi on dogurao i do A2.jedini problem su ispiti jer ih ima svega 3x godišnje. prvi je u 2. mjesecu, drugi u 5./6. mjesecu, a treći tek u 11. mjesecu. Tako da do 6. mjeseca ne možemo ni poslat aplikaciju. :besna:

:manikir:

donivas...da koliko vidim iz vašeg slučaja moglo se zaključiti da će sad sve tražiti potvrde o ispitima. nisu nas obeshrabrili...ne odustajemo, ali smo tužni jer se sve prolongira :(

suprug je nositelj aplikacije i on će morat i na IELTS i na DELF, a ja samo na DELF. treba nam minimlno A1, iako bilo bi super kad bi on dogurao i do A2.jedini problem su ispiti jer ih ima svega 3x godišnje. prvi je u 2. mjesecu, drugi u 5./6. mjesecu, a treći tek u 11. mjesecu. Tako da do 6. mjeseca ne možemo ni poslat aplikaciju. :besna:

:manikir:

A1 nije tako visok nivo, ja bih pokusala u 2. mesecu da sam na vasem mestu... osim ako stvarno uopste niste ucili do sad. Mada i tako, nije nemoguce. Dva meseca nije malo, narocito ako svakodnevno radite... Mada imate i IELTS... Razumem vas.. :besna:

Dragi svi,

evo informacije o rokovima za IELST testove 2012-e u Sarajevu, u slučaju da bude nekoga zanimalo :)

ieltssarajevo2012.jpg

http://www.britishcouncil.org/bih-exams-ielts.htm

Cao svima,

Imam jedno pitanje vezano za vojnu knjizicu. Apliciram za spouse vizu pa me interesuje da li je bolje da saljem prevod vojne knjizice odmah zajedno sa aplikacijom ili da cekam ako mi traze naknadno iz Beca. Negde na jednom forumu sam procitao da ako traze, da moze da se oduzi proces. Da li je to tacno, ima li neko iskustva sa ovim? Nisam sluzio u vreme rata.

Hvala

Cao svima,

Imam jedno pitanje vezano za vojnu knjizicu. Apliciram za spouse vizu pa me interesuje da li je bolje da saljem prevod vojne knjizice odmah zajedno sa aplikacijom ili da cekam ako mi traze naknadno iz Beca. Negde na jednom forumu sam procitao da ako traze, da moze da se oduzi proces. Da li je to tacno, ima li neko iskustva sa ovim? Nisam sluzio u vreme rata.

Hvala

Iskopiraj, overi prevedi i posalji zajedno sa aplikacijom. Od viska ne boli glava, traze u vecini slucajeva naknadno ako ne posaljes.

Zdravo,nov sam na forumu,interesuje me da li neko zna gde se mogu naci najjeftinije avio karte do Kanade(Edmonton).Hvala.

Probaj sve preko interneta....kad iscrpis informacije idi do lokalne turisticke agencije i pitaj sta mogu da ti ponude...
Bitan je period kada ides (sada su visoke cene zbog Bozica), koliko ostajes i jos toga...
Ne znam odakle putujes, ali cene iz Budimpeste su (bar za Vankuver) 30 posto nize nego iz Beograda..
Srecno!:super:

Probaj sve preko interneta....kad iscrpis informacije idi do lokalne turisticke agencije i pitaj sta mogu da ti ponude...
Bitan je period kada ides (sada su visoke cene zbog Bozica), koliko ostajes i jos toga...
Ne znam odakle putujes, ali cene iz Budimpeste su (bar za Vankuver) 30 posto nize nego iz Beograda..
Srecno!:super:

Javite mi se na inbox ako nekome treba kontakt za povoljnije avio karte do Kande.

Pozz,
-m

Poslednja izmena:
Zdravo,nov sam na forumu,interesuje me da li neko zna gde se mogu naci najjeftinije avio karte do Kanade(Edmonton).Hvala.

A odakle putujes? I koja karta - u jednom pravcu ili povratna?
Najjeftinije trenutno ima LOT cini mi se.
I dobar savet ti je dao dassal - raspitaj se u lokalnoj tur. agenciji - agenti uvek imaju neke povoljnije karte koje nisu u redovnoj ponudi.

Iskopiraj, overi prevedi i posalji zajedno sa aplikacijom. Od viska ne boli glava, traze u vecini slucajeva naknadno ako ne posaljes.

Da, iskopirao sam svaku stranicu (celu vojnu knizicu), i preveo legalno kod sudskog tumaca. Nigde se ne trazi u aplikaciji ali koliko vidim po forumima i kao sto kazes, uglavnom traze naknadno pa zato pitam da li je neko slao odmah pri apliciranju cisto da vidim kakva su iskustva sa tim. I ja razmisljam da je bolje odmah poslati jer se ustedi i vreme i novac..

Hvala

Ne mora da se overava - dovoljan je pecat sudskog tumaca koji prevodi.
Moze dodatno da se izvadi i potvrda iz vojnog odseka i da se prevede, ali to je vise u slucaju civilnog sluzenja (da nisi bio u ratovima ...)

Nisam overavao, samo prevod i pecat tumaca... A vojni odsek gde sam regrutovan vise ne postoji od kada je vojska privatizovana, ko zna gde je ta dokumentacija zavrsila..

Back