teleporter
Zainteresovan član
- Poruka
- 152
Tesko je davati instant odgovore. Prouci za pocetak razne varijante na www.cic.gc.ca Za federal ti treba odredjeno zanimanje sa liste i radno iskustvo... ali videces i sam.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Ajde da proverim jos neka iskustva...
Kako (i cime) ste slali pasose za Bec?
Planiram da ih posaljem FedEX-om (eventualno DHL-om - tako smo slali sve ostalo do sada), zajedno sa uplatnicama za Right of Permanent Residence Fee.
Da li je neko vec slao pasose na ovaj nacin (FedEX-om, DHL-om), ili ste nosili u Beograd u ambasadu da oni posalju dipl. postom? Koliko je u oba slucaja trebalo vremena da vrate pasose?
u mailu pise:
"Passports will normally be returned by registered mail to the mailing address we have in our records."
To znaci, da salju preporuceno ili DHL-om direkt na kucnu adresu ili su vam pasosi ipak stizali u ambasadu u BG?

E, pa stigao nam jutros mail, kazu da im saljemo vise te pasose na viziranje!
![]()
Ja mogu da prokomentarisem.
Prvo, ne vidim gde pise da se daju dobre prognoze za potecijalne emigrante koji hoce da apliciraju. Cifre su apsolutno iste kao i prethodnih godina tako da tu nema nista novo.
Kanadska ekonomija kao i Americka je u klozetskoj solji, tako da im treba vecina emigranata (prvenstveno onih iz Azijskih zemalja, posto u novom svetskom poredku oni imaju sada najvise kesha) da podsticu ekonomiju, tj. trose pare, sto je za mene u stvari super zato sto sam upravo kupio stan u Torontu i ocekujem da ce cene i na dalje da skacu.
Ovde je zvanicna nezaposlenost 8% a nezvanicna blizu 20%. Cak i kazu da privreda zahteva nadalji visoki nivo emigracije da bi se nastavila ekonomska preporodivost zemlje. Boze me sacuvaj, zvuce kao komunjare. Nema veze, to uglavnom znaci da svi iz siromasnijih zemalja evrope, Rumunija, Bugarska, i pogodili ste - Srbija imaju odlicne prospekte rada u Supermarketima dok oni pravi ekonomski emigranti (sa milion dolara pa navise) ce da podsticu ekonomiju otvarajuci privatna preduzeca i ulagati.
Hvala svima!
I puno srece vama koji ste u procesu, da stignu te vize sto pre!
Sreca... pa u prvom momentu je malo falilo da padnem sa stolice... jos ne znamo i ne mozemo ni sami da verujemo sta nas je snaslo... treba jos da uplatimo onaj Right of Permanent Residence Fee,....
Iskrene čestitke.... prosto se osećam like a dinosaur:-) pošto će nama za deset dana biti tri pune godine čekanja kojem se kraja ne nazire. Šmrc.... mislim da je naš slučaj na ovom forumu usamljen i sada mi je žao što nismo povukli prijavu i aplicirali za PNP ili po ovom "ubrzanom" procesu.... No, šta je, tu je... Vama od srca želim puno sreće i uspeha....
Prvo, ne vidim gde pise da se daju dobre prognoze za potecijalne emigrante koji hoce da apliciraju. Cifre su apsolutno iste kao i prethodnih godina tako da tu nema nista novo.
Kanadska ekonomija kao i Americka je u klozetskoj solji, tako da im treba vecina emigranata (prvenstveno onih iz Azijskih zemalja, posto u novom svetskom poredku oni imaju sada najvise kesha) da podsticu ekonomiju, tj. trose pare, sto je za mene u stvari super zato sto sam upravo kupio stan u Torontu i ocekujem da ce cene i na dalje da skacu.
Ovde je zvanicna nezaposlenost 8% a nezvanicna blizu 20%. Cak i kazu da privreda zahteva nadalji visoki nivo emigracije da bi se nastavila ekonomska preporodivost zemlje. Boze me sacuvaj, zvuce kao komunjare. Nema veze, to uglavnom znaci da svi iz siromasnijih zemalja evrope, Rumunija, Bugarska, i pogodili ste - Srbija imaju odlicne prospekte rada u Supermarketima dok oni pravi ekonomski emigranti (sa milion dolara pa navise) ce da podsticu ekonomiju otvarajuci privatna preduzeca i ulagati.
Hvala svima!
Sreca... pa u prvom momentu je malo falilo da padnem sa stolice... jos ne znamo i ne mozemo ni sami da verujemo sta nas je snaslo... treba jos da uplatimo onaj Right of Permanent Residence Fee, tj 38,220 din x 2 pa da saljemo sto pre za Bec, jer ce mi pasos trebati natrag sredinom sledeceg meseca, pa eto pokusavam trenutno da se koncentrisem na to.
Usput, ono sto je do neki dan izgledalo jos uvek daleko, sad je vrlo blizu, a milion stvari o kojima smo se trudili da ne razmisljamo sve ovo vreme, neminovno ce za kratko vreme doci na red. S jedne strane, uzasno tesko ce biti ostaviti i roditelje i prijatelje i kucu i sve sto imamo i sto nam nesto znaci... s druge strane, isto tako nepodnosljivo tesko bi bilo i ziveti sa saznanjem da nikad nisam ni probao da nas izvucem iz ove propale i nesretne zemlje.
Sta da kazem osim, prelomili smo davno, sada moramo stisnuti zube, izgurati do kraja i videti sta ce nam vreme doneti...
i puno srece kad dodjete ovde... 
Ajde da proverim jos neka iskustva...
Kako (i cime) ste slali pasose za Bec?
Planiram da ih posaljem FedEX-om (eventualno DHL-om - tako smo slali sve ostalo do sada), zajedno sa uplatnicama za Right of Permanent Residence Fee.
Da li je neko vec slao pasose na ovaj nacin (FedEX-om, DHL-om), ili ste nosili u Beograd u ambasadu da oni posalju dipl. postom? Koliko je u oba slucaja trebalo vremena da vrate pasose?
u mailu pise:
"Passports will normally be returned by registered mail to the mailing address we have in our records."
To znaci, da salju preporuceno ili DHL-om direkt na kucnu adresu ili su vam pasosi ipak stizali u ambasadu u BG?
Saljite preko ambasade, nama su stigli nazad za 7 dana. I besplatno je.

Vec smo poslali danas po FedEx-ovom kuriru... 2800 din su naplatili (sto je dosta jeftinije od DHL-a)... Da bih isao do ambasade, morao bih uzimati slobodan dan (i objasnjavati zasto ga uzimam - sto cu morati opet da uradim kad pasosi jednog dana stignu natrag) i klackati se do Beograda i nazad pa me otprilike na isto izadje... Rekli su da bi im treba oko 3 dana da stigne do Beca. Nadam se samo da nece zagubiti pasose usput.![]()
Uz sve duzno postovanje za tvoj petnaestogodisnji (i vise) staz u Kanadi, ali ruku na srce, ocrni previse.

Vladster, covece, pa sto prepadas ove buduce imigrante?Uz sve duzno postovanje za tvoj petnaestogodisnji (i vise) staz u Kanadi, ali ruku na srce, ocrni previse.
20% nezaposlenost ? Pa u Srbiji je 30%, sad ispada da je Kanada jedva bolja. Tesko mi je da u to verujem. Pa i americka i kanadska privreda i ekonomska situacija, mislim da je stvarno nemoguce porediti, pa Kanada ni izdaleka nije osetila krizu kao Amerika, ni kao Evropa. Dok u Americi i Evropi ima sve vise nezaposlenih, Kanada kreira radna mesta. A tome upravo doprinosi imigracija.
I ne samo ona koja ima kintu, vec kompletno. Kanadski ekonomisti cak smatraju da ce od 2012. privredni rast Kanade iskljucivo zavisiti od imigracije. Kanada je u proslosti pravila greske, kao kad je tridesetih godina 20. veka zatvrala vrata imigrantima zbog krize, sto se pokazalo kao lose resenje. Od tada pa do danas je imigracija prosla kroz razne faze, a Kanada je naucila lekciju.
Ne vidim zasto bi mi i nase balkanske komsije imali manje sanse od bilo kog drugog, imali ili nemali para ? Uostalom, kriterijumi nisu bogatstvo, vec znanje i iskustvo. Mi smo nakon 3 meseca vec radili oboje, ja cak i u struci, sve lepo legalno, fino placeno, sa ponekom beneficijom i slicno. Pa ni supermarket nije sramota, pogotovu u prvo vreme, dok se ljudi ne snadju. Na tako nesto se ovde ne gleda kao kod nas, sa podsmehom, vec se smatra da radeci time pokazujes da si aktivan i da zelis da se boris, dok trazis bolje, a to se ceni.
Na primer ova nasa koleginica ciji je muz varilac. Pre ce on naci posao nego neko sa manje trazenom strukom kao ja. Jos ce moci i da bira. A Manoylo, koji je programski inzenjer, ja mislim da ima lepu perspektivu u gradu gde industrija video igrica cveta.
Ja za sada na stvari gledam ovde pozitivno, i cini mi se da je ok, ali ko zna, mozda cu i ja biti drugog misljenja kasnije![]()
![]()

sto ste moje pitanje uzeli u razmatranje, ipak
drugo, kao i sada i tada cemo nastojati da izvucemo nasu porodicu. Sigurna sam da kada jednom odemo, vise nikada necemo stati.
[/LEFT][/CENTER][/RIGHT][/CENTER][/LEFT]Pa ne prepadam nikoga, ljudi treba da dodju ovamo. Medjutim, neke stvari kako je lako naci posao pa da neko moze da bira su malo preterane.
Nema nista lose radeci u supermarketu... u stvari ja bih taj posao uzeo radije nego sedeci negde 8 sati u nekom kubiklu, barem si na nogama. Sto se nezaposlenosti tice, na zalost ti pratis oficijalne propagande ove drzave kako je Kanada izbegla krizu i tako to. Ti ekonomisti koji vole da predvidjaju sve i svasta a u proslosti su gresili 100%, po mom misljenju verovatno namerno. Vidis, ja ne znam vasu situaciju, ali po mom misljenju vi verovatno u Kanadi pocinjete od nule. Kada pocinjes od nule, moras imati pozitivan stav i sve izgleda da moze biti samo bolje. Problem je u tome kada pocinjete da stecete malo para i pokusate da ustedite. Tada ce te videti koliko u stvari ovde ima kriminala i nepravde. Necu da deljem zato sto stvarno ne bih da plasim ljude koji stvarno hoce da dodju ovamo (sa razlogom) ali nije lako kao sto se mnogi nadaju. Evo, da ti dam primer. Bio sam bas u Montrealu prosle nedelje. Otisao sam u Renaud-Bray knjizaru (u centru grada) i ima jedna nasa devojka koja zivi ovde vec vise od deset godina. Ima magistarski iz knjizevnosti sa Francuskog Univerziteta a radi u knjizari gde svaki Francuz sa srednjom skolom moze da dobije posao. Kolike su plate u Renaud-Bray, sta mislis?

Vladster je prvi koji ce se sloziti sa mnom da je forum upravo mesto za to. 
dblui, ne ocajavajte jer vas slucaj definitivno nije usamljen, uostalom i ja sam jedna od onih koji su aplicirali davne 2007. Odradila medical februara ove godine, i konacno pre cetiri dana dobila passport request. Sigurna sam da ce se i vas proces ubrzo okoncati. Srecno!
Devojko, iz licnog iskustva i dobre namere ti kazem da ako zaista zelite da se iselite u Kanadu budete efikasni i zapocnete proceduru sto pre! Treba manje novca da se unese ako idete u Kvebek (ili preko Kvebeka u druge delove) nego u federalni deo i po starom je procedura za Kvebek bila visestruko brza (otprilike godinu dana prema 2,5 ) a sada vise nisam u toku sa novom procedurom...morate znati francuski jezik! Pozajmite pare za ulazak ako su vam potrebne i posle par meseci kada se oboje zaposlite vraticete...nije lako ali moze! Zaista se sva vrata polako zatvaraju i bice sve teze, tako mi se cini! Pozdrav i nemojte previse odugovlaciti...agencija kao zadnja opcija, ali s obzirom da novac vec predstavlja deo vaseg problema nebih preporucio, oni rade isto sto vi trebate sami i to naplate! Srecno