Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Evo najsvezijeg posta sa canadavisa.com u vezi onog sto sam vam pricala, pa prosudite sami.

Hi all,
I just talked with a call center agent and I hope I would be able to clarify some of your confusions. She told me:

1. Each applicant will be assessed for eligibility which may (note MAY) take 33 weeks. It's might not be 33 weeks for everyone. This 33 weeks will be counted from the day CIO charged the CC/BD.

2. Within 33 weeks, CIO will assess an application for eligibility and will send a letter/email to applicant with a Yes/No answer. After that letter is issued, CIO will forward the application to Visa office if eligibility review is positive.

3. CIO has no idea about the processing time required in Visa Office.

Another thing, some of you guys are happy that you got the client ID. It's nothing! It's just an identification number. They identify each application with a number which even they don't assign. Like in my case, my study permit number was my client ID. It's nothing important and don't be happy if you have go that..... Sorry to disappoint you! But that's I was told from the call center agent!

I noted my questions before calling and I believe now there is no confusion.

And another thing is, the new rule is not to speed up the processing of new applications. It's to clear the backlog. So, why do u guys are assuming that new applications will be processed faster?

Draga moja, nasa aplikacija je stigla u CIO krajem jula i jos uvek nista, a proslo je vise vremena nego sto ti imas do Nove godine. Tako da ne znam bas koliko si u pravu...

@canadainmaydreams
Da li ste imali JO?

...ima li iko da je poslao aplikaciju posle 26. juna a da je imao job offer?[/QUOTE]

mislim da ovaj maximum od 1000 po zanimanju nema veze s onima koji imaju job offer... vi ste zasebna prica. srecno s tim:)

Well,we are assuming!
Cini mi se da su ovih 29 zanimanja bas trazena,tj. za zdravstvo sam se uverila,tako da smatram da ce to sve ici prilicno brze nego dosad!Ako ima deset zanimanja vezana za medicinu,znaci treba im oko 10000,a dosad je stiglo oko 2000.
Samo ne znam jel' aplikacije iz celog sveta prolaze kroz Sidnej?

Moja koleginica radi magistarski na temu koriscenja anglizma na forumima i blogovima, njoj ce se sigurno dopasti tvoj i svi nasi slicni postovi, sto vise materijala to bolje.... mi smo poslali dokumentaciju par dana prije isteka 120 dana, jer smo mi, ako se sjecate, dobili mail sa zakasnjenjem od dva mjeseca, bio je spamovan (evo jos) pa smo imali samo dva mjeseca da sve prikupimo, tako da smo u zadnjem momentu poslali, a AOR je stigao nakon 15-ak dana, dok prime, napisu i dok stigne postom, eto to je to...
mom klincu takodje istice pasos, ali i mi imamo ove stare pasose, a sada se izdaju novi, ali nije strasno cekanje, nema ni redova, pa smo mislili da promjenimo sve pasose, jer cemo i mi sada na bijeli sengen... tako da me raduje da se mogu mijenjati u toku procedure pasosi...

Koliko sam razumela sa tvog posta, posle slanja papira u Bec dobija se pismo postom sa 2. AOR-om? Koliko se secam postova od prosle godine, ako je u redu sa papirima, tada i ne traze dopunu, vec su aplicanti dobijali samo poziv za medical. Cisto da znam i da budem sigurna kako sada ide procedura. Znaci li to da Bec sada izdaje, nakon slanja papira u Bec drugi AOR, koji otvaraju u Becu. Unapred hvala! Pozdrav

Koliko sam razumela sa tvog posta, posle slanja papira u Bec dobija se pismo postom sa 2. AOR-om? Koliko se secam postova od prosle godine, ako je u redu sa papirima, tada i ne traze dopunu, vec su aplicanti dobijali samo poziv za medical. Cisto da znam i da budem sigurna kako sada ide procedura. Znaci li to da Bec sada izdaje, nakon slanja papira u Bec drugi AOR, koji otvaraju u Becu. Unapred hvala! Pozdrav

cao amadea, to je ustvari prvi AOR koji se dobija (ovo vazi za grupu skolska 2009/2010), prije toga sam poslala aplikaciju (samo aplikaciju) u sidnej - kanada i tada nisam dobijala AOR, vec samo nakon odredjenog vremena mail u kome pise da prema aplikaciji imamo uslove za iseljenje u kategoriji FSW, zanimanje sa liste i da dokumentaciju koja potvrdjuje navedeno u aplikaciji saljemo u Bec i da za to imamo 120 dana. Kada smo skupili papire i poslali sa kopijom aplikacije iz beca je stigao AOR, prvi i jedini za sada u kome pise da je sve stiglo, i da ce nakon odredjenog vremena officer uzeti u razmatranje moj slucaj.
E, sada, dopuna dokumentacije, to se desavalo i ranije, ali ja sam bas odmah poslije tog AOR/a dobila mail u kome pise da mi fali par papira i da ih moram poslati da bi mi uzeli aplikaciju u razmatranje. I za to sam imala rok, nekih 60-ak dana. I to sam poslala i od tada cekam... Slijedeci korak je ili poziv za medical ili odbijenica i to ocekujem oko februara mjeseca...
jos jednom napominjem ja sam se prijavila prije 26 juna, pise dole u potpisu raspored-dosadasnji, dakle, stara procedura. sada su stvari drugacije...

@ redapple

" ...poslala aplikaciju (samo aplikaciju) u sidnej - kanada i tada nisam dobijala AOR, vec samo nakon odredjenog vremena mail u kome pise da prema aplikaciji imamo uslove za iseljenje u kategoriji FSW, zanimanje sa liste i da dokumentaciju koja potvrdjuje navedeno u aplikaciji saljemo u Bec ..."

Koliko ste cekali na odgovor iz Sydney-a?

@ redapple

" ...poslala aplikaciju (samo aplikaciju) u sidnej - kanada i tada nisam dobijala AOR, vec samo nakon odredjenog vremena mail u kome pise da prema aplikaciji imamo uslove za iseljenje u kategoriji FSW, zanimanje sa liste i da dokumentaciju koja potvrdjuje navedeno u aplikaciji saljemo u Bec ..."

Da li su ti skinuli novce? Ili si ranije uplatila aplication fee?

@ redapple

happy sunrise i debejki,

poslali smo aplikaciju pocetkom marta, krajem februara, mail je stigao 4. maja. a, placanje sam zavrsila prije slanja aplikacije i samo im poslala potvrdu. kada sam razgovarala s njima jer mi je taj mail bio spamovan o tome da mi ponovo salju, oni su mi, izmedju ostalog, rekli da je rok koji oni imaju za obradu aplikacije 100 dana, i da u tom periodu moraju nesto poslati. to je iskrslo kao tema jer sam se ja zalila da nista nisam dobila jos uvijek, a oni su mi onda rekli da je sigurno sve rijeseno jer oni moraju ispostovati taj rok, a da se samo mail zagubio i tako je i bilo.

Zdravo, evo pokusacu ja da odgovorim, iako to Jana radi bolje :)
Pre svega, ako niste do sada to vec uradili, nije lose da pogledate sledecu brosuru:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/informations/apprendre-quebec.html
Puna je korisnih informacija, sta sve treba obaviti pre odlaska, nakon dolaska u Kvebek i dalje. Proucite je dobro, zaista pruza iscrpne i korisne informacije, pa pitajte sta god da vam nije jasno.
Brosura postoji i na engleskom:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en/informations/learning-quebec.html
Tu vec ima price u vezi kurseva i obuka koje Imigraciono pruza (vidi stranu 74).

Centralni organizam za ovu vrstu pomoci je Imigraciono Kvebeka, koje ima svoje centre na vise mesta u Montrealu i okolini. Evo adresa na ovom linku:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/coordonnees/adresses-quebec.html#integration
Mi smo isli na neke informativne sastanke u biro koji se nalazi u rue de Bleury.

Imigraciono Kvebek u svojoj mrezi ima niz drugih organizama koji mu pomazu u pruzanju savetodavne pomoci imigrantima. Da bi se snasao u svemu tome, treba naravno prvo poceti od Imigracionog, i to je ono sto sam vam vec rekao, da taj inicijalni sastanal zakazete vec na aerodromu, ako moze vec u nekoliko prvih dana boravka.

Na tom prvom informativnom sastanku, dobicete osnovne informacije i moci cete da postavljate pitanja o raznim stvarima. Tu cete takodje zakazati individualni sastanak sa agentom imigracionog, sa kojim cete moci da pricate o sledecem:
http://www.immigration-quebec.gouv....illeurs-permanents/integration/rencontre.html
Na ovaj sastanak se ceka neko vreme, mi smo cekali mesec dana, pa je zato vrlo bitno sve zakazati na vreme. Tu osobu cete inace moci i kasnije da zovete i kontaktirate, to ce biti na nekinacin vas licni pratilac u prvim koracima u Kvebeku.

Na prvom informativnom sastanku cete takodje moci da se prijavite za jednonedeljni kurs osvetu rada u Kvebeku, "S’adapter au monde du travail québécois – Vivre ensemble au Québec". Vidi ovde:
http://www.immigration-quebec.gouv....rmanents/integration/session-information.html
To je vrlo korisna stvar, saznacete niz korisnih informacija o nacinu kaku funkcionisu firme, koja su vasa prava, taktike za trazenje posla, pisanje CV-ja i slicno. Na kraju kursa dobijate sertifikat, koji ce vam posluziti za neke dalje korake u trazenju posla.

Ovaj kurs se recimo odvija u nekim drugim organizmima koji cine mrezu Imigracionog. Evo ovde kratkog pregleda i spiskova tih organizama:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/partenaires/services-offerts.html

Neki od ovih organizama imaju i klubove za trazenje posla, gde svakodnevno, tokom tri nedelje, idete radovno na obuku u vezi trazenja posla i pisanja CV-ja, pripremanja za intervju i slicno. Mi na to nismo isli jer smo u medjuvremenu dok smo cekali nasli oboje poslove, ali verujem da je vrlo korisno. Da nismo nasli nista, isli bi obavezno na to.

Svi ovi linkovi su sa sajta imgracionog Kvebeka:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/index.html
Dobro bi bilo da detaljno proucite deo "travailleurs permanents", tu se sve informacije i razni drugi linkovi i spiskovi.

Sto se osla tice, ovo je vrlo korisan sajt:
http://emploiquebec.net/index.asp
To je u stvari sajt nacionalnog biroa za zaposljavanje Kvebeka. Deo "IMT en ligne" sadrzi neverovatno korisne informacije o profesijama i potraznji, mozete recmo naci i podatke o zaradam za razne profesije, o skolovanju, pa cak i spiskove firmi po svakoj profesiji ponaosob. Izuzetno korisno, kao informacija, ali i kao alat za buduce trazenje posla, pogotovu spiskovi preduzeca.

U sekciji "Placement en ligne" mozete pretrazivati aktuelne ponude za posao.

Jos nesto, gde god da odete (u Imigraciono, u druge organizme), svi ce vas obasipati raznim brosurama, listama, stampanim materijalom koji ce sadrzati razne korisne informacije. Skupljajte sve i lepo proucite natenane uvece na gajbi. Iz takvih stvari smo naucili mnogo o nacinima kako uspesno traziti posao.

Jer kad dobro razmislis, stan i sve ostalo treba resiti naravno, ali kad nadjes posao, tek tada pocinje prava integracija u drustvo, i tek tada se zaista osamostaljujes i pocinjes da funkcionises i gradis novi zivot. Zato je bitno staviti akcenat upravo na taj deo.

Hvala za sajtove tek sam sada uspeo da ih malo preletim pa imam par pitanja.
Kazes onaj prvi informativni razgovor ste obavili mesec dana nakon sto ste stigli u Montreal.Vidim na linku da taj razgovor obuhvata i izradu kartica za zdravstveno osiguranje,kao i dobijanje broja za socijalno osiguranje .Taj broj je neophodan da bi covek uopste dobio zvanican posao nest pas?Da li se na tom razgovoru prijavljujes i za izradu kartice za stalni boravak koja ti prakticno dok ne dobijes drzavljanstvo omogucuje da putujes po svetu?znam da sam citao da se cela ta papirologija mora obaviti prvih nedelju dana po dolasku a vi ste je obavili tek posle mesec dana!Da li vam je to predstavljalo problem?
Zanima me kako ste se snasli oko obracuna i placanja poreza?
Ako znate molom vas za vise informacija oko procedure za dobijanje vozacke dozvole.?neke detalje znam ali ne i celokupni proces.
Sta mislite koliko je pametno pristati za pocetak na neki jednostavniji posao pa makar na pola radnog vremena (iako neznam da li je i kako i to moguce ako covek nema kanadsko radno iskustvo) ?
Hvala unapred:D

Hvala za sajtove tek sam sada uspeo da ih malo preletim pa imam par pitanja.
Kazes onaj prvi informativni razgovor ste obavili mesec dana nakon sto ste stigli u Montreal.Vidim na linku da taj razgovor obuhvata i izradu kartica za zdravstveno osiguranje,kao i dobijanje broja za socijalno osiguranje .Taj broj je neophodan da bi covek uopste dobio zvanican posao nest pas?Da li se na tom razgovoru prijavljujes i za izradu kartice za stalni boravak koja ti prakticno dok ne dobijes drzavljanstvo omogucuje da putujes po svetu?znam da sam citao da se cela ta papirologija mora obaviti prvih nedelju dana po dolasku a vi ste je obavili tek posle mesec dana!Da li vam je to predstavljalo problem?
Zanima me kako ste se snasli oko obracuna i placanja poreza?
Ako znate molom vas za vise informacija oko procedure za dobijanje vozacke dozvole.?neke detalje znam ali ne i celokupni proces.
Sta mislite koliko je pametno pristati za pocetak na neki jednostavniji posao pa makar na pola radnog vremena (iako neznam da li je i kako i to moguce ako covek nema kanadsko radno iskustvo) ?
Hvala unapred:D

Nameravam malo detaljnije da pisem o svim tim razgovorima i predavanjima, ali nemam mnogo vremena poslednjih nedelja, pa stalno odlazem.

Taj prvi razgovor posle mesec dana koji je Stanko spomenuo nema veze sa brojem socijalnog osiguranja nego sa pomoci oko trazenja posla. Broj socijalnog trazis sam (poslacu vam adresu ako hocete, mada ce vam sve to dati na aerodromu) i dobijas ga odmah tu na licu mesta, vrlo je jednostavno. Mi smo otisli da ga trazimo dan posle dolaska u Kanadu.

Zdravstveno (drzavno) osiguranje cete moci da trazite tek posle tri meseca, ali ako hocete da uzmete privatno osiguranje u medjuvremenu, mislim da morate da ga trazite u roku od pet dana od kad udjete u zemlju.

Zahtev za boravisnu karticu se pokrece automatski na aerodromu ukoliko date adresu na koju ce moci da vam je posalju (proces traje skoro dva meseca). Ukoliko nemate adresu na kojoj cete provesti toliko vremena ili nekog ko moze da je primi za vas, mozete da im je javite kasnije kada je nadjete i u tom slucaju ce zahtev za izdavanje kartice biti pokrenut tek tada.

Porez se prijavljuje pocetkom godine, mislim do 1. marta, to ce za nas tek doci na red.

Sto se vozacke dozvole tice, prvo treba zakazati sastanak na koji se ceka nekoliko nedelja, zatim odes tamo sa dokumentima koje ti traze (vozacka dozvola + Confirmation de résidence permanente, pasos i jos par stvari, ne secam se, ali reci ce vam kada budete zakazivali, a u medjuvremenu pregledajte malo sajt SAAQ: Société de l'assurance automobile du Québec). Ako imas vozacku duze od pet godina, ne moras da uzimas casove, ali moras da polazes teorijski i prakticni ispit. Teorijski mozes da polazes odmah posle tog sastanka, dakle istog dana (na sajtu SAAQ pod Evaluer vos connaissance en ligne mozes da vezbas za test), a prakticni zakazujes posle toga. Preporucljivo je ipak uzeti par casova jer se neke stvari razlikuju, ali nije obavezno, zavisi od tebe. Kola za vozacki se iznajmjuju u nekoj od auto skola, ima bas jedna u blizini SAAQ koja svoja vozila drzi na njihovom poligonu, tako da pre ispita samo svratis u skolu, platis ih (kes, debitna ili kreditna kartica, prihvataju sve) i dobijes potvrdu sa rezervacijom kola koju poneses na polaganje. Kola te tamo cekaju. Ne znam da li je sve ovo jasno, pisem na brzinu, ako imas dodatnih pitanja, odgovoricu.

Sto se tice tvog poslednjeg pitanja, u svim imigrantskim sluzbama upravo savetuju da na pocetku treba prihvatiti bilo kakav posao jer bez kanadskog iskustva ga nije lako naci i kazu da buduci poslodavci cene ako vide da si hteo da radis i nesto sto je mnogo ispod onog za sta si se skolovao jer to govori o tvojoj snalazljivosti, volji i spremnosti da radis i u svakom slucaju je bolje nego da vide da nisi radio nista. Zavisi malo i od toga koliko imate para za prvo vreme. Ako mozete sebi da date fore par nedelja da pokusate da nadjete nesto u struci, zasto da ne, nije uopste nemoguce i nije tacno da niko nece da zaposli imigrante bez kanadskog iskustva. Medjutim, ako su vam sredstva ogranicena ili ako i nisu, ali necete da rizikujete, nadjite bilo sta, pa cete tako mnogo smirenije traziti nesto u struci ili priblizno tome. Na pola vremena je idealno jer onda ti to ostavlja mnogo vremena za trazenje drugog posla.

Moram sad da prekinem, a vi slobodno pitajte sta god vas zanima.

Znam da nije mesto za ovakvo pitanje ovde koje cu sad postaviti,jer nema veze sa naslovom ovog dela foruma! Hteo bih nekog iz Kanada da pitam gde mogu i dali je moguce kupiti Kandadsku sim karticu od neke mobil-telefonske kompanije koja finkcionise i u Evropi,stim da je ta sim-kartica na dopunu i da ima pozivni iz Kanade i da funkcionise VAN KANADSKIH GRANICA,ako ima,molio bih za internet adresu pa da porucim. Unapred ZAHVALJJEM :)

Znam da nije mesto za ovakvo pitanje ovde koje cu sad postaviti,jer nema veze sa naslovom ovog dela foruma! Hteo bih nekog iz Kanada da pitam gde mogu i dali je moguce kupiti Kandadsku sim karticu od neke mobil-telefonske kompanije koja finkcionise i u Evropi,stim da je ta sim-kartica na dopunu i da ima pozivni iz Kanade i da funkcionise VAN KANADSKIH GRANICA,ako ima,molio bih za internet adresu pa da porucim. Unapred ZAHVALJJEM :)

Nema sanse. Ovde je totalni monopol i mobilni telefoni su najprimitivniji u svetu.

Kontaktiraj Fido, znam da kod njih moze da se kupi samo kartica, a da li funkcionise u drugim zemljama i u kojim, to moras da proveris sa njima.

Pozdrav svima!

Vec nekoliko puta pokusavam da postavim pitanje ali mi ne uspjeva. Nova sam na forumu pa mi ne ide......

Ukratko o nama (momak i ja) zelimo otici u Kanadu. Na testu za "Skilled worker" kategoriju imamo 77 bodova. Medjutim nemamo trazenih 13 000 CAD i to je razlog zbog kojeg jos uvijek nismo aplicirali. Kontaktirali smo agenciju koja pruza usluge pomoci za iseljenicku vizu. Ondje su nam dali prijedlog da idemo preko provincijskog nivoa (njihova preporuka je Quebec) jer nam u tom slucaju treba 4000 CAD koje imamo. Da li nam neko moze pomoci.
Da li nam treba uopste pomoc agencije? Da li je stvarno potebno 13 000CAD ili postoji neka druga izuzev sponzora ili eventualne ponude za posao? Na stranici cic.gc.ca kaze da proces traje do 12 mjeseci medjutim koliko sam uspjela procitati na forumu traje mnogo duze.....
Koliko dugo traje cijeli proces i da li je za Quebec potrebno vise vremena za dobijanje vize?
Potrudila sam se da procitam sto sam vise mogla na ovom forumu ali opet nisam dosla do odgovora. Izvinite ako vam postavljam pitanja koja su vec bila ali zaista odgovore nisam mogla naci.
Nadamo se da cete nam pomoci.....

Devojko, iz licnog iskustva i dobre namere ti kazem da ako zaista zelite da se iselite u Kanadu budete efikasni i zapocnete proceduru sto pre! Treba manje novca da se unese ako idete u Kvebek (ili preko Kvebeka u druge delove) nego u federalni deo i po starom je procedura za Kvebek bila visestruko brza (otprilike godinu dana prema 2,5 ) a sada vise nisam u toku sa novom procedurom...morate znati francuski jezik! Pozajmite pare za ulazak ako su vam potrebne i posle par meseci kada se oboje zaposlite vraticete...nije lako ali moze! Zaista se sva vrata polako zatvaraju i bice sve teze, tako mi se cini! Pozdrav i nemojte previse odugovlaciti...agencija kao zadnja opcija, ali s obzirom da novac vec predstavlja deo vaseg problema nebih preporucio, oni rade isto sto vi trebate sami i to naplate! Srecno

Probaj Wind, on se skoro pojavio, ne znam detalje ali je to valjda Italijanska kompanija pa mozda bude nesto...wind.ca

Back