misic misa
Zainteresovan član
- Poruka
- 271
Ma mi smo optimisti!Saznacemo uskoro,u svakom slucaju!Brzo prolaze dani...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Draga moja, nasa aplikacija je stigla u CIO krajem jula i jos uvek nista, a proslo je vise vremena nego sto ti imas do Nove godine. Tako da ne znam bas koliko si u pravu...

Moja koleginica radi magistarski na temu koriscenja anglizma na forumima i blogovima, njoj ce se sigurno dopasti tvoj i svi nasi slicni postovi, sto vise materijala to bolje.... mi smo poslali dokumentaciju par dana prije isteka 120 dana, jer smo mi, ako se sjecate, dobili mail sa zakasnjenjem od dva mjeseca, bio je spamovan (evo jos) pa smo imali samo dva mjeseca da sve prikupimo, tako da smo u zadnjem momentu poslali, a AOR je stigao nakon 15-ak dana, dok prime, napisu i dok stigne postom, eto to je to...
mom klincu takodje istice pasos, ali i mi imamo ove stare pasose, a sada se izdaju novi, ali nije strasno cekanje, nema ni redova, pa smo mislili da promjenimo sve pasose, jer cemo i mi sada na bijeli sengen... tako da me raduje da se mogu mijenjati u toku procedure pasosi...
Koliko sam razumela sa tvog posta, posle slanja papira u Bec dobija se pismo postom sa 2. AOR-om? Koliko se secam postova od prosle godine, ako je u redu sa papirima, tada i ne traze dopunu, vec su aplicanti dobijali samo poziv za medical. Cisto da znam i da budem sigurna kako sada ide procedura. Znaci li to da Bec sada izdaje, nakon slanja papira u Bec drugi AOR, koji otvaraju u Becu. Unapred hvala! Pozdrav
@ redapple
" ...poslala aplikaciju (samo aplikaciju) u sidnej - kanada i tada nisam dobijala AOR, vec samo nakon odredjenog vremena mail u kome pise da prema aplikaciji imamo uslove za iseljenje u kategoriji FSW, zanimanje sa liste i da dokumentaciju koja potvrdjuje navedeno u aplikaciji saljemo u Bec ..."
Koliko ste cekali na odgovor iz Sydney-a?
@ redapple
" ...poslala aplikaciju (samo aplikaciju) u sidnej - kanada i tada nisam dobijala AOR, vec samo nakon odredjenog vremena mail u kome pise da prema aplikaciji imamo uslove za iseljenje u kategoriji FSW, zanimanje sa liste i da dokumentaciju koja potvrdjuje navedeno u aplikaciji saljemo u Bec ..."
Koliko ste cekali na odgovor iz Sydney-a?
Zdravo, evo pokusacu ja da odgovorim, iako to Jana radi bolje
Pre svega, ako niste do sada to vec uradili, nije lose da pogledate sledecu brosuru:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/informations/apprendre-quebec.html
Puna je korisnih informacija, sta sve treba obaviti pre odlaska, nakon dolaska u Kvebek i dalje. Proucite je dobro, zaista pruza iscrpne i korisne informacije, pa pitajte sta god da vam nije jasno.
Brosura postoji i na engleskom:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en/informations/learning-quebec.html
Tu vec ima price u vezi kurseva i obuka koje Imigraciono pruza (vidi stranu 74).
Centralni organizam za ovu vrstu pomoci je Imigraciono Kvebeka, koje ima svoje centre na vise mesta u Montrealu i okolini. Evo adresa na ovom linku:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/coordonnees/adresses-quebec.html#integration
Mi smo isli na neke informativne sastanke u biro koji se nalazi u rue de Bleury.
Imigraciono Kvebek u svojoj mrezi ima niz drugih organizama koji mu pomazu u pruzanju savetodavne pomoci imigrantima. Da bi se snasao u svemu tome, treba naravno prvo poceti od Imigracionog, i to je ono sto sam vam vec rekao, da taj inicijalni sastanal zakazete vec na aerodromu, ako moze vec u nekoliko prvih dana boravka.
Na tom prvom informativnom sastanku, dobicete osnovne informacije i moci cete da postavljate pitanja o raznim stvarima. Tu cete takodje zakazati individualni sastanak sa agentom imigracionog, sa kojim cete moci da pricate o sledecem:
http://www.immigration-quebec.gouv....illeurs-permanents/integration/rencontre.html
Na ovaj sastanak se ceka neko vreme, mi smo cekali mesec dana, pa je zato vrlo bitno sve zakazati na vreme. Tu osobu cete inace moci i kasnije da zovete i kontaktirate, to ce biti na nekinacin vas licni pratilac u prvim koracima u Kvebeku.
Na prvom informativnom sastanku cete takodje moci da se prijavite za jednonedeljni kurs osvetu rada u Kvebeku, "S’adapter au monde du travail québécois – Vivre ensemble au Québec". Vidi ovde:
http://www.immigration-quebec.gouv....rmanents/integration/session-information.html
To je vrlo korisna stvar, saznacete niz korisnih informacija o nacinu kaku funkcionisu firme, koja su vasa prava, taktike za trazenje posla, pisanje CV-ja i slicno. Na kraju kursa dobijate sertifikat, koji ce vam posluziti za neke dalje korake u trazenju posla.
Ovaj kurs se recimo odvija u nekim drugim organizmima koji cine mrezu Imigracionog. Evo ovde kratkog pregleda i spiskova tih organizama:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/partenaires/services-offerts.html
Neki od ovih organizama imaju i klubove za trazenje posla, gde svakodnevno, tokom tri nedelje, idete radovno na obuku u vezi trazenja posla i pisanja CV-ja, pripremanja za intervju i slicno. Mi na to nismo isli jer smo u medjuvremenu dok smo cekali nasli oboje poslove, ali verujem da je vrlo korisno. Da nismo nasli nista, isli bi obavezno na to.
Svi ovi linkovi su sa sajta imgracionog Kvebeka:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/fr/index.html
Dobro bi bilo da detaljno proucite deo "travailleurs permanents", tu se sve informacije i razni drugi linkovi i spiskovi.
Sto se osla tice, ovo je vrlo korisan sajt:
http://emploiquebec.net/index.asp
To je u stvari sajt nacionalnog biroa za zaposljavanje Kvebeka. Deo "IMT en ligne" sadrzi neverovatno korisne informacije o profesijama i potraznji, mozete recmo naci i podatke o zaradam za razne profesije, o skolovanju, pa cak i spiskove firmi po svakoj profesiji ponaosob. Izuzetno korisno, kao informacija, ali i kao alat za buduce trazenje posla, pogotovu spiskovi preduzeca.
U sekciji "Placement en ligne" mozete pretrazivati aktuelne ponude za posao.
Jos nesto, gde god da odete (u Imigraciono, u druge organizme), svi ce vas obasipati raznim brosurama, listama, stampanim materijalom koji ce sadrzati razne korisne informacije. Skupljajte sve i lepo proucite natenane uvece na gajbi. Iz takvih stvari smo naucili mnogo o nacinima kako uspesno traziti posao.
Jer kad dobro razmislis, stan i sve ostalo treba resiti naravno, ali kad nadjes posao, tek tada pocinje prava integracija u drustvo, i tek tada se zaista osamostaljujes i pocinjes da funkcionises i gradis novi zivot. Zato je bitno staviti akcenat upravo na taj deo.
Hvala za sajtove tek sam sada uspeo da ih malo preletim pa imam par pitanja.
Kazes onaj prvi informativni razgovor ste obavili mesec dana nakon sto ste stigli u Montreal.Vidim na linku da taj razgovor obuhvata i izradu kartica za zdravstveno osiguranje,kao i dobijanje broja za socijalno osiguranje .Taj broj je neophodan da bi covek uopste dobio zvanican posao nest pas?Da li se na tom razgovoru prijavljujes i za izradu kartice za stalni boravak koja ti prakticno dok ne dobijes drzavljanstvo omogucuje da putujes po svetu?znam da sam citao da se cela ta papirologija mora obaviti prvih nedelju dana po dolasku a vi ste je obavili tek posle mesec dana!Da li vam je to predstavljalo problem?
Zanima me kako ste se snasli oko obracuna i placanja poreza?
Ako znate molom vas za vise informacija oko procedure za dobijanje vozacke dozvole.?neke detalje znam ali ne i celokupni proces.
Sta mislite koliko je pametno pristati za pocetak na neki jednostavniji posao pa makar na pola radnog vremena (iako neznam da li je i kako i to moguce ako covek nema kanadsko radno iskustvo) ?
Hvala unapred![]()

Znam da nije mesto za ovakvo pitanje ovde koje cu sad postaviti,jer nema veze sa naslovom ovog dela foruma! Hteo bih nekog iz Kanada da pitam gde mogu i dali je moguce kupiti Kandadsku sim karticu od neke mobil-telefonske kompanije koja finkcionise i u Evropi,stim da je ta sim-kartica na dopunu i da ima pozivni iz Kanade i da funkcionise VAN KANADSKIH GRANICA,ako ima,molio bih za internet adresu pa da porucim. Unapred ZAHVALJJEM![]()
Znam da nije mesto za ovakvo pitanje ovde koje cu sad postaviti,jer nema veze sa naslovom ovog dela foruma! Hteo bih nekog iz Kanada da pitam gde mogu i dali je moguce kupiti Kandadsku sim karticu od neke mobil-telefonske kompanije koja finkcionise i u Evropi,stim da je ta sim-kartica na dopunu i da ima pozivni iz Kanade i da funkcionise VAN KANADSKIH GRANICA,ako ima,molio bih za internet adresu pa da porucim. Unapred ZAHVALJJEM![]()
Pozdrav svima!
Vec nekoliko puta pokusavam da postavim pitanje ali mi ne uspjeva. Nova sam na forumu pa mi ne ide......
Ukratko o nama (momak i ja) zelimo otici u Kanadu. Na testu za "Skilled worker" kategoriju imamo 77 bodova. Medjutim nemamo trazenih 13 000 CAD i to je razlog zbog kojeg jos uvijek nismo aplicirali. Kontaktirali smo agenciju koja pruza usluge pomoci za iseljenicku vizu. Ondje su nam dali prijedlog da idemo preko provincijskog nivoa (njihova preporuka je Quebec) jer nam u tom slucaju treba 4000 CAD koje imamo. Da li nam neko moze pomoci.
Da li nam treba uopste pomoc agencije? Da li je stvarno potebno 13 000CAD ili postoji neka druga izuzev sponzora ili eventualne ponude za posao? Na stranici cic.gc.ca kaze da proces traje do 12 mjeseci medjutim koliko sam uspjela procitati na forumu traje mnogo duze.....
Koliko dugo traje cijeli proces i da li je za Quebec potrebno vise vremena za dobijanje vize?
Potrudila sam se da procitam sto sam vise mogla na ovom forumu ali opet nisam dosla do odgovora. Izvinite ako vam postavljam pitanja koja su vec bila ali zaista odgovore nisam mogla naci.
Nadamo se da cete nam pomoci.....

E, pa stigao nam jutros mail, kazu da im saljemo vise te pasose na viziranje!
![]()

Kakav je osećaj? Hajde, opiši malo sreću i ulij nade mučenicima koji grabe ka mestu na koje ste stigli, vi, srećnici, very soon Kanađani...E, pa stigao nam jutros mail, kazu da im saljemo vise te pasose na viziranje!
![]()

E, pa stigao nam jutros mail, kazu da im saljemo vise te pasose na viziranje!
![]()