Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Mislili smo da cemo ici u Toronto ali smo u medjuvremenu preko interneta upoznali porodicu koja je otisla u Kanadu pocetkom 2000-tih i ispostavilo se da bas izdaju stan, tako da cemo definitivno ici u Kitchener za pocetak, oni kazu da je lep grad, a mi cemo to saznati za oko mesec dana.
Pisacu cesce ali uglavnom cuvam bebu koja pokusava da hoda ili sam na poslu. Za pocetak smo imali bas puno srece da nadjemo stan odavde, i da naidjemo na bas dobre ljude spremne da nam pomognu, nadam se da su u Kanadi takvi ljudi, to bi onda bio raj.
Pozdrav svima i naravno ne odustajte, mi smo aplicirali kao sto vidite 09.2006 i tek sad cemo ici, ali nije bitno bitno je da se izadje odavde.

Prosli put su oni bas jako izricito rekli da ce lista vaziti od kraja februara, pa se svako prijavljuje na "sopstvenu odgovornost". Sada nisu... jos nijednu vest na tu temu nisam procitala a da je nesto konkretno receno. Ministar razmislja, sastanci, planira... nemam pojma, ako neko ima neku bolju info, mozda gresim.

Tako smo mi prosli put nagadjali da ce bas nase zanimanje biti na listi, kao nemoguce da ne bude, blala... a taman skupili bodove na iskustvo, engleski i ostalo...

Ali i dalje smo tu... ;)

REVISION DECISIONS TO DATE:

* Implement a unified coding structure based on the NOC Skill Type by Skill Level logic of the Matrix;
* Realign the NOC-S and NOC structures to a common system of 39 major groups;
* Expand certain Skill Types to account for new major groups;
* Divide the middle management group into three major groups and incorporate all management occupations in Skill Level "A"; and
* Classify all military occupations in one of the two existing unit groups, specific to the military, consistent with NOC-S coding of military personnel for data purposes.

NEXT STEPS

* Research will progress over the summer on reviewing, analyzing and validating revision proposals.
* Job studies are planned to be on-going.
* The Joint HRSDC STC Working Group will resume meetings in the late summer to move foward with the assessment of revision recommendations.
* Two more IDC meetings will be held in fall 2009 and spring 2010.
* The next edition of this Information Bulletin will follow the fall IDC meeting.

CONTACT INFORMATION

sa www.hrsdc.gc.ca

mislim da je ovo trenutno stanje njihove pripreme za promenu liste.
mogli bi da prokomentarisemo ovo.

mislim da je ovo trenutno stanje njihove pripreme za promenu liste.
mogli bi da prokomentarisemo ovo.

Ne znam kako ovo da prokomentarisemo.

Koliko ja kapiram oni spremaju izmene u generalnoj NOC listi, sto moze i ne mora da utice na listu od 38 zanimanja za koja se mi prijavljujemo. Mislim, nigde ne vidim da se to odnosi na ovu nasu listu, tako da nemam pojma kako sve da tumacim...

Aleksandre, hvala sto nas obavestavas, mislim da nam je svima drago da cujemo da se blizi polazak i slobodno salji detalje, na taj nacin i mi se spremamo za put ;)

Pozdrav

NEXT STEPS

* Research will progress over the summer on reviewing, analyzing and validating revision proposals.
* Job studies are planned to be on-going.
* The Joint HRSDC STC Working Group will resume meetings in the late summer to move foward with the assessment of revision recommendations.
* Two more IDC meetings will be held in fall 2009 and spring 2010.
* The next edition of this Information Bulletin will follow the fall IDC meeting.

Znaci preko leta ce imati jos sastanaka, a na jesen ce dati neke informacije... Ni reci o tome kada stupa na snagu taj predlog i kakav ce on biti. Tako da mislim da nema frke jos uvek za one koji se sada nalaze na listi. Ja bih se u svakom slucaju na vasem mestu prijavila do septembra, ili sto je pre moguce.

Koliko ja kapiram oni spremaju izmene u generalnoj NOC listi, sto moze i ne mora da utice na listu od 38 zanimanja za koja se mi prijavljujemo. Mislim, nigde ne vidim da se to odnosi na ovu nasu listu, tako da nemam pojma kako sve da tumacim...

dzej dzej, ja se iskreno nadam da ono prvo zanimanje nece dirati ;) ali ipak cemo mi zvati ambasadu i tako cemo najbolje saznati sta i kako treba :)

Znaci preko leta ce imati jos sastanaka, a na jesen ce dati neke informacije... Ni reci o tome kada stupa na snagu taj predlog i kakav ce on biti. Tako da mislim da nema frke jos uvek za one koji se sada nalaze na listi. Ja bih se u svakom slucaju na vasem mestu prijavila do septembra, ili sto je pre moguce.

donivas, bas sam i ja to citao i razmisljao u tom pravcu, iskreno se nadam da cemo mi jos u maju sada podneti aplikaciju :)

bila ja malo na britishexpats forumu, i brits se brinu, imaju sticky temu bas ovu... sta ce se menjati, kada, kako... pa onda ima ljudi koji iz nekih samo sebi poznatih izvora najavljuju koja ce se zanimanja brisati (tako da ne preporucujum forum za one slabijih zivaca na koje bi moglo da utice tudje prognoziranje - mi bar iskreno kazemo da nagadjamo a tamo ima onih koji tvrde da su od nekog doznali, itd...)... ali uglavnom svi rezonuju bas kao mi - jos nikakve izmene izasle nisu, kakve ce biti, kako ce vaziti, ne zna se, zato pozuri i prijavi se da ti posle ne bude zao... e, samo da sam se prijavio/la ranije...

ginola, kako bilo na ielts-u?

AleksandarA, uzivaj u bebicu i samo polako, oni tako brzo porastu... and Canada's not going anywhere:klap:

ako ste procitali ono sto je postovao paukman ili ako se secate kako je izgledalo kada su uveli ovu skrecenu verziju noc liste ispada ovako: mozes se prijaviti i pre nego izadje nova noc lista (

hajde malo da se razbudimo svi, meni licno cekanje lakse pada kada se dopisujem s drugim interested parties, delimo muku i tako to, pa se malo jave ovi koji odlaze uskoro, npr. AleksandarA... gde idete AleksandarA?... hajde bar da nagadjamo kako ce da izgleda nova noc lista?

Ma i meni lakše pada da se dopisujem, ali se to svodi uglavnom na praćenje onog što su drugi postovali:brus: Osećam se malo usamljeno jer smo mi po starom predali, a čini mi se da nas nema mnogo na forumu.... možda nema niko više:besna::dash: šmrc

Možda će nekom koristiti ova informacija, mislim da nema niko sa sličnim iskustvom. Dok čekamo medica, pre oko mesec i po, stiglo nam je pismo od Vlade Alberte ( u aplikaciji smo se izjasnili da nameravamo da idemo u Calgary) u kojem su nam se zahvalili što Smo izabrali njihovu državu, istakli da su naše podatke dobili iz Beča i preporučili oficijelni veb sajt preko kojeg možemo da potvrdimo da smo i dalje zaiteresovani za Albertu. Naravno, otišla sam tamo, popunila neki upitnik i prekjuče nam stiže koverat u kome je kalendar sa motivima iz Alberte, vodič Welcome to Alberta koji će nam, kako stoji u napomeni, pomoći da se pripremimo za život tamo i geografska karta države. Navedeni su i neki kontakti, tako da nameravam ovih dana da ih iskoristim, a o svemu ću da pišem. Naravno, ako bude nešto interesantno. Pozzzz za sve!!!

Mislili smo da cemo ici u Toronto ali smo u medjuvremenu preko interneta upoznali porodicu koja je otisla u Kanadu pocetkom 2000-tih i ispostavilo se da bas izdaju stan, tako da cemo definitivno ici u Kitchener za pocetak, oni kazu da je lep grad, a mi cemo to saznati za oko mesec dana.
Pisacu cesce ali uglavnom cuvam bebu koja pokusava da hoda ili sam na poslu. Za pocetak smo imali bas puno srece da nadjemo stan odavde, i da naidjemo na bas dobre ljude spremne da nam pomognu, nadam se da su u Kanadi takvi ljudi, to bi onda bio raj.
Pozdrav svima i naravno ne odustajte, mi smo aplicirali kao sto vidite 09.2006 i tek sad cemo ici, ali nije bitno bitno je da se izadje odavde.

Zašto sam ja mislila da idete u Kalgary? Ili ste promenili plan? Bilo kako bilo srećan vam put i sve najbolje!!!:super:

Možda će nekom koristiti ova informacija, mislim da nema niko sa sličnim iskustvom. Dok čekamo medica, pre oko mesec i po, stiglo nam je pismo od Vlade Alberte ( u aplikaciji smo se izjasnili da nameravamo da idemo u Calgary) u kojem su nam se zahvalili što Smo izabrali njihovu državu, istakli da su naše podatke dobili iz Beča i preporučili oficijelni veb sajt preko kojeg možemo da potvrdimo da smo i dalje zaiteresovani za Albertu. Naravno, otišla sam tamo, popunila neki upitnik i prekjuče nam stiže koverat u kome je kalendar sa motivima iz Alberte, vodič Welcome to Alberta koji će nam, kako stoji u napomeni, pomoći da se pripremimo za život tamo i geografska karta države. Navedeni su i neki kontakti, tako da nameravam ovih dana da ih iskoristim, a o svemu ću da pišem. Naravno, ako bude nešto interesantno. Pozzzz za sve!!!

dblui, i mi bismo u albertu, u edmonton, tacnije. bila sam na sajtu provincije, googlala edmonton, setali se mi po gradu virtuelno, nasli par, cini se, dobrih sajtova za iznajmljivanje stanova, malo gledali kako stoje stvari oko posla, itd. veoma smo zainteresovani za bilo koje informacije vezano za zivot tamo, tako da cemo sa nestrpljenjem cekati tvoje dalje postove:) lep gest, zaista, i od strane provincije a i s tvoje strane, sto to zelis da podelis s ostalima. drzimo palceve da medical bude sto pre!

Zašto sam ja mislila da idete u Kalgary? Ili ste promenili plan? Bilo kako bilo srećan vam put i sve najbolje!!!:super:

Pa dosta smo se neckali prvo smo hteli Edmonton, pa onda razmisljali o Fort MCmurry da idemo na sever zaradjujemo par godina pa se onda preselimo na neko toplije podrucje ali onda je dosla beba i prioriteti su se promenili, osim toga imamo nekoliko struka i muz i ja pa je i od toga dosta zavisio izbor...
Uvek ima dilema gde poceti, sever ili ne, mali ili veliki grad itd. nama se nekako sve promenilo kada smo nasli stan u Kitcheneru i tako da je to sada plan A.
:kpozdrav::bye:

dblui, i mi bismo u albertu, u edmonton, tacnije. bila sam na sajtu provincije, googlala edmonton, setali se mi po gradu virtuelno, nasli par, cini se, dobrih sajtova za iznajmljivanje stanova, malo gledali kako stoje stvari oko posla, itd. veoma smo zainteresovani za bilo koje informacije vezano za zivot tamo, tako da cemo sa nestrpljenjem cekati tvoje dalje postove:) lep gest, zaista, i od strane provincije a i s tvoje strane, sto to zelis da podelis s ostalima. drzimo palceve da medical bude sto pre!

Mislim da je to i svrha ovog foruma, podeliti iskustva i pomoći u ostvarenju cilja. Za mene je to odlazak u Kanadu. Dosta sam toga saznala na ovom forumu. On je od neprocenjivog značaja prvenstveno jer je komunikacija sa Bečom tako oskudna.

QUOTE]Mislim da je to i svrha ovog foruma, podeliti iskustva i pomoći u ostvarenju cilja. Za mene je to odlazak u Kanadu. Dosta sam toga saznala na ovom forumu. On je od neprocenjivog značaja prvenstveno jer je komunikacija sa Bečom tako oskudna.[/QUOTE]

Slazem se sa tobom dblui, ovo je jako dobro mesto, posebno sto se dele misljenja i iskustva, onih koji se spremaju, koji su u prcesu i onih koji su vec otisli u Kanadu. Samo pozitivno i sve ce da bude u redu, samo treba biti strpljiv i sve ce da dodje na svoje mesto.

Pozdrav saborcima :)

Pozdrav drugari. Imam par pitanja pa ako neko zna da mi odgovori zahvaljujem mu unapred. Evo ovako:

Imam 28 godina i diplomirao sam prava. Žena ima 28 godina i 6. je godina medicine. Imamo i ćerku od 5 godina. Ako ja budem principal, koliko bi mojoj ženi priznali na obrazovanje. Bio sam u Americi 2004. godine (work and travel) i tamo sam radio prvo kao pomoćni kuvar, a posle i kao kuvar (oduvek sam voleo da se muvam oko hrane i da nešto spremam tako da sam tamo naučio dosta stvari). Kad sam se vratio u Srbiju počeo sam da radim u jednom restoranu, probno, i gazdi se, a i gostima svidelo moje umeće tako da sam u rodnom gradu, Smederevska Palanka, počeo da radim kao kuvar u restoranu, ali na crno. Posle dve godine sam se vratio u Novi Sad da završim studije ali obzirom da mi je trebalo para morao sam opet da radim i opet sam našao posao u restoranu i tu sam radio dve godine ali opet na crno. E onda sam završio fakultet i krenuo da tražim posao u struci al` ne lezi vraže, nema posla za pravnike. S toga smo žena, dete i ja rešili da ona diplomira i da idemo u Kanadu. E sad, obzirom da traže kuvare, proverio sam na onoj listi, kako ja da dokažem da sam radio kao kuvar kad nemam ništa napisano u radnoj knjižici niti imam neke preporuke ni bilo kakav dokaz o mom četvorogodišnjem radu kao kuvara. ***, ko je o tome razmišljao tada kada sam mislio da ću lepo da radim kao pravnik. To mi je bio više hobi, a i kinta nije bila loša. Engleski mi je jača strana tako da mislim da bih uz jednomesečno spremanje uspešno položio test. Nemam nikakve rođake u Kanadi, a nemam ni obezbeđen posao. Ako je neko bio u sličnoj situaciji, da je radio na crno određenu delatnost, a da je na osnovu nje aplicirao, bio bih mu jako zahvalan da napiše kako i ja da apliciram i da pribavim dokaze o radu kao kuvara.

Pozdrav

Pozdrav drugari. Imam par pitanja pa ako neko zna da mi odgovori zahvaljujem mu unapred. Evo ovako:

Imam 28 godina i diplomirao sam prava. Žena ima 28 godina i 6. je godina medicine. Imamo i ćerku od 5 godina. Ako ja budem principal, koliko bi mojoj ženi priznali na obrazovanje. Bio sam u Americi 2004. godine (work and travel) i tamo sam radio prvo kao pomoćni kuvar, a posle i kao kuvar (oduvek sam voleo da se muvam oko hrane i da nešto spremam tako da sam tamo naučio dosta stvari). Kad sam se vratio u Srbiju počeo sam da radim u jednom restoranu, probno, i gazdi se, a i gostima svidelo moje umeće tako da sam u rodnom gradu, Smederevska Palanka, počeo da radim kao kuvar u restoranu, ali na crno. Posle dve godine sam se vratio u Novi Sad da završim studije ali obzirom da mi je trebalo para morao sam opet da radim i opet sam našao posao u restoranu i tu sam radio dve godine ali opet na crno. E onda sam završio fakultet i krenuo da tražim posao u struci al` ne lezi vraže, nema posla za pravnike. S toga smo žena, dete i ja rešili da ona diplomira i da idemo u Kanadu. E sad, obzirom da traže kuvare, proverio sam na onoj listi, kako ja da dokažem da sam radio kao kuvar kad nemam ništa napisano u radnoj knjižici niti imam neke preporuke ni bilo kakav dokaz o mom četvorogodišnjem radu kao kuvara. ***, ko je o tome razmišljao tada kada sam mislio da ću lepo da radim kao pravnik. To mi je bio više hobi, a i kinta nije bila loša. Engleski mi je jača strana tako da mislim da bih uz jednomesečno spremanje uspešno položio test. Nemam nikakve rođake u Kanadi, a nemam ni obezbeđen posao. Ako je neko bio u sličnoj situaciji, da je radio na crno određenu delatnost, a da je na osnovu nje aplicirao, bio bih mu jako zahvalan da napiše kako i ja da apliciram i da pribavim dokaze o radu kao kuvara.

Pozdrav

nikada mi nije prijatno da bilo kome napisem bilo sta sto bi moglo da obeshrabri, ali mislim da je taj nedostatak dokumentovanog radnog iskustva nepremostiv problem. pogledaj jos na forumu, izgleda da beograd a sada i bec traze izvode od nadleznih, PIO valjda, ali ti te nazive kao pravnik bolje znas od mene, kojim se radno iskustvo dokazuje, tako da vise izgleda ne prolazi ni samo pismo preporuke od poslodavca ako nekada i jeste samo to imalo prodju. zena bi za zavrsen fakultet dobila poene kao za BA. posto vidim da ste se kao porodica vec navikli na to da neko studira, jesi li razmisljao o tome da tamo upises nesto za kuvare? imam prijatelja koji je u australiji zavrsio nesto u trajanju od godinu, godinu i po dana i posle toga se odlicno snasao, nikada nije bez posla. nemam neku drugu korisnu ideju... srecno u svakom slucaju!

mmijatovic, nije meni da sudim, kako i sta bi trebalo da ucinis, ali je sigurno da ti to nece priznati jer si radio na crno, pa tako da u radnoj knjizici nemas nista uplaceno. Bec i BG ne traze to iz PIO odmah, vec prilozis radnu knjizicu u kojoj je upisan radni staz, i to je dovoljan dokaz. Medjutim, mislim da za kuvare tesko da mozes sta, jedino mislim da probas za Australiju, znam da su ranije tamo trazili i kuvare i valjda je bilo dovoljno da imas fax. Proveri, opet ne znam dosta je vremena proslo od kada sam se ja raspitivao.
Sto se tvoje supruge tice, njoj tek nebi nista priznali, mislim da ona ni u kom slucaju nebi mogla biti principal applicant. Ne priznaju doktorske, farmaceutske i stomatoloske diplome koliko se meni cini, mora da se radi velika nostrifikacija, ali najbolje ako naidje Paukman da ti on to objasni malo bolje.
Obzirom na sve ovo prvo proveri NOC listu pa onda ako vas ima na toj listi onda citaj i proucavaj guid, a ako sve ide kako treba onda ce ti najbolji prijatelj biti ovaj forum.

Pozdrav.

Proverio sam na listi i treba im kuvara. Zato sam se i odlučio da probam tako i da konkurišem. Mada, izgleda da mi je bolje da sačekam ženu da diplomira i odradi jednu godinu u struci pa da apliciramo preko nje. Iskreno, plan nam je da žena tamo nostrifikuje diplomu. Dosta sam sa pročitao o tome što sa zvaničnih sajtova što na forumima i mogu vam reći da situacija nije ni malo bezazlena. Ima da se pomučiš dobrano da bi dobio licencu. Ali, kad je dobiješ vredi svaki minut uloženog truda, neprespavanih noći, razbijanja od posla itd. Plan nam je da ja radim, a ona da uči te dve godine koliko treba za "training and residency" (to mu dođe stažiranje) i za polaganje kojekakvih ispita. Pitanje za ljude koji su već u Kanadi. Da li ima šanse da ja samo radim i da izdržavam nas troje 2-3 godine? Ne biram šta ću da radim i nije mi strano da radim dva posla tj. 12-13 sati dnevno 6 dana u nedelji.Već sam tako radio u Engleskoj 2006. godine. Odrao sam se od posla ali sam i zaradio lovu.

P.S. Jedino što me brine je to što postoji određena kvota ljudi, na godišnjem nivou, koji mogu da stažiraju. Npr. u British Columbia-i je kvota 35, a prijavi se 120 ljudi. Onda se ide sistemom elimincije. Od tih 35 ostane 15 i od tih 15 ljudi prime 6-7 da odrade praksu. Uglavnom teško do zla boga ali ne i nemoguće. BTW, ko kaže da se tamo ne može nostrifikovati diploma je, blago rečeno, neobavešten. MOŽE ali je proces težak i rigorozan.

Back