Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Bunm2, mi za tako nešto nismo čuli, bar ne ovde, ali to ne znači da nije nemoguće da se desi, već da ljudi nisu hteli da se oglase po tom pitanju. Probaj na "indijskom" sajtu da potražiš takvu informaciju, adresu ću imati popodne, mada postoji i ovde negde na forumu. Mislim da je Laura86 navodila u nekom postu, pa pronađi kod nje.

Dobar dan,
Ja sam nova na forumu i u istom procesu kao i vecina vas. Da li znate nekoga ko je uradio medical, medical stigao, a da je bio odbijen. Da li kada medical stigne to znaci da je stvar prekticno gotova. Hvala i pozdrav za sve. :D

Poštovana, mi smo uradili Medical 05. maja, linija se pojavila nakon devet dana (dakle, negde oko 14. maja) i od tada se ništa ne dešava, što nas je prilično zabrinulo, budući da se iz prakse može videti da ljudi pozive na viziranje dobijaju vrlo brzo nakon što im se pojavi linija da su rezultati lekarskog stigli. Ja sam im pre 2 nedelje pisala da vidim o čemu se radi, dobila sam odgovor da su background verifications još uvek u toku i da ne znaju koliko će to sve još potrajati...Prevrnula sam net u poslednjih mesec dana, ima slučajeva da su ljudi vraćeni posle lekarskog, mada su to uglavnom bili oni koji im nisu "odgovarali" zdravstveno, da se tako izrazim...Slučajevi vraćanja aplikacija nakon Medicala su jako, jako retki, ali ne i nemogući...Za vikend sam uspela da pronađem još jednu porodicu sa sličnom situacijom kao što je naša (takođe su iz Srbije), dakle, nismo jedini koje još "trkeljaju", ali kako će se i kada to završiti, Bog sveti zna...Ja sve nešto mislim da su oni sada i na godišnjim odmorima i da to može dovesti do odlaganja rešavanja ove situacije. Kada ste radili lekarski?

Poštovana, mi smo uradili Medical 05. maja, linija se pojavila nakon devet dana (dakle, negde oko 14. maja) i od tada se ništa ne dešava, što nas je prilično zabrinulo, budući da se iz prakse može videti da ljudi pozive na viziranje dobijaju vrlo brzo nakon što im se pojavi linija da su rezultati lekarskog stigli. Ja sam im pre 2 nedelje pisala da vidim o čemu se radi, dobila sam odgovor da su background verifications još uvek u toku i da ne znaju koliko će to sve još potrajati...Prevrnula sam net u poslednjih mesec dana, ima slučajeva da su ljudi vraćeni posle lekarskog, mada su to uglavnom bili oni koji im nisu "odgovarali" zdravstveno, da se tako izrazim...Slučajevi vraćanja aplikacija nakon Medicala su jako, jako retki, ali ne i nemogući...Za vikend sam uspela da pronađem još jednu porodicu sa sličnom situacijom kao što je naša (takođe su iz Srbije), dakle, nismo jedini koje još "trkeljaju", ali kako će se i kada to završiti, Bog sveti zna...Ja sve nešto mislim da su oni sada i na godišnjim odmorima i da to može dovesti do odlaganja rešavanja ove situacije. Kada ste radili lekarski?

Ne mogu da se setim, jesu li vam trazili neku dodatnu dokumentaciju pre/posle lekarskog? Ma, ja verujem da je sve ok. Uostalom, IOM je duzan da nas obavesti ukoliko nesto nije ok sa rezultatima. Drugog razloga za negativan ishod aplikacije nemate :) Moguce je da su otisli na godisnji, pa su mozda zato i pozurili svima da daju MR odjednom, pre pocetka leta.

Ne mogu da se setim, jesu li vam trazili neku dodatnu dokumentaciju pre/posle lekarskog? Ma, ja verujem da je sve ok. Uostalom, IOM je duzan da nas obavesti ukoliko nesto nije ok sa rezultatima. Drugog razloga za negativan ishod aplikacije nemate :) Moguce je da su otisli na godisnji, pa su mozda zato i pozurili svima da daju MR odjednom, pre pocetka leta.

Nas jesu trkeljali i pre lekarskog, tražili vojnu knjižicu, plus je zvao poslodavca jedno 3-4 puta u dva dana. Rezultati lekarskog su u redu, čim se pojavila linija. Jedino još ostaje POF, ja sam menjala banku i stoga im poslala novu potvrdu (u periodu između poziva na lekarski i odrađenog lekarskog), može biti da je tu nastao neki zastoj oko provere, ne znam ni sama (vidim kod onog drugog slučaja da su oni njima tražili novu potvrdu, zahtev je bio u mailu sa lekarskim), predpostavljam da je to jedino što još mogu da proveravaju ili rade security check (mada smo mi "obični" ljudi, ne vidim šta bi tu mogli da traže i pronađu)...Nisam pametna, samo znam da je ovo postalo već horor priča (mi smo aplikaciju poslali sredinom juna prošle godine:dash:)

Nas jesu trkeljali i pre lekarskog, tražili vojnu knjižicu, plus je zvao poslodavca jedno 3-4 puta u dva dana. Rezultati lekarskog su u redu, čim se pojavila linija. Jedino još ostaje POF, ja sam menjala banku i stoga im poslala novu potvrdu (u periodu između poziva na lekarski i odrađenog lekarskog), može biti da je tu nastao neki zastoj oko provere, ne znam ni sama (vidim kod onog drugog slučaja da su oni njima tražili novu potvrdu, zahtev je bio u mailu sa lekarskim), predpostavljam da je to jedino što još mogu da proveravaju ili rade security check (mada smo mi "obični" ljudi, ne vidim šta bi tu mogli da traže i pronađu)...Nisam pametna, samo znam da je ovo postalo već horor priča (mi smo aplikaciju poslali sredinom juna prošle godine:dash:)

Moguce da oni nekako razdvajaju aplikacije, tj. da one gde nemaju dodatnih zahteva stavljaju na jednu gomilu a sve one gde su trazili dodatna dokumenta na drugu...ne znam. Jedno je sigurno, ako vam je sve cisto, a verujem da jeste, skupite jos samo malo snage. Zaista im vise niko ne moze pohvatati konce.

Hvala AemiliaPaula na detaljnom odgovoru. Mogu samo da predpostavim kako se osecate, jer ja poludeh! :ceka::ceka::ceka::ceka:
Meni je sad neprijatno da se poredim sa vama, jer ste vi uradili medical dosta pre nas, ali valjda nas sve ovo cekanje izludjuje.... Mi smo uradili 11.06. I ja citam po netu vec danima i ovaj forum, citam iznova.... Valjda ce uskoro sve dobro da se zavrsi za sve nas! :worth:
Znam da ima ljudi koji su cekali mnogo duze, ali mi se cini da se praksa promenila u poslednjih godinu dana i da ljudima posle med. stvarno odgovore za par dana. Pa se malo brinem.....:D
Pozdrav!

Regarding Background Checks: Clearances

Overall, generally, most applicants are not likely to encounter any more than minimal delays due to background clearances. Some will, most will not.

There are three formal clearances (background checks) required for grant citizenship applicants.

These are: GCMS; RCMP; and CSIS

They are essentially, respectively:

GCMS: immigration (confirmation of status and admissibility)

RCMP: criminal background, which can be more robust than just the name-record criminal history check, which probably means it can involve queries beyond arrest and disposition records, such as into whether any law enforcement body is conducting an investigation or the individual is a suspect or has known connections to those known to be involved in criminality (the name-record criminal history check is done periodically throughout the process, and is similar to one often conducted during any secondary examination at a POE, and it is mostly a query run against an arrest and dispositions database based on individual's name and date-of-birth)

CSIS: security background (while obviously the scope of this is not public information, it is readily recognized that it at least involves queries into intelligence sourced databases, and other government security databases, which might reveal activity or ties related to organized crime, terrorist organizations, suspect military history)

These clearances are all requested by CPC-Sydney upon the application being placed "in process." The RCMP and CSIS requests are done by referral to, obviously, the RCMP and CSIS. (Thus, the RCMP and CSIS clearances are not done by CIC, but by referral to the respective government body.)

Previously, for sure, and probably still the case, the fact that clearances are outstanding does not preclude the application moving to the next step in the process until the test/interview step. It appears clear, though, that any outstanding clearance will delay scheduling the test/interview; note that other participants have recently reported receiving letters specifically indicating their scheduling for the test/interview "may be delayed if security, criminal and immigration background checks are not complete."

In this regard, however, there may be a difference between whether the original clearance, in response to the referral from CPC-Sydney, is complete, in contrast to an expired clearance which is in need of an update.

For sure, clearances will be need to be current, and thus those expired need to be updated, before the oath will be scheduled.

Updating Clearances

Where the required clearances have been obtained, and are part of the file, the process for updating expired clearances should not involve much of a delay to further processing unless there has been something which triggers a more extensive check since the original one. The referrals for updated clearances are done in batches, up to one hundred applicants in a single referral, and the process appears to be largely perfunctory.

The problem for some applicants, as alluded to by EasyRider, is that it is very difficult to ascertain whether the original CSIS (security) clearance has been obtained. When CIC refers to possible delays if "clearances . . . are not complete" they do not distinguish between an original clearance still being outstanding (not obtained) versus the need to update one that has expired.

Most applicants have little reason to anticipate the background checks will cause much of a delay, at least not those whose cases are approaching a year old or older. Even if the clearances are expired, again the updating process appears to be (for most, not all) somewhat perfunctory, particularly if nothing has changed (no problematic POE encounters, no criminal investigation or charges, no travel to areas of the world tending to raise security issues). Applicants are aware what has been happening in their life and thus most should easily discern if there is much of a chance that an admissibility, criminal, or security concern might be lurking when the respective agency does the background update. (Applicants who have recently traveled to Yemen, for example, might anticipate there could be some delay in updating their CSIS clearance; the applicant who has a former roommate or business associate who has ended up on a no-fly list, anticipate a delay; and so on.)

Some applicants will suffer delays related to the RCMP or CSIS background checks. And, again, it is difficult to know if the original CSIS clearance has been completed or not, and it appears that for some this can be outstanding for quite some time, as in years. This is an area that CIC is most secretive about and CSIS is even more secretive, but my sense is that the delays, if there is one (again, this only affects some applicants, probably not a large number), are often related to CSIS making a referral to an overseas office for further inquiry, and the delays derived from that . . . whether a referral to a non-Canadian government body is involved, and thus there is no control on compelling a timely response, is not clear but seems to be a likely suspect.

The main take-away, though, is that for the large majority of applicants, particularly those for whom there was no delay involved in obtaining the security clearance in their original PR application process, by the time they are a year into the process all the clearances should be initially complete, so only an update of expired clearances would need to be made before proceeding to the test or oath, and those are routinely done in batch-processing, so usually (which is not always) this is not something which delays things much at all. (Although, I suppose by the time a year and a half has slipped into the past, another two months or so may seem like a significant delay.)

Moguce da oni nekako razdvajaju aplikacije, tj. da one gde nemaju dodatnih zahteva stavljaju na jednu gomilu a sve one gde su trazili dodatna dokumenta na drugu...ne znam. Jedno je sigurno, ako vam je sve cisto, a verujem da jeste, skupite jos samo malo snage. Zaista im vise niko ne moze pohvatati konce.
Hvala na utešnim rečima, i ja sam istog mišljenja: ostalo je par službenika da radi, ostali su zapalili na godišnji i sada čekamo da se oni lepo odmore i vrate i nastave da rešavaju ovu "drugu" gomilu :) Dao Bog da do septembra dobijemo neki odgovor, ko do tada izdrži, pričaće ;)

Hvala puno na linkovima, uglavnom sam ih napamet naučila do sada (sa ovolikim informacijama, komotno bih mogla da se zaposlim u CIC-u, čini mi se) :) Ono što mnogo uzluđuje je što mi prodajemo stan, idemo sa malim detetom tamo (plus bih ja da i vrlo brzo i drugo dobijemo tamo), tako da hoćemo da sa što više para krenemo odavde, a ova neizvesnost ne utiče baš povoljno na to (dođu zainteresovani kupci, a mi kao pokisli, ne znamo da li da guramo prodaju, verujem da ljudima delujemo totalno čudno), a vreme ide, ne možemo sada obustavljati prodaju, pa nastavljati kad dobijemo papire, ali se postavlja i pitanje, šta ako prodamo stan, a ne dobijemo papire...Plus će muž ostati bez posla ovih dana (radi u medijima, sledi im privatizacija, on je odlučio da uzme otpremninu, pa kud puklo da puklo, a treba premostiti taj period bez jedne plate i sa kreditima)...Šta da vam pričam, niko od nas nije neki milioner kome je svejedno kada će i da li će dobiti te papire...I dalje verujem da su krenuli sa godišnjim odmorima i da je zato nastupio neki zastoj i da će nas "odblokirati" čim proslave Dan Kanade i vrate se na svoja radna mesta srećni, zadovoljni i odmorni :) Puno sreće svima, u kontaktu smo, nadam se sa što lepšim vestima...kako oni vole da kažu...in the near future :)

DA LI NEKO IMA ISKUSTVA SA OVAKVIM SLUCAJEM ...UZAS ....VIZA STIGLA ALI....
.viza odobrena i u pasosu worker 1 multIplE ....medjutim viza je radjena na osnovu lmia koji je izdat u alberti...e sada u medjuvremenu je poslodavac iskoristio ili sta li je vec te dve dozvole na ljude koji su vec tamo a nisu polozili engleski jezik pa da ih nebi slao kuci iskoristio je na njih i samim tim povukao job offer iako je nama viza odobrena ...znaci spasio je ljude koji su dve godine tamo...e sada kontaktirao nas je i javio da je aplicirao ponovo za nas ali za vancouver bc i zaista stoji na job bank u konkurs za dve pozicije koji je stavljen tog dana kada nam je javio ....e sada od tada je proslo skoro 3 meseca i jos nema vesti za lmia za vancouver ali nam je rekao da ce nas odvesti za vancouver as soon as posibile i da su ovo nove aplikacije ...STA SADA JA IMAM OD OVE VIZE U PASOSU I STA SA NJOM MOGU i koja je sada procedura dalje ako cekam lmia za vancouver i koliko ce to trajati sada jer proslo je skoro tri meseca,NAIME oglas na job bank u je postavljen pocetkom aprilai podneseno za lmia ...Ludim ludim ludim

DA LI NEKO IMA ISKUSTVA SA OVAKVIM SLUCAJEM ...UZAS ....VIZA STIGLA ALI....
.viza odobrena i u pasosu worker 1 multIplE ....medjutim viza je radjena na osnovu lmia koji je izdat u alberti...e sada u medjuvremenu je poslodavac iskoristio ili sta li je vec te dve dozvole na ljude koji su vec tamo a nisu polozili engleski jezik pa da ih nebi slao kuci iskoristio je na njih i samim tim povukao job offer iako je nama viza odobrena ...znaci spasio je ljude koji su dve godine tamo...e sada kontaktirao nas je i javio da je aplicirao ponovo za nas ali za vancouver bc i zaista stoji na job bank u konkurs za dve pozicije koji je stavljen tog dana kada nam je javio ....e sada od tada je proslo skoro 3 meseca i jos nema vesti za lmia za vancouver ali nam je rekao da ce nas odvesti za vancouver as soon as posibile i da su ovo nove aplikacije ...STA SADA JA IMAM OD OVE VIZE U PASOSU I STA SA NJOM MOGU i koja je sada procedura dalje ako cekam lmia za vancouver i koliko ce to trajati sada jer proslo je skoro tri meseca,NAIME oglas na job bank u je postavljen pocetkom aprilai podneseno za lmia ...Ludim ludim ludim

Velika većína ljudi trenutno ovde na forumu, ako ne i svi, idu preko FSW programa, tako da ti veoma malo mogu pomoći oko nedoumica koje su se pojavile. Moj savet ti je da na Fb-u pronađeš grupe (ima ih par i veoma su aktivne) u kojima ima članova koji su već tamo na radnim dozvolama, mislim da ćeš više koristi imati od razgovora sa njima...Neke od njih su: https://www.facebook.com/groups/working.living.alberta/ ,
https://www.facebook.com/groups/357914217684161/ , https://www.facebook.com/groups/736582306425020/ .
Pozdrav i sve najbolje u rešavanju problema i odlasku :)

Evo nakon 8 meseci Vize su u pasošima. Juče smo bili u Beču. Ambasada je odmah do Swedenplatz-a (pola minuta od metro stanice). Ko namerava da ide lično po vize ne preporučujem da se ide kolima do ambasade, nego dobro organizovanim metroom. U ambasadi više njih pričaju Srpski kao u ostalom i pola ljudi u Beču. Došli smo oko 9 i rečeno nam je da će se potruditi da nam izdaju vize do 3, ali da ne gartantuju, što je naravno, dodatno podiglo uzbuđenje. Ipak smo u 3 dobili vizirane pasoše i prateću dokumentaciju. Ipak postoji rizik da se vize ne izdaju isti dan pa treba računati i na tako nešto. Puno sreće svima!

Evo nakon 8 meseci Vize su u pasošima. Juče smo bili u Beču. Ambasada je odmah do Swedenplatz-a (pola minuta od metro stanice). Ko namerava da ide lično po vize ne preporučujem da se ide kolima do ambasade, nego dobro organizovanim metroom. U ambasadi više njih pričaju Srpski kao u ostalom i pola ljudi u Beču. Došli smo oko 9 i rečeno nam je da će se potruditi da nam izdaju vize do 3, ali da ne gartantuju, što je naravno, dodatno podiglo uzbuđenje. Ipak smo u 3 dobili vizirane pasoše i prateću dokumentaciju. Ipak postoji rizik da se vize ne izdaju isti dan pa treba računati i na tako nešto. Puno sreće svima!

Cestitke !!!! :)

Back