Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Ima li nekoga ko je poslao aplikaciju (za FSW bez ponude za posao) bez ugovora o radu i da je prosao?
Ja planiram da posaljem preporuke i radnu knjizicu.
U ugovoru mi stoji sef elektro odrzavanja, a konkurisem kao elektricar pa mislim da je bolje da ga ne saljem.

CIO verovatno nece praviti problem, bar nije prosle godine. Ali ovi iz Beca ce ga traziti sigurno.
A sta ti pise u radnoj knjizici - koje zanimanje?

P.S. u onoj novoj Checklist pise :
Additional supporting documents may include (znaci mogu da ukljucuju - ali i ne moraju):
• copies of work contracts.
• copies of pay stubs.

Poslednja izmena:
Ja sam poslao prosle godine (FSW bez ponude za posao).Prvo dali imas dovolan broj poena ako apliciras kao elektricar(znaci da nemas faks ili ?),dali apliciras sam ili zajedno sa tvojom familijom .Potrebno ti je da imas 67 poena .

Proveri na ovoj adresi http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/skilled.asp

Slao si samo preporuke, bez ugovora?

Da. Apliciram sa familijom i imam 67 poena i visu tehnicku (2.5 godine)

20 visa skola
16 IELTS
21 iskustvo
10 godiste

Pripremio sam 5 preporuka.
2 iz stare firme, 2 iz nove u kojoj sam suvlasnik i jednu od klijenta. Mislim da su dobre preporuke ali ne znam da li je to dovoljno ili moram i ugovore da saljem.
U ugovoru iz stare firme nema opisa duznosti i brine me da ce se zakaciti za neku glupost. Npr. izdat je 2006, a vazi retroaktivno od 2002. I meni je to cudno, a kamoli njima. Osim toga zanimanje na njemu je sef elektro odrzavanja i ne znam jel OK ako to prevedem kao industrial electrician lead hand.
U ugovoru iz sadasnje firme je opis duznosti identican kao na preporukama pa mi je i to malo bezveze.
Mislio sam da ne saljem ugovore ali sad vise nisam siguran.

CIO verovatno nece praviti problem, bar nije prosle godine. Ali ovi iz Beca ce ga traziti sigurno.
A sta ti pise u radnoj knjizici - koje zanimanje?

P.S. u onoj novoj Checklist pise :
Additional supporting documents may include (znaci mogu da ukljucuju - ali i ne moraju):
• copies of work contracts.
• copies of pay stubs.

U radnoj knjizici ne pise radno mesto. Samo naziv firme i datumi pocetka i kraja rada.
Pise jedino skolska sprema na prvoj strani: Diploma - Technical College, department Electrical Engineering, major: Electronics...

echoes 1978 thanks na informacijama
sta si ti uradio, da li si ponovo aplicirao?
ako mi ne prihvate objasnjenje, ja nameravam da trazim pare nazad
pozdrav

Pare ce ti vratiti ako ne prihvate objasnjenje, mi smo ih dobili nedavno nazad.

Ma ne mogu ponovo aplicirati jer je kvota od 500 ljudi popunjena, a ja jednostavno ne znam sto napisati u tom reference letteru da njih zadovolji. Ne znam da li se uopce isplati slati novi reference letter, s obzirom na to da su oni sacuvali onaj prvi. Sto da stavim u drugi? Kako ce to onda izgledati u njihovim ocima ako se sad ide nesto mijenjati? Ili da se samo doda jos nekoliko stvari? A opet mi to nece potpisati nadredeni niti ovi u kadrovskoj.

Stvar je u tome da referenca ne smije biti copy-paste sa NOC sajta, te smo mi naveli ono sto radimo i kako se to zove kod nas, no ocito se to ne podudara po njihovim internim standardima. Jednostavno ako se njima ne poklapa vise od 60 ili 70% job dutiesa, oni odbijaju aplikante. Mi smo im probali ukazati na korelaciju izmedu njihovih job dutiesa i nasih referenci, povezivajuci kljucne rijeci i vrstu posla po svakom radnom zadatku, no nista od toga.

Mi smo reference imali potpisane od strane kolega, te zajedno sa ugovorima o radu i ispisima iz penzionog i zdravstvenog zavoda smatrali da je to dovoljno (barem je Becka check lista nudila opciju objasnjenja u slucaju pomanjkanja reference lettera od strane nadredenog).

Koliko vidim na novoj check listi sada toga vise nema, reference moraju biti potpisane od strane sefa i nekoga iz human resourcea, a ugovor o radu nije obavezan.

Slao si samo preporuke, bez ugovora?

Pripremio sam 5 preporuka.
2 iz stare firme, 2 iz nove u kojoj sam suvlasnik i jednu od klijenta. Mislim da su dobre preporuke ali ne znam da li je to dovoljno ili moram i ugovore da saljem.
U ugovoru iz stare firme nema opisa duznosti i brine me da ce se zakaciti za neku glupost. Npr. izdat je 2006, a vazi retroaktivno od 2002. I meni je to cudno, a kamoli njima. Osim toga zanimanje na njemu je sef elektro odrzavanja i ne znam jel OK ako to prevedem kao industrial electrician lead hand.
U ugovoru iz sadasnje firme je opis duznosti identican kao na preporukama pa mi je i to malo bezveze.
Mislio sam da ne saljem ugovore ali sad vise nisam siguran.

Ako mozes dobiti reference letter na kojem ce pisati datum zaposlenja, placa, broj radnih sati tjedno, te da li je zaposlenje full time, uz sve job dutiese i naziv radnog mjesta, onda ugovor i ne treba, da ih ne bune ti retroaktivni datumi. Ako na reference letteru ne mozes dobiti prva 4 podatka, vec samo duznosti, tada ti treba i ugovor o radu. Radna knjizica pokazuje samo period zaposlenja, no ne i to da li je zaposlenje full time. Ok, placa se moze teoretski prikazati i sa bankovnim izvatkom, no nisam siguran da li je to dovoljno, nakon hrpe papira koju sam poslao i dobio NER, vise u nista nisam siguran. Mislim da je i kod nas ugovor o radu nastetio koliko je i koristio, jer je pored naziva radnog mjesta pisao i odjel u kojem radim. Radno mjesto je bilo u redu, no naziv tog odjela nije tipican za NOC 1122, jer se on pored ostalog bavi i financijama, a NOC 1122 je konzultantski orijentirana okupacija.

Ako si sef odrzavanja, meni bi nekako logicno bilo da prije svega znas i elektricarski posao, pa da bi mogao voditi te ljude, no opet, nista vise nema logike. Teoretski, oni ti mogu napisati da nisi elektricar nego voditelj i sta ces onda?

Poslednja izmena:

Vec tri nedelje cekam potvrdu iz beca. I sve vreme se preispitujem sta sam zaboravio da pripremim (dok jos nije kasno). Sad me neki champion member sa onog drugog foruma ubedjuje da moram da posaljem i diplomu iz gimnazije. Kaze:
In canada secondary is Intermidiate/12 grade
in south asia secondary means Matric/10th grade
and Higher secondary means HSC/Intermidiate/12 grade
According to CIC copy of higher/post secondary qualification certificates must be submitted
So you must submit copy your HSC and degree/bachelor certificates with transcripts

Recite mi da niste slali diplomu srednje skole :)
Ili da idem da prevodim i to?

Mislim da mi je Viktoria vec rekla da ne treba nista iz srednje. Jel se i ostali slazu?

Zvali su nas iz danas ambasade da su nam stigli pasosi i dragi ih je upravo pokupio
:vatromet::orkestar::zurka::orkestar::vatromet:

E sad zaista treba da krenemo da planiramo put :D
Moramo da udjemo u Kanadu do maja (ne znam kojom racunicom je to godinu dana od lekarskog), februar u najavi :)

Zelim svima vama koji cekate da sto pre stignu lepe vesti :pop2:

Vec tri nedelje cekam potvrdu iz beca. I sve vreme se preispitujem sta sam zaboravio da pripremim (dok jos nije kasno). Sad me neki champion member sa onog drugog foruma ubedjuje da moram da posaljem i diplomu iz gimnazije. Kaze:
In canada secondary is Intermidiate/12 grade
in south asia secondary means Matric/10th grade
and Higher secondary means HSC/Intermidiate/12 grade
According to CIC copy of higher/post secondary qualification certificates must be submitted
So you must submit copy your HSC and degree/bachelor certificates with transcripts

Recite mi da niste slali diplomu srednje skole :)
Ili da idem da prevodim i to?

Mislim da mi je Viktoria vec rekla da ne treba nista iz srednje. Jel se i ostali slazu?

Jeste mi nismo slali, ali prati najnovija uputstva jer su napravili neke izmene. Ako je doslo do jos te jedne diplome bolje posalji i nju da se ne bi posle kajao i izgubio dragoceno vreme.

Zvali su nas iz danas ambasade da su nam stigli pasosi i dragi ih je upravo pokupio

Moramo da udjemo u Kanadu do maja (ne znam kojom racunicom je to godinu dana od lekarskog), februar u najavi :)

Cestitam Kalli! :vatromet::vatromet::vatromet:

Pisi nam kako teku pripreme za put. Zelim vam svu srecu!:kiss:

Super Kalli :) cestitamo od srca ;)

Poslednja izmena:

BRAVO BRAVO BRAVO ! LUDILOOOOOOOOOO ZELIM VAM SVE NAJBOLJE !!!!!!!!!!!!:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Bravo, bravo, čestitamo!!! :klap::klap::klap: Taman stižete da pravite :sneskoz: u Kanadi. :) Gde idete? Možda si pominjala, ne sećam se. Sve najbolje!!!

Back