Kako ce Srbija izaci iz teske ekonomske i politicke krize?

Сав овај хаос који тренутно имамо у економији и друштву је,поред осталог,настао и због тога што Влада низ година одржава апсолутно прецењену вредност динара.То је исто као када би сви наши сатови у односу на остатак света показивали неко ,,наше,, ,али нетачно време!?

Ma kakav izlazak. Evo cujte Vucica http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=06&dd=05&nav_category=11&nav_id=720064 i on prelazi preko svih gresaka prethodnih vlasti, a zasto ? Pa zato sto mu u vladi sedi ekonomski ubica Dinkic koji je (ne samo on) doveo do ovoga.

Sta je Srbija Dinkiceva igracka ? Sje8avao je privredu 13 godina, a sad ce da je oporavlja. Pa dokle ?
Dinkic je tu samo marioneta ,kao i Nikolic,Dacic i Vucic.Ideja je tudja i to sto mi danas dozivljavamo tek je mozda pocetak pakla kojeg su dozivele i danas zive zemlje Afrike,dobrog dela Azije,Centralne Amerike,Jamajke npr.,Argentine npr.i mnogih drugih zemalja Juzne Amerike.Ovo je vec vidjeno i samo kolektivnim otporom moze se zaustaviti,ali nema te kriticne mase da izvede te promene.Narod je isuvise se umorio od svega i svacega u zadnjih 22 godine,a i to zamaranje naroda i plasenje vrhunskih intelektualaca je bilo sprovedeno planski i sistematicno.Najbolji primer jeste mozda i ovo pisanje po forumima.Najveci deo postova na strucnim podforumima je nabijen mrznjom,gnevom,ocajanjem,a ne znanjem.Onaj ko to prati-sasvim mu je dovoljno da predstavi sebi realnu sliku stanja.Znanjem se moze krenuti drugim putem,a ovde je znanja najmanje.Izaci na ulice ili proglasiti bankrot ne znaci apsolutno nista,ako se ne zna sta uraditi dalje.

Cenim da se znanje ipak ne meri po forumskim postovima koje pišu ljudi naoštreni i puni emocija.

Ova zemja je vojno poražena i dešava nam se sve što se dešava poraženim zemljama.

Tu neke velike pameti i znanja nema već nam ostaje da se izborimo za lični ekonomski status u skladu sa mogućnostima i znanjem koje kao pojedinci imamo.
Ne mislim tako.Bosna(konfederacija) nije prosla posleratni pakao kao mi,pa su u nevidjenoj buli.Hrvatska i Slovenija narocito,tek ce da vide kako se plese rock'n'roll.To je takav sistem koji se uvodi drzavicama godinama,preko deceniju-dve.Cilj im je npr.slomiti ekonomiju i narod potciniti losim zivotnim standardom.Kada se desi situacija da mole za posao i od 50 eura mesecno-samo da je plata redovno-tada mogu da tek zagospodare prostorom i resursima konacno,za bud-zasto.Hrvatska ce 100% dati Brione,a to je tek pocetak.Nas mogu traziti da skladistimo njihov otpad i ko zna sta sve ne;kombinacija imaju na pretek.Evo,dajem jedan stari film za gledanje,kao dokaz ovom mom razmisljanju.

ogrejalo tebe,za vecinu su nastupili crni dani

Moraćete konačno da počnete da radite nešto..........:lol:

- - - - - - - - - -

pa to su ideolozi svakog sistema govorili i robovlasnistva i fasizma i kolonijalizma samo sto ti sistemi nisu imali toliki destruktivni potencijal kao danasnji kapitalizam
samim tim je prevazilazenje kapitalizma od esencijalne vaznosti za opstanak covecanstva

Od kapitalizma bolje nema. Moguć je samo neki robovski komunističko brojlerski sistem pa ćeš kapitalizam da praviš od blata.

Moraćete konačno da počnete da radite nešto..........:lol:

Mozda,kad se tajkunima oduzme imovina i nacionalizuje,ovako se ne isplati,cist kuluk
Od kapitalizma bilje nema. Moguć je samo neki robovski komunističko brojlerski sistem pa ćeš kapitalizam da praviš od blata.
Ima naravno. Kapitalizam ako potraje blato ce samo i ostati.

Zašto nema stranih investitora u Srbiji
Danas – pre 16 sati

Beograd - Godinama pokušavam da svog prijatelja, biznismena koji je sa ovih prostora otišao u Kanadu, nagovorim da dođe i da investira u Srbiji. Nedavno mi je poslao pismo na koje nisam imao odgovor - priča za Danas jedan domaći privrednik i kaže da u poređenju sa poslovnim okruženjem u drugim zemljama, naša nije konkurentna.

To u pismu tvrdi i njegov kanadski prijatelj koji ga podseća da je dva puta probao da otvori ili kupi firmu u Srbiji, ali da nije išlo. „Sada samo lud, mafijaš ili neko ko je siguran da iza sebe ima Angelu ili Obamu, može doći tamo da počne neki biznis. Ako više čelnih ljudi ne poštuje ni Ustav, kako da neko očekuje poštovanje zakona ili pravila poslovanja“, piše on i podseća na primer jednostrane primene SSP čime je omogućeno da nelojalna roba iz uvoza nema konkurenciju na domaćem tržištu.

- Pored toga što živim u stabilnoj i uređenoj državi, evo i nekih podataka. Da bih registrovao firmu u Kanadi, treba mi pola sata i to me košta oko 200 dolara. Porez na profit (dobit) firme je 15 odsto, PDV u Albertu je pet odsto (u ostalim provincijama je veći i ide do 12 odsto). Obavezni doprinosi firme su samo penziono i za nezaposlene (prošle godine je to za mene bilo oko 2,8 odsto od bruto isplaćenih zarada). Svi stanovnici Alberte imaju besplatno neophodno lečenje (ima spisak šta spada u neophodno), ali većina firmi, da bi stimulisala radnike da ostanu da rade, pa tako i ja, plaća dodatno osiguranje (slučajevi smrti, povrede, invaliditeta...) i to me je koštalo još oko dva odsto od bruto zarade - piše kanadski privrednik.

On dodaje i da mnoge firme nude dodatno zdravstveno osiguranje za stvari koje nisu pokrivene redovnim osiguranjem, recimo za naočare, dodatne zubarske intervencije i proteze, čak i masaže.

- Ja nudim više nego javno preduzeće u kome radi moja supruga, i to me je za prošlu godinu koštalo do visine od 3,7 odsto bruto zarade, mada retko ko stigne do tog iznosa jer, kao što rekoh, većinom je sve pokriveno provincijskim osiguranjem. To znači da su moji porezi na bruto dohodak osam odsto godišnje. Koliko je to u Srbiji? - pita taj biznismen i kaže da zdravorazumski strani investitor neće takve uslove u svojoj zemlji zameniti neizvesnošću koja je prisutna u Srbiji.

On tvrdi i da kod nas dolaze samo oni „kojima država plati sve troškove, za polovinu ličnih dohodaka radnika izdvoji novac iz budžeta i da im zemljište besplatno“. Na kraju „poreski obveznik u Srbiji, umesto da ima korist od stranih investicija kao što mu pričaju, ima samo dodatni trošak koji kroz dodatni porez za popunu budžeta mora platiti tim takozvanim investitorima. Da ne govorimo da se u svaki od tih poslova ugradilo i po nekoliko ljudi iz vaše Vlade, a bogami i po neki stranac koji pokušava da izbegne plaćanje poreza u svojoj zemlji, kao što se da videti na primeru poslova sa polaganjem optičkih kablova“, podseća dobro obavešteni biznismen.

Nema boga da eskiviraš porez

- Porezi na lična primanja u Kanadi su značajni, „mada po pričama ljudi iz Zapadne Evrope još uvek manji nego recimo u Nemačkoj“. Tako na godišnju platu do 10.822 dolara niko ne plaća porez. Do 17.282 dolara plaća se 15 odsto poreza (samo na razliku tj. na sledećih 6.460 dolara). Onaj ko ima bruto platu od 132.406 dolara godišnje, mora platiti 37.908,61 dolar ličnog poreza odnosno njegova neto plata je 94. 497 dolara. Na sva primanja preko 132.406 dolara, prošle godine se plaćao porez od 39 odsto. I nema boga da eskiviraš - kaže u pismu prijatelju kanadski biznismen srpskog porekla.

http://vesti.krstarica.com/ekonomija/zasto-nema-stranih-investitora-u-srbiji/

Ne radi to "banka" nego covek, zena, ime prezime i jmbg, u pokusaju da sebe odrzi na celu drzave.
Ne,to ne radi pojedinac,nego tako funkcionise nas sistem.Kad se promene stranke-ukoliko zaista dodju neke nove stranke sa potpuno drugacijim idejama-tada ce se promeniti sistem funkcionisanja.Vec smo pisali o deviznom kursu i vecina se ovde slozila sa misljenjem da on ne sme nikako biti fiksan.Nasa Guvernerka nije ono za sta se predstavlja i svakom je jasno da je ona tu samo jedna prolazna figura,koju ce istorija zapisati malim,skoro nevidljivim slovima.

Ne radi to "banka" nego covek, zena, ime prezime i jmbg, u pokusaju da sebe odrzi na celu drzave.

Ovo je baš dobar koncizan odgovor na našu sadašnjost. Zaista, ljudi su mahom glupi kad je reč o ekonomiji. Napadaju Šoškića zbog kursa, a cilj CB nikad nije bio kurs - cilj CB je držanje stabilnosti cena u određenim okvirima. Potezi CB kako je došla Jorgobanka ne samo da su štetni (nasilna apresijacija valute neće rešiti ništa, samo će istopiti devizne rezerve i gurnuti nas u propast (desilo se na primer u Argentini)), nego su i protivni ciljevima CB. A rade se radi populizma. Jer ponavljam, ljudi ne znaju. Kad vide manji kurs, svi dižu Jorgobanku u nebesa, a nisu svesni da im manji kurs ama baš ništa ne znači - nisu cene pale zbog pada kursa. :)

Ovo je baš dobar koncizan odgovor na našu sadašnjost. Zaista, ljudi su mahom glupi kad je reč o ekonomiji. Napadaju Šoškića zbog kursa, a cilj CB nikad nije bio kurs - cilj CB je držanje stabilnosti cena u određenim okvirima. Potezi CB kako je došla Jorgobanka ne samo da su štetni (nasilna apresijacija valute neće rešiti ništa, samo će istopiti devizne rezerve i gurnuti nas u propast (desilo se na primer u Argentini)), nego su i protivni ciljevima CB. A rade se radi populizma. Jer ponavljam, ljudi ne znaju. Kad vide manji kurs, svi dižu Jorgobanku u nebesa, a nisu svesni da im manji kurs ama baš ništa ne znači - nisu cene pale zbog pada kursa. :)
Nemaju sta da dizu Jorgovanku,jer je ona sve samo ne dobar ekonomista.Politicarenjem se bavi skoro od samog pocetka skupstinskih aktivnosti SRS-a i po tome je svi pamtimo,a ne po naucnim radovima iz ekonomije.Tu je gde sada jeste zahvaljujuci svojim populistickim izjavama koje daje obavezno visim tonom,obojenim,,patriotizmom" i nekim emocijama kao da je na fudbalskoj utakmici.Ako ovakva NBS mora da postoji i sa ovakvim guvernerkom,onda najbolje odmah ukinuti centralnu drzavnu banku skupa sa guvernerom.Medjutim,na izborima najvise dolazi do izrazaja neznanje masa,a kod nas je mnogo vise neznalica nego poznavaoca ekonomije i uopste nam je opste znanje vrlo tanko.Raj za Jorgovanku.

Back