Kako će izgledati biblioteke u budućnosti?

Karen_Souza

Veoma poznat
Poruka
11.584
SAN ANTONIO - Budućnost javnih biblioteka izgledaće poput Epl radnji. Redovi blistavih ajpeda i ajmekova. Stotine drugih tableta dostupnim svima sa članskim karticama.

Biblioteka u San Antoniju vredna 2,3 miliona dolara nema knjige. I upravo to je čini popularnom za posetioce koji dolaze čak iz Hong Konga kako bi eventualno ideju odneli kući.

Digitalne biblioTeke već godinama postoje u sudentskim kampusima ali je okrug Beksar u kome se nalazi BiblioTeka ušao u istoriju otvorivši prvu javnu biblioteku u SAD koja funkcioniše bez štampanog materijala.

San Antonio je sedmi po veličini grad u SAD ali je na 60. mestu po pismenosti, pokazuju javni podaci. Početkom 2000-ih, okolinu današnje BiblioTeke činili su socijalni stanovi i bakalnice a knjižare nisu ni postojale. Deceniju kasnije, kaže projekt koordinator BiblioTeke Lora Kol, većina porodica u okolini i dalje nema vaj faj internet.
"Kako da povećate stopu pismenosti sa tako malo sredstava?", pita ona.

Stanovništvo sada koristi priliku. BiblioTeka je na putu da pređe cifru od 100.000 posetilaca u svojoj prvoj godini. Pronaći slobodan ajmek u BiblioTeci tokom školskih raspusta je često nemoguća misija, a većina čitača e-knjiga ima po pet knjiga učitanih.

Glavna bibliotekarka Ešli Elkhof radno iskustvo je stekla u tradicionalnim bibliotekama i svesna je problema starog posla: pogrešno vraćene knjige izgubljenene na gomili, iscepane stranice, nevraćene knjige.

Za gotovo četiri meseca rada BiblioTeke, nijedan skupi tablet nije "dobio noge", piše AP.

Prostor je ekonomičniji budući da BiblioTeka može da se pohvali kolekcijom od 10.000 digitalnih naslova kupljenih po istoj ceni kao i štapane knjige ali je prostor koji oni zauzimaju mnogo manji čime su milioni dolara koji bi otišli na skladištenje knjiga sada ušteđeni.
"Ako imate police, morate da strukturišete zgradu tako da može da izdrži tu težinu", objašnjava Elkhofova.

U Ostinu, gradske vlasti grade biblioteku vrednu 120 miliona dolara koja će biti otvorena 2016.
Čak je i mala, tradicionalna biblioteka otvorena u obližnjem gradiću Kajl koštala milion dolara više od BiblioTeke.

Tokom prve posete 19-godišnja Abigejl Rejes prošla je kratak kurs pretrage digitalnih knjiga i tableta.
"Pomalo mi nedostaju knjige", rekla je ona. "Ne volim teblete jer me oči bole od njih".

Izvor teksta: Tanjug

Kako se vama čini sve ovo?

Ja nisam ljubitelj ni online knjiga, tako da nisam nimalo oduševljena. Možda je praktičnije i jeftinije, ali bi takva vrsta čitanja knjiga za mene izgubila onu čar.

:lol:

Svaki korisnik uredjaja sa pristupom na internet ima sopstvenu biblioteku, samim tim ne vidim svrhu "fizicke" kupovine elektronskih knjiga i uopste posecivanja takvih Bibliote(ch)a kada ih mogu nabaviti za par trenutaka sa par klikova iz "fotelje". Tako da sem brendiranog naziva licno ne vidim razliku izmedju standardnih internet caffe-a koji uveliko svuda postoje i tog objekta

A sto se tice evoluiranja knjiga sa papira na elektronski format ,koliko se to nama svidelo ili ne, to je sasvim prirodna stvar. :)

Ja uživam kad mi je knjiga na krilu, a ja zgrčena sa nogama na naslonu od fotelje...:zaljubljena:

Da! :heart:

Prava knjiga, od papira, a ne elektronike. I kada okrećem pažljivo listove. Mmm... Ništa lepše! :zaljubljena:
U buducnosti jednostavno vise nece biti potrebe za tim. Nece biti ekonomicno stampati knjige.
Ja verovatno spadam u onih 5% ljudi koji vole svaki novitet pa odavno citam samo knjige u elektronskom obliku.
Cak imam utisak da mi je lakse da citam knjigu na engleskom u elektronskom obliku nego da citam knjigu od papira na srpskom.:lol:

Ok, ali evo recimo ti, da li radije čitaš klasičnu knjigu ili neku online? Tačnije, u čemu više uživaš?

Iako ce me mozda neko pojesti zbog ovoga , priznacu da radije citam knjige u elektronskom formatu, doduse nisam mozda toliko kompetentan posto se najcesce susrecem sa nekim strucnijim lteraturama, pa mi nije toliko bitno "uzivanje" no prakticnost i brzina nalazenja zeljene informacije, poglavlja , definicije .... cega vec, koje je bezbroj puta prakticnije no prelistavanje listova prave knjige.

Sto se tice citanja "za svoju dusu" normalno da mi citanje na racunaru predstavlja neugodan osecaj, najvise zbog neprirodnog (neugodnog) fizickog polozaja, ali tehnologija napreduje , tako da ne vidim konkretnu razliku izmedju citanja sa "tablet" racunara i prave knjige , sem nostalgije :)

Uz puno poštovanje za "klasičare", za mene je knjiga tekst.
Kod mene ne postoji taj taktilno-olfaktivni momenat sa okretanjem strana i mirisom papira. Postoji ono što je pisac napisao i što ću ja pročitati. U tome uživam, ako je knjiga dobra.

Naravno, iz ekonomskih i ergonomskih razloga elektronske knjige sve više se nameću kao prva opcija. Ne smijem ni da kažem koliko knjiga imam u računaru. Ne bih ni deseti dio toga mogao da kupim do kraja života. Nekoliko puta mi se desilo da počnem da čitam štampanu knjižurinu od 700 ili 800 strana i onda pređem na elektronski format iste knjige, jer je čitanje na sto načina jednostavnije.

Jedina rezerva koju imam prema e-knjigama je njihova široko rasprostranjena piraterija. Izdavači i sad propadaju. Šta će biti ako e-knjige uzmu još veći dio kolača? Ko će plaćati piscima da pišu, ako izdavanje knjiga postane nerentabilno? Ali to je već širi problem zaštite autorskih prava u doba digitalnih medija.

Ponoviću u papagajskom stilu: papiru svakla čast, ali par hiljada knjiga na tabletu je ipak moj favorit + neograničene mogućnosti nabavke e-knjiga putem neta. U poslednje vrijeme čitam isključivo sa tableta iako mi članarina u gradskoj biblioteci važi do marta, a imam i pristup biblioteci škole u kojoj radim i mogu vam reći da mi baš prija to tabletsko čitanje.

Nedavno sam sa jednim prijateljem pokrenuo inicijativu u našoj opštini za pokretanje e-biblioteke koja bi svim građanima pružala neograničene mogućnosti kao što su pristup desetima hiljada e-knjiga, kao i svim dokumentima koji postoje u Republici. Napredak tehnologije je neminovnost, a čvrsto sam uvjeren da će ove e-biblioteke zaživiti kod nas u RS u narednih 3-4 godine, ako ne i ranije.

Razumijem nostalgiju, ali ko pročita bar 1 knjigu na tabletu ili specijalizovanom čitaču, shvatiće vrlo brzo koje su prednosti e-knjiga.

Pali par hiljada knjiga na tabletu je ipak moj favorit

То је поента свега, људи су навикли да у бројкама виде снагу :) Ти свакако нећеш прочитати ни већи комад тога у неком периоду, на пример.
Ја се свакако поносим својом библиотеком, има ту књига старијих од мене, има избледелих, половних, исфлеканих, са потписима аутора и са посветама за рођендане и празнике. Ту је чар, између осталог. Књига има душу, има свој живот, од настанка до продавца и купца дуг је пут. Штета што не можемо да га сазнамо али у несазнатљивости је чар, док ти овако у једном малом електронском уређају свака делује безлично. Монотоно.

U buducnosti jednostavno vise nece biti potrebe za tim. Nece biti ekonomicno stampati knjige.
Ja verovatno spadam u onih 5% ljudi koji vole svaki novitet pa odavno citam samo knjige u elektronskom obliku.
Cak imam utisak da mi je lakse da citam knjigu na engleskom u elektronskom obliku nego da citam knjigu od papira na srpskom.:lol:
Vidi ovako, volim i ja novitete, nije da ih odbijam ili tako nešto slično. Da je tako, ne bih ovoliko vremena svakako provodila na računaru, na prvom mestu. Ali sam to klasično čitanje knjiga nekako uvek posebno doživljavala.

Iako ce me mozda neko pojesti zbog ovoga , priznacu da radije citam knjige u elektronskom formatu, doduse nisam mozda toliko kompetentan posto se najcesce susrecem sa nekim strucnijim lteraturama, pa mi nije toliko bitno "uzivanje" no prakticnost i brzina nalazenja zeljene informacije, poglavlja , definicije .... cega vec, koje je bezbroj puta prakticnije no prelistavanje listova prave knjige.

Sto se tice citanja "za svoju dusu" normalno da mi citanje na racunaru predstavlja neugodan osecaj, najvise zbog neprirodnog (neugodnog) fizickog polozaja, ali tehnologija napreduje , tako da ne vidim konkretnu razliku izmedju citanja sa "tablet" racunara i prave knjige , sem nostalgije :)
Neće te niko pojesti.
Tu se slažem sa tobom, lakše se neke stvari nalaze, brže se "prelistavaju" stranice, da ne spominjem razne napredne pretrage koje te odvedu do traženog teksta.

Ih, pa ja nemam tablet. Pokušala sam samo par puta da čitam online knjige preko računara. Nije išlo.

jes' još da neko proba da mi otme pravu knjigu :lol:
Nisam fan modernizacije, a pogotovo takve vrste.
Papir> elektronika

Knjiga nema bateriju, ne može da se pokvari ili da crkne.
Klasične knjige više nisu zanimljiive za krađu, to je tačno. :klap:

Ha! Fino zapažanje, nema bateriju, ne može da se pokvari ili crkne usred nekog bitnog čitanja, odnosno u trenutku kada se udubimo.

Jedina rezerva koju imam prema e-knjigama je njihova široko rasprostranjena piraterija. Izdavači i sad propadaju. Šta će biti ako e-knjige uzmu još veći dio kolača? Ko će plaćati piscima da pišu, ako izdavanje knjiga postane nerentabilno? Ali to je već širi problem zaštite autorskih prava u doba digitalnih medija.
To jeste jedna velika mana.

Ponoviću u papagajskom stilu: papiru svakla čast, ali par hiljada knjiga na tabletu je ipak moj favorit + neograničene mogućnosti nabavke e-knjiga putem neta. U poslednje vrijeme čitam isključivo sa tableta iako mi članarina u gradskoj biblioteci važi do marta, a imam i pristup biblioteci škole u kojoj radim i mogu vam reći da mi baš prija to tabletsko čitanje.

Nedavno sam sa jednim prijateljem pokrenuo inicijativu u našoj opštini za pokretanje e-biblioteke koja bi svim građanima pružala neograničene mogućnosti kao što su pristup desetima hiljada e-knjiga, kao i svim dokumentima koji postoje u Republici. Napredak tehnologije je neminovnost, a čvrsto sam uvjeren da će ove e-biblioteke zaživiti kod nas u RS u narednih 3-4 godine, ako ne i ranije.

Razumijem nostalgiju, ali ko pročita bar 1 knjigu na tabletu ili specijalizovanom čitaču, shvatiće vrlo brzo koje su prednosti e-knjiga.
Evo jedne kontradiktornosti. Radio slušam uglavnom preko neta (o tome isto danas otvorih temu), praktičnije mi. Ali kada je u pitanju knjiga, veliki užitak nalazim u klasičnom čitanju.

Hm, da li je to pitanje nostalgije ili navike?

То је поента свега, људи су навикли да у бројкама виде снагу :) Ти свакако нећеш прочитати ни већи комад тога у неком периоду, на пример.
Ја се свакако поносим својом библиотеком, има ту књига старијих од мене, има избледелих, половних, исфлеканих, са потписима аутора и са посветама за рођендане и празнике. Ту је чар, између осталог. Књига има душу, има свој живот, од настанка до продавца и купца дуг је пут. Штета што не можемо да га сазнамо али у несазнатљивости је чар, док ти овако у једном малом електронском уређају свака делује безлично. Монотоно.

Slažem se s tobom. Moja biblioteka je moje porodično blago. :lol:
S nostalgijom gledam stare albume sa forografijama. Od kad imam digitalni aparat, skoro da nisam ni radila slike. Jednom mi se desilo da je nekakvom greškom sin izbrisao SVE iz računara. Hvala Gospodu što mi posla onog momka da mi povrati makar slike i još ponešto.

Ne daj Bože da vam se pokvari ili razbije taj tablet, gde bi ste našli te hiljade knjiga ponovo (pod uslovom da poštujete autorska prava)?;)

Ne daj Bože da vam se pokvari ili razbije taj tablet, gde bi ste našli te hiljade knjiga ponovo (pod uslovom da poštujete autorska prava)?;)

Na tim sajtovima, na cloud serverima, na narezanim dvd-ima, u svom kompu...Svi bitni dokumenti, slike itd su već sačuvani na mnogim odvojenim mjestima i njihovo nestajanje može se desiti jedino u slučaju smaka svijeta.

Vidi ovako, volim i ja novitete, nije da ih odbijam ili tako nešto slično. Da je tako, ne bih ovoliko vremena svakako provodila na računaru, na prvom mestu. Ali sam to klasično čitanje knjiga nekako uvek posebno doživljavala.

Neće te niko pojesti.
Tu se slažem sa tobom, lakše se neke stvari nalaze, brže se "prelistavaju" stranice, da ne spominjem razne napredne pretrage koje te odvedu do traženog teksta.

Ih, pa ja nemam tablet. Pokušala sam samo par puta da čitam online knjige preko računara. Nije išlo.

Pa ne koristim ni ja tablet vec neko duze vreme, jednostavno sam navikao verovatno i zbog posla koji je usko vezan za racunar, tablet sam samo dao kao savrsen primer.

Nasao bih na hard disku , cloud serveru, flash memoriji ... CD/DVD disku, za 30-ak dinara dobijam "policu" za par stotina knjiga i zapisa bile one legalne ili ne , to i jeste njihova prednost -" kopiranje". Glavna poenta jeste skladistenje , u suprotnom bi smo i dan danas koristili klinasto pismo koje je slozicete se daleko pouzdanije i dugotrajnije od parceta papira.

Digitalni format je po svemu sigurniji. Možeš da uradiš bekap na sto načina.
Prave knjige su u sto puta većoj opasnosti. Komšiji pukne vodovodna cijev i propade biblioteka u koju ulažeš decenijama. Ili, što su pojedinci među nama iskusili, naiđu neke čike s puškama, pa nemaš vremena ni čarape da pokupiš. A onda čike lože vatru s tvojim Stendalom i Brankom Ćopićem.

Inače, meni je glavna motivacija za kupovinu e-readera i tableta bila želja da čitam na engleskom. Kod nas su knjige na engleskom preskupe i ponuda je slaba. Elektronskih verzija naših knjiga sada ima sve više i više, ali obrada je rijetko profesionalna.

pa nemaš vremena ni čarape da pokupiš. A onda čike lože vatru s tvojim Stendalom i Brankom Ćopićem.

da, čike uzmu knjige a ne uzimaju skupu elektroniku :mrgreen:

Nego, ja čak i dalje koristim pisaću mašinu, i više mi odgovara od računara. Nekako je intimniji osećaj tokom kucanja na njoj nego na računaru. Pritom nema zračenja, nema slučajnog brisanja ili nestanka struje koji će mi uništiti tekst, imam sve odmah na papiru. A i taj zvuk, i miris ribona, i dodir dirke :heart:

Nego, ja čak i dalje koristim pisaću mašinu, i više mi odgovara od računara. Nekako je intimniji osećaj tokom kucanja na njoj nego na računaru. Pritom nema zračenja, nema slučajnog brisanja ili nestanka struje koji će mi uništiti tekst, imam sve odmah na papiru. A i taj zvuk, i miris ribona, i dodir dirke :heart:
Jooj, a kad je moja ćerka uradila seminarski pre par godina svojeručno, jer nismo imali gde da štampamo, profesorka se posebno oduševila. Kaže, ovo je bar sama pisala, nije kopirala sa interneta, pa je nešto valjda i zapamtila.:rotf:

Elektronske knjige mogu čitati samo ako čitam za školu/fakultet, ili nešto što nema veze sa umetnošću, mada i tad gledam da nabavim knjigu.
Probao čitati Balaševića na laptopu, odustao na pola, iako mi se svidela knjiga.
Dati prednost elektronskim knjigama nad štampanim je jedva prihvatljivije od davanja prednosti elektronskim slikama od originalnih umetničkih slika, ili slušanju muzike na kompjuteru umesto na gramofonu, ili uživo. Moguće je sve to raditi i na računaru, ali nije i bolje, barem meni.

Što se budućnoti biblioteka tiče, biće sve više takvih slučajeva, ali sumnjam da će se ikada u potpunosti prestati štampati knjige.
Svake godine se odštampa sve više i više knjiga, a papir (drvo) je obnovljivi resurs, tako da ni to ne predstavlja neki problem

.da, čike uzmu knjige a ne uzimaju skupu elektroniku

Pa valjda bi poneo tu stvarčicu sa sobom.

Back