Kako bi danas izgledala Krajina da je prihvaćen plan Z4

Kakav bi status danas imala?

• Ukupno glasova
    25

Vitez123

Primećen član
Poruka
839
Medački džep npr. doslovno NATO zaustavio dalji napredak. Kanada tražila snakcije za Hrvatsku itd.

Što je onda Krajina pala tek 1995. a ne 1993. Odnos snaga nije bio mnogo drugačiji.

Ne tvrdim to, možda neki desničari ovde, ne ja.

Pa što ga onda hrvatski narod nije ubio kad je u Saboru naredio zakon o autonomnim kotarima za kotar Knin i kotar Glinu (na zahtev Nemaca). Plan Z4 nije ništa drugo neko nadogradnja tog zakona. Izmenjeni nazivi institucija/nadležnosti i dodane neke nove nadležnosti.

Još tokom rata se u Hrvatksoj koristile te kotarske/Z4 mape:

fyjuhakop1f51.jpg

haha ti stvarno misliš da Hrvatska ne bi potpisala plan z4 (tj. sporazum na bazi tog plana) da su Srbi pristali a Amerikanci stali iz tog plana kao što su stali iza Dejtonskog sporazuma.

Hrvatska je samo iskoristila niz povoljnih okolnosti: odbijanje plana od starne Srba, nezainteresovanost Srbije da brani Krajinu (iako je ranije imala spreman plan za operaciju Drina i plan Gvozd), Srebrenica i opsada Bihaća zbog čega su Amerikanci dozvolili napad Hrvatske i BiH na RS a Tuđmanu tolerisali kad je rekao da u napadu na RS neće zaobići Knin.
Nema nikakvog smisla pričati što bi bilo kad bi bilo. Bitno da smo mi vas rasturili u Oluji a drago mi je da priznaješ da smo to mogli učiniti i ranije da vas nije spasio zapad u Medačkom džepu, Maslenici itd. Umjesto što gledaš u tuđe dvorište, baviš se Hrvatskom i davno propalom Krajinom pametnije bi ti bilo da učestvuješ u protestima na ulicama Srbije jer Vučić predaje Kosovo Albancima.

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Nema nikakvog smisla pričati što bi bilo kad bi bilo.
Što da ne. O svemu se može diskutovati.

Bitno da smo mi vas rasturili u Oluji a drago mi je da priznaješ da smo to mogli učiniti i ranije da vas nije spasio zapad u Medačkom džepu, Maslenici itd. Umjesto što gledaš u tuđe dvorište, baviš se Hrvatskom i davno propalom Krajinom pametnije bi ti bilo da učestvuješ u protestima na ulicama Srbije jer Vučić predaje Kosovo Albancima.
Odnos snaga ogroman, nepovoljni terenski uslovi (Krajina je imala takav oblik da se mgola preseći po raznim smerovima) itd. nije "rasturanje" već očekivani ishod. A to što se nije desilo 1993. nego 1995. jedan od dokaza da Hrvatska nije skoro ništa radila bez dozvole Amerike. Isto tako bi i prihvatila plan Z4 u drugačijim okolnostima.

Vitez123

Primećen član
Poruka
839
Što da ne. O svemu se može diskutovati.

Odnos snaga ogroman, nepovoljni terenski uslovi (Krajina je imala takav oblik da se mgola preseći po raznim smerovima) itd. nije "rasturanje" već očekivani ishod. A to što se nije desilo 1993. nego 1995. jedan od dokaza da Hrvatska nije skoro ništa radila bez dozvole Amerike. Isto tako bi i prihvatila plan Z4 u drugačijim okolnostima.
Samo se ti tješi.

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Po temi, plan je prihvaćen sa obe strane , a što nije sproveden to je enigmatsko pitanje.
Martić nije prihvatio plan po odobrenju i uz podršku Miloševića. A onda kad su Hrvati napali (što se očekivalo nakon zapadne Slavonije, Grahova, opkoljavanja Knina iz Bosne, upozorenjima Galbrajta a sigurno su i srpske službe imale znanja o tome) Milošević ništa nije uradio da to zaustavi, čak ni diplomatski a kamoli vojno. Dakle odbili plan z4 iako su znali da sledi napad i da se Krajina ne može sama odbraniti a nisu je branili. Pitanje zašto?

dixieland

Domaćin
Poruka
4.893
Martić nije prihvatio plan po odobrenju i uz podršku Miloševića. A onda kad su Hrvati napali (što se očekivalo nakon zapadne Slavonije, Grahova, opkoljavanja Knina iz Bosne, upozorenjima Galbrajta a sigurno su i srpske službe imale znanja o tome) Milošević ništa nije uradio da to zaustavi, čak ni diplomatski a kamoli vojno. Dakle odbili plan z4 iako su znali da sledi napad i da se Krajina ne može sama odbraniti a nisu je branili. Pitanje zašto?
Plan je prihvatio i potpisao Tudjman i rukovodstvo Srba na pregovorima .
Ali u planu nisu bile nikakve garancije da će biti sproveden kao ni garancije da se neće napadati Republika Srpska iz tog pravca Krajine.
Sve u svemu, dobra volja bez garancije implementacije od strane moćnih država

Vitez123

Primećen član
Poruka
839
Ali u planu nisu bile nikakve garancije da će biti sproveden kao ni garancije da se neće napadati Republika Srpska iz tog pravca Krajine.
Ne laži. Tuđman nikad nije prihvatio ni potpisao izdajnički i zločinački plan Z4.

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Nije ga potpisao. Tuđman je prihvatio plan kao osnovu za početak pregovora. Martić je odbio uopšte da primi plan u razmatranje, na sastanku je rekao da neće uzeti taj plan jer je "čuo" da je to "čista reintegracija Krajine u Hrvatsku".

Milošević takođe nije hteo da razgovara o planu. Jedini koji je prihvatio plan je Babić i to dan pred napad, a Martić (predsednik RSK) čak ni tada nije prihvatao plan.

dixieland

Domaćin
Poruka
4.893
Potpisan , definitivno , ne lažite Hrvatski narod koji nije morao da ide u borbu, jer je bilo dovoljno primeniti Grcki izborni sistem da stranka koja osvoji najvise glasova dobije bonus poslanike i time ne bi bilo ''straha'' za Hrvatsku državu od glasova nas Srba. A zar je jezička sloboda i pitanje izgleda novca koji je sad ukinut( kuna) razlog da Hrvati provociraju cećanje Srba na ww2.
Suština je zapada, naterati Hrvate nacionalizmom ( a lako je takve ljude odnosno neljude uvesti u nacizam ) da se posvadjaju sa komšijama Srbima. .

Poslednja izmena:

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
68.194
Nije ga potpisao. Tuđman je prihvatio plan kao osnovu za početak pregovora. Martić je odbio uopšte da primi plan u razmatranje, na sastanku je rekao da neće uzeti taj plan jer je "čuo" da je to "čista reintegracija Krajine u Hrvatsku".

Milošević takođe nije hteo da razgovara o planu. Jedini koji je prihvatio plan je Babić i to dan pred napad, a Martić (predsednik RSK) čak ni tada nije prihvatao plan.
Šta drugo nego očekivali da će Slobo biti Putin pre Putina i pokrenuti SVO. Najverovatnije se dogovorio sa Tudjmanom na jednom od bezbrojnih ispijanja viskija da obojica odbiju plan a da Krajišnike uveri da će intervenisati.

903

Ističe se
Poruka
2.425
Bilo bi isto kao i danas, mladi bi otišli u Srbiju ili na mrski zapad,ostali bi stari i nemoćni(pošto RSK nema nikakvu ekonomsku perspektivu). I vremenom bi Krajina bila mrtvo slovo na papiru.
Ali ..... bar se ne bi desila oluja,ne bi se desila ona sramota i hrvati danas ne bi imali šta slaviti.
Tako da ... trebaju podići spomenik Marticu,Miloševiću....i ostalim tzv.velikim Srbima i narodnim herojima.

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Bilo bi isto kao i danas, mladi bi otišli u Srbiju ili na mrski zapad,ostali bi stari i nemoćni(pošto RSK nema nikakvu ekonomsku perspektivu). I vremenom bi Krajina bila mrtvo slovo na papiru.
Ali ..... bar se ne bi desila oluja,ne bi se desila ona sramota i hrvati danas ne bi imali šta slaviti.
Tako da ... trebaju podići spomenik Marticu,Miloševiću....i ostalim tzv.velikim Srbima i narodnim herojima.
Možda je Milošević nešto slično i predvideo, odnosno ljudi oko njega, pa je zato digao ruke od Krajine. Uglavnom da, teško bi se Krajina održavala i odupirala pritisku. Pogledajmo šta je sve RS izgubila od Dejtona a uticaj Sarajeva na RS je mnogo manji nego što bi bio uticaj Zagreba na Krajinu.

Pitanje šta bi do danas opstalo od Z4 Krajine. Nekih 150.000 stanovnika, brojne nadležnosti ukinute, ekonomska zavisnost od Zagreba, pod konstantnim pritiskom pogotovo hrvatske desnice koja bi od vlasti stalno tražila dodatne političke udare na Krajinu i slično.

Poruka
7.028
Pazi drugar ja sam Srbin iz BIH
Ucesnik sam odbrambeno otadzbinskog rata od 1994 kad sam sa 18 god mobilisan u VRS i 1995 nalazio sam se na tom pravcu bio sam i u Ribniku i u blizini Knezeva
Ribnik nema veze sa Knezevom
Ribnik je bio dio opstine Kljuc a Knezevo je malo istocnije
Jel to Knezevo prije ili poslije Skender Vakufa na putu od Travnika do Banjaluke?

MOST6

Elita
Poruka
24.966
Nije mu to ni bio cilj, njegova ideologija je bila jugoslovenstvo - pokušaj da se od južnoslovenskih naroda napravi jedan narod. Doživeo je fijasko. Malo više uspeha imali su komunisti u SFRJ, manji deo stanovništva Jugoslavije prihvatio je jugoslovenski identitet kao nacionalni.

To je Šešeljeva i Moljevićeva velika Srbija koju niko osim njih nije ni spominjao, pogotovo ne projugoslovenski Karađorđevići.

Ipak mogao je uspeti neki oblik velike Srbije da nije došlo do ww2. Postojala je ideja da sve istočno od Banovine Hrvatske postane Banovina Srbija:

EDyFZt1W4AE8j8x.jpg:large
Još Baranja i Istra i bilo bi gotovo idealno. A mogla se dodati i Slovenija. Oni ionako do sredine 19. stoljeća nisu znali žele li biti Hrvati ili posebna nacija.

MOST6

Elita
Poruka
24.966
Nema nikakvog smisla pričati što bi bilo kad bi bilo. Bitno da smo mi vas rasturili u Oluji a drago mi je da priznaješ da smo to mogli učiniti i ranije da vas nije spasio zapad u Medačkom džepu, Maslenici itd. Umjesto što gledaš u tuđe dvorište, baviš se Hrvatskom i davno propalom Krajinom pametnije bi ti bilo da učestvuješ u protestima na ulicama Srbije jer Vučić predaje Kosovo Albancima.
Pa što da se bavi propalom "Krajinom"? Bavimo se i faraonskim Egiptom. Mogu se jedino složiti da je tema više za pdf Istorija.