Kako bi danas izgledala Krajina da je prihvaćen plan Z4

Kakav bi status danas imala?


  • Ukupno glasova
    25

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Зе 4 план никада није предвиђао суживот Срба и хрвата и да Срби у тој држави буду неки политички фактор. Зе 4 је као и сви други планови, потписани и непотписани, требао само да купи време за коначно решење, а то је етнички чиста хрватска.
Z4 znači demilitarizacija Krajine. Nijednoj vojsci ne bi bio dozvoljen ulazak osim pripadnicima UN snaga (UNPROFOR ili nešto slično). Hrvatska bi verovatno pokušavala da krajinska ovlašćenja svede na nivo županije i ili što niži nivo, međutim u vojnom smislu ne bi smela ništa jer bi se sukobila sa međunarodnom zajednicom (a to osim zapada znači i Rusija i Kina npr.). SAD i Kanada takođe sigurno ne bi dozvolile vojni angažman Hrvatske u autonomnoj Krajini. Možda bi Hrvatska na kraju i uspela da ukine demilitarizaciju Krajine zavisi od toga koliko bi bila uspešna u toj kampanji, ali to bi teklo regularnim putem i preko zapada - npr. da vojne snage u Hrvatskoj budu ogrnaičene u Krajini i da vojni sastav čine lokalni Srbi, odnosno da odgovora etničkom sastavu, slično Erdutskom sporazumu u Istočnoj Slavoniji.

Да је прихваћен не би се протеривање догодило можда 1995. године, можда би у најбољем случају било 2-3 године касније.
Teško da bi Tuđman krenuo u nekakav sumanuti vojni udar na Knin bez podrške zapada kršeći sporazum kojeg je upravo zapad kreirao. Zapravo Tuđmanova korumpirana i autokratska vlast bi možda pala sa vlasti već na sledećim izborima a koja tek šansa da bi onda SDP krenula tim putem...

Хвала Богу да су Срби у Босни били много боље организовани пре свега војно, али и одлучнији у одбрани. Хвала Богу што Срби у ЦГ имају Српску православну цркву која је у последњем тренутку успела да их мобилише и спасе од новог потурчивања у виду милогорства. На жалост РСК није имала ту срећу. Једино што је успех РСК, успела је много више српских живота да спасе, али не и територију.
Krajina u nekom obliku bi mogla biti spašena da je Milošević hteo da bude spašena...

И понављам, ако постоји нешто што се зове карма, или поетска правда, то је чињеница да су протеривањем Срба, хрвати изгубили свој смисао постојања. Нација која је храњена мржњом према Србима у случајевима када Срба више нема, сама напушта сопствену државу коју је на тацни добила. За 10 година, од којих је ваљда 7 чланица ЕУ, изгубила је 10 одсто становништва. Ако се упореди са 2000. годином, бројке су још горе. Осипање и лињање победника рата је незапамћено.
Pa demografsku katastrofu Srbije je ublažio upravo priliv Srba iz Bosne i Hrvatske devedesetih, inače ništa Srbija nije bolje po tom pitanju...
 

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Zato što je eliminisanje Srba iz Hrvatske za Hrvate bilo pitanje nacionalnog identiteta. Državu su svakako imali i sa Srbima.

Pogledaj ovo danas u Ukrajini, pa ćeš možda razumeti zašto tako mislim.

Ni tamo 91-ve, posle mirnog razlaza, nije izgledalo da će se pakao otvoriti 30 godina kasnije.

Pogledaj BiH, gde je za Bošnjake eliminisanje i Srba i Hrvata isto nacionalno, a ne državno pitanje. Da BiH nije pod protektoratom, nije pitanje da li bi, nego kad bi međusobno klanje opet počelo.

Spomenuo si paniku. Panika je iracionalna, ali ovo nisu racionalne stvari, jer ljudi dokazano nisu racionalni.

Kad nekome od začetka formiranja nacije, od Ante Starčevića na ovamo, generacije vaspitavaš da mu je neko neprijatelj i identitetska pretnja, to se ukoreni u svest i određuje način razmišljanja,ponašanje i ciljeve za dug, dug vremenski period.
Sa planom Z4 iza kojeg stoji zapad i UN bi uspeli da eliminišu Srbe isto onoliko koliko i Bošnjacima polazi za rukom eliminacija Srba i Hrvata... Meni je jasno o čemu ti pričaš, isto tako postoje Srbi koji žele eliminaciju Albanaca sa Kosova i slave kad Albanci odlaze masovno na zapad i slično...

Ali želje i realnost su često drugačiji, Tuđman je doslovno imao sreće zahvaljujući katastrofalnim potezima prvo bosanskih Srba a potom i samih krajišnika + nezainteresovanost Miloševića ili čak prećutno odobrenje.
 

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
68.188
Bilo bi opet medjunacionalnih sukoba, jednostavno neki narodi jako teško mogu u istoj državi živeti u većem broju. Mislim i da Federacija sa RS neće moći ostati u nekom večnom miru kao što neće moći ni Kosovo sa ZSO pa sve i da se formira. Jedino je Srbima izgleda svanulo u CG pod uslovom da Milo ne pobedi na izborima uskoro.
 

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
68.188
Suština je da su autonomije, zajednice i republike u okviru država početna osnova za nove sukobe. Tako se i Jugoslavija raspala. Možda to funkcioniše u drugim državama ali na ovim prostorima jako teško. Eto neka vreme pokaže da li će Crna Gora bez bilo kakve autonomije za Srbe ali sa gradjanskom vlašću bez Mila biti bolja za Srbe od BiH i Kosova koje su večito u predratnom stanju sa brojnim incidentima iako imaju republiku i zajednicu koja će biti formirana navodno. Ništa drugačije ne bi bilo u Hrvatskoj.
 
Poslednja izmena:

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860
Naravno, s jakim SDS-om, Hrvatskim Srbima nije bilo nešto preko potrebna teritorijalna autonomija. Oni su u svemu bili ravnopravni s Hrvatima od kojih se zapravo i ne razlikuju osim u veri. U SFRJ su mnoge važne funkcije u Hrvatskoj upravo Hrvatski Srbi obnašali. Hrvatska je bila njihova domovina koliko i samih Hrvata. Njihov glavni grad je uvijek bio Zagreb a ne Beograd. Što bi im trebala autonomija da su imali jaku SDS bez koje se nijedna vlada ne bi mogla u samostalnoj Hrvatskoj napraviti? Kako sada Hrvatskim Srbima ne smeta što nemaju svoju autonomiju u Srbiji, ne teritorijalnu ali kulturnu autonomiju jer su veoma različiti od Srbijanaca?
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
31.103
Sa planom Z4 iza kojeg stoji zapad i UN bi uspeli da eliminišu Srbe isto onoliko koliko i Bošnjacima polazi za rukom eliminacija Srba i Hrvata... Meni je jasno o čemu ti pričaš, isto tako postoje Srbi koji žele eliminaciju Albanaca sa Kosova i slave kad Albanci odlaze masovno na zapad i slično...

Ali želje i realnost su često drugačiji, Tuđman je doslovno imao sreće zahvaljujući katastrofalnim potezima prvo bosanskih Srba a potom i samih krajišnika + nezainteresovanost Miloševića ili čak prećutno odobrenje.

Ja ne pokušavam da opravdam ono što smo radili, ni Miloševića, ni odbijanje plana Z4, ni etničko čišćenje Krajine, ni drkenisanje o "Velikoj Srbiji", ni kominističku ekipu iz JNA koja je u stvari i zakuvala čitavu stvar...ali ukazujem na činjenicu da mi nismo jedini faktor u priči.

I ukazujem na motivaciju tih drugih, koja ne nestaje tako što se neko stanje politički reši na neko vreme. Hrvati su jednom u istoriji pokazali da su u stanju da naprave i krenu u realizaciju projekta potpune eliminacije i zatiranja Srba. Pa smo 45 godina živeli u relativnom miru, hrvatskom Titovom miru u Jugoslaviji, koje su Hrvati iskoristili da maksimalno oslabe čitav srpski element. Pa je opet nastalo sranje. 90-tih su bili pametniji, znali su da im ponavljanje 41-ve nije dobra ideja, i da to treba da se reši na drugi način. Ali sa njihove tačke gledišta, to je moralo da se reši eliminacijom Srba kao političkog faktora u Hrvatskoj, što znači svođenjem njihovog brojnog stanja na prihvatljivo. Njima je to bilo neophodno da bi se osećali sigurno. Nije koncept "da li vas je manje od 5%" Tuđmanu pao na pamet 90-te zbog "balvan revolucije"....imao je on taj koncept desetinama godina pre toga, i on, i deo hrvatske političke elite, samo nisu imali uslove.

Za nas Srbe ni iz džepa ni u džep. Nama kao naciji ni postojanje ni nepostojanje Hrvata ne igra ulogu. Hrvatima je igralo. Oni se, kao što si mogao da primetiš iz pisanija ovde, osećaju (u stvari osećali se, sumnjam da je to danas preovlađujuće) egzistencijalno ugroženim od Srba. Srbi, kao celina, se nikada nisu egzistencijalno osećali ugroženi od Hrvata. To nam je sa jedne strane greška,ali sa druge možda i nije, jer inače danas Hrvata ne bi bilo. A mi ipak nismo oni, na sreću.

Pogledaj BiH. Sada su Bošnjaci ti koji se osećaju egzistencijalno ugroženi i od Hrvata, i od Srba. Njihova percepcija je da oni za to imaju osnova. Pobogu, bili su žrtva "genocida" (makar i seoskog) na kraju 20-og veka...(kao da ima neke bitne razlike da li je genocid na početku, na sredini ili na kraju 20-veka)...super. Samo, i Hrvati i Srbi u BiH imaju svoju percepciju ugroženosti. Pa misliš da je Dejton rešio trajno stvar? Meni se čini da nije. Tako ne bi ni Z4.
 

Vitez123

Primećen član
Poruka
839
Ali ne bi imao dozvolu za napad, a onda bi neki sličan sporazum bio potpisan pod pritiskom zapada.
Imao ili ne imao dozvolu Tuđman bi krenuo u napad zato jer nije imao izbora, pritisak javnosti je bio ogroman, da nije vojno to riješio ispao bi veleizdajnik i vjerojatno bi ga linčovali, i ovako ga dosta Hrvata nisu voljeli zbog ekonomske politike koju je HDZ vodio a možeš zamisliti kakvu bi tek reputaciju imao da nije sproveo Oluju i da danas u Hrvatskoj živi 12% Srba i da su većina recimo u Kninu gradu hrvatskog kralja Zvonimira, pa hrvatski narod mu to nikad ne bi oprostio i bili bi golemi protesti na ulicama a možda i državni udar sličan onome u Ukrajini 2014. godine. Srbi su na kraju dan prije Oluje čak prihvatili plan Z4 pa je li to spriječilo Tuđmana da sprovede Oluju i da li je zapad kaznio Hrvatsku zbog Oluje? Ne i ne.
 

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Samo na 1/3 iste .
To su otprilike etnički srpski prostori. 11 opština sa srpskom većinom iz popisa 1991. RSK je u ratu zauzela i Drniš i Vrliku i Petrinju i Slunj i druga mesta sa hrvatskom većinom ili polovičnim udelom sa kojih su Hrvati izbegli. Više od 150.000 Hrvata izbeglo je iz RSK.

I iz 2 dela bi bila neodrživa.
To je samo privremena mapa o konačnoj mapi bi se pregovaralo, postojale su ideje da izdvoje neka hrvatska mesta (Kijevo i slično) kao i deo benkovačke opštine koji skoro preseca Hrvatsku na 2 dela a da se Krajini pripoji slunjski koridor i neka srpska sela (Krnjak i slično), ovako bi izgledalo otrpilike:

610057_krajina_ff.jpg
 

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Imao ili ne imao dozvolu Tuđman bi krenuo u napad zato jer nije imao izbora
Ne bi. Čak i da je krenuo bio bi zaustavljen brzo kao i u slučaju ranijih akcija. Tuđman je veoma ozbiljno shvatao američka upozorenja za razliku od srpskog rukovodstva i u RS i u RSK koji su se ponašali kao da su najjači na svetu sve do Dejtona...

Amerikanci su ozbiljno stajali iza plana Z4 i Tuđman bi morao prihvatiti, doduše ne bi potpisao sam plan Z4 ali bi neki sličan plan, jer je Galbrajt priznao da čim Srbi pristanu na plan Z4 će krenuti u oduzimanje nadležnosti Krajini, dakle bila bi potpisana neka umanjena verzija plana Z4, nekakav kompromis između plana Z4 i zakona o kotarima.

pritisak javnosti je bio ogroman, da nije vojno to riješio ispao bi veleizdajnik i vjerojatno bi ga linčovali, i ovako ga dosta Hrvata nisu voljeli zbog ekonomske politike koju je HDZ vodio a možeš zamisliti kakvu bi tek reputaciju imao da nije sproveo Oluju
To da bi se "Oluja svakako desila" je upravo njegova propaganda nakon oluje, baš da bi se opravdao pred biračima. Gotovo sigurno bi izgubio vlast na sledećim izborima...

i da danas u Hrvatskoj živi 12% Srba i
Srba svakako ne bi bilo 12%. Oko 100.000 izbeglica iz Hrvatske (teritorije izvan RSK) došlo je u Srbiju još 1991. i 1992. i oni se nakon prihvatanja plana ne bi sigurno vratili nazad kao što se ni sada ne vraćaju.

Srbi ne bi izbegli egzodus ni nakon potpisivanja plana Z4 jer bi samo oko 47% RSK dobilo status autonomije, veliki broj Srba sa ostalih 53% bi se iselio u ostatak Krajine, RS ili Srbiju. Veliki broj nacionalista bi se iselio iz autonomne Krjaine jer ne bi prihvatili Hrvatsku ni u kakvom obliku...

Srba bi danas u Hrvatskoj bilo 7-8%, 8% maksimum.

da su većina recimo u Kninu gradu hrvatskog kralja Zvonimira
Knin je samo jedan od hrvatskih prestonica u nizu. Hrvati su baš zbog RSK napravili mit o njemu, inače ništa specifičan u hrvatskoj istoriji...

Srbi su na kraju dan prije Oluje čak prihvatili plan Z4 pa je li to spriječilo Tuđmana da sprovede Oluju i da li je zapad kaznio Hrvatsku zbog Oluje? Ne i ne.
Prihvatio je Babić, Martićev potpis je jedino bio validan. Inače plan Z4 je predstavljen u januaru, ne u avgustu. U avgustu se smatrao mrtvim.
 

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Човече, ја ти овде ко зна који пут објашњавам да ниједан договор и пре и после предложеног Зе 4 није испоштован од друге стране потпомогнута западом који је гарантовао сва та документа. Буквално је за њих то парче папира којим може да се обрише гуз.ица и ништа више од тога. И покушавам да ти објасним да је у Зе 4 могло да пише да ће усташе сваког дана лизати крајишка му.да, у реалности би дан након потписивања све било припремано за етничко чишћење Срба, било кроз занемаривање сегрегацију, било кроз погром. Како је могуће да ти то након свега овога није јасно. РСК је одиграла своју улогу да већи део Срба преживи, али није могла територијално да се одржи и то је то.
Ipak zahvaljujući zapadu, tačnije SAD ili bolje reći po naređenju SAD zaustavljen je napad na Banja Luku a Srbima vraćeni ranije zauzeti gradovi Mrkonjić Grad, Kneževo, Šipovo itd. zato što su Srbi tada pristali na mirovne pregovore (Dejtonski sporazum). Misliš da je Alija hteo ovaj plan, nije ali morao je da popusti pred američkim pritiskom. Upravo zahvaljujući SAD Srbi imaju pola BiH, imaju status konsitutivnosti sa pravom veta itd. a mogli su Ameri da puste napad na Banja Luku što bi eventualno završilo krajiškim scenarijem u zapadnoj RS.

Ako su Ameri dali Srbima državu u državi u Bosni i dalje stoje iza toga zašto onda misliš da ne bi mogla zaživeti nekakva ograničena autonomija nacionalne manjine u 11 ruralnih opština kakva je predviđena planom Z4? Kao Alija tako ni Tuđman ne bi mogao ništa da su Srbi prihvatili plan Z4 jer bi iza tog plana čvrsto stajala SAD baš kao što je stajala i stoji iza Dejtonskog sporazuma...
 
Poslednja izmena:

Perperius

Poznat
Poruka
9.528
Изгледала би исто, као данас.
То је био план запада, и није важан пут, него циљ.
Ne, zapad je stajao iza plana z4. Američki plan je bio da se to reši u 3 faze: konačni prekid vatre, privremeni ekonomski sporazum i politički pregovori o statusu Krajine. Plan z4 je bio plan Međunarodne zajednice i to uglavnom zapadnih država. Galbrajt se mnogo trudio da dođe do usbajanja tog plana. Ali sa Martićem jednostavno nije bio moguć razgovor. Čak mu je dovodio ljude sa Harvarda da uči diplomatiju. Na kraju nije poslušao ni Galbrajtovo upozorenje da hrvatska sprema veliku akciju protiv Knina...
 

zlatko01

Buduća legenda
Poruka
27.420
Ipak zahvaljujući zapadu, tačnije SAD ili bolje reći po naređenju SAD zaustavljen je napad na Banja Luku a Srbima vraćeni ranije zauzeti gradovi Mrkonjić Grad, Kneževo, Šipovo itd. zato što su Srbi tada pristali na mirovne pregovore (Dejtonski sporazum). Misliš da je Alija hteo ovaj plan, nije ali morao je da popusti pred američkim pritiskom. Upravo zahvaljujući SAD Srbi imaju pola BiH, imaju status konsitutivnosti sa pravom veta itd. a mogli su Ameri da puste napad na Banja Luku što bi eventualno završilo krajiškim scenarijem u zapadnoj RS.

Ako su Ameri dali Srbima državu u državi u Bosni i dalje stoje iza toga zašto onda misliš da ne bi mogla zaživeti nekakva ograničena autonomija nacionalne manjine u 11 ruralnih opština kakva je predviđena planom Z4? Kao Alija tako ni Tuđman ne bi mogao ništa da su Srbi prihvatili plan Z4 jer bi iza tog plana čvrsto stajala SAD baš kao što je stajala i stoji iza Dejtonskog sporazuma...
NATO pakt je takodje ucestvovao u napadu na RSK, a bombardovali su i srpske polozaje po BiH...oni su bili kljucni vojni faktor, a ne muslimanske i hrvatske snage
 
Poruka
23.387
Љепо вам је то "ујкица" изнад објаснио. Хрвати на то никад не би пристали. Срби би се разоружали, Хрвати умарширали у Крајину, Запад "оштро" упозорио да не убијају преко мјере, Крајина ликвидирана.
Било би као са резолуцијом 1244, Бриселским споразумом, Минским споразумима... Да је Западу било стало да се тај "Зе 4" план спроведе, они би га спровели. Застрашивање Срба, застрашивање Хрвата и ствар рјешена, као што су све окончали 1995. бомбардовањем Срба.
 

Top