gazela
Veoma poznat
- Poruka
- 10.256
ehhh, kakav bi bio nego savrsen.......

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

)Vidi ovako momak, kad budesh imao SVOJA iskustva iz US onda mozhesh o njima da raspravljash, ovako mozhesh da samo pljujesh izdaleka, kopirash kojekave postove od pitaj Boga odakle i ispadash smeshan...
Ustvari jednostavno, mi smo ovde ti si tamo i mozhesh samo da nam zavidish... kraj priche...
........ti vrlo dobro znas da su npr sve ono moja licna iskustva,ti bi napisao nesto u stilu "pa ako ti se ne svidja idi odavde" "nesposoban si pa su ti svi drugi krivi" "nije,ovde je sve super,a ti to ne vidis" i slicno.......

a sta bi ti rekao da su sve to moja licna iskustva?.............bas me zanima............ti vrlo dobro znas da su npr sve ono moja licna iskustva,ti bi napisao nesto u stilu "pa ako ti se ne svidja idi odavde" "nesposoban si pa su ti svi drugi krivi" "nije,ovde je sve super,a ti to ne vidis" i slicno.......
znaci po tebi svako ko ne prica u superlativima o zivotu u SAD,taj ce po tebi biti smesan i slicno......postao si pravi "cuvar" americke "demokratije" i americkog zivota.....
uostalom,posto ti i ostali naturalizovani amerikanci(IZ NEKOG RAZLOGA) ne pisete ovde SVOJA iskustva o zivotu u SAD na temi koja glasi "kakav je zivot u SAD",mora to neko da ucini umesto vas....
znaci,izvoli pa ti napisi TVOJE misljenje i iskustvo o zivotu u SAD.......
Tako da sve si sam rekao.(samo bih te podsetio da ni ja ni ti nismo ovde tema,vec zivot u SAD.....evo opet DELA onog texta o zivotu u SAD)
Ja sam pisao moja i samo moja iskustva u SAD na sta je tvoj odgovor bio
Tako da sve si sam rekao.
A moje misljenje o celom slucaju je da ti jednostavno patis sto ne mozes da zivis ovde i da od nas trazis da ti kazemo nesto ruzno za SAD kako bi mogao da opravdas sebi sto jos uvek nisi ovde i da sam sebi das opravdanje da ne dolazis ovamo![]()

Izvini, ali kao sto vidis niko odavde nece da ide bilo im lose (previse posla i sl.) ili bilo im dobro, jer svi znamo da je jedna Amerika i samo jedna drzava u kojoj svako moze da se rodi na dnu i da onda ode na vrh i obrnuto i da tvoj zivot zavisi od tebe i tvog rada!
Evo proshli vikend ja se smorio od sunchane Kalifornije, u subotu se rano ujutro nacrtao na aerodromu i oko podne eto mene u Chikagu.
Malo se shetao gradom, obilazio znamenitosti, bio na nekom festivalu piva, slushao dobru muziku, uzhivao u raznim vrstama hrane, gledao Blackhawkse u finalu Stanley Cup-a i javio da ne dolazim na posao u ponedeljak.
Sleteo u San Diego u ponedeljak uveche, seo u svoj novi Pathfinder i za 20 minuta bio u svom stanu na obali Pacifika u elitnom delu grada.
Eto to je moj zhivot u US. Mislim skroz je bezveze da se kurchim na ovaj nachin al' ti si uporan.
Jel' bi se menjao sa mnom?
Jel' mozhesh sebi to da priushtish?
I sad razmisli, kakva je moja a kakva je tvoja perspektiva.
Nema potrebe da odgovarash, budi iskren prema samom sebi i bice dovoljno.
........i zasto tebe zanima da li JA to sebi mogu da priustim?....mislim,koja je poenta tog pitanja?

Konkretno kad pitas evo i odgovora:
Zdravstvo - najbolje u svetu, ako si od necega bolestan ovde ce se videti od cega si bolestan i mozes da se lecis. Doktori se ne igraju sa tobom i njima je u cilju da budes zdrav i vode racuna o tebi, nisu preoptereceni pacijentima i ceo sistem je jako dobro uskladjen na relaciji pacijenti - doktori - apoteka. Jedan uput ti vazi godinu dana, recept kad ti se da moze da sadrzi nekoliko dopuna i traje godinu dana, tako da kad potrosis jednu dozu lekova ne moras da ides po nov recept vec odes u apoteku i dobijes novu dozu. Kad sve dopune istrosis ili kad receptu prodje rok trajanja ides po nov recept. Mada i to da ides po nov moze automatski da se uradi da apoteka nazove tvog doktora i on njima posalje nov recept i tebe u toj celoj prici niko ne dira. U slucaju da imas neke zesce bolesti nije neuobicajeno da ti sam specijalista da njegov mobilni pa u slucaju nuzde da mozes da ga zoves i ako se desi da ti tad recimo treba neki lek ne moras da cekas da ti da recept i sl. nego on moze sam da posalje fax u apoteku i tebe ceka lek tamo. Dakle, ta neka birokratija im ide brzo i bez bespotrebnih odlazaka i smaranja kod doktora. Ako nemas osiguranje, onda moras sam sve da platis, ako imas osiguranje ce pokriti neki deo troskova. Ako moras da kupis neki lek koji papreno kosta a nemas od cega, jedna varijanta je da potrazis neku dobrotvornu organizaciju ili da se obratis fabrici koja pravi lek jer oni najcesce imaju neki vid pomoci za pacijente.
Tako npr. mozes da dobijes kupone za neki lek ili ako su ti primanja premala mozes da dobijes ceo lek besplatno (ja npr. imam tako uradjeno sa Roch-e da mi oni svaki mesec na kucnu adresu salju Cellcept koji u slobodnoj prodaju kosta oko 1300$, a takodje za isti lek se davaju i kuponi od 100$ i navise). I zdravlje kosta, ali i usluga je ista takva.
Isto tako ako zavrsis u urgentnom centru iz bilo kog razloga tvoj doktor se obavezno kontaktira i sa njime se vrse konsultacije ako je potrebno da se nesto uradi sa tobom kad kako i gde da se uradi. Bez njegovog znanja se nista ne desava. Ja sam imao tako par puta da sam isao jer mi je bilo ovo ili ono i prvo sto su radili bilo je da se kontaktira moj specijalista i da se obave konsultacije sa njim i da se on obavesti sta mi je. Isto tako, sve se gleda ozbiljno ma sta bilo jer nikad se ne zna sta se sa cime moze povezati i kakav belaj moze posle da bude.
Ako se desi da si zavrsio u bolnici i sad treba da platis (isti ce biti bar ko neka nova kola) jedan od nacina za placanje racuna je da kontaktiras bolnicu i da se dogovorite da ga isplacujes po 5-10-20$ mesecno (ili malo vise) i tako dok racun ne isplatis jer niko od tebe ne ocekuje da na racunu u svakom momentu imas 50 i vise hiljada $. Ukoliko treba da ides na operaciju a za istu nemas para, opet telefonski poziv bolnici i dogvor kako bi se isti platio. Naravno oni ne znaju u cent da ti kazu toliko i toliko para ali otprilike ti mogu reci.
A sto se tice bolnica. . . Tu ne vredi trositi reci, hoteli A kategorije u srbiji im nisu ravni. . . Imas svoj TV, telefon, krevet koji je automatizovan te pritiskom na dugme podizes i spistas naslon i sl. Takodje WC i kupatilo u svakoj sobi postoji i njega delis sa osobama u tvojoj sobi i koliko znam u sobi vas moze biti oko 2 i izmedju vas ima i zavesa koja moze da se povuce tako da imas neku vrstu privatnosti. Takodje krv se vadi svako jutro i salje na analizu, u slucaju da ti pozli ili da ti je lose medicinske sestre su tu i odma dodju, a ako treba doktor tu je i on. I usluga im je vrhunska.
E da i samo pregledi. recim oako imas ultra zvuk ili nesto slicno. Taj pregled ce ti uraditi medicinska sestra - koja je za to obucena - skenirate i snimi sta vec treba a onda to kasnije doktor pogleda i kad si u bolnici svi rezultati stizu u roku od par sati. I ne postoji vreme za posete, kad neko hoce da pe poseti uvek moze. Moze da dodje ujutro i do uvece niko nece reci ni rec.
Sve u svemu, kad sve saberes i oduzmes dolazis do rezultata odavde se ne ide koji svi pokusavaju da ti kazu a ti tvrodglavo odbijas da prihvatis![]()

Ovde ti ne ide nikako to uklapanje, vidish i sam.
,nikako ne uspevas da opises zivot u SAD....tako da se pitam sta radis uopste na ovoj temi...

vidim da ti,IZ NEKOG RAZLOGA,nikako ne uspevas da opises zivot u SAD....
ja napisao, ko shvatio shvatio, ko nije ja mu ne mogu pomoci...
Apsolutno me ne interesuje taj pasus niti opis "opsteg politicko-ekonomsko-socijalno-finansijskog stanja u SAD", znam kako je meni i meni bliskim osobama ovde i to je najbitnije...sta mislis o ovom vise puta citiranom pasusu?

![]()
![]()
izvini,a da li ti znas koliki procenat drzavljana SAD ima dovoljno novca da placa takvo zdravstveno osiguranje koje pruza sve te usluge koje si ti naveo?..............narocito ako se radi o nekim tezim bolestima?
evo stanje u SAD koje se odnosi na OGRMNU vecinu stanovnistva sto se tice zdravstva:
Besplatno i „osnovno” zdravstveno osiguranje ne postoji. Jedno sto postoji je zakon po kome ER (urgentna) mora da te dovede u „stabilno stanje” (da ne detaljisem ovde). Da bi bio osiguran moras da radis u firmi koja ti pruza ucesce u njenom zdravstvenom programu (ili da si penzioner, da ne ulazim u detalje). Ako je to osiguranje loše, ne možeš da doplatis za bolje. Možeš samo da odbijes to i da onda kao pojedinac platis iz svog dzepa. Međutim, na taj način ga je mnogo teze dobiti jer odbijaju i za najmanju bolest („precondition” sto može biti i obična alergija na polen ili upala pluca koju si imao kao dete). Dakle, osiguranje je tu da osigura zdrave i da odbije bolesne. Takođe često ne priznaju odluke lekara i odbijaju da plate i ako si osiguran (njihov „komitet lekara” može da kaže da je tvoj lekar bespotrebno nešto uradio). Zdravstvena osiguravajuca drustva su organizacije „for profit”. Dakle, njima je cilj da zarade pare a ne da si ti zdrav. To, kao sto rekoh, postizu osiguravanjem zdravih, neosiguravanjem bolesnih i odbijanjem zahteva za placanje. Pogledati film Sicko. Kada menjas osiguranje u svojoj reziji, traže ti 7 zadnjih godina sve sto si radio sa lekarima i da napises svuda gde si bio i od čega si se lecio. Spiskovi preconditions su nekad i po stotine stranica veliki.
naravno da se NE bih menjao sa tobom............i zasto tebe zanima da li JA to sebi mogu da priustim?....mislim,koja je poenta tog pitanja?
a sada ti budi iskren (ostavi gastarbajterski ponos sa strane) pa kazi da li si ti u citiranom postu objasnio kakav je zivot u SAD?
znaci,zamisli neko ko bi hteo nesto da nauci o zivotu u SAD(sto je i poenta ove teme) procita tvoj post,kako ti opsiujes tvoj vikend ili sta vec,i da li mislis da ce taj covek imati realnu sliku o zivotu u SAD?
IMA potrebe da odgovaras,i budi iskren prema samom sebi...![]()
![]()
![]()
izvini,a da li ti znas koliki procenat drzavljana SAD ima dovoljno novca da placa takvo zdravstveno osiguranje koje pruza sve te usluge koje si ti naveo?..............narocito ako se radi o nekim tezim bolestima?
evo stanje u SAD koje se odnosi na OGROMNU vecinu stanovnistva sto se tice zdravstva:
Besplatno i „osnovno” zdravstveno osiguranje ne postoji. Jedno sto postoji je zakon po kome ER (urgentna) mora da te dovede u „stabilno stanje” (da ne detaljisem ovde). Da bi bio osiguran moras da radis u firmi koja ti pruza ucesce u njenom zdravstvenom programu (ili da si penzioner, da ne ulazim u detalje). Ako je to osiguranje loše, ne možeš da doplatis za bolje. Možeš samo da odbijes to i da onda kao pojedinac platis iz svog dzepa. Međutim, na taj način ga je mnogo teze dobiti jer odbijaju i za najmanju bolest („precondition” sto može biti i obična alergija na polen ili upala pluca koju si imao kao dete). Dakle, osiguranje je tu da osigura zdrave i da odbije bolesne. Takođe često ne priznaju odluke lekara i odbijaju da plate i ako si osiguran (njihov „komitet lekara” može da kaže da je tvoj lekar bespotrebno nešto uradio). Zdravstvena osiguravajuca drustva su organizacije „for profit”. Dakle, njima je cilj da zarade pare a ne da si ti zdrav. To, kao sto rekoh, postizu osiguravanjem zdravih, neosiguravanjem bolesnih i odbijanjem zahteva za placanje. Pogledati film Sicko. Kada menjas osiguranje u svojoj reziji, traže ti 7 zadnjih godina sve sto si radio sa lekarima i da napises svuda gde si bio i od čega si se lecio. Spiskovi preconditions su nekad i po stotine stranica veliki.