Kairo-Sarm el Seik(4.7.2009),sta mislite???

e a sad,pricali su mi ljudi koji su bili u kairu da postoji ta koptska cetvrt...i tii kopti su se ustvari doselili na groblje i tu zive......i tim ljudima je vodic rekao kako u tu cetvrt ne ulazi ni policija,da oni sami tamo zive,pa cak i da su neki turisti koji su tamo usli,nestali......Kao i da je pocela pojava kanibala u toj cetvrti.........Jel ima neko neko misljenje,od ovih koji su bili??????

Pogresno su te obavestili. Kopti su hriscani, pravoslavni, a Koptska cetvrt se nalazi u starom delu Kaira. Obavezno idi da vidis.
http://www.touregypt.net/featurestories/coptchurch.htm

Ono sto pominjes je Grad mrtvih, koji nema apsolutno nikakve veze sa Koptima. Grad mrtvih je staro Mamelucko groblje na kome su se naselili egipatske izbeglice, i gde na grobovima i u grobnicama postoje kuce u kojima zaista zive ljudi.

Poslednja izmena:
sto se ronjenja tice,kupicu neku masku ovde i tamo cu malo da gledam,u sarm el seiku su posebno poznati ti prelepi korali.......ulazi se preko onih pontona zbog korala......tako da cu da gledam sa pontona tu lepotu,a mozda i uplatim neki aranzman.....a mislim da su maske slicne cene ovde i tamo ali mislim da cu da kupim ovde.........

ja sam mislio na ronjenje sa bocom, da ne bude zabune :)
a za maske ne znam, imam svoju koju svuda sa sobom nosim.. verovatno je ovde bolji izbor..

Istina, pojeli su neke Nemce pre par godina.

Prosto nemogu da verujem.........Ne prilazim ja tom delu.......
Pogresno su te obavestili. Kopti su hriscani, pravoslavni, a Koptska cetvrt se nalazi u starom delu Kaira. Obavezno idi da vidis.
http://www.touregypt.net/featurestories/coptchurch.htm

Ono sto pominjes je Grad mrtvih, koji nema apsolutno nikakve veze sa Koptima. Grad mrtvih je staro Mamelucko groblje na kome su se naselili egipatske izbeglice, i gde na grobovima i u grobnicama postoje kuce u kojima zaista zive ljudi.

Ja to prosto ne razumem,jel ima neko sliku tog dela???????kako to izgleda.......nemogu da zamislim.....
ja sam mislio na ronjenje sa bocom, da ne bude zabune :)
a za maske ne znam, imam svoju koju svuda sa sobom nosim.. verovatno je ovde bolji izbor..
naravno,znam da ima ponuda da se roni sa bocom.....ali ja sam mislio da uzmem ovde neku dobru masku pa da tamo sa onih pontona gledam,a mozda se prijavim i na to ronjenje sa bocom..........

idem preko kontikija,mislim da nece da upropaste putovanje i da ce sve da bude ok.......nisam da hteo da idem preko neke nepoznate agencije,a oni su ipak poznati po dobrim interkontinentalnim putovanjima.......

Hajde da se ubacim u ovu tvoju temicu na momenat. Bila sam pre neku godinu u Sharmu preko Kontikija, apsolutno sve pohvale za organizaciju koja je bila odlična, posebna je priča vodič u Sharmu, gospodin Branko, za kog nemam dovoljno reči hvale. Divan gospodin , pun priča o starom Egiptu, čućeš puno, puno toga , ako budeš zapamtio samo delić od svega svaka čast.
Što se tiče piramide, suludo bi bilo da odeš u Egipat, Kairo i da ne udješ u istu, iako i nema šta da se vidi, ali Keops je Keops :worth::worth: u principu malo jeste zagušljivo, ali ništa strašno, pa ne bi ljudi ulazili da postoji ikakav problem sa tim.
Prolazak ispod Sueckog kanala, ništa posebno, videćeš i sam, tunel kao i svaki drugi, slikanje je zabranjeno, u principu nema šta ni da se vidi.
Izlet u manastir Svete Katarine i Dahab je lep i svakako bih ga preporučila, kad si tamo šteta da propustiš bilo šta. Vožnja motorima po pustinji je priča za sebe, to obavezno, baš kao i ronjenje .
Odlazak u kairski muzej , to ne propuštaj jer vredi zaista videti sve ono, posebno deo gde je Tutankamonovo blago.:ok:

Hajde da se ubacim u ovu tvoju temicu na momenat. Bila sam pre neku godinu u Sharmu preko Kontikija, apsolutno sve pohvale za organizaciju koja je bila odlična, posebna je priča vodič u Sharmu, gospodin Branko, za kog nemam dovoljno reči hvale. Divan gospodin , pun priča o starom Egiptu, čućeš puno, puno toga , ako budeš zapamtio samo delić od svega svaka čast.
Što se tiče piramide, suludo bi bilo da odeš u Egipat, Kairo i da ne udješ u istu, iako i nema šta da se vidi, ali Keops je Keops :worth::worth: u principu malo jeste zagušljivo, ali ništa strašno, pa ne bi ljudi ulazili da postoji ikakav problem sa tim.
Prolazak ispod Sueckog kanala, ništa posebno, videćeš i sam, tunel kao i svaki drugi, slikanje je zabranjeno, u principu nema šta ni da se vidi.
Izlet u manastir Svete Katarine i Dahab je lep i svakako bih ga preporučila, kad si tamo šteta da propustiš bilo šta. Vožnja motorima po pustinji je priča za sebe, to obavezno, baš kao i ronjenje .
Odlazak u kairski muzej , to ne propuštaj jer vredi zaista videti sve ono, posebno deo gde je Tutankamonovo blago.:ok:

cuo sam da taj muzej ima oko 130 000 izlozenih primeraka,a neko rece i da je pretrpan......a kako je na tom ronjenju,razmisljam da uplatim taj aranzman......????isto je i za tu voznju motorima po pustinji.....razmisljam...........

Što se tiče muzeja, vreme za obilazak je naravno ograničeno (treba obići mnogo toga, pa se tu ne zadržava baš ceo dan) tako da nas je vodič proveo kroz ono što je uglavnom najvažnjie, obilazak mumija je u posebnom delu i on se posebno i plaćao.Što se tiče fotografisanja u muzeju, kad sam bila zabranjeno je bilo koristiti blic, a plaćalo se nekih 10 egipatskih funti , za kamere je bilo nešto više, tako da je većina ostavljala svoje aparate i kamere na za to predvidjenom mestu i dobiješ broj , posle to uzmeš. Blago Tutankamona je posebno obezbeđeno , zabranjeno je slikanje i to zaista treba videti.
Što se tiče ronjenja , bio je celodnevni izlet brodom do ostrva Tiran, ručak na brodu, a ronjenje je sa običnim maskama, dakle nije sa bocama i slično. Zaroni se zajedno sa egipćaninom koji je zadužen za to, pošto ima onih koji to nisu nikad radili, čak te i drže za ruku. (ono na šta su mnogi kukali je što im je bilo muka, jer si ceo dan na brodu, koji se logično ljulja, te i nije baš prijatno dok je usidren, kad se služi ručak, zaista je poprilično ljulja) Ono drugo " ozbiljnije ronjenje " to kad uplatiš prvo imaš neku malu obuku sa instruktorima pa onda krećeš. To je bilo kod nas u hotelu organizovano, a kako na drugim mestima funkcioniše to ne znam. Vožnja motora po pustinji je doživljaj za sebe. Moraš obavezno poneti neke naočare i kupi onu njihovu maramu (ima i kod njih ali je mnogo skuplja) , jer po povratku u hotel videćeš da si sav beo od peska, potpuno . Napravi se pauza negde kod beduina, tu te posluže čajem i slično , malo se zadrži tu i to je to. Inače egipćani snimaju kamerama to, pa ti posle uvale po paprenoj ceni dvd. Isto važi i za ronjenje.
I ne zaboravi ono najvažnije za Egipat, nikako i nigde ne smeš piti vodu osim flaširane, a poželjno je istom i prati zube. Za stomačne tegobe koji se uglavnom javljaju kupi se u apoteci kod njih antinal i to je to. Čućeš to i od vodiča u svakom slučaju.

Poslednja izmena:
KAZU DA NEMA DOVOLJNO VAZDUHA U NJOJ,PA DA ONDA AKO KRENES NAZAD,MOZE DA TI PONESTANE VAZDUHA.........NEZNAM DA LI JE TO ISTINA.....ONA SLIKA JE VALJDA IZ KAIRA,KAZU DA CIM ZAZVONE ZVONA NA DZAMIJAMA,ONI PADAJU NA KOLENA I MOLE SE,TAKO DA SU NA SLICI ONI ISPRED BUSA,KOJI NE MOZE DA PRODJE OD NJIH JER SE MOLE NA SRED ULICE........HVALA NA SAVETIMA OKO MARAME.........

joj stvarno je za plakat koliko ste neobavijesteni o drugim kulturama. Kao prvo ne zvone zvona sa minareta nego sa crkava, a sa minareta se cuje glas hodze, poziv na molitvu. Kai drugo ne padaju bilo gdje da se mole, i nije tacno da autobusi ne mogu da prodju od ljudi koje se mole...daj malo procitaj o drugima prije nego sto pocnes da ih pljujes. a sto se tice piramida i ulaska, samo je tacno da je jako uzak ulaz u bilo koju piramidu, a to da nema vazduha....boze koja neobavijestenost...vazduha ima i temperatura je stalna 21 stepen, a samo ako nijesi u kondiciji, bolujes od astme, problem sa kicmom, problem sa zatvorenim prostorom ....onda ne ulazi. Ja sam usla 2 puta u Keopsovu piramidu i mislim da je dozivljaj koji se pamti.preporucujem svima ali ljeti je najbolje rano ujutro

e a sad,pricali su mi ljudi koji su bili u kairu da postoji ta koptska cetvrt...i tii kopti su se ustvari doselili na groblje i tu zive......i tim ljudima je vodic rekao kako u tu cetvrt ne ulazi ni policija,da oni sami tamo zive,pa cak i da su neki turisti koji su tamo usli,nestali......Kao i da je pocela pojava kanibala u toj cetvrti.........Jel ima neko neko misljenje,od ovih koji su bili??????
posto zivim u kairu obisla sam i tu cetvrt i nije tacno da je to kopcka cetvrt, vecina zivlja u mrtvom gradu je muslimanske vjeroispovijesti. nije tacno da ima pojave kaniblaizma...uzas sto sve ljudi pricaju. u mrtvom gradu zivi oko 3 miliona ljudi i vecinom su doseljeni posle zemljotresa 1994 i 95, a isto tako se doselajvaju iz unutrasnjosti, pa zbog problema stanovanja uznajmljuju grobnice ili se nastane u grobnice svojih predaka. da malo razjasnim te grobnice su vecinom ispod kapelice (u kojoj se nastanjuju) ili pored kapele. to je i danas obicaj da se gradi kapela za pokojnika sa svim stvarima u njoj: tv, frizider, sofa i ostalo pokustvo. znam jer sam prisustvovala sahrani i kopcjih i muslimanskih prijatelja. Jeste malo nesigurno da se seta po tom mrtvom gradu jer i to je tacno da policija nema uvid i kontrolu ovog dijela Kaira. Treba imati u vidu da ljudi koji zive u tom dijelu grada, zive na ivici siromastva, pa mozete zamisliti kad im dodje nabulozni turista i hoce da se slika pored njega i njegove muke...i nije neka slika za pokazivanje....Ali ako ko zeli moze da proseta samo mora da pazi kako je obucen/a...nista preotvoreno i providno, to vazi i za muskarce.
Inace Kopcka cetvrt je jako lijep dio Kaira, tu mozete da obidjete najstarije crkve: Viseca Bogorodicina crkva, crkva Sv. Barbare, Sv. Sedjija, manastir i crkvu Sv. Geogrija...kopcki muzej....ne treba propustiti ako ste u Kairu.

Prosto nemogu da verujem.........Ne prilazim ja tom delu.......

Ja to prosto ne razumem,jel ima neko sliku tog dela???????kako to izgleda.......nemogu da zamislim.....

naravno,znam da ima ponuda da se roni sa bocom.....ali ja sam mislio da uzmem ovde neku dobru masku pa da tamo sa onih pontona gledam,a mozda se prijavim i na to ronjenje sa bocom..........
ukucaj na google.com :city of the dead cairo i idi na images naci ces sokantnih slika....

joj stvarno je za plakat koliko ste neobavijesteni o drugim kulturama. Kao prvo ne zvone zvona sa minareta nego sa crkava, a sa minareta se cuje glas hodze, poziv na molitvu. Kai drugo ne padaju bilo gdje da se mole, i nije tacno da autobusi ne mogu da prodju od ljudi koje se mole...daj malo procitaj o drugima prije nego sto pocnes da ih pljujes. a sto se tice piramida i ulaska, samo je tacno da je jako uzak ulaz u bilo koju piramidu, a to da nema vazduha....boze koja neobavijestenost...vazduha ima i temperatura je stalna 21 stepen, a samo ako nijesi u kondiciji, bolujes od astme, problem sa kicmom, problem sa zatvorenim prostorom ....onda ne ulazi. Ja sam usla 2 puta u Keopsovu piramidu i mislim da je dozivljaj koji se pamti.preporucujem svima ali ljeti je najbolje rano ujutro
izvini obaVIJEstena.......ko ih je bre pljuvao???????90% ljudi koji su bili kazu da je malo vazduh u piramidi suv,i d aje zagusljivo......

ukucaj na google.com :city of the dead cairo i idi na images naci ces sokantnih slika....
neznam na koju sokantnu sliku mislis....postavi neku.....

a cuo sam da ne valja ulaziti u piramide?zasto?mislim da cu zbog radoznalosti morati da udjem......i kod piramida moram da kupim onu belu maramu,arapsku......a jer stvarno ovako kao na slici? Pogledajte prilog 56197

ma ako hoces slobodno udji ( evo ja sam usla jos 2003. i jos mrdam : P ) ali je nesto drugo gadno po tom pitanju : NIJE ZA KLAUSTROFOBICNE NI U LUDILU!!!!!! ulazis nizbrdo kroz jaaaaaaaaaaaaaaaako uzak i strm hodnik, unutra je cini mi se 90° C : sad2: uzasno je zagusljivo i kada napokon sidjes ne vidis zapravo nista, jer to i nije taj sarkofag a oni vas i ne setaju po piramidi vec obrnes krug na peti i izlazis nazad, opet onim zagusljivim i preuskim hodnikom....:dash: :roll:

sad videh...........strasno...koja beda......
btw.ja sam se odlucio za fakultativni izlet do mrtvog mora i jerusalima-170 jevreja.....korale cu da gledam svojom maskom,a jerusalim prosto ne mogu da propustim.......
postavila sam dvije slike u mom albumu (pogledaj)nase bede, samo da te podsjetim da ni mi nijesmo cvjecke kad dodje do toga, nego malo se zaboravimo...bede svuda ima dragi Wade94

neka pitanja
1.koliko je ulaz u piramidu
2.koliko je marama ona njihova bela i da li da je kupim kod piramida ili negde drugde
3.da li je skup ili jeftin taj poznati Han el Halili bazar u Kairu????

za sad toliko.........seticu se jos nekog pitanja........

1. nisam sigurna, ali mislim da nije vise od 5-10e
2.Sve jedno, ali se obavezno cenjkaj gde god budes kupovao!
3. nije skup ali se za sve cenjkaj, nista ne placaj koliko ti kazu, slobodno prepolovi cenu za sve... tamo u principu mozes da kupis neke suvenire i zacine... sto i u Sarmu...

Ukoliko ides sa devojkom preporuka je da ne krece u Kairo u majici na brtele, kratkim suknjicama ili minijaturnim sortsevima, sto manje provokativno to bolje....
:bye:

nema na cemu, putije se oko 7 sati, ja sam isla u Kairo iz Sarma, krenuli smo u 3 ujutru i stigli u Kairo u 10, tako da smo spavali celu noc i put nismo osetili. A kada budes video kako izgleda njihov asfalt pogotovo u Sarmu zapanjices se, ovde takav nece biti ni za 50 godina :confused:

Jos jednom srecan put i lepo se provedi!:bye:

neka pitanja
1.koliko je ulaz u piramidu
2.koliko je marama ona njihova bela i da li da je kupim kod piramida ili negde drugde
3.da li je skup ili jeftin taj poznati Han el Halili bazar u Kairu????

za sad toliko.........seticu se jos nekog pitanja........
evo i ja da dodam u vezi cijena:
1. ulaznica za plato Giza piramida sa posjetom Sfingi je 60 egipatskih funti (8 eura)
a ulaz za samu Keopsovu piramidu je 100 eg.funti (13 eura) dnevno moze da udje mislim da je trenutno 100 turista. ulaznice najbolje nabaviti rano ujutro.
a za ostale dvije piramide je 20 eg.funti (oko 3 eura) neogranicen broj posjetioca
2. bijele marame o kojima pricate kod piramida su mislim negdje oko 10 funti (1.5 eura) ali mozete da se cenjkate i cak da ih dobijete za polovinu toga. jednom kad znate cijenu mozete ih kupiti po toj cijeni blo gdje u Kairu. u turistickim naseljima (Hurgada i Sarm) mozda su malo skuplje.
3. HAN halili....samo ako VOLIS da se cenjkas....uzivaj i cijena moze da se spusti i do 70% od prvobitne ( odnos euro/eg funta je trenutno 1 euro=7.6 eg. funte)

Back