Kafić "ATLANTIDA"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa-kaze.jpg

i škole su otišle k vragu. Nastavnici/profesor nikakav autoritet nemaju...i ono malo što imaju krivo koriste. Sad djeca jedna drugoj daju minuse ako nisu uradili domaći ?! U moje vrijeme smo prepisivali jedni od drugih. Odgajaju ih da budu neprijatelji jedni drugima. A kad vidiš da su djeca s njima pola dana, a ostalo pola dana na ulici, jer roditelji rade.

Loše, jako loše.
Sve, iz korijena, treba promijeniti. :rtfm:

Polako sa tom negativom.

'Loše jako loše' ne postoji jednostavno.

Naša deca su mali ljudi, imaju malo iskustva, a veće probleme od nas.
No, izguraće svako šta mora, još ako im se po koji matorac nađe u pomoći, sve dolazi na svoje mesto.

Dobro vam jutro.

Polako sa tom negativom.

No, izguraće svako šta mora, još ako im se po koji matorac nađe u pomoći, sve dolazi na svoje mesto.

Dobro vam jutro.

Tako je kolega MP.

Ždrebad se najbolje uče kad trče za kolima koje vuku roditelji.

Ždrebad koja su prepuštena sama sebi, obično budu dobra samo za salamu.

Polako sa tom negativom.

Dobro vam jutro.

eh, kako bi bilo lijepo da loše , jako loše ne postoji...ali postoji i gore od toga. :)
Istina da su djeca mali ljudi i da će svi izgurati ono što trebaju. Sami su birali i lik i vrijeme koje im treba da bi taj put bio potpun. Kad se tako gleda onda je puno lakše.

Ali uvijek postoji ono ali ( :p ) problem je što ti matorci nisu više pored djeteta, što ždrjebad ne trče uz kola. Pogledajte samo američki sustav odgoja, zakazao potpuno. Mlađe generacije ne znaju što im je s roditeljima, godinama. Odu i ne vraćaju se. Starački domovi prepuni, ni ne pomišlja se o tom da se nešto učini za tog roditelja. On je svoje odradio, istrošio se, nikakve koristi od njega, idemo na reciklažu. Nekad se starost poštovala , identificirala s mudrošću, pitalo se starije za mišljenje. Sad čim prohoda i progovori misli da je najpametnije :D Karikiram, ali tu je to negdje.
Naravno, ne govorim za sve. Nadam se i dajem sve od sebe da kod mene ne bude tako. Pričam, pričam, pričam, dajem primjer, trudim se. Ali u ovom vremenu to ide daleko teže nego li je bilo prije.

Ali lijepo je ne gledati tako i staviti glavu u pijesak, eto me k tebi i barbi Bu, napravite mi mjesta :p

Tako je kolega MP.

Ždrebad se najbolje uče kad trče za kolima koje vuku roditelji.

Ždrebad koja su prepuštena sama sebi, obično budu dobra samo za salamu.

a o čemu ja pričam ? :p

U školi ih definitivno pumpaju napako. Doma roditelja nema, 90 % ih radi. Kad se vide to je kasno navečer, umori i jedni i drugi. Što može vidjeti to dijete ? Kako se gleda tv ? :p

Neće, danas su putevi mnogo ravniji i udobniji nego pre.

Postepeno ih učiš i uvodiš ili ih prepustš ostaloj ždrebadi, pa šta im bude

Danas puteva skoro da i nema,na zalost,radno vreme roditelja je uglavnom takvo da stignu samo da upere prst u smeru prema kom bi trebalo da idu ali ne da ih i vode i uce kako da uklanjaju prepreke. Uglavnom su silom prilika prepusteni sami sebi.

a o čemu ja pričam ? :p

U školi ih definitivno pumpaju napako. Doma roditelja nema, 90 % ih radi. Kad se vide to je kasno navečer, umori i jedni i drugi. Što može vidjeti to dijete ? Kako se gleda tv ? :p

U skoli ih prenatrpavaju obavezama i gradivom koje im krade detinjstvo. Nekad se postepeno ulazilo u sve sfere i deca su imala prostora za igru i mastu koja im ujedno nadogradjuje kreativnost,a sad su prinudjeni da ogromnom brzinom prelaze obimno gradivo sto ih vodi ka bubanju napamet i zatupljivanju razumevanja za ono sto uce. Mozak im je preopterecen,premoreni,nervozni i onda jos taj bes ne umeju da usmere,nema kad i ko da ih usmerava i eto ti agresivnosti u zacetku..

eh, kako bi bilo lijepo da loše , jako loše ne postoji...ali postoji i gore od toga. :)
Istina da su djeca mali ljudi i da će svi izgurati ono što trebaju. Sami su birali i lik i vrijeme koje im treba da bi taj put bio potpun. Kad se tako gleda onda je puno lakše.

Ali uvijek postoji ono ali ( :p ) problem je što ti matorci nisu više pored djeteta, što ždrjebad ne trče uz kola. Pogledajte samo američki sustav odgoja, zakazao potpuno. Mlađe generacije ne znaju što im je s roditeljima, godinama. Odu i ne vraćaju se. Starački domovi prepuni, ni ne pomišlja se o tom da se nešto učini za tog roditelja. On je svoje odradio, istrošio se, nikakve koristi od njega, idemo na reciklažu. Nekad se starost poštovala , identificirala s mudrošću, pitalo se starije za mišljenje. Sad čim prohoda i progovori misli da je najpametnije :D Karikiram, ali tu je to negdje.
Naravno, ne govorim za sve. Nadam se i dajem sve od sebe da kod mene ne bude tako. Pričam, pričam, pričam, dajem primjer, trudim se. Ali u ovom vremenu to ide daleko teže nego li je bilo prije.

Ali lijepo je ne gledati tako i staviti glavu u pijesak, eto me k tebi i barbi Bu, napravite mi mjesta :p

Uvik, Lipa. Sidit sa tobon u drušvu negdi na rivi ti je ka lipi san.

Nekad je starost zaslužila da je mlađi poštuju.
Nekad je starost znala da bude i mudra.
Retko doduše, budimo iskreni. Češće je silom svoga prava tražila i postizala, da je se mlađi plaše i uvažavaju.
Sila nije mogla da postigne više od toga, često i mnogo manje, a svaka sila ima još i da dobije kontraudar, jer svaka batina ima dva kraja i jedan njen valja isto kao i drugi.
Upravo to se danas dešava. Moj stari je voleo da kaže, batina je iz raja izašla, srećom uvek u šali.
Kad sam malo odrastao govorio sam mu, da je to zato što su je izbacili.
Da je danas tu rekao bih mu, Da, izašla je na ramenu jedne budale koju su odatle najurili.

I danas starost može da zasluži poštovanje, a pongde i možda i nešto još više.
Jako je dobro što daješ primer i što ne odustaješ

No, to je uvek bilo najteže.

Ne znam šta da kažem, al nekad su našim očevima i majkama detinjstvo krali Hitler, Staljin, Tito, kopanje kukuruza po vrelom suncu i bacanje bala deteline. i sena.

Danas našoj deci/unučićima detinjstvo krade strašna škola i prezauzeti roditelji koji od silnog posla u polju i oko stada jedva stignu da odčetuju dnevnu dozu..

"Čini mi se rođače da je standard pokvaio ljude....."

Ova pojava da se na nebu vide istovremeno dva ili vise Meseca odn. Sunca, koja je zbunjivala i plasila stare generacije danas se tumaci sasvim prozaicno. Radi se o jenoj vrsti haloa.

Halo je opsti naziv za grupu optickih pojava koje nastaju refrakcijom i refleksijom svetlosti na ledenim kristalima u oblacima. Ovi kristali su obicno u obliku sestougaone prizme a od njihove orijentacije u prostoru zavisi kakav halo mozemo videti.

halo od 22° Halo od 22° je ocaravajuca slika na nebu. To je prsten duginih boja oko Meseca. Svoje prozaicno ime duguje unutrasnjem uglovnom poluprecniku. Svetlost koja dolazi sa Meseca udara u oblake ledenih kristala u kojima se prelama pod raznim uglovima ali je najintenzivnija ona svetlost koja najmanje skrece sa svog prvobitnog pravca, tj. ona koja se prelama pod najmanjim uglom. Taj ugao iznosi priblizno 22°. Ovi zraci tvore unutrasnji krug prstena i taj krug je znaci od Meseca udaljen 22°. Ugao od 22° na nebu moze otprilike da stane u vasu ispruzenu i rasirenu saku. Posto nema zraka koji se prelamaju pod manjim uglom prostor izmedju Meseca i haloa je taman.

Ako pazljivo osmotrite ovaj halo videcete da je njegova unutrasnja strana najsvetlija. Tu je halo crvnkast posto se crveni zraci prelamaju manje no ostali. Zatim sledi zuta, zelena i plava boja prstena.

halo od 46° Postoji ponekad i halo od 46°, ali retko kad se on vidi kao ceo prsten. Obicno se mogu opaziti samo pojedini njegovi delovi. Ovaj halo ima isti raspored boja kao i halo od 22° ali je manje svetao.

Oba haloa mogu da se jave i oko Sunca ali sunceva svetlost otezava da ih vidimo tako jasno kao oko Meseca.
http://static.astronomija.co.rs/suncsist/sateliti/mesec/halo.htm

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back