Kako nema konkurencije 2006. godine? Zalosno je sto je to jos uvek jedina konkurencija. Samo je sad izandjala i potrosena. Pa zar nije tu, jos od 2005., “bik sa Majorke”, pa tu su, e vala ne mogu da prevalim preko jezika i upotrebim odgovarajuce nazive (a lepo bi se slozilo, nazive za mladje generacije te doticne zivuljke - bika) Nole i Mari, pa Delpo i kao sto vec sto puta kazem sve poznati likovi kojima se omakne pa tuku Noleta cak i tako potroseni (Has, Karlovic, Robredo – Sinsinati, Izner - opet taj prokleti Sinsinati). Veci problem Vavrinka. Teze pobedjuje Andersona ili Simona nego nove “mlade lavove”. Ovi novi ni da opepele. A i neki stari su bili bolji od od ovih novih teniskih “velicina”. Imate li nekog kao Nalbandijan (sa Federerom 11:8) u njegovim najboljim godinama. “Strpnuo” mu jedan zavrsni masters. Delpo Ameriku. Safin Australiju. Davidenko jedno finale i jedan zavrsni masters (pobedio Federera). Ima pozitivan skor sa Nadalom. Tomi Has pobedjivao Federera na Olimpijadi 2000. i Australiji, a i 2012. Hale. Berdih - Olimpijada, Vimbldon i Amerika. I jos po nesto - jos po neki. Blejk - Olimpijada i Pariz. Uzas covece. To su ti stari “nikakvi” protivnici. Gromade za ove danasnje.
Kazes: “Nikako da shvatis da tenis nije ono sto je bio pre 10-20-30 godina.
Sve je vec izmisljeno i ne moze da se pojavi neki novi klinac, koji ce da donese nesto novo na sto, da izmisli novi tenis poput Monike Seles i da tako razbuca zastarelu konkurenciju. Toga vise nema.
Ne postoji takav klinac, koji ce da dodje i razbuca Novaka Djokovica koji ima milione da plati 2 trenera, 2 kondiciona trenera, lekare, fizioterapeute, vraca i to je samo ono sto se zna. Klinac ce sta - da bude spremniji od Novaka sa dva kondiciona trenera. Klinac ce da bude takticki spremniji od Novaka sa dva trenera. Imace vise iskustva od Novaka koji je osvojo 10 GS-a... Toga vise nema...”.
Zasto nema? Nema jer Nole samo ima srecu. Kako ne moze? Znaci po tebi sve je u tenisu kao sportu stalo, sve zacementirano za sva vremena. Idi begaj. Nista ono Heraklitovo: “Panta rei” – “Sve tece, sve se menja” (mada nije on to rekao. To su rekli drugi tumaceci ga). Kako onda tumacis bum srpskog tenisa, bum u jednoj, jadnoj i bednoj, prokazenoj zemlji gde je jedva bilo para za hleb, a ne za trenere, lekare, fizioterapeute. Treniranje u praznim bazenima uz “letu stuke, letu avioni”. Kako postadose Nole, Ana, Jeca, Tipsi, Ziki, Troicki? Kad je neko talenat nema prepreka koji mogu spreciti uzlet do samog vrha.
Anina prica je prakticno paradigma srpskog buma. Valjda su Serena, Sarapova i ostale imale sve ono sto ti navodis, a Ana nista. To vazi i za Noleta koji je, sto ti kazes, bio bedni klinac u odnosu na Federera i Nadala i njihovu masineriju sponzora i timova strucnjaka.
21. 06. 2008. - Autor: A. Jovanović
Šest godina ranije (znaci 2002. sa 15 god.) Ana Ivanović i njena majka Dragana uspele su da ubede Holcmana da vredi ulagati novac u našu teniserku, pa je on izdvojio pola miliona dolara za trenere i putovanja po turnirima. Cisto onako na lepe oci? Cisto sumnjam da zapadnjaci bacaju pare tek tako. Ana mu je pare vratila pre dve godine, a Den Holcman je i zvanično postao njen menadžer.
Njena izjava: “Tek kada sam napunila 11-12 godina, prvi put sam shvatila da mi se ukazuje šansa, jer sam dobila ponudu od jedne menadžerske kompanije za sponzorski ugovor”. Ne znam o kome se radi, ali sustina je u onom 11-12 godina. Znaci kad neko uoci neciji talenat nadju se i pare, a ako je taj talenat stvarno talenat nista tu ne mogu ni svi Federeri, Nadali ili Djokovici ovog sveta.
P.S. Hejterstvo – nikad. To ostavljam drugima. Objektivno i realno – uvek. Ja samo pokusavam da obuzdam pljuvanje po uspesima Federera i njegovoj konkurenciji (koja i danas vlada svetskim tenisom), ali hejteri su hejteri i tu spasa nema.