Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:lol:

Slažem se da tako zvuči, ali priča je istinita.

A Balaševića ne slušam.

Meni prica lici pre na opsesiju, ali,dobro, slusas li Bebi Dol?

Kako god, ali ja ne zelim da moje srce kuca slovima ili laznim satovima, u to ime:

Odavno se ne zaljubljujem
u takve kao sto si ti
stariji i privlacni
a meni stvarno nista ne treba
osim, tvome srcu treba malo secera
tebi treba vagon secera

I sve do jednog
jednog jutra sam se setila
da tebe vise ne mogu voleti ja
i bila s tobom
na neku tvoju rec sam cekala
i posle tebe je onda dosao on
on, on, on

Ref. 2x
Jer ti si bez srca, bez srca
to je ono sto kuca i sto crta se
bez srca, bez srca
ono sto kaze da kad glava kaze ne
u julu pada sneg, i s tobom hladno je
sa tobom hladno je

A meni stvarno nista ne treba
osim, tvome srcu treba malo secera
tebi treba vagon secera

:D

Kažu, udala se Bejbi...
Stvarno?
E, bas mi je drago, iskreno, volim tu devojku, ima nesto svoje posebno, cini se kao da nije za ovaj svet i od ovog sveta, zato je mnogi ne razmeju:klap:
Koliko sam citala, ona je veoma volela Masima Savica i on nju, i dan-danas on je za nju nesto posebno, negde procitah da je, kad je nesto zapao u zivotne neprilike (alkohol, droga, ne znam tacno) pomogla nekim koncertom ili vec cime, uglavnom je sakupljala pomoc...
To je ljubav, ne opsesija i da ne duzim (znas da umem):lol:

Život piše romane.
Pišu li romani život?

Sinoć, u jednom velikom društvu, čujem tužnu priču o nekome koga sam davno poznavala:
u osnovnoj se zaljubio u devojčicu iz klupe i komšiluka. Bio je u nju zaljubljen i u srednjoj, pa i kasnije... Ona je bila lepa, ali problematična: stalno je upadala u nevolje, jedva završila školu, dva puta se udavala za krimose i izrodila decu koju je zapostavljala. Onda je proneverila novac iz firme u kojoj je radila, pa otišla u zatvor ... da bi se, nakon izlaska iz zatvora, utapala u alkoholu.
On nije bio zgodan, a ni naročito društven. Ćutljiv tip, uvek među najboljim đacima. Godinama je čekao baš Nju, da ga primeti i obrati mu se i u drugim prilikama osim kada je trebalo da joj se ponese školska torba, da joj se uradi zadatak ili da joj se pozajme pare (koje nije vraćala). Ali nije ...
Nije se ženio, nije čak ni devojku nikada imao. Kažu da je, kad je bio kod kuće, uglavnom stajao pored prozora i čekao da je vidi kako prolazi ulicom. Onda se razboleo od bolesti koja se može lečiti i izlečiti. Međutim, toliko je bio demotivisan, toliko sagoreo od čekanja, da se prepustio. Nije uzimao lekove, nije se pridržavao saveta lekara, i umro sam, u sredovečnosti, od bolesti koja nije morala da bude fatalna.
Kako se ljudi izgube u uzaludnom čekanju!
Kako se spasiti od pogrešnih ljubavi?

Jel se taj zvao mozda Sopenhauer? :D

:lol:

Slažem se da tako zvuči, ali priča je istinita.

A Balaševića ne slušam.

Balasevic je odlican muzicar, ja ga jako rado slusam.

A i mene je ova tvoja pricica iz stvarnog zivota podsetila na njegovog Vasu Ladackog.
Ali je Vasa Ladacki kafanska prica/ pesma, a ovakvih koje si pomenula ima zaista u stvarnom zivotu "na tone".
Svako od nas ( devojcica) zna i seca se nekog decka iz gimnazije koji nije bio bas " izgledan", obicno pametan
( prirodne nauke), u poslu i zivotu napravio je i neku karijeru kao veliki strucnjak, ali u privatnom zivotu nikakvu
i umire ( totalno bez veze) pre nego sto je napunio i pet banki.

Ovo zvuči kao neki ljigavi sentiš Đorđa Balaševića.

Đokej je pre svega za tebe,a i za druge,uspešan poslovan čovek i uzoran građanin Novog Sada
s pasošem UN...Trebalo bi da pročitaš bar jednu njegovu zbirku pesama-i za ovaj forum je uzor!
Malo više poštovanja,možda njegov neko blizak ovo čita...

- - - - - - - - - -

Balasevic je odlican muzicar, ja ga jako rado slusam.

A i mene je ova tvoja pricica iz stvarnog zivota podsetila na njegovog Vasu Ladackog.
Ali je Vasa Ladacki kafanska prica/ pesma, a ovakvih koje si pomenula ima zaista u stvarnom zivotu "na tone".
Svako od nas ( devojcica) zna i seca se nekog decka iz gimnazije koji nije bio bas " izgledan", obicno pametan
( prirodne nauke), u poslu i zivotu napravio je i neku karijeru kao veliki strucnjak, ali u privatnom zivotu nikakvu
i umire ( totalno bez veze) pre nego sto je napunio i pet banki.
Vasa Ladački je realan lik iz prošlosti Bačke...Priča je malkice drukčija,Đole je to malo i opevao...

Đokej je pre svega za tebe,a i za druge,uspešan poslovan čovek i uzoran građanin Novog Sada
s pasošem UN...Trebalo bi da pročitaš bar jednu njegovu zbirku pesama-i za ovaj forum je uzor!
Malo više poštovanja,možda njegov neko blizak ovo čita...

Poslovne sposobnosti mu ne sporim.
Slažem se da su i Balaševićeve pjesme uglavnom bolje od poezije na ovom forumu.
Ako sam svojom ranijom konstatacijom nanio duševnu bol Đorđu Balaševiću, njegovoj porodici, prijateljima i poštovaocima ljigavih pop balada, izvinjavam se

- - - - - - - - - -

Načekaćeš se...:mrgreen:
Nije došao ni na Dane Slovenačke kulture u NS,a trebalo...

Znači, još nisi upoznao čovjeka koji ti je lično uručio svoju knjigu?

He, evo mene da pozdravim mog "ljubimca", joj, što ja obožavam te " HR. zagrebćane", tamo su veći Hrvati od rođenih, ne samo to.
Svako može deklamovati, recitirati, govoriti, divaniti stihove, mislim da se tamo na novokomponovanom kaže krasnosloviti:hahaha: koja umjetnost.
Na jednom sajtu sam banovan, baš zbog ovog "đole"pardon džole...:hahaha:

Ja rekoh muzicar, a muzika su note ne i jezik obavezno.

A talenat za muziku mu zaista niko ne moze osporiti.

Stihovi mu jesu nako , malo suvise sladunjavi, ali u kojoj pesmi to nisu? Da li su na engleskom samo zato sto je engleski tekstovi bolji?
Nisu, nisu ni na francuskom, spanskom, italijanskom.

Inače, ako treba nešto dobro da kažem o Balaševiću, onda ću upitatati zašto mu se stalno spočitava nekakvo antisrpstvo.
Pa u njegovim tekstovima krsne slave, ikone (čak i jedna protina kći) su opšta mjesta. Mislim, on ih pominje jer su sastavni dio tradicionalnog vojvođanskog načina života, koji mu je inspiracija, ali time je više doprinio očuvanju srpskog identiteta u Vojvodini od bilo kog drugog popularnog umjetnika. A posebno od nekih nacionalista.

Poslovne sposobnosti mu ne sporim.
Slažem se da su i Balaševićeve pjesme uglavnom bolje od poezije na ovom forumu.
Ako sam svojom ranijom konstatacijom nanio duševnu bol Đorđu Balaševiću, njegovoj porodici, prijateljima i poštovaocima ljigavih pop balada, izvinjavam se

- - - - - - - - - -

Znači, još nisi upoznao čovjeka koji ti je lično uručio svoju knjigu?
Nemaš ti šta da sporiš ili priznaješ Balaševiću dok ne pokažeš šta ti znaš i koliko
vredi tvoje pisanje! A to ,ovde nismo videli!
Kritizerstvo malog i nesposobnog čoveka uvek govori o njegovoj zavisti i kompleksima manje vrednosti!
Hočeš da pomislimo da si od takvih!
De napiši nešto čime ćeš nas zadiviti i zadobiti "befel" za kritiku velikana književne reči!
Ne sumnjam da ćeš zaseniti i Šilera i Getea-zato NAPRED!;)

Inače, ako treba nešto dobro da kažem o Balaševiću, onda ću upitatati zašto mu se stalno spočitava nekakvo antisrpstvo.
Pa u njegovim tekstovima krsne slave, ikone (čak i jedna protina kći) su opšta mjesta. Mislim, on ih pominje jer su sastavni dio tradicionalnog vojvođanskog načina života, koji mu je inspiracija, ali time je više doprinio očuvanju srpskog identiteta u Vojvodini od bilo kog drugog popularnog umjetnika. A posebno od nekih nacionalista.

Да баш је србенда.

Nemaš ti šta da sporiš ili priznaješ Balaševiću dok ne pokažeš šta ti znaš i koliko
vredi tvoje pisanje! A to ,ovde nismo videli!
Kritizerstvo malog i nesposobnog čoveka uvek govori o njegovoj zavisti i kompleksima manje vrednosti!
Hočeš da pomislimo da si od takvih!
De napiši nešto čime ćeš nas zadiviti i zadobiti "befel" za kritiku velikana književne reči!
Ne sumnjam da ćeš zaseniti i Šilera i Getea-zato NAPRED!;)

Kad bi to bilo tako kako ti kažeš, muziku bi smjeli slušati samo muzičari, a knjige bi se prodavale samo uz legitimaciju Društva književnika.

Pravom umjetniku uvijek ću se prvi pokloniti, ali to da umjetnička kreativnost predstavlja jedinstveni befel za bilo kakvo tumačenje ili kritiku umjetnosti, notorna je glupost.
Knjigu ima pravo da kritikuje svako ko je pročita. Ako je krivo shvati, problem je ili do njega, ili do autora, ali to je već druga priča.
Uostalo, ni jedna knjiga/pjesma ne može svakome da se dopadne. Ni to ne bi bilo normalno.

- - - - - - - - - -

Да баш је србенда.

Nisam siguran da znam šta je to srbenda, ali činjenica je da je Balašević elemente srpske tradicije i religije vrlo često koristio u pjesmama još kad to nije bilo sasvim poželjno.

Knjigu ima pravo da kritikuje svako ko je pročita. Ako je krivo shvati, problem je ili do njega, ili do autora, ali to je već druga priča.

- - - - - - - - - -
I onda to objavi na javnom mestu?!
(A ovo je takvo mesto!)
Znaš,ako bi te tužio za nanetu materijalnu štetu,istražni sudija bi izdao nalog policiji
da utvrdi tvoj identitet pomoću IP adrese i u građanskoj parnici...to već možeš zamisliti...:mrgreen:
Kod nas se ređe potežu takva sredstva,ali ima niz primera u sudskoj praksi...
Zato i nije književna kritika ništa drugo do li proserancija ili zloupotreba...Kad je prvo,autori obićno
ne reaguju,ali na drugo...:evil:

I onda to objavi na javnom mestu?!
(A ovo je takvo mesto!)
Znaš,ako bi te tužio za nanetu materijalnu štetu,istražni sudija bi izdao nalog policiji
da utvrdi tvoj identitet pomoću IP adrese i u građanskoj parnici...to već možeš zamisliti...:mrgreen:
Kod nas se ređe potežu takva sredstva,ali ima niz primera u sudskoj praksi...
Zato i nije književna kritika ništa drugo do li proserancija ili zloupotreba...Kad je prvo,autori obićno
ne reaguju,ali na drugo...:evil:

:hahaha:
E i ti znaš da odvališ, Dragoljube. Znači, kad neko javno objavi da mu se neka knjiga ne dopada, da je slaba, loše napisana i sl, može policija da ga hapsi. Mislim da ni Hitler to nije radio.
Znam da umjetnici uglavnom ne vole negativnu kritiku. Ljudski, sasvim to shvatam, ali kad se neko popne na binu, mora da bude spreman i na pokoji truli paradajz. Ustvari, još gore je kad truli paradajz nema ko da baci, jer u publici nikoga nema.

Nisam siguran da znam šta je to srbenda, ali činjenica je da je Balašević elemente srpske tradicije i religije vrlo često koristio u pjesmama još kad to nije bilo sasvim poželjno.

Pa, ustvari, Đoletova upuštanja u angažovanu književnost bila su prilično šarolika. Sedamdesetih je pevao "I ja sam video Tita maršala..." i "Računajte na nas..." (negde sam čuo da su najviše pevali o Titu Zdravko Čolić i Đorđe Balašević). Pa su osamdesetih došle na red ikone i protine kćeri. Neki su u "Ne lomite mi bagrenje..." tražili tajna značenja. Imao je i "Viroviticu" u kojoj ne postoje pritisci. Devedesetih je došlo "Gedo gluperdo", "Putuj Evropo" itd. Više nisam ni pratio što je objavljivao početkom milenijuma. Sećam se jedino druženja sa Otporašima i Tadićem.
Imao je i onu "*ebo vas voz koji vas don'o..." itd, koju su Vojvođani rado naručivali kad osete izbeglice itd.
Đole je dobar i raznolik pisac. Kakav je kao čovek to je druga stvar.
A što se tiče drugih stihoklepaca, pa kome se ne sviđaju stihovi ne mora ni da ih čita. Duže će živeti. :cool:

E i ti znaš da odvališ, Dragoljube. Znači, kad neko javno objavi da mu se neka knjiga ne dopada, da je slaba, loše napisana i sl, može policija da ga hapsi. Mislim da ni Hitler to nije radio.
Znam da umjetnici uglavnom ne vole negativnu kritiku. Ljudski, sasvim to shvatam, ali kad se neko popne na binu, mora da bude spreman i na pokoji truli paradajz. Ustvari, još gore je kad truli paradajz nema ko da baci, jer u publici nikoga nema.
Ah, pa ti si još u samoupravnom sistemu...
Vidi...Mi smo oni koji su potpisali akt o stabilizaciji i pridruživanju...Si zaboravio?
Ne znaš šta to u pravnom sistemu znači?
Pa...Nije ti više najviši Apelacioni sud!
Sad su ti najviši u Strazburu,Hagu,Briselu,Rimu,Ženevi...
Cccc...Koja neobaveštenost i seljana...

Ne verujem da je mislio na knjige an zeneral nego na poeziju koja se ovde pise.
Doduse ti si potvrdio da Balasevic pise dobre stihove ili bolje od pesnika na ovom forumu tako da ne razumem
gde je tu kvaka 22 :D
:D
A ovo za policiju, IP adresu, sudije i presude zaista prvi put cujem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back