KAFA

Polako bwe... :eek:
Evo jedna mala...

Kafa-sipam.jpg

;)

Legenda o tome kako je otkrivena kafa, glasi ovako:

Jedan mamurni Etiopljanin zalutao je u šumu. Palo je veče, njemu je bilo hladno, pa je nalomio granje sa obližnjeg žbuna i zapalio vatru. Iznenadio ga je neobičan, veoma ugodan miris. Otkinuo je i sažvakao nekoliko prženih bobica. Njihov ukus prijatno ga je osvežio. Skuvao je od bobica napitak, izlečio mamurluk i tako postao pronalazač crne kafe.

Danas je kafa kultni napitak. Turska (zaslađena ili nezaslađena), espreso, nes, sa raznim dodacima (mleko, alkohol, pavlaka), obogaćena aromama lešnika, badema, cimeta … Varijacije su brojne.

Pijete li kafu ?
Da li je ispijanje kafe svojevrsni ritual ?
Utisnete li ponekad vrh kažiprsta u soc i zamislite želju (iako znate da je to samo igra) ?

Pričajte … Uz kaficu:

kafa_704629.jpg

(Ovakvu kafu sam nekad davno pila u "Šeherezadi", u Bulevaru Kralja Aleksandra, prekoputa zgrade "JAT"-a. Nažalost, "Šeherezade" više nema.)

Ovakvu kaficu mozes popiti u Strahinjica Bana, ne znam kako se zove lokal, secam se da je u podrumu i samo stepenice vire ka ulici! Ako si iz BG-a, sigurno ces naci!
Kafica je meni, bas bila merak u tom lokalu!

Ponekad mi se cini da je pijem i previse. Uvek bez secera, sa dosta mleka.
I navukao sam se na Jacobs Icecafe. Cini mi se da mogu da je pijem u ogromnim kolicinama, kao da i nije kafa.
Za nekoga verovatno i jeste ritual ali za mene licno nije, osim da sam sada provalio da pored sebe imam dve solje sa kafom. :mrgreen:

Pijem bez secera, mleka i bilo kakvih drugih dodataka. Jutarnja je obavezna i u njoj bas uzivam a u toku dana moze jos jedna-dve a i ne moraju.
Secam se i ja tih starih mlinova za kafu ali nisam nikad volela da meljem, uvek sam se skrivala da me ne zaposle. :zcepanje:

jedan mali detalj

u sarajevu, naselje sedrenik visoko iznad grada, postoji nesto kao ostaci gradske kapije. e tu, pored ima kamen, mozda 1,0 m * 1,0 m * 1,0 m, ili malo veci, sa valjkastim udubljenjem 30 -50 cm dubine. tu se kafa kao u velikom avanu - tucala, jer u staro doba nije bilo mlinova

ovo sve pisem po secanju od pre rata

Много волим да пијем кафу. Кажу ми сви да претерујем, али једноставно не могу да одолим, поготово кад ме неко понуди...ммм :heart:

Кафа радним данима:
у 6 и 00 је већ готова, чим стигнем у фирму, попијем са колегом из ноћне смене
у 07 долази кафе куварица, значи попијем и са њом...
у 08 већ су скоро сви ту, значи редовна доза
у 12 се овима који су дошли у 08 пије опет..:mrgreen:

е сад, после посла, код куће најмање једну, а пошто увек неко дође, идем негде..зна се ... :) кафа :heart:
и наравно, без додатка шећера, млека, шлага итд...

kava : za mene jedan veliki relaksant :)

Prije su je zvali "arapskim vinom ".. a savršenu formulu kave izrekao je jedan državnik : "Crna ko vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav." :)

Kofein kao tvar u kavi otkrio je Dr. Sylvestre Dufour koncem 17. stoljeća!

Plodovi_kave.jpg

Obavezna jutarnja kafa za razbudjivanje,sve ostale u toku dana za uzivanje.
Najvise volim onu sa svojom drugaricom koja traje satima.

... meni treba nešto konjski jako... :) Inace koja kava vam je najfinija koja se nudi u kaficima ?
Meni je lavazza jedna od naj.. (ali mozda sam u teškoj zabludi) :)

Back