Kafa na Turski način

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
85.460
,,,ko će shta će ,,,ja opet o kafi,,, :kez:

Prava turska kafa _ mali ritual koji spaja ljude​

Dilara, simpatična Turkinja koja se pre nekoliko godina udala za Aleksandra i sada srećno živi u Bosni, brzo je osvojila srca svojih pratilaca na društvenim mrežama. Vesela i otvorena, često deli priče o svom životu na Balkanu, a jedna od najzanimljivijih bila je upravo o tome kako se priprema prava turska kafa.

Tajna prave turske kafe​

Postupak, kako ističe Dilara, razlikuje se od uobičajenog načina na koji mi kuvamo kafu. Rezultat je napitak znatno jači, bogatijeg ukusa i mirisa.

Priprema izgleda ovako:

1. _Izmerite jednu šoljicu vode i sipajte je u džezvu.
  2. _Dodajte jednu kašičicu kafe i kratko promešajte.
  3. _Ostavite da se kuva bez daljeg mešanja.
  4. _Kada kafa provri, pažljivo pokupite penu kašikom i stavite je u šoljicu.
  5. _Vratite džezvu na šporet i sačekajte da još jednom provri.
  6. _Još jednom pokupite penu i pazhljivo je stavite u šoljicu
  7. _Ostatak kafe sipajte preko pene u šoljici.
Tako pripremljena kafa, otkriva Dilara, ima punu snagu i miris koji je razlikuje od ostalih.

Više od pića​

Za Dilara, kafa nije samo napitak, već mali ritual koji okuplja i povezuje ljude. Zbog toga njen recept predstavlja mnogo više od obične kulinarske tajne _ on je most između Turske i Balkana, između kulture iz koje potiče i one u kojoj sada živi.

,,,ako ne probate ,,,nećete znati da li je ovo istina,,,
@Kćerka Direktora Cirkusa
kćero jel se ovako pravi kafa u Bosni
Ne. Mi pečemo kafu, bolan.
Pristaviš vodu, u džezvu staviš kafu, praznu džezvu, pa tu kafu na ringlu i miješaš da se zagrije, kad pusti miris zaliješ ključalom vodom, skloniš sa ringle, sačekaš kratko da se kafa spusti malo pa dodaš još vode.
E, to je kafa.

Back