Kada te država izda - šta, gde i kuda dalje?

Ja bih isao napolje, samo sto to nije tako prosto <kao sto rece Kontroverzni biznismen>... Mozda ce ti moj predlog biti glup ali mislim da su u RS uslovi za policiju malo `tanji`, pa mozes i da probas tamo ako imas nekog od rodbine... Kada sam ja zavrsavao faks mislio sam da ce neko da ceni strucnost, skolu i znanje i bla, bla... Tak kad zavrsis vidis u kakvim si gov.ima i kad vidis drugove koji nisu studirali i imaju fin poslic i dva deteta pitas se gde si bio, sta si radio-nemas nista i nikog osim papira sa pecatom da si diplomirani!!!

Poslednja izmena:
O čemu se radi? Završio sam prošle godine Fakultet bezbednosti, smer cu precutati (za sada), sa relativno ok prosekom (7,5), jer sam jedan od onih koji su radili dok su studirali, te mi prosek i nije bio toliko važan. Odslužio sam vojsku iz koje sam odpušten 1.03.2010. godine. Tek što sam malo odmorio, pun elana počeo sam da tražim posao u struci (a struka mi nije usko vezana samo za jednu oblast, što će reći, imao sam koliko-toliko dobru perspektivu koliko se to može u Srbiji), da bi mi bilo rečeno da neću moći da radim nigde što je vezano sa bezbednosnim strukturama drage nam države, jer su mi pojedini članovi porodice izvršili određena krivična dela u mladosti (odnosno, ili pre nego što sam se uopšte i rodio, ili dok sam bio mali, mali).

Ja volim Srbiju. Da je ne volim, ne bih se školovao za šta sam se školovao, zar ne :)? Od malih nogu sam učen da volim svoju zemlju, i da ako ustreba i s oružjem da je branim. Oca sam izgubio u Bosni davne 1995. godine koji je kao pripadnik oružanih snaga RS dao život za Srbiju i opstanak Srpskog naroda u Bosni. Neko će reći, kao što mi je već rečeno, da je poginuo kao pripadnik agresorske vojske te i nije šteta. Ok, kako god, to je sada nebitno. Ono što je bitno je da se neko našao pametan da mi kaže da je žrtva koju je on položio za ovu zemlju ništavna u poređenju sa onim što je uradio kada je imao 17 godina (razbojništvo) i da ja zbog toga treba da ispaštam (a ni u planu tada nisam bio).

Ostaje mi opcija ili da ovde radim kojekakve poslove, ili da svoju sreću potražim negde daleko odavle.

E sad, imam prijateljicu iz Španije koja je voljna da mi pomogne, ali s obzirom da do pre mesec dana o bekstvu odavde nisam ni razmišljao, nemam pojma šta, gde i kako. Šta mi sve treba, koje su mi mogućnosti, kako ona može da mi pomogne?

Ako imate neki pametan savet, molim Vas da mi pomognete, jer ja pametan nisam...

Unapred zahvalan :)

kasnim sa odgovorom ali neka ti se nadje i moj savet....ne daj da te povrede zli ljudi o tome sto ti pricaju...za tvoje,tj.tvog oca...nas narod je generalno jako zao, moj ti je savet, probaj preko.....

O čemu se radi? Završio sam prošle godine Fakultet bezbednosti, smer cu precutati (za sada), sa relativno ok prosekom (7,5), jer sam jedan od onih koji su radili dok su studirali, te mi prosek i nije bio toliko važan. Odslužio sam vojsku iz koje sam odpušten 1.03.2010. godine. Tek što sam malo odmorio, pun elana počeo sam da tražim posao u struci (a struka mi nije usko vezana samo za jednu oblast, što će reći, imao sam koliko-toliko dobru perspektivu koliko se to može u Srbiji), da bi mi bilo rečeno da neću moći da radim nigde što je vezano sa bezbednosnim strukturama drage nam države, jer su mi pojedini članovi porodice izvršili određena krivična dela u mladosti (odnosno, ili pre nego što sam se uopšte i rodio, ili dok sam bio mali, mali).

Ja volim Srbiju. Da je ne volim, ne bih se školovao za šta sam se školovao, zar ne :)? Od malih nogu sam učen da volim svoju zemlju, i da ako ustreba i s oružjem da je branim. Oca sam izgubio u Bosni davne 1995. godine koji je kao pripadnik oružanih snaga RS dao život za Srbiju i opstanak Srpskog naroda u Bosni. Neko će reći, kao što mi je već rečeno, da je poginuo kao pripadnik agresorske vojske te i nije šteta. Ok, kako god, to je sada nebitno. Ono što je bitno je da se neko našao pametan da mi kaže da je žrtva koju je on položio za ovu zemlju ništavna u poređenju sa onim što je uradio kada je imao 17 godina (razbojništvo) i da ja zbog toga treba da ispaštam (a ni u planu tada nisam bio).

Ostaje mi opcija ili da ovde radim kojekakve poslove, ili da svoju sreću potražim negde daleko odavle.

E sad, imam prijateljicu iz Španije koja je voljna da mi pomogne, ali s obzirom da do pre mesec dana o bekstvu odavde nisam ni razmišljao, nemam pojma šta, gde i kako. Šta mi sve treba, koje su mi mogućnosti, kako ona može da mi pomogne?

Ako imate neki pametan savet, molim Vas da mi pomognete, jer ja pametan nisam...

Unapred zahvalan :)

Ne bih da me shvatiš pogrešno,ali ovu državu može da voli samo neko ko je totalno pukao s mozgom. :)
I ja sam donedavno imao slično mišljenje,pa sam neke stvari previše patriotski posmatrao.Medjutim,dok ti u svojoj državi zamišljaš sjajan život,zaposlenje,udoban život i ne znam šta već,ona te dere na svim mogućim poljima kroz raznorazne takse,dažbine,poreze,akcize i ne znam šta već.Dakle,dere ti kožu s ledja.
I ko može da voli državu Srbiju ? Odgovor : Samo onaj ko je totalno lud.

Sve pravno uredjene države vode računa o svojim državljanima,medjutim,to je za srbiju nepoznat pojam.
Prema tome,ne zanosi se previše da će ti se država na bilo koji način revanširati,već naprotiv - trudiće se samo da ti nešto uzme,ako iole postoji mogućnost za to. :)
Osim toga,opštepoznata stvar je da Srbi više vole da vode računa o nekim drugim narodima,nego o sebi,no to je tema za neki drugi pdf.

Dakle,zaboravi na patriotizam i gledaj da stvoriš šansu za što kvalitetniji život,ne bitno da li je reč o srbiji ili nekoj drugoj zemlji. :) Razgovaraj sa ljudima što više,stvaraj kontakte,uči jezike i na taj način ćeš povećati šansu za uspeh.I gde god da odeš,nigde ne pričaj da si iz Srbije.Ovo ti pričam iz iskustva,jer sam proputovao ceo svet i znam da Srbi u svetu imaju reputaciju više životinjske vrste,nego naroda. :)

Sve pravno uredjene države vode računa o svojim državljanima,medjutim,to je za srbiju nepoznat pojam.

Ja se kunem da se sutra ovde promeni vlast i da se krene sa uvodjenjem ( i sprovodjenjem !!! )
vladavine prava i zakona, da bi se svi brzo pobunili.
Većini to ne odgovaralo. Prvo mom komšiji, koji ne radi, ni on ni žena, dvoje dece školuju, kuća od 300 km2, 2 automobila...jedu, letuju, zimuju, telefoniraju...nemam pojma kako i od čega. I šta će njemu pravna država? Morao bi da radi, jel tako? ;)

Srbin voli da muti, krade, mulja, laže, maže, da se oseća pobednikom kad nekog zezne i nešto ušićari za sebe.... drp gen nam je u krvi, pa to ti je.

Ja se kunem da se sutra ovde promeni vlast i da se krene sa uvodjenjem ( i sprovodjenjem !!! )
vladavine prava i zakona, da bi se svi brzo pobunili.
Većini to ne odgovaralo. Prvo mom komšiji, koji ne radi, ni on ni žena, dvoje dece školuju, kuća od 300 km2, 2 automobila...jedu, letuju, zimuju, telefoniraju...nemam pojma kako i od čega. I šta će njemu pravna država? Morao bi da radi, jel tako? ;)

Srbin voli da muti, krade, mulja, laže, maže, da se oseća pobednikom kad nekog zezne i nešto ušićari za sebe.... drp gen nam je u krvi, pa to ti je.
Upravo to.Ovde je problem u tome što ljudi nisu naučili,ne znaju i ne žele da bilo šta rade.Naravno ima izuzetaka,mada je veći deo tih stručnjaka i vrednih ljudi odavno pobegao iz ove prašume.
Osim toga,pravna država ovde nikad neće postojati,jer je problem upravo u tome što narod ne valja,jer za prosperitet države i uvodjenje reda i rada nisu zaduženi drveće,zgrade ili ne znam šta već,već isključivo – Ljudi !
I naravno,pošto uglavnom ništa ne rade,da bi živeli normalno,pozajmljuju pare,podižu kredite za koje nisu sigurni da mogu da ih vrate,muljaju,varaju ... i ne znam šta već.Mada sve to se polako bliži kraju,jer je taj nerad i marnjavanje na svim stranama doveo državu u taj problem da se zajmi po svim aspektima,pa kad sutra država konačno pukne (a taj dan je veoma blizu) ti neradnici će ili morati da menjaju svoje navike ako misle da odu negde napolje ili da plaćaju ovoj državi poreze na sve i svašta,uključujući i one na malu i veliku nuždu. :)

Kad te devojka izda - napustis je.
Kad te drzava izda - isto.
Imas 26, visoko obrazovanje, drcan si i ostar.
Nadji stranu uspesnu firmu i budi njihov zastupnik za srb.
Guraj tamo, guraj.
Jedini način za rešavanje problema koji nameće država,je upravo taj – napustiti je.Državu ne čine pojedinci pa da možeš da je zezneš ili dobiješ na sudu,već sistem koji je uvek isplaniran tako da zaštiti nju samu i stvori realnu šansu da država uvek na kraju izadje kao pobednik.
Nažalost,drugi način da pojedinac pobedi državu – prosto ne postoji. ;)

Drzava nije tu da brine o pojedincu,kao sto je slucaj sa skandinavskim drzavama i jacim zemljama sa Zapada.Nasa drzava daje neku slabu socvijalu za skoro beznadezne slucajeve i ta pomoc je na ivici bioloskog opstanka kada su ti ljudi u pitanju.Ono sto je apsurd,to je cinjenica da se u javnim medijima malo-malo javljaju raznorazni politicari,koji ovde vedre i oblace,te spominju neka kredite za mala i srednja preduzeca,za pocetnike ,za radnike do xy godina sa biroa rada it.d.it.d.Naravno,to je samo sarena laza,jeftin trik kojim se sluze da obmanu slabije obavestene,a u sopstvenu korist.Politicka promocija,prvenstveno licna briga,pa stranacka,a ako na kraju ostane nesto i za brigu o drzavi u kojoj zivimo,onda dobro,a ako ne ostane nikom nista.Posto je 5.oktobar davno prosao i nismo odmakli u teznji da zivimo bolje i naprednije,te kako drzava ne pokazuje ozbiljne pomake u tom pravcu,najbolje resenje je otici vani,zasukati rukave i uraditi nesto za sebe.U slucaju da se ne moze otici,ostati ovde,ali se ne predati.Raditi i ziveti,koliko se moze,a da se racuna potroseno radno vreme i pare zauzvrat zaradjene....to nikako ne ciniti.Zasto???Psiholoski te pokopa,ubije te u pojam.

Zvao sam Kurir, i cini mi se da im je prica zanimljiva. Jedna novinarka se angazovala, pa cemo videti, mozda izadjem na televizor :D

pa kad bi se u zmelji seljaka na brodvitom balkanu mali ljudi drzali zajedno mesto sto jedni drugima jamu kopaju svasta bi se nesto moglo izmeniti i popraviti..ovako u sveopstem narodnom razodru po principu koj koga zahebe..nema leba.

da,ali i da privuchesh medijsku pazhnju,zakon je takav...da bi se bavio poslovima bezbednosti,morash da budesh besprekoran,tj chist kao suza...narochito posle deshavanja 2003.kada se ispostavilo da su silni neki ljudi koji su imali kriminalne dosijee ushli u bezbednosne strukture...i sad se kontrola pooshtrila,ali i pored svega toga,protekcionizam i dalje postoji...pa pertijska knjizhica i dalje mnogo znachi...inache,otkad su rasformirali DB i formirali BIA-u,sluzhba je otishla u ****...sada se bavi organizovanim kriminalom,umesto da se bavi drzhavnom bezbednoshcu...a i nema veze,nama drzhavu chuvaju CIA i ostali koji su nas do juche hebali i shebali...
i ja imam slichan problem kao ti,s tim shto mi je drugachija struchna sprema,i nisam josh zavrshio fax,ali se pitam isto shto i ti...shta cu kada diplomiram!?!

da,ali i da privuchesh medijsku pazhnju,zakon je takav...da bi se bavio poslovima bezbednosti,morash da budesh besprekoran,tj chist kao suza...narochito posle deshavanja 2003.kada se ispostavilo da su silni neki ljudi koji su imali kriminalne dosijee ushli u bezbednosne strukture...i sad se kontrola pooshtrila,ali i pored svega toga,protekcionizam i dalje postoji...pa pertijska knjizhica i dalje mnogo znachi...inache,otkad su rasformirali DB i formirali BIA-u,sluzhba je otishla u ****...sada se bavi organizovanim kriminalom,umesto da se bavi drzhavnom bezbednoshcu...a i nema veze,nama drzhavu chuvaju CIA i ostali koji su nas do juche hebali i shebali...
i ja imam slichan problem kao ti,s tim shto mi je drugachija struchna sprema,i nisam josh zavrshio fax,ali se pitam isto shto i ti...shta cu kada diplomiram!?!

Neka je zakon takav, to sto je neko moj nesto lose uradio, ne znaci da cu i ja. Ja nemam napisanu prijavu za prelazak ulice van pesackog prelaza, a ne nesto gore. A koliko se secam, taj Jocic je bio ministar policije do 2006. ili tako nesto, tako da to u sustini i nema veze...

Znam da mi ovo nece mnogo pomoci i da Kurir napise pricu, ali neka, mozda nekog spasem muka i nerviranja, jer na fakultetu to niko nije cak ni spomenuo, da mora porodica da ti bude besprekorno cista.... Mozda zeznem reputaciju fakulteta, ali kontam da je bolje i to nego da oni zeznu jos nekoga ( a znam vec nekoliko ljudi koje su zeznuli isto kao i mene).

preseli su u RS i imaces prioritet pri zaposljavanju kao dijete poginulog borca ......a ti i tvoja porodica imate pravo na redovna mjesecna primanja kao porodica poginulog borca,neznam kako je to regulisano u srbiji ali ovde porodice poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske primaju solidne penzije koje se krecu i do 500 eura
plus kao dijete poginulog borca mogao bi dobiti znacajnu jednokratnu svotu za stetu koju si prtrpio gubitkom oca ,ljudi dobijaju i do 50 000 eura,trenutno RS nije u stanju isplacivati toliki novac pa je podjelila obaveznice RS koje mozes prodati po manjoj cijeni na BL berzi ili cekati 10 il 15 god i dobiti pubi iznos uz kamatu.....
onda boracka organizacija cesto dijeli bespovratne kredite porodicama poginulih i ratnim invalidima....RS rijesava i stambeno pitanje porodica poginulih i ratnih invalida itd
sve ovo se priznaje i borcima vojske RSK
obrati se organizaciji poginulig boraca VRS ili borackoj organizaciji RS.....

Poslednja izmena:
preseli su u RS i imaces prioritet pri zaposljavanju kao dijete poginulog borca ......a ti i tvoja porodica imate pravo na redovna mjesecna primanja kao porodica poginulog borca,neznam kako je to regulisano u srbiji ali ovde porodice poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske primaju solidne penzije koje se krecu i do 500 eura
plus kao dijete poginulog borca mogao bi dobiti znacajnu jednokratnu svotu za stetu koju si prtrpio gubitkom oca ,ljudi dobijaju i do 50 000 eura,trenutno RS nije u stanju isplacivati toliki novac pa je podjelila obaveznice RS koje mozes prodati po manjoj cijeni na BL berzi ili cekati 10 il 15 god i dobiti pubi iznos uz kamatu.....
onda boracka organizacija cesto dijeli bespovratne kredite porodicama poginulih i ratnim invalidima....RS rijesava i stambeno pitanje porodica poginulih i ratnih invalida itd
sve ovo se priznaje i borcima vojske RSK
obrati se organizaciji poginulig boraca VRS ili borackoj organizaciji RS.....

Sve sam to vec prosao. 10 godina su cimali majku i mene, da bi na kraju dobili umesto 20 hiljada, 6 hiljada evra, koje su bile potrosene pre nego sto smo ih i dobili.
Na Ustavni sud BiH smo otisli, i tamo dobili spor, ali RS nikog ne ****, pa tako nije ni nas ni pravo na nematerijalnu odstetu.

Znam da je isao u rat srcem, a ne pohlepom. Dinar jedan odande nije doneo. Ponizavanje koje smo doziveli od Vlade RS ne zelim ni najgorem neprijatelju. Koliko mi je samo puta palo na pamet da pocepam te obveznice, da im kazem da mi ne treba, samo da prestanu sa ponizavanjem.. Ali dobro, Vlade su nam isto sranje. Dok sa sigurnoscu mogu da kazem, da Srbi u Bosni i Srbi u Srbiji su dva razlicita sveta. Polomise se ljudi u Bosni da mi pomognu kada sam bio. Vodili me po Banja Luci, na svaki moguci nacin pomagali.

Da li zato sto su strahote i stradanja licno preziveli, pa samim tim imaju vise obzira, ne znam, ali ovde kada kazem da je poginuo ljudi mi govore da je bio budala u smislu sto je poginuo za Srbiju. Pogledaj politicare, razne NGO i ostala sranja... Cak sam '96 licno kod Seselja sa majkom otisao da nam pomognu nekako, ma otkacili nas kao nista, u fazonu "zao nam je, ali ne mozemo nikako da vam pomognemo", iako je preko njih otisao u rat kao dobrovoljac...

Sto se tice penzije, dobijao sam dok sam se skolovao, kako sam zavrsio fakultet, vise nemam pravo na istu, samo majka, dobija nekih 250 evra mesecno....

Ma, sve je to....

Sa fakultetom, Engleskim i internetom svet je mali :)

Nadam se da si u pravu ;)

Back