Kada te država izda - šta, gde i kuda dalje?

Kao sto sam vec rekao, materijalna strana mi nije najvaznija, vec kvalitet zivota, slican mentalitet, kuhinja, klima, obicaji (imamo vise slicnosti nego razlika), te sam iz tog razloga izabrao Spaniju. Ne cvetaju ni tamo ruze, ali da je jad i beda, tu mnogo gresis. Plate su im nize nego u Severnoj Evropi, ali su im cene generalno nize. Sta da ti kazem kada znam da im je hrana niza barem za 15% nego u Srbiji. Minimalac u Spaniji je izmedju 700 i 900 evra, kako gde, zavisi od regije, Spanija je ipak velika zemlja. Toliko.

Trebao bi da znas da je nezaposlenost u Spaniji sada veca od 20%.

Znas, kada je nezaposlenost velika i ekonomski uspon je gotov, emigranti su prvi koji dobiju nogu. Kazem ti, zajebaces na veliko sa tom Spanijom. Kvalitet zivota u Spaniji kao bednik ti nece biti dobar. Najozbiljnije pogledaj druge opcije ako hoces da bezis iz Srbije.

O čemu se radi? Završio sam prošle godine Fakultet bezbednosti, smer cu precutati (za sada), sa relativno ok prosekom (7,5), jer sam jedan od onih koji su radili dok su studirali, te mi prosek i nije bio toliko važan. Odslužio sam vojsku iz koje sam odpušten 1.03.2010. godine. Tek što sam malo odmorio, pun elana počeo sam da tražim posao u struci (a struka mi nije usko vezana samo za jednu oblast, što će reći, imao sam koliko-toliko dobru perspektivu koliko se to može u Srbiji), da bi mi bilo rečeno da neću moći da radim nigde što je vezano sa bezbednosnim strukturama drage nam države, jer su mi pojedini članovi porodice izvršili određena krivična dela u mladosti (odnosno, ili pre nego što sam se uopšte i rodio, ili dok sam bio mali, mali).

Ja volim Srbiju. Da je ne volim, ne bih se školovao za šta sam se školovao, zar ne :)? Od malih nogu sam učen da volim svoju zemlju, i da ako ustreba i s oružjem da je branim. Oca sam izgubio u Bosni davne 1995. godine koji je kao pripadnik oružanih snaga RS dao život za Srbiju i opstanak Srpskog naroda u Bosni. Neko će reći, kao što mi je već rečeno, da je poginuo kao pripadnik agresorske vojske te i nije šteta. Ok, kako god, to je sada nebitno. Ono što je bitno je da se neko našao pametan da mi kaže da je žrtva koju je on položio za ovu zemlju ništavna u poređenju sa onim što je uradio kada je imao 17 godina (razbojništvo) i da ja zbog toga treba da ispaštam (a ni u planu tada nisam bio).

Ostaje mi opcija ili da ovde radim kojekakve poslove, ili da svoju sreću potražim negde daleko odavle.

E sad, imam prijateljicu iz Španije koja je voljna da mi pomogne, ali s obzirom da do pre mesec dana o bekstvu odavde nisam ni razmišljao, nemam pojma šta, gde i kako. Šta mi sve treba, koje su mi mogućnosti, kako ona može da mi pomogne?

Ako imate neki pametan savet, molim Vas da mi pomognete, jer ja pametan nisam...

Unapred zahvalan :)

Sve mi je ovo poznato, desavalo mi se slicno pre 5 godina kada sam pocinjala da trazim posao nakon diplomiranja na filoloskom, puna entuzijazma i svesna da se mozda u struci necu zaposliti odmah, ali jednog dana sigurno. Bila sam voljna da prihvatim poslove radi iskustva, sa nizom platom, nema veze, samo da se radi, da se uci, da se nauceno znanje primeni...Bezbroj intervjua, uzih i najuzih krugova, besomucno slanje mejlova i nisam se predavala. Desio se i pogodak, sva srecna pocinjem da radim, posle izvesnog vremena shvatas da te poslodavac iskoriscava, laze, zakida, ismejava i provocira za svaku sitnicu ( a ima zavrsenu samo srednju skolu), kako bi ti dokazao da ti je on gazda, kreator tvoje sudbine. Veruj mi, ni jednom nisam oklevala da dam otkaz cim sam naisla na neku za mene neprihvatljivu situaciju, ali bila su i drugacija vremena, otac mi je bio ziv i svaki put me docekivao s recima: bice bolje.......jedan posao, drugi, treci, sve gore od goreg.
I onda sam presekla.....Rekla sebi idem! pa kud me noge nose! Verovala sam da za mene postoji mesto pod suncem negde, bilo gde, ako me vec nece u mojoj zemlji koju sam velicala gde god sam se obrela, onda necu ni ja nju, prosto ko pasulj! A kada nesto odlucis i cvrsto verujes u svoju odluku putevi se otvaraju koliko god u nekim momentima izgledalo nemoguce.
Ovde gde sam sada osecam mir i spokojstvo iako ni malo nije lako. I ovde ima cudnih dusha, zmija, ljudi iz celog Bozijeg sveta! i dobrih i losih, moras sebe da cuvas i pazis i da balansiras na tankoj liniji kako ne bi ispao iz igre. I za ovo gde radim s mukom sam se izborila, nakon svetske finansijske krize prosle godine i gubitka posla u prethodnoj firmi i suza i besa, na kraju je sve doslo na svoje.....danas me ljudi ovde postuju i cene, koriste moje talente (poznavanje stranih jezika, kompjuter, organizovanost, komunikativnost, optimizam...) za dobrobit posla, razgovaraju sa mnom sa uvazavanjem zato sto sam zena (radim na Bliskom istoku!), a i dobar i odgovaran radnik i uveravam vas da manje vise svi Srbi ovde imaju slican tretman. Zivot mi se stabilizovao, sve ide onako kako sam zelela i trenutno hvatam dah za vremena koja dolaze - znam, opet nece biti lako. Nema opustanja!
Ako te je ova moja prica iole ohrabrila, drago mi je, samo napred, veruj u sebe, slusaj druge ali sa zadrskom, uvek profiltriraj svaku informaciju, provuci je kroz svoj ugao vidjenja i bice sve ok.
I nemoj zaboraviti da volis svoju zemlju Srbiju, ma kakva ona bila, ali 1000 je puta lepsa iz daljine, kada je se secas po lepom i u vazduhu osecas njen miris gde god da krenes. Srecno!

Kratkorocno gledano mozda je lepse voziti tog hamera...ali pogledaj gde su zavrsili prethodnici, dakle lepo se ti kani ovdasnjih biznisa za te sposobne i podobne.Ova drzava je nasankala i mnogo" zasluznije i sposobnije".Sve u svemu sto dalje odavde i gledaj da nadjes normalan posao, okani se onih kratkorocnih i brzopoteznih od toga nema vajde za te koji ih rade, vajdu i korist izvlace oni zakulisni igraci za koje se ti poslovi obavljaju.

Nisam otisao... javila mi "drugarica" 5 minuta, ali bukvalno 5 minuta pred polazak da IPAK ne zeli da mi pomogne...sedim ja za okruglim stolom, porodica oko mene, svi nesto s*****ni, kao, ko zna kada cemo se ponovo videti, kada mi stize sms da procitam email...to je bilo u 19:45 a voz za Budimpestu mi je polazio u 21:25 (kupio kartu Budimpesta-Madrid)...eto, toliko o tome...nisam do sada pisao, jer nisam bio u stanju...ostaje mi da se patim kao i vecina drugih u ovoj zemlji...toliko o tome i o mom odlasku...nemam pojma gde cu i sta cu sada...na buvljak pa udri :D

Poslednja izmena:
Nisam otisao... javila mi "drugarica" 5 minuta, ali bukvalno 5 minuta pred polazak da IPAK ne zeli da mi pomogne...sedim ja za okruglim stolom, porodica oko mene, svi nesto s*****ni, kao, ko zna kada cemo se ponovo videti, kada mi stize sms da procitam email...to je bilo u 19:45 a voz za Budimpestu mi je polazio u 21:25 (kupio kartu Budimpesta-Madrid)...eto, toliko o tome...nisam do sada pisao, jer nisam bio u stanju...ostaje mi da se patim kao i vecina drugih u ovoj zemlji...toliko o tome i o mom odlasku...nemam pojma gde cu i sta cu sada...na buvljak pa udri :D

Kakva ti je to "drugarica" pa da ti posalje sms u zadnji momenat i to kada je karta kupljena? Ja razumem da neko nece da pomogne ali zasto zajebava?

U svakom slucaju, ja sam taj koji je govorio da sa Spanijom nema leba.... veruj mi... na kraju ce ti se ovo isplatiti. Bezi u bolju zemlju, kakva Spanija. To je smejurija u Evropskoj uniji a i citavom svetu.

Kakva ti je to "drugarica" pa da ti posalje sms u zadnji momenat i to kada je karta kupljena? Ja razumem da neko nece da pomogne ali zasto zajebava?

U svakom slucaju, ja sam taj koji je govorio da sa Spanijom nema leba.... veruj mi... na kraju ce ti se ovo isplatiti. Bezi u bolju zemlju, kakva Spanija. To je smejurija u Evropskoj uniji a i citavom svetu.

Secam se, secam se :(...

Drugarica kakvu ni neprijatelju ne bih pozeleo, definitivno... Uzajmio sam 500 evra kako bi odradio sve sto je potrebno, radio kao crnac kako bih skupio neku kintu, i eto...Covek se drzi za rec, a stoka za rogove...Ona nije covek, ocigledno... Nije samo mene, vec i moju majku kojoj je isto obecala da ce uciniti sve sto je u njenoj moci da mi pomogne. I ne samo ona, vec i njeni roditelji, prijatelji, kako ce sve uciniti da se ne osecam usamljeno i kao stranac... Bahh, kakvo more lazi, neverovatno :) :roll:

Devojka nije to ozbiljno shvatila, a kada je shvatila, kada je o svemu razmislila, shvatila je da je u pitanju ozbiljna stvar, za koju ona nije bila spremna da ucestvuje u istoj :confused:..Tri meseca me zavlacila i pravila budalu od mene...eto...:eek:

Значи, није неки конкретан проблем, него не да јој се, ђубре. Србијадамус и владстер, су ти већ рекли , али и ја се сећам, неког ТВ прилога из шпаније, приказали су ОГРОМНЕ редове испред завода за запошљавање, имају ЈАКО много незапослених, можда је и боље тако

Значи, није неки конкретан проблем, него не да јој се, ђубре. Србијадамус и владстер, су ти већ рекли , али и ја се сећам, неког ТВ прилога из шпаније, приказали су ОГРОМНЕ редове испред завода за запошљавање, имају ЈАКО много незапослених, можда је и боље тако

Ma, neka joj je prosto sve. Sve se vraca, i sve se placa. Ne zelim joj zlo i lose, ali ne moze se ocekivati dobro, ako ti drugima cinis lose i dovodis neciji zivot i buducnost u pitanje. Njeno je bilo samo da me saceka, odvede do Valensije, da mi neki koristan savet, bude tu za mene kada me "pukne" nostalgija, da popije kafu sa mnom, cisto da ne budem sam u tolikoj zemlji dok ne napravim neke svoje veze, kontakte i kombinacije...

Sve se sa razlogom dogadja, pa verovatno je i to trebalo biti tako. Zasto, videcemo :)

Ma, neka joj je prosto sve. Sve se vraca, i sve se placa. Ne zelim joj zlo i lose, ali ne moze se ocekivati dobro, ako ti drugima cinis lose i dovodis neciji zivot i buducnost u pitanje. Njeno je bilo samo da me saceka, odvede do Valensije, da mi neki koristan savet, bude tu za mene kada me "pukne" nostalgija, da popije kafu sa mnom, cisto da ne budem sam u tolikoj zemlji dok ne napravim neke svoje veze, kontakte i kombinacije...

Sve se sa razlogom dogadja, pa verovatno je i to trebalo biti tako. Zasto, videcemo :)

Ja ne poznajem nikog koga ova drzava nije izdala osim onog ko je krao od nje.
A i drugarica ti je kao drzava.

Dete, u zivotu mozes da imas samo jednog pravog prijatelja.
Neka ti ovo bude lekcija da su Srbi u dijaspori jos gori nego ovde ,iako su im usta jos punija patriotizma. Trece ,vidi za neki sezonski poso prvo dok se ne uhodas ukapiras jezik kulturu cene rada i tako to raspituj ,zapitkuj ,pa onda begaj za stalno.

Kizo kako koji, prijatelju.... kako koji. Nemoj generalizovati sve ljude po jednom coveku. Istina je da ima sljama koji samo voli da se qurci, izigravaju neke zestoke gazde, obecavaju, pa na kraju ispale... Ali ima i onih drugih koji ako mogu vrlo rado pomognu. Mene je moja rodjena sestra izradila, kukala mi danima da joj nadjem posao, i ja zapnem, prevrnuo sam mali milion firmi, hotela, restorana, nema gde nisam bio da bi na kraju nasao jednog coveka takodje jugovica koji je imao neku malu pekaru, mali biznis, ali dovoljno da moze zaposliti jos jednu osobu. I covek mi kaze, nema problema, ja cu joj napraviti osnovne papire, zaposliti ju kod mene na godinu dana (sto je ovde minimum da mozes ostati na birou) a dotle ce se ona malo integrisati, nauciti malo jezik, verovatno naci neku jacu firmu da nastavi da radi. I dogovorimo se mi lepo, on vec otisao na biro da prijavi novog radnika i da utanaci dokumente, znaci svrsen cin. Ja ju sav srecan sto sam uspeo sve to da odradim nazovem da joj kazem da sprema stvari i za nedelju dve da se sprema da dolazi... javim joj ja lepe vesti, ona kao isto sva srecna, evo vec se pakuje, kad posle dva dana zove me i..... znas bato, ja ipak ne bih da dolazim, ja sam se "zaljubila", ne bih da ostavljam novog momka :eek: Ja joj kazem, jesi ti normalna, covek vec sredio sve, ceka te, sta mi to radis... a na to mi je ona samo odgovorila, pa znas, ja se nisam nadala da ces ti meni uopste nesto naci. E, tu sam puko, svasta sam joj rekao, nismo pricali jedan period. Onaj covek jedva se izvukao da ne plati penal, mislili su tamo da ih zaj..ava, a jos auslander. Ostadoh ja popisan, i od tada sam rekao, nikada vise za nikoga necu garantovati, kad se u rodjenog ne mogu pouzdati... A ona je bila u vezi sa tim momkom u koga se "zaljubila" dva meseca, i puklo. Na kraju mije priznala da se jako kaje, ali nema sanse vise tako nesto da ponovim. Eto, ima i takvih slucajeva, mada redje.

Back