KADA STE POSLEDNJI PUT...

... otisle na pregled dojki?

Opet novi slucaj bolesti u rodbini.
Zao mi je sestre, ali ocekujemo da sve bude ok, ipak je na vreme otkrila.
Pomislim kada sam bila na prethodnom pregledu i shvatim da je to bilo PRE 4 GODINE!
Nerazumno.
Nelogicno.
Neodgovorno, jer nisam sama, ja sam i roditelj, znaci obaveza da se brine o svom zdravlju je jos veca.

Ovo pitanje postavljam ovde, a ne na Zdravlju, zato sto me ne interesuju medicinske cinjenice vec zasto se kockamo sa sopstvenim zivotom, kada vec sve znamo. Milion puta smo cule da treba ici redovno na kontrole, nije ni bolno, nije ni skupo, ali ipak ne idemo (bar je tako sa vecinom zena iz mog okruzenja)

Molim iskrene odgovore i onih koje se kontrolisu i onih koje ne idu na kontrole.

Nedavno. Moja baka ima rak dojke. Pa, da...često se kockamo sa sopstvenim zdravljem. Jer zdravlje nije sve u životu, ali sve bez zdravlja je ništa. Moja baka se hrani makrobiotički, leči se i fitoterapijom. Nadam se da će tvoja sestra , ta rodjaka se izlečiti i da će sve biti u redu, držim palčeve. ♥

Prvi put ove godine, zbog "nekog cvorica". Za sad ga samo pratimo...Mada pojma nemam sta je, tako mi je dr strucno objasnila. :roll:
Samo-ne brini, nije tumor.
A sujeta na kvadrat. Ne razumem antagonizam izmedju privatne i drzavne praske. Cim pokazes nalaze onih drugih, para na usi. :neutral:
Stitna u banani.
Ranica na grlicu.
Sve imam, sve pratim...a jos ni 30 nemam. :roll:
Godinama nisam isla kod dr, sad mi na nos izlaze, samo kad pomislim na preglede, a sutra opet. :rida:

Prvi put ove godine, zbog "nekog cvorica". Za sad ga samo pratimo...Mada pojma nemam sta je, tako mi je dr strucno objasnila. :roll:
Samo-ne brini, nije tumor.
A sujeta na kvadrat. Ne razumem antagonizam izmedju privatne i drzavne praske. Cim pokazes nalaze onih drugih, para na usi. :neutral:
Stitna u banani.
Ranica na grlicu.
Sve imam, sve pratim...a jos ni 30 nemam. :roll:
Godinama nisam isla kod dr, sad mi na nos izlaze, samo kad pomislim na preglede, a sutra opet. :rida:
Niko bne ide rado, ali radis pravu stvar :zag:

Molim da mi neka od ovdasnjih forumasica da neku informaciju. Imam 25 god, do sad nisam obavljala taj pregled ali uskoro hocu, doktorka iz dz mi je dala uput za isti na Institutu za onkologiju u Beogradu, kaze preventive radi i verujem joj, ovih dana cu da zakazem pregled. MOLIM vas ako neka moze da o ceka, koji lekar obavlja taj pregled i kako isti izgleda ? Hvala :confused:

Molim da mi neka od ovdasnjih forumasica da neku informaciju. Imam 25 god, do sad nisam obavljala taj pregled ali uskoro hocu, doktorka iz dz mi je dala uput za isti na Institutu za onkologiju u Beogradu, kaze preventive radi i verujem joj, ovih dana cu da zakazem pregled. MOLIM vas ako neka moze da o ceka, koji lekar obavlja taj pregled i kako isti izgleda ? Hvala :confused:
onkolog obavi pregled na mamografu...malo bolucka jer mora da pritisne svaku dojku ponaosob,nishta strashno da se izdrzati...od dana zakazivanja se ceka nekoliko meseci zavisi od broja perijavljenih zena za tu vrstu pregleda...rezultat dobijesh posle 15. dana i nosish svojoj doktorki akko nemash izabranog na onkologiji

Bila pre nedelju dana
moj doca otisao u penziju i sad svi njegovi pacijenti ''vise''
napravila sam malo meteza :mrgreen: i primila me je
neda uput , neda nista, lekovi reda radi napamet .....to nek pije ona , ja necu
sledeci put pravim cirkus
mora red da se uvede

Ja nikad nisam bila na pregledu..a otpremam se stalno . Znam i sama da sam neodgovorna al lako se predomislim čak i kad odlučim, posebno kad me dočekaju kod lekara sa ' a zašto biste ga radili' . Pa eto, da budem sigurna. Pa jeste li napipali šta. Pa nisam. Pa zašto onda hoćete pregled. Pa ne znam pustite me da idem kući...

Mnogo me nervira taj stav, kao da mora nešto da ti se desi da bi otišao na pregled a vamo te svaki dan bombarduju važnošću redovne kontrole.
Svojevremeno sam otišla kod oftalmologa, htela sam da uradim kompletan pregled, očni pritisak, očno dno itd. Uglavnom odem ja u Dom Zdravlja, dođem na red i naravno, pitaju me šta mi fali. Reko nisam nikada uradila kompletan pregled, želela bih da ga uradim, preventive radi. Ona kaže, znači ništa vam ne fali. Ja reko pa valjda ne. I ona ladno prevrne očima i kaže, svašta, samo nam trošite vreme.
Pregled je odradila, ništa mi nije bilo naravno pa me bilo blam još više.

pa dobro za okice i realno osetila bi da ti nesto fali
al za dojke samo joj kazi cuti i pipaj kokosko :evil:
u obavezi su jednom godisje kompletan pregled da obave i tu nema vrdanja, mislim na gin pregled
kao sto imas pravo jednom godisnje kompletnu krvnu sliku bez da ti predhovno nesto fali, al cute ko mule nece da kazu svima, stekaju pare za maldive...

pa nemoj da te obeshrabri taj stav
meni je tako doktorica zimus, pa zašto, pa je l imate istoriju bolesti, pa koliko imate godina
i ja joj kažem da u poslednjih pola godine sam u bližoj okolini imala 2 slučaja sumnjivih čvorića-cimerka od 27 i jedna prijateljica mamina...cimerka išla na operaciju-benigno na svu sreću, a prijateljica na žalost rak dojke
i ona kao evo vam uput, javite se na šalter da vas upišu

msm zar treba da se pravdamo:neutral:
ista priča i za dermatologa
rečeno mi je da treba da pratim mladeže, kad tražim uput od lekara opšte prakse samo što mi oči ne izvade

- - - - - - - - - -

metlo, ne pipanje
ultrazvuk dojke

a ultrazvuk, aha ok ja reko nece pipanje
kolko znam na zalost ultrazvuk ne spada u obavezan pregled, a oni oce sto manje da rade, nije njih briga za nas...
tako da tu stvarno mora da im se popnes na glavu

debili, ja tako jednom godinjesnje, ili na duzi period do dve god max, trazim ultrazvuk abdomena i kod gin (mora odvojeno debili nece da rade sve zajedno :roll:) i isto imam pitanja a sta ce ti, kad trazim kod gin :dash: da bi se ti pitala ....
za abdomen imam super dr opste prakse ona mi odmah da

nisam radila dojke, nikako da se setim to da trazim, jurim za pipanje, ispipa kaze ok i ja sve onda zaboravim da za to trazim, uvek se koncentrisem na ove glavne gin organe :roll:
mogla bih uskoro da se setim da trazim, nije na odmet

Ultrazvuk nisam, samo pipanje kod ginekologa.

A ovi doktori su grozni, jedino da ti sekira viri iz glave kad dođeš, onda bi te možda primili, i to teška srca.
Moja sestra je godinama imala problem s bubuljicama i kad je otišla kod dermatologa na VMA, ova joj se smejala, kao, zbog čega ti dolaziš, helou?
Kad sam već kod toga, znate kako se na fakultetu na trećoj godini radi sistematski pregled? Tada je ''doktorka'' osula paljbu po mojoj sestri i njenim trima drugaricama (na PMF-u) što u tim godinama nisu imale seksualne odnose.

Back