Kada se ne pale sveće za žive?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Мени је помало чудно да неко доноси било каква правила када се шта ради, а да не постоји рационално објашњење. Ако желим палити за живе када год пожелим, зашто не бих?

Po meni koji je smisao paljenja svijeća za žive (imajući u vidu da je Hristos rekao: Bez mene ne možete ništa činiti)... Dok se pali svijeća treba se moliti Bogu. Pri paljenju za žive ispravno je moliti se za zdravlje. Student može da se moli da položi ispit. Ako se ide na dalek put moliti se da Bog pomogne da se u najboljem redu dođe tamo gdje smo krenuli.

Ima toga još. Rekao sam smisao.

Sta pricate ljudi , pa u Crnoj Gori u svakom manastiru crkvi imas jednu stranu gdje se pale svijece za zive a drugu za mrtve... Ovo prvi put cujem da ti neko kaze da ne palis svjece za zive... pa palis svijecu za zdravlje zivih, za spasenje duse, za bolesne da ozdrave...

Ja licno nikada ne palim svece za zive, zasto bih to radila?
Paljenje sveca za mene ima samo smisla ako se pale za umrle.
Зато што су то православни обичаји.

Ja ne palim, a valjda smem ovde da kazem sta je za mene besmisleno. Sto bih ja bas na groblju
ili u crkvi palila svecu za sebe, svoj uspeh?
Оно што је за тебе бесмислено није за цркву којој припадаш. (ако си правослана, ако ниси онда не знам ваше)

Par puta mi se desilo da sam palila sveće za pokojne i htela
da upalim i za žive, pa su mi rekli ''danas se ne pale sveće
za žive''. Jel to samo za zadušnice običaj ili ima još dana
kada se sveće za žive ne pale?
Пале се увек и сваки пут јер нема мртвих у Христу. Постоји негде, и код неких неко сујеверје да су задушнице дан "резервисан" само за мртве, па да не смеју да се "мешају" и да се тај дан не пале свеће за живе.
Историја каже да је одвајање свећа за живе и мртве новија пракса настала половином двадесетог века, стога је одговор - правила нема, већ су то неке бесмислице које негде постоје.
Сви су живи у Христу, тако да палиш кад хоћеш.
Смисао задушница јесте да људи дођу на богослужење и да однесу имена својих упокојених, а не (само) да упале свећу тај дан (јер се то може учинити и други дан).
Иначе имена упокојених и живих се могу однети увек да се помињу у цркви, не само за задушнице.

Svece se uvek pale i za zive i za mrtve i nema veze da li su zadusnice, lepo je to objasnjeno vec na temi zasto, a na primer u Hramu Svetog Save bar kad sam zadnji put bila pre 3 godine, na jedno mesto se pale i za zive i za mrtve, nema cak razdvojeno gore i dole.

To je zato sto smo svi zivi u Hristu tj. za Njega nema mrtvih.

То је одвојено питање зашто се у неким црквама пале за живе, а одвојено се пале за мртве. У храму Светог Саве се не раздвајају свеће, док се у многим црквама држе новије праксе па и даље раздвајају за живе и мртве, однсно "горе" и "доле".

Par puta mi se desilo da sam palila sveće za pokojne i htela
da upalim i za žive, pa su mi rekli ''danas se ne pale sveće
za žive''. Jel to samo za zadušnice običaj ili ima još dana
kada se sveće za žive ne pale?

za zive uglavnom kad je rodjendan...to oko paljenja svijeca i za mrtve je onako bzvz..dacu ti primjer - moja mati pali za svoje roditelje, svijeca navodno obasjava mrtvim dusama put kroz planetarni sistem do raja..e sad stara pali vec dobrih 20 godina, djed i baba jos nisu stigli do raja, a kad ce ne zna se..kad ona npr sutra umre onda ja trebam da palim za nju i za njene roditelje i za njihove roditelje...i tako navodno duse mrtvih putuju do raja milion milion milion godina...eto..

Молитва никада не одлази тек тако. Ако су њени родитељи у рају, молитва користи особи која се моли.
Није поента у форми да мора више свећа, можеш једну свећу за све предаке да упалиш, без рачунања да ли је то 5,10 или 20 предака.
Не путују душе до раја као да иду саме од себе па ће стићи пре или касније, већ се ми молимо док су овде, не могу ти који су умрли да се моле сами за себе.
А то да ли ће доћи до раја или не, то је на Богу, а на нама је да се молимо за наше преминуле.

za zive uglavnom kad je rodjendan...to oko paljenja svijeca i za mrtve je onako bzvz..dacu ti primjer - moja mati pali za svoje roditelje, svijeca navodno obasjava mrtvim dusama put kroz planetarni sistem do raja..e sad stara pali vec dobrih 20 godina, djed i baba jos nisu stigli do raja, a kad ce ne zna se..kad ona npr sutra umre onda ja trebam da palim za nju i za njene roditelje i za njihove roditelje...i tako navodno duse mrtvih putuju do raja milion milion milion godina...eto..
:lol:
Onda ti upali hiljadu sveća odjednom, da otputuju momentalno.

Na grobljima palim sveće, one tzv. zadušne, i one su mi negde indikator toga kad treba da idem pošto naročito u proleće ili jesen sedim tako i razmišljam pošto očistim i sredim ono što mi ''pripada''...
Na grobljima se baš nekako lepo razmišlja osim danima kad su sahrane, tad samo promenim pravac. Prisećam se zajedničkih trenutaka, zamišljam kako bi danas izgledali da su živi, nečega što su često govorili ili po čemu su mi ostali posebni, šta bih ih pitala i kako bi mi oni kakve ih pamtim odgovorili.

A po crkvama nešto to često i lako preskočim, naročito u ovim gde se obično pojavljujem, jer i mrtvi i živi su mi uvek negde tu, pa ako bi mi neko skrenuo pažnju radi čega je dobro, verovatno bih i za to izdvojila vreme.
Ne znam kad nije dobro paliti sveće za žive.

Back