Kada mačka piški van posude sa posipom

pozitivno_druzenje

Primećen član
Poruka
667
Najbolji način da se ovaj problem reši je razumeti koji su dublji razlozi za ovakvo ponašanje i ukloniti ih.

Postoje dve različite vrste mokrenja:

A) prskanje / obeležavanje teritorije (markiranje) i
B) obično mokrenje.

Kod markiranja, mala količina mokraće se prska po vertikalnoj površini kao što je zid ili zavesa (ili redje po horizontalnoj površini kao što je posteljina, hrpa odeće, neki novi predmet), a kod običnog mokrenja, barice mokraće se nalaze na horizontalnim površinama kao što su podovi, kada i lavabo itd.


DA LI MOJA MAČKA OBELEŽAVA TERITORIJU?

Obeležavanje teritorije je uvek poziv upomoć.

Mačke prskaju iz stojećeg položaja, visoko držeći rep koji treperi. Tako mokraća završi na zidu ili na nekom predmetu. Prskanje iz stojećeg položaja je gotovo uvek obeležavanje teritorije. Mokrenje u čučećem položaju ponekada može biti obeležavanje teritorije naročito ako mačka obeležava nove predmete ili mesta koja mirišu na vlasnika (kao što je krevet), ali je tu češće u pitanju obično mokrenje. Kada obeležava teritoriju mačka obično ima odsutan izraz lica i rep joj se trese, bilo da je u stojećem bilo u čučećem položaju. Pored toga, mačke obično prskaju ulaze i izlaze kao što su vrata i prozori, nove predmete i predmete koji joj stoje na putu, tj. na nekoj od ruta kojima se mačka obično kreće po kući. Ili mogu da pršću mesto gde je vlasnikov miris jak, recimo krevet. Ili nove predmete kao što je skupa nova sofa, ili tople predmete poput radijatora!

Mačke koriste i izmet da obeleže teritoriju, na isti način na koji koriste mokraću - kraj vrata i prozora, na krevetu, na kauču. Često to rade na mestima koja mirišu na vlasnika - pokazujući da ga vole i da traže utehu na tim mestima kada su uznemireni. Mesta sa izmetom treba tretirati na isti način kao mesta poprskana mokraćom - oprati, natopiti Felivejom (sintetički mačji feromon) i smanjiti stres kod mačke.


ISKLJUČITE ZDRAVSTVENE UZROKE

Neka veterinar pregleda mačku. Ako mačka čučne i obilno mokri, verovatno se samo olakšava i ne obeležava teritoriju. Upala bešike (cistitis, poznat i kao FLUTD - Feline Lower Urinary Tract Disease), oboljenje bubrega i drugi poremećaji mogu biti razlog i moraju se izlečiti pre bilo kog drugog koraka. Da stvari budu komplikovanije, ponekada mačke sa FLUTD-om stoje kada mokre jer ih tako manje boli nego kada čuče - ali to je retkost.

Obično mokrenje se najčešće vrši na skrovitim mestima kao na primer iza nameštaja ili u prostorijama koje se retko koriste. Razlog može biti posuda sa posipom. Ili bolesna mačka može da se uznemiri i da počne da markira. Ponekada mačke mokre gde ne treba zato što ne mogu na vreme da stignu do posude sa posipom - zbog starosti, senilnosti ili bola zbog istegnutog ligamenta. Pogledajte "18 pitanja koje treba sebi da postavite ako vaša mačka prestane da koristi posip" posle ovog teksta. Taj članak će se baviti običnim mokrenjem, dok ćemo se u ovom pozabaviti obeležavanjem teritorije mokraćom i izmetom.



A) Obeležavanje teritorije


Markiranje nije uvek lako iskoreniti. Ako možete to da priuštite, potražite pomoć od stručnjaka za ponašanje mačaka - biće jeftinije od upropašćenog tepiha. Reagujte brzo. Što duže dozvolite da to traje, to će biti teže uvesti promene. Ako odlučite da rešite problem sami bez ičije pomoći, ne radite stvari polovično pokušavajući da uštedite vreme ili novac! To vas neće nigde odvesti. Uložite sav trud ODMAH. Ako vaša mačka markira već duže vreme, moraćete da prionete na herojski poduhvat čišćenja i savet profesionalca će vam biti od pomoći.

Nikada ne kažnjavajte mačku. To će samo uzrokovati još markiranja. Mačke obeležavaju teritoriju kada su uznemirene i nesrećne.

Koje mačke markiraju? Najviše nekastrirani mužjaci. Ali kastrirani mužjaci i ženke (sterilisane i nesterilisane) takodje ponekad obeležavaju teritoriju.


DA LI STE SIGURNI KOJA MAČKA TO RADI?

Da li ste je VIDELI? Postavite video kameru ako ne može drugačije. Ne možete biti sigurni ako to ne vidite svojim očima.

Ako imate više od jedne mačke u domaćinstvu ne pretpostavljajte da znate koja mačka markira ako je niste videli da to radi. Ako ne može drugačije, zatvorite ih u odvojene prostorije da biste videli koja markira. Ponekada jedna mačka koja markira navede drugu da počne, i onda to rade obe (ili sve mačke u domaćinstvu). Da stvari budu još zamršenije, možda markiraju iz različitih razloga.

Veterinari koriste fluoroscentnu boju koja se stavlja u hranu i oboji mokraću, što može da pomogne da se utvrdi koja mačka markira. Ovo je donekle komplikovano. Program modifikacije ponašanja će najčešće biti efikasan čak i ako ne znate koja mačka to radi. Ali ako program ne pomogne i želite da poklonite mačku koja prska, moraćete da saznate ko je to. U tom slučaju se obratite veterinaru za pomoć.


TRETMAN

Morate da uradite tri stvari: čišćenje, tretiranje površine drugim mirisom, smanjenje ili uklanjanje uzroka stresa. Tim redom, strogo vodeći računa da posao obavite temeljno.

Veterinari preporučuju Felivej, koji pomaže kod obeležavanja teritorije. Pravi se u spreju i kao difuzer koji se uključuje u utičnicu. Deluje samo u kombinaciji sa temeljnim čišćenjem i preduzimanjem koraka da prestane stres kom su mačke izložene. Tokom 30 ili više dana trebaće vam i difuzer i sprej, kojim ćete svakodnevno prskati sve površine na koje mačka mokri. U težim slučajevima ili ako su u pitanju kućne mačke, prskajte dva puta dnevno. Cilj je koristiti Felivej onoliko često koliko mačke obilaze i obeležavaju svoju teritoriju. Ako mačka markira tri puta dnevno, koristite ga tri puta dnevno. Ne štedite. Ako ne naprskate dovoljno, neće delovati.

Druga opcija (više posla ali bez troškova) je da iskoristite feromon iz mačkinih sopstvenih mirisnih žlezda. Ovo je možda i efikasnije, ali moguće je samo ako znate o koje predmete u kući mačka trlja svoje lice. Uzmite mekanu čistu pamučnu krpu i zalepite je ili prikačite na predmete o koje se mačka trlja. Ako znate za više mesta, tim bolje. Zakačite nekoliko krpa. Kada ste sigurni da je krpa protrljana, stavite je na mesto gde mačka prska mokraću. Menjajte krpu svakog dana.

Ako imate maznu mačku možda ćete moći da uzmete krpu i nežno protrljate njene obraze i bradu. Ali ako imate plašljivu mačku koju maženje uznemirava, ovo će je uplašiti. U tom slučaju ne insistirajte na tome, jer će joj to biti dodatni stres i prskaće češće. Umesto toga koristite Felivej.

U krajnjem slučaju možete da zamolite veterinara da prepiše antidepresant za mačke, ili hormonsku injekciju. Ali kada dajete tabletu mački svakog dana to je za nju još veći stres, a hormonske injekcije imaju opasne neželjene efekte. Lekovi nisu zamena za uklanjanje pravog uzroka markiranja.


PROTOKOL

Očistite sva mesta na koja je mokreno. Ako ovo ne uradite temeljno, ništa drugo vam neće pomoći. Ako se prskanje dešavalo tokom dužeg vremenskog perioda, razmislite o nabavci novog nameštaja.

Onda ta mesta poprskajte Felivejom i uključite Felivej difuzer ili koristite tehniku sa pamučnom krpom svakog dana tokom 30 dana (i dvaput dnevno ako je potrebno) na mestima koja je mačka obeležavala mokraćom.

Na kraju, stavite posude sa hranom na ta mesta. Ako je vaša mačka gojazna, zalepite granule mačje hrane na karton i razmestite kartone po mestu koje je obeležavano - mačka ih ne može pojesti ali to mesto će joj mirisati kao trpezarija a ne kao toalet.


AKO PRSKANJE TRAJE DUŽE VREMENA, ZAPOČNITE TRETMAN U JEDNOJ PROSTORIJI

Neka se mačka oseti bezbednom na svojoj teritoriji tako što ćete je staviti u malu sobu ili ogradjen prostor u kući koji ste prethodno temeljno očistili od mokraće. Mali prostor za mačku značu sigurnost. U prostoriju stavite mačkin krevet i posip. Prostoriju prvo obilato naprskajte Felivejem ili istrljajte pamučnom krpom sa mirisom mačke. Mačku tu držite dva - tri dana, vodeći računa da joj često menjate posip. Onda mački polako dozvolite da ulazi u druge prostorije, jednu po jednu, svaku prethodno očistivši i obilato naprskavši Felivejom i nadzirući šta mačka radi u svakoj prostoriji. Neka ovo ponovno upoznavanje mačke sa svakom prostorijom traje oko nedelju dana po prostoriji. Ako ubrzate proces, možda neće uspeti. Trebaće vam mnogo Feliveja u prostorijama u kojima mačka već boravi, i onda dodatna količina u svakoj novoj prostoriji u kojoj mački dozvolite pristup. U svakoj prostoriji prskanje obeležavanih mesta Felivejom mora trajati bar 30 dana. Cilj je da mačka polako počne da doživljava kuću kao sigurnu zonu sa vlasnicima koji je štite.


PRONADJITE UZROKE PRSKANJA DA BISTE SPREČILI DA ONO PONOVO POČNE

Prskanje je mačkina reakcija na stres. Ako ne uklonite dublji uzrok, prskanje će ponovo početi. Možda postoji više razloga - svaki treba ispitati. Razmišljajte hronološki: gde je prskanje počelo? Kada je počelo? Označite prvo prskanje slovom A, sledeće slovom B i tako dalje. Nacrtajte mapu kuće i označite obeležavana mesta. Lokacija vas može dovesti do odgovora: u blizini ulaznih vrata može značiti da je mačku uplašilo nešto napolju. Na putu do posude sa hranom može značiti da jedna mačka tu napada drugu iz zasede. Pažljivo proučite u kakvom su medjusobnom odnosu vaše mačke.

Pokušajte da razmišljate kao mačka. Oko toga vam može pomoći stručnjak za ponašanje mačaka ako to možete sebi da priuštite.

Reagujte odmah. Što duže obeležavanje teritorije traje, to ga je teže zaustaviti!
 
B) 18 pitanja koje treba sebi da postavite ako vaša mačka prestane da koristi posip


Ponekada će mačka iznenada prestati da koristi posudu sa posipom. Većina vlasnika pomisli "Ništa, dešava se" i počisti nered. Onda se to desi opet... i opet. Ili mačka koja nema posudu za posip počne da piški i kaki po kući. REAGUJTE ODMAH. Mačke se naviknu na odredjen materijal ispod svojih nogu. Za većinu mačaka, to je posip. Ali ako (iz nekog drugog razloga) mačka ne koristi posip, počeće da se navikava na teksturu recimo tepiha. A kada tepih postane materijal koji je podstiče na mokrenje i defekaciju, teško vama.

Nema vajde nadati se da će mačka promeniti svoje ponašanje. Vi morate da promenite okruženje!

Morate da razmotrite SVE ove mogućnosti pošto ne možete da pitate mačku šta joj smeta u načinu na koji je trenutno sve organizovano. Zato probajte da promenite ono što najverovatnije smeta mački, a ako to ne upali, probajte ono malo verovatno. Ono što vama deluje neverovatno, mački je možda savršeno logično.

Ponekada se mačka kojoj je odgovarala dosadašnja organizacija predomisli. Recimo mačka kojoj nije smetalo da deli posudu za posip sa drugom mačkom više neće da je deli. Ili mačka kojoj nije smetalo da kaki i piški u istoj posudi promeni mišljenje. Ako je dojučerašnja organizacija bila OK, ne pretpostavljajte da je i dalje tako!

Dakle, sve "nezgode" sa WC-om treba brzo istražiti i brzo rešiti. Ne koristite dezinficijense kada čistite. Njihov miris može da navede mačku da ponovo koristi isto mesto. Isto važi za deterdžente sa mirisom limuna, ruže i borovine. Očistite površinu mešavinom tople vode i enzimskog deterdženta (pitati u pet šopu), zatim isperite hladnom vodom i osušite. Ako materijal to dozvoljava, dobro naprskajte površinu denaturisanim alkoholom i osušite.

Ako ništa od sledećih predloga ne pomaže, mačka možda ima emotivnih problema. Ako je poprskan vertikalan predmet, mačka obeležava teritoriju zbog uznemirenosti (u tom slučaju obično nastavlja da koristi posip). Ako nadjete mokraću ili izmet blizu ulaznih vrata ili prozora, to je takodje obeležavanje teritorije. Ako se popiški na vaš krevet, radi se o emotivnom problemu. Zatražite pomoć od stručnjaka za ponašanje mačaka.

1) IMATE LI POSUDU ZA POSIP? Ako nemate, morate je nabaviti ODMAH. Nije dobro nadati se da će mačka da živi u skladu sa vašim očekivanjima. Mačka koja obavlja nuždu u kući možda ne sme to da radi napolju. Mesto gde je to do sada radila možda više nije bezbedno zbog mačke - siledžije iz komšiluka. Zato nabavite posudu i posip odmah.

2) DA LI JE MAČKA POVREDJENA, ILI JE ISTEGLA MIŠIĆ, IMA LI ARTRITIS? Neka je pregleda veterinar. Ako je nešto boli, možda ne može na vreme da stigne do posude ili ne može da se popne uz stepenice itd. Postavite dodatne posude sa posipom na odgovarajućim mestima koja su joj dostupna. Za mačku sa artritisom to znači posuda na svakom spratu, i ne postavljati posudu na površinu koja je klizava i opasna za mačku. Neka posude imaju niske ivice da bi mački bilo lakše da udje.

3) DA LI JE POSIP DOVOLJNO ČIST? Mora se čistiti dva puta dnevno. Ponekada mačka udje samo prednjim nogama ako posip nije dovoljno čist. Neke mačke podnose prljav posip. Druge neće da koriste posip ako u njemu ima makar samo jedna prljava gomilica. Dakle, ako ne možete ili nećete da čistite dva puta dnevno, pokušajte da rešite problem tako što ćete dodati još jednu posudu za posip.

4) DA LI JE POSIP PREVIŠE ČIST? DA LI STE STAVILI NEKU PODLOGU NA DNO POSUDE? Dodajete li u posip dezodoranse, dezinficijense, ili koristite posip sa mirisnom notom? Posuda za posip treba da bude suva i čista i da miriše na mokraću i izmet - treba da miriše na toalet. Ako čistite posudu dezinficijensima (uvek birajte one koji nisu otrovni za životinje) temeljno je isperite čistom vodom da bi nestao miris sredstva za čišćenje. Mačkama se podloga ispod posipa zakači za kandže i zato nemojte da je koristite.

5) IMA LI DOVOLJNO POSIPA? Trebalo bi da ga bude dovoljno da mačka može da iskopa rupu - neke mačke će prestati da koriste posip ako škrtarite. Sipajte ga više.

6) JESTE LI PROMENILI VRSTU POSIPA? Vratite se na stari posip. Ako hoćete da ga promenite, počnite tako što ćete dodati šaku novog posipa, onda dve i tako dalje - polako ga menjajući tokom više nedelja.

7) KORISTITE LI PRAVU VRSTU POSIPA? Neke mačke ne vole drvene pelete i posip od papira. Nekadašnjoj lutalici možda se neće svideti kupovni posip. Pokušajte sa peskom i zemljom. Onda postepeno predjite na posip kada se navikne da koristi tu posudu. Mačke generalno više vole sitniji posip od onog sa krupnim zrnima. Ja preporučujem posip sa sitnijim zrnima, što se čini skupljom varijantom. Ali on se dobro grudva tako da se isplati.

8) NALAZI LI SE POSUDA NA DOBROM MESTU? Mačke ne vole da vrše nuždu tamo gde je gust saobraćaj. A ni previše blizu posuda za hranu i njihovog kreveta. Probajte da stavite posudu na skrovito mesto kao što je ostava, prostor ispod stepenica itd. Ne vole ni da ih posmatraju spoljašnje mačke - recimo ako je posuda previše blizu zastakljenih vrata kroz koja mačke spolja mogu da gledaju u kuću. Ako niste sigurni, postavite još jednu posudu na drugom mestu i ako mačka počne da koristi samo nju, sklonite prvu posudu sa mesta gde je bila.

9) DA LI JE VAŠA MAČKA IMALA NEKO NEPRIJATNO ISKUSTVO DOK JE KORISTILA POSIP? To iskustvo može biti: napad od strane druge mačke ili psa, bol, grčevi u stomaku (ako je imala proliv), ometanje od strane ljudi ili iznenadna jaka buka dok je u posipu, bol zbog upale mokraćnih puteva, nedavna bolest (nebitno koja). Ako jeste, mačka može pogrešno da zaključi da posuda za posip više nije bezbedna ili da je ona bila uzrok bola. Pokušajte da sipate posip u drugu posudu - mozete da improvizujete i iskoristite bilo koji odgovarajući sud koji imate u kući pa ako eksperiment uspe, kupite novu posudu za posip.

10) DA LI JE VAŠA MAČKA NAVIKLA DA VRŠI NUŽDU NAPOLJU? Za takvu mačku (ako želite da počne da vrši nuždu u kući) ubacite u posip malo peska ili zemlje sa mesta gde vrši nuždu. Poznat miris će je podstaći da ga koristi. Neke mačke će radije koristiti humus za biljke ili treset nego posip. Ubacite malo korišćene zemlje da bi posuda mirisala kao WC. Ovo možete da pokušate čak i ako je mačka nekada ranije koristila posip - ništa vas ne košta da ubacite zemlju u posudu. Onda polako predjite na posip (videti pod 6).

11) DA LI MAČKI ODGOVARA POSUDA ZA POSIP? Ako mačka neće da koristi posip nego vrši nuždu na drugom mestu proverite da li se mački svidja ta konkretna posuda za posip. Pokušajte da postavite drugu ili neku improvizovanu posudu da vidite da li bi joj drugačija vrsta posude bila prihvatljivija. Ako je mačka prestala da koristi posip kada ste joj kupili novu posudu, prebacite u nju malo korišćenog posipa iz stare. Nova posuda možda ima miris koji odbija mačku. U tom slučaju predjite ponovo na staru posudu.

12) DA LI SE VAŠOJ MAČKI NE SVIDJA DA PIŠKI I KAKI U ISTU POSUDU? Dodajte još jednu posudu tako da može da piški u jednoj a kaki u drugoj. Zvuči čudno ali nekim mačkama ovo definitivno više odgovara. Neke mačke kojima ranije nije smetalo da kake i piške na istom mestu promene mišljenje. Ako samo stavite dve posude jednu pored druge to možda neće upaliti. Mačke možda hoće dve različite lokacije.

13) DA LI PREVIŠE MAČAKA KORISTI ISTU POSUDU? Treba imati najmanje jednu posudu po mački i posude ne treba da budu jedna kraj druge. Neke mačke neće da koriste istu posudu koju koriste druge mačke. Jedna posuda po mački plus jedna dodatna su za potpunu sigurnost. Jedna nova mačka, koja je piškila po podu na spratu prestala je to da radi kada je, osim posude u prizemlju, postavljena i jedna posuda na spratu. Uvek se isplati dodati još jednu posudu - za svaki slučaj. Postavite je na drugo mesto, ne kraj ostalih posuda. Ako je koriste, verovatno im je bila potrebna.

14) DA LI MAČKU NAPADAJU DOK JE U POSIPU? U domaćinstvu sa više mačaka napadanu mačku mogu zaskočiti dok je u posipu. Dodajte još posuda na različita mesta gde mačka može da dodje do njih bez zalaženja u neprijateljsku teritoriju.

15) DA LI MAČKI TREBA ZATVOREN WC? Napravite eksperiment sa nekom kartonskom kutijom koja može da poklopi posudu sa posipom (naravno isecite na njoj vrata da bi mačka mogla da koristi posip). Ako ovo pomogne, onda kupite zatvoren WC za mačke. Napunite ga istom vrstom posipa, a dodajte i malo korišćenog posipa u novu posudu da bi imala miris kakav mački odgovara za WC. Neke mačke više vole providne zatvorene toalete, naročito u domaćinstvima sa više mačaka. Druge vole neprozirne toalete. Ako je situacija obrnuta i imate zatvoren WC koji mačka ne koristi, skinite poklopac i vidite da li bi radije koristila otvoren WC. Napomena: u zatvorenom WC-u je od još veće važnosti redovno izbacivati izmet i grudvice mokraće, kao i ne koristiti dezodorisan posip, jer se ti mirisi koncentrišu u malom zatvorenom prostoru i mogu da odbiju mačku.

16) DA LI JE VAŠOJ MAĆKI TEŠKO UĆI U POSUDU SA POSIPOM? Artritičnim, starijim i povredjenim mačkama možda će trebati plitka posuda. Mačkama sa artritisom, slično kao i ljudima, treba olakšati bolove. Pokušajte da nadjete dovoljno veliki podmetač za saksiju - oni obično nosu dublji od 3 centimetra.
 
17) IMA LI VAŠA MAČKA UPALU BEŠIKE? Simptomi su naprezanje i bol prilikom mokrenja, krv u mokraći, često mokrenje, mokrenje van posipa, često i oskudno mokrenje umesto redjeg i obilnijeg. Najčešće se javlja kod dugodlakih, gojaznih, kastriranih mužjaka. Neka veterinar pregleda mačku. Upala se javlja kada je mačka izložena stresu.

18) DA LI ZADNJICA VAŠE MAČKE OSTAJE VAN POSUDE KADA UDJE U NJU DA VRŠI NUŽDU? Potrudite se da posipa ima dovoljno i da je dovoljno čist. Čak i tada, neke mačke kopaju kao lude ali ostave zadnjicu van posude! Pokušajte da stavite posudu za posip unutar neke veće posude tako da razmak između njihovih ivica bude oko 6 cm. Tako mačka mora da prekorači taj razmak da bi ušla u manju posudu i obavila nuždu. Ako se i popiški preko ivice, to upije posip koji se nalazi u tom razmaku. Druga opcija je da jednostavno kupite veliku duboku okruglu plastičnu kadicu za veš umesto uobičajene posude za posip. "Naša mačka Mici tako nije mogla da izbaci rep preko ivice posude. Druga prednost bila je što je tu kadicu bilo lakše podići jer ivica bila napravljena za to, i bilo je lakše čistiti je" bio je utisak Micine vlasnice.


Izvori:

FELINE TERRITORY MARKING - SPRAYING IN THE HOUSE OR EVEN POOING ON THE BED. http://www.celiahaddon.co.uk/pet problems/cats/territory.html

EIGHTEEN QUESTIONS TO ASK IF YOUR CAT STOPS USING THE LITTER TRAY
http://www.celiahaddon.co.uk/pet problems/cats/litter tray.html


Za dalje čitanje:

NINETEEN REASONS WHY YOUR CAT FEELS STRESSED AND UNHAPPY - AND WHAT TO DO ABOUT THEM. http://www.celiahaddon.co.uk/pet problems/cats/stressed.html

HOW TO HAVE A HAPPY INDOOR CAT
http://www.celiahaddon.co.uk/pet problems/cats/indoor.html
 
joj, pozitivno, ja imam problema sa ovim markiranjem... lepo gospodjica obelezava moju sobu. pisne malo u cosku kod vrata u sobi i to je to :S samo ja imam problem sto hoce i da se ukaki ponekad, ali cini mi se da to radi zato sto ja spavam, a ona bi da se igra, pa skace po meni, a ja je ne konstatujem. zna tacno gde se ide u wc, ali to nista ne pomaze. mislila sam prvo da ne moze da izdrzi, da me budi da je pustim u wc, ali vec nekoliko dana joj ujutru otvorim vrata od sobe i kupatila da ode u wc, ali ona o5 obavi sve kod mene na parketu i zna da je pogresila, ali eto...
 
joj, pozitivno, ja imam problema sa ovim markiranjem... lepo gospodjica obelezava moju sobu. pisne malo u cosku kod vrata u sobi i to je to :S samo ja imam problem sto hoce i da se ukaki ponekad, ali cini mi se da to radi zato sto ja spavam, a ona bi da se igra, pa skace po meni, a ja je ne konstatujem. zna tacno gde se ide u wc, ali to nista ne pomaze. mislila sam prvo da ne moze da izdrzi, da me budi da je pustim u wc, ali vec nekoliko dana joj ujutru otvorim vrata od sobe i kupatila da ode u wc, ali ona o5 obavi sve kod mene na parketu i zna da je pogresila, ali eto...

Tera ti inat.
 
Citala sam iskustvo jedne devojke, cija je macka bila navikla da se igra sa njom tacno u odredjeno vreme uvece kad se vrati s posla, i ako se zadrzi na poslu ili zakasni, macka joj je obavezno piskila na krevet. E sad, mozemo mi to da zovemo osveta, razmazenost, kako god, u svakom slucaju macka to radi kad je nezadovoljna i jedini nacin da se to spreci je da se utvrdi sta joj tacno smeta i da se to onda izbegava.

Mada, posto tvoja macka to ne radi na krevetu, gde je tvoj miris najjaci nego na parketu, moze biti i da je nesto drugo u pitanju, nevezano za tebe. Vazno je da jako dobro operes to mesto na kome to radi, jer ponekad ostane miris koji ih asocira na WC pa onda kontaju da je OK to tu raditi. Mogla bi za probu da stavis jos jednu posudu sa posipom (obican lavor ako vec imas neki viska, da se ne trosis) u svoju sobu u blizini tog mesta gde to radi, pa ako pocne tu da ide mozda je samo mrzi da izlazi iz sobe. A ima i macaka koje nece da idu u pesak ako makar samo jedno govance tu ima, tako da je tu jedino resenje drzati po nekoliko posuda sa posipom. WC bi trebalo uvek da im bude dostupan, jer su macke i inace sklone problemima sa besikom pa nije preporucljivo da trpi kada joj se ide u WC.

A naravno uvek postoji i ta mogucnost da su hormoni proradili, ako se to desava tek odnedavno, i da ce se srediti posle sterilizacije.
 
meni deluje da je to iz inata jer necu da ustanem, jer ona samo malo pisne u cosku, a kad inace piski, to je potocic x)) a pokaki se normalno i to ne radi kad nisam kod kuce, nego samo kad sam tu, a kuliram je.
juce sam npr.ustajala 100 puta i nosala je da se ne bi pokakila u sobi i kakila je tek neko vreme posto sam "zvanicno" ustala i to na svom mestu, a do tada sam je "hvatala" nekoliko puta kako grebe po parketu kao kad hoce u wc i kad ustanem, dodje da se igra, a nece da obavi "posao". jutros sam samo ustala da joj otvorim sva vrata i nastavila da spavam, a ona je o5 skakala po meni, cackala me po licu i td. i na kraju se o5 ukakila u sobi.
sve sam lepo oprala, a ako nastavi, moracu da probam s lavorom, ili nesto drugo da me ne bi cekali njeni miomirisi svakog jutra x)))
 
da dodam jos, ja sam je bas razmazila, jer ona ima skoro 100% moju paznju i maltene ide ko kucence za mnom po stanu. ne voli da se gnjavi, ali je skoro uvek u mojoj blizini i navikla je da je cackam cak i kad njoj nije bas do toga. zato mi deluje da je sve to samo skretanje paznje i inat jer ne reagujem na nju.
 
Moguce je, njima stvarno treba u svakom sekundu da bude zaokupljena paznja, sto je jako tesko izvesti kada imas samo jedno mace jer, pre svega, moras ponekada i da spavas, pa i da izadjes napolje itd. Sad, neko privlaci paznju grebanjem i ujedanjem, a neko tako sto piski i kaki gde ne treba. Ako se nosis mislju da nabavis jos jedno mace (sto bi te spasilo) uradi to sto pre jer cini mi se da lakse prihvataju promene dok su jos mali, sto su veci to vise brane svoju teritoriju, narocito zenke.
 
da dodam jos, ja sam je bas razmazila, jer ona ima skoro 100% moju paznju i maltene ide ko kucence za mnom po stanu. ne voli da se gnjavi, ali je skoro uvek u mojoj blizini i navikla je da je cackam cak i kad njoj nije bas do toga. zato mi deluje da je sve to samo skretanje paznje i inat jer ne reagujem na nju.

Baš tako, fali joj pažnja. Dečko je imao problema sa svojom mačkom, ma kad je pogleda kako joj se ne sviđa, ona mu se upiški na krevet (u PMS-u) ali prestala je sa tim odmah posle sterilizacije.

:worth: 3 dana nisam imala problema s ovim! :super:
nadam se da se nece o5 popismaniti :D

Držimo palčeve! :D
 
o5 je pisnula :dash:
skocila mi jutros na facu (bilo je malo bolno) da me probudi pa sam je izgrdila i posle nekog vremena cujem kako skripi po parketu, a tamo nekoliko kapljica i to je to. ustajem, a ona odmah bezi iza fotelje -.-
bar imam srece da mi ne piski po krevetu, al to je mozda zato sto spava sa mnom... vise mirise krevet na nju, nego na mene x))
kako bilo, uskoro ce sterilizacija, pa cemo valjda resiti ovaj problem :roll:
 

Back
Top