Najstarija mačka na svetu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.833

OVO JE NAJSTARIJA MAČKA NA SVETU Nadživela je dvoje vlasnika, a njena trenutna gazdarica joj je vršnjakinja!​

Britanska braon-crna mačka, najstarija je živa mačka na svetu i kako njena vlasnica kaže čak iako ima 28 godina još uživa u životu i ima dobar apetit. Ipak život je nije mazio.


Najstarija mačka na svetu Flosi

Flosi je rođena 1995. godine i u Ginisovu knjigu rekorda prepoznata je kao najstarija živa mačka na svetu. Prema kalkulaciji, ona sada ima 125 ljudskih godina.

Prošle godine je primljena u dobrotvornu organizaciju za zaštitu mačaka u Kentu nakon što njen prethodni vlasnik više nije mogao da čuva tako staru mačku. Međutim, ubrzo nakon toga Flosi je dobila svoj novi dom na jugoistoku Londona, a njena nova vlasnica Viki Grin ima 28 godina - baš kao i Flosi, koja ruši rekorde.
Uprkos nekim zdravstvenim problemima sa kojima se ova mačka susreće, ona nije ništa drugo nego užitak za njenu vlasnicu Viki.


"Gluva je i slabo vidi, ali čini se da joj ništa od toga ne smeta. Potpuno je OK s tim, voli ljubav i ima veoma dobar apetit.", kaže Viki koja dodaje da je od početka znala da je Flosi posebna mačka ali da i dalje nije svesna da svoj dom deli sa nosiocem titule iz Ginisove knjige rekorda.
"Ona je tako privržena, razigrana i slatka, posebno kada se setite koliko ima godina. Neizmerno sam ponosna što je ova neverovatna mačka baš kod mene došla", rekla je.

Život je nije mazio​

Flosi je odmah nakon rođenja bila lutalica, šetajući se stalno u blizini bolnice u "Merzisajdu" gde ju je jedan zdravstveni radnik video, sažalio se i udomio je 1995. Međutim nakon 10 godina čuvanja on je premio, pa ju je preuzela njegova sestra - sa kojom je Flosi ostala još 14 godina, a onda je preživela i njenu smrt.
Naredne tri godine, Flosi je živela sa sinom od preminule žene, sve dok ga njegova životna situacija nije primorala da je odvede u prihvatilište za mačke. Naomi Rosling, koordinatorka u ogranku organizacije za zaštitu mačaka koja je nakon smrtnih slučajeva udomila Flosi, rekla je da je ona bila najstarija mačka koju je ikada srela.

Ima preko 120 ljudskih godina"​

Trenutna vlasnica Viki Grin, čija je prethodna mačka Haniban živela do 21. godine, podstakla je ljude da razmisle o usvajanju starijih mačaka.
"Starijim mačkama može biti potrebna posebna nega, a budući da je najstarija živa mačka, Flosi nije ništa drugačija. Ponekad joj nedostaje posuda sa posipom ili joj treba pomoć da se uredi, ali ja mogu da joj pomognem u svemu tome. Zajedno smo u ovome", rekla je Viki.
Krejg Glendej, glavni urednik Ginisove knjige rekorda, rekao je:

"Bili smo tako uzbuđeni kada smo čuli za divnu Flosi i za mogućnost da slavimo njen dug život, jer znate, nije baš svakodnevno da naiđete na mačku koja postoji od sredine 90-ih. Ovo je ljudski ekvivalent od preko 120 godina, što bi je stavilo u rang sa Žanom Kalment, francuskom superstogodišnjakom koja je živela 122 godine, 164 dana i drži rekord za najstariju osobu ikada".

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/flosi-je-najstarija-macka-na-svetu-ima-28-godina-i-usla-je-u-ginisovu-knjigu-rekorda/mt5sjbd
 

Back
Top