Sa dresurom mozes vec lagano da krenes,poceces sa osnovnim komandama,prvo "dodji",svaki put kad dodje das mu nagradu,komadic mesa,cvarak...dalmatinac je izuzetno pametan,brzo uci ali zna da bude tvrdoglav pa moras biti dosledan,ako sad popustis na...bo si,takodje mora da zna sta znaci komanda "NE",kada grize namestaj ili vuce cebe,morao bi da stane kad cuje "NE" ili "DOSTA" ili..............Moja dalmatinka je volela da mi grize nogavicu ili dux,uhvati i cima glavom kao bul-terijer(inace u njihovoj krvi i ma i bul-terijera)Kada to nauci sledeca komanda je sedi(isti postupak sa nagradom)Stavis ruku iznad njegove glave,bas iznad,i pokazes prstom dole,pas je radoznao i zeli da vidi prst da bi to ucinio,ima 2 opcije,da se pomeri unazad ili da sedne,ako je pametan sesce,a ako je blesav moraces lagano rukom da mu pritisnes zadnjicu,ali sacekaj jos neko vreme sa komandom "sedi",Komanda "lezi" je mnogo komplikovanija jer ga dovodi u podredjeniji polozaj,proguglaj malo pa ces videti....
Kupaj ga slobodno,ali pazljivo,ja sam svog dalmatinca naplasio,pa se sad boji vode i kad joj sipam u ciniju,Nikako samponom za ljude,iritira im kozu,a sacekaj jos malo i sa onim za pse...Nemoj da ga kupas rano ujutru nego kad malo otopli,izbrisi ga peskirom i nek pici,nista mu ne fali....
Svako stene cvili kad' je samo,jedini nacin da prestane je da ga stavis pored sebe,ja sam imao stene rota,i kad' sam ga uzeo stavim ga u kupatilo da prenoci,to nije cvilelo nego arlaukalo,niko nije mogao da spava,i morao sam da popustim,uzmem ga i stavim u kutiju pored kreveta,a ruku ubacim dole i ono spava na njoj...ali sam ga razmazio...Jedino sto mozda moze da upali je da mu das neki komad svoje garderobe,pa da ga miris zavara...