Kad ste imali prvi comp. Ili prvi dodir sa internetom?

U srednjoj školi na praksi u ERC-u. Oni veliki linijski štampači koji prave buku kao u nekom proizvoljnom pogonu. Probušene kartice.Konzola, rotirajuća kugla sa slovima.Radio se prvo algoritam, pa onda pisao program. Naravno Interneta još nije bilo.
Internet, među prvima, na radnom mjestu. Tada nije svako tipkao. Bila obrazovana i dobra ekipa.
Koje si godište? 1880 i...? 🤔

Komunicirali dimnim signalima i golubom pismonošom.
Molim?
Kako misliš komunicirali? Čitaj, pa se onda javljaj. Na kraju pasusa sam napisala da nije bilo Interneta. Ne znam neke detalje kako i na koji način je sve funkcionisalo, ali su se velike količine podataka obrađivale tada.
I bilo je onako, moderno. Klimatizovano u to vrijeme, zabranjeno pušenje i prijava i odjava s posla elektronskim putem.
To se sve tek sada uvodi u Krajini.

Molim?
Kako misliš komunicirali? Čitaj, pa se onda javljaj. Na kraju pasusa sam napisala da nije bilo Interneta. Ne znam neke detalje kako i na koji način je sve funkcionisalo, ali su se velike količine podataka obrađivale tada.
I bilo je onako, moderno. Klimatizovano u to vrijeme, zabranjeno pušenje i prijava i odjava s posla elektronskim putem.
A gde se to dogadjalo sa tim rupicastim papirom za print :mrgreen:?

Molim?
Prenesi Simi. On misli da je to Mile sve izmislio ovih godina.

Daleke 1988 kupljen ``debeljko``. Kasetofon, mali šrafciger, podešavanje azimuta glave, trčanje kod lokalnog hakera po igrice...
Posle toga prekid do 1997. Shuttle matična i Duron na 800. Matrični štampač, zaboravio sam koliko je imao pinova, čini mi se osam.
Koštao kao polovan golf II. (Ceo računar sa periferijama i monitorom, ne samo matrični). Umalo se ne razvedoh kad je mlada saznala koliko je plaćen.
Na njemu sam prvi put probao internet. Negde oko 2000-te. Bilo ga uveliko pregazilo vreme, a da sam uzeo dvicu, još bi ga vozio.

Kad ste imali prvi comp., ili prvi pc, Ili prvi dodir sa internetom? Ne znam kako se koristi anketa, izvinjavam se ako je već bila tema, obrišite ovu slobodno ako je bila.
Ja sam imao 1986 - te prvi comp., komodor 64, pa sam nešto učio dos 1990, pa 1994 - te prvi pc 286, i tako dalje...a prvi dodir sa internetom '98 - '99, prvo je bio gugl pa i krstarica, ali sam postao aktivan član ovog krstaricinog foruma tek 2009. Mada je i to bilo jako davno. Eto. Neka zanimljivost.
Prvi lični komp mi je bio tada najnovija reč tehnologije i to na početku novog milenijuma, na nikad prežaljenom Windows-u XP-u!
Pre toga sam nedeljno sa sestrama imala priliku da na ćaletovom kompu-bez interneta-igram pucanje u nekakve ćurke. Nastala je prava strahota kad smo počele da igramo The Sims 2, pa nam je ćale zabranio da ijedna prilazimo njegovom "sokoćalu", koje mu je bilo važno isključivo za rezanje diskova.
Pojam interneta mi je prvo bio vezan samo za mobilni telefon, a svrha tog interneta najčešće-ćaskanje sa nepoznatim ljudima u slobodno vreme, prvo u jednoj, kanda pre-instaliranoj chat sobi na samom telefonu, a onda se izbor lagano proširio na EuropeChat sa više soba.
Ukoliko me sećanje dobro služi, ADSL internet sam imala vrlo brzo nakon kupovine tog svog prvog računara.
Sećam se kad su me pitali pojedini: "Imaš li Facebook?", i u fazonu sam da nemam ikakvog pojma šta je to, pa se osećam totalno zatravasto i zaostalo, ali kao: "Ma, imam!"

Back