kad muskarac zeli bebu...

Pa naravno, i tako neces nigde da stignes.

Negde si na pocetku rekao da su zene sebicne jer nece da cine ustupke...a to sto ti neces da cinis ustupak je ok...msim opravdano...???

ne mogu da verujem koliko ste pristrasni...:roll:

De mi molim te linkuj taj post gdje sam sve STRPAO U ISTI KOS?
Ako sam sta rekao...rekao sam SMIZLAMA i tatinim princezama koje traze dlaku u jajetu. Nije ni cudo sto nam prijeti totalni MORTALITET :roll:.
Princeze...:dash:...

Ali, ovde nije rec o tome da ona ne zeli dete! Ona ga zeli i to sa njim, samo zeli da prvo zavrsi fakultet, a malo joj je ostalo. Da bi posle mogla da se posveti bebi u potpunosti. Dakle, ne sa 30,40 godina, nego sa 23,24 umesto 22! A razlika u obavezama je velika. I pitanje je sta je veca zrtva i spremnost na kompromis - da ona radja dete dok se ne oseca spremno i ima puno obaveza koje odugovlaci zbog bebe, ili da on saceka nekoliko meseci, godinu? Da li je toliko nemoguce obuzdati tu potrebu na neko vreme zbog osobe koju volis ili treba naterati sebe da se zazmuri i baci u nepoznato, pa sta bude - zbog ljubavi? Ili on nju ne voli dovoljno posto nema razumevanja, a ni ona njega ne voli posto nece SADA da ima bebu? Inace, veza i zajednicki zivot im je na svim poljima kakav se retko srece, u najpozitivnijem smislu.

Ako ga voli...sta joj igra ulogu tih par mjeseci ili godina dana?
Nadje posao i ide na trudnicko...ako ga i nadje u tom periodu...
Ako i jeste tako malo vremena...sta i njemu fali da saceka tih par mjeseci ili godinu dana?
Ako im je super...ja bih se nasao na SREDINI...za jedno 6 mjeseci...pa da nas onda sve sa ove teme pozovu na jednu s nogu (:...

Nigde ne piše da je samo faks razlog za odlaganje s njene strane. A piše da je na četvrtoj godini i da joj je ostalo desetak ispita...znači završava sa predavanjima do venčanja a uz malo truda i sa ispitima za max. godinu dana. A retke su trudnoće da mora da miruje 9 meseci...moja žena je polagala ispit dva dana pre porođaje pa joj ništa nije falilo... mislim da se čovek (opravdano) plaši da će nespremnost potrajati malo duže...

:super::super::super:...

A meni se cini da se ona opravdano plasi da je ne voli dovoljno cim je uslovljava oko tako bitnih stvari, a period je tako kratak. On je ipak svoje zavrsio, i bole ga usi sto ona mozda nece moci.

Da treba da ceka 10 godina, pa i ajde.
Ima tu brdo uzajamnog nepoverenja, a onda ni sama veza nije kako treba.

Onda je kompleks u pitanju...kompleks koji se NIKADA nece izljeciti.

Ja brate nisam zamislila i zelim dete jednom :lol:, al' se pitam gde to i otkada spada u bracne duznosti?
Ja ono jes' da porodicno pravo polozih sa 7 ili 8 ne secam se, znam da nije 10 :lol: al' niko me ne nauci za 4 god na pravnom taj zakon :sad2:

Ako studiras pravo onda ti OBICAJNO PRAVO nije NEPOZNATA!
Spika ti pada u vodu...al ladnu :lol:...

Je li, Borise, da te meda pita nešto...Više puta si pomenuo, kako je ljubav žrtvovanje, odricanje, itd. u smislu da ona treba da se odrekne svojih stavova i potreba da bi, eto, učinila muškarcu kojeg voli, ako ga voli itd....Moje pitanje je: A čega se to on odrekao i šta je žrtvovao, pa ti zaključuješ da je on nesumnjivo voli, pa ima pravo da zahteva ovako krupne stvari kao da je u pitanju odlazak na ručak kod omrznute tetke?

Je li, Borise, da te meda pita nešto...Više puta si pomenuo, kako je ljubav žrtvovanje, odricanje, itd. u smislu da ona treba da se odrekne svojih stavova i potreba da bi, eto, učinila muškarcu kojeg voli, ako ga voli itd....Moje pitanje je: A čega se to on odrekao i šta je žrtvovao, pa ti zaključuješ da je on nesumnjivo voli, pa ima pravo da zahteva ovako krupne stvari kao da je u pitanju odlazak na ručak kod omrznute tetke?

Zrtvovao bi se tim sto bi ODGAJAO to djete kao i ona, finansirao je dok e zavrsi studij...i nju i djete...u cemu je problem :think:? Jel to malo...ili da je sponzorise a da ona nista ne radi...to bi bilo najbolje...zar ne :lol:.
Jel ti to dovoljno...ili imas jos koje pitanje?

I da, to običajno pravo gde je rađanje deteta bračna dužnost žene možeš da si zabiješ tamo gde sunce ne sija.

:hvala: DAMO...NIVOU...MORALNA TACKO...

je l' "ona" ti zato sto bih te pitala par pitanja ako jeste da malo bolje svi razumemo temu?

O sebi pisem u trecem licu jer se trudim da objektivno sagledam stvari, nepristrasno. A posto sam anonimus kao i svi na forumu, za situaciju nije ni bitno u kom je licu. I naravno, da ne izazovem gnev i osudu forumasku, jer mi to sad najmanje fali. Kad je u 3.licu, svi su slobodniji da iznesu misljenje i objektivniji su.

Svesnost da ne zelis bebu je razmazenost?
Ne BORISE TO JE NAJVISI STEPEN SAMOSVESTI!!!!
Izvini, ali moram velikim slovima ne vicem samo se puno nerviram.
Zato sto one koje nemaju tu svest, prave decu, a onda ih zanemaruju, bacaju u kontejnere, dave, ostavljaju u sirotistima, ili ih abortiraju ;)
A da one more thing.. Mene su ucili da je zdrava porodica ona u kojoj oboje zelite dete i onda ga pravite, a ne ona u kojoj ja njemu radjam dete, sebi , ili on meni pravi dete ili statijavecznamsta :roll:

Причала сам већ о томе како се поред мене у истој сали за порођаје порађала јенда осамнаестогодишња девојака, која факат није била зрела за родитељство, иако неке жене у тим годинама, па чак и раније, јесу! Она, једноставно није била зрела за то, није имала свест о томе шта значи порађати се, вероватно је лакомислено остала трудна и исто тако лакомислено решила да роди не преиспитујући се да ли заиста то жели и да ли је спремна на тај корак... А чињеница ЈЕСТЕ да није довољно бити физички зрео и имати рупицу да би родио дете! :rtfm:
Девојка је вриштала, бацакала се, викала:''Нећу да се породим, хоћу кућииии!'', бежала из сале за порођај...:roll:....хаос је правила! На крају се порођај толико отегао, дете је почело да се гуши, докторка јој је на моје очи звизнула два шамара и рекла јој:''Шта ме брига шта ти хоћеш! У питању је твој живот и живот твог детета!'', а затим су бебу извадили форцепсом...:sad2:
После ми се докторка извињавала што сам морала да присуствујем таквој сцени (ја лежала на столу поред ње све време), и рекла ми:''Ето, то нам се често дешава КАД ДЕТЕ РАЂА ДЕТЕ!'':rtfm:

Неки мушкарци (и жене) немају ни најблажу представу каква је психофизичка спремнаост потребна за трудноћу, порођај и материнство!:confused:

I nabitnije, ne mogu odjednom na sve da odg, a htela bih :lol:
STO ZENIS ZENU KOJA IMA RAZLICITE KRITERIJUME ZA SRECU OD TEBE I HOCES DA JE MENJAS? Mislim ne ti nego tip iz price, ja da me neko tera da mu rodim dete prvo bih ga poslala kod psihijatra, a onda pobegla glavom bez obzira. Nismo jedno za drugo. On trazi matericu, i inkubator. Ja ljubav. Amin!

Ово је поента! :worth::worth::worth:

Ovaj muskarac ZELI da je ozeni ali ona NE ZELI DJETE i time prihvati dio bracne obaveze.
Дете као ''брачна обавеза''????? :eek: :sad2::sad2::sad2:

U ovom slucaju nije to problem...ovde jedno CEZNE, a drugo NI SAMO NE ZNA STA ZELI :roll:. I ko onda pobjedjuje? Gdje je tu kompromis?

LJUBAV je, kao sto sam i rekao...ZRTVOVANJE, ODRICANJE i POVJERENJE...NE MATERIJA.
:dash::dash::dash:
Како то да истовремено заступаш КОМПРОМИС и ЖРТВОВАЊЕ ЗА ДРУГОГ? :roll: Ако се једна страна жртвује за другу - ту нема никаквог компромиса..... :rtfm:......а ни среће, богами!
О љубави да и не говоримо! :confused:

Kad djete dodje...obaveza je tu...kao iljubav koju gajis prema njemu...to ne moze sagoriti...ali ako u momentima ZELJE za datim, do toga ne dodje...onda se gubi zelja za tim (: ?
Dovoljno (: ?

:

Аха, причај ми мало о томе :roll:... да знам да кажем својој деци да татина жеља за њима није сагорела јер не може сагорети...иако пожели да их види само два-три пута годишње....:roll:

Ona se jadna namuci 9 meseci jede ko slon a muzjak mora radi ceo zivot ne bi li to dete izveo na pravi put..pored nje
:bljak:

Искрено ти желим да никад не будеш у ситуацији да трпиш неког слона који ће да једе 9 месеци нити да се патиш и радиш цео живот да дете изведеш на прави пут....:roll:

Zrtvovao bi se tim sto bi ODGAJAO to djete kao i ona, finansirao je dok e zavrsi studij...i nju i djete...u cemu je problem :think:? Jel to malo...ili da je sponzorise a da ona nista ne radi...to bi bilo najbolje...zar ne :lol:.

Чек мало: ако су то ствари које он у ствари жели - шта је ту онда његово жртвовање??? :eek:
Не жртвујемо се ако радимо ствари које волимо, желимо и у којима уживамо! Жртвујемо се ако зарад нечије добробити радимо ствари супротне нашим жељама,и потребама! То је одрицање и жртвовање!:rtfm:

Он ЖЕЛИ да одгаја дете, па ће се ''жртвовати'' тако што ће одгајати дете???:eek:
Ја желим да једем чоколаду па ћу бити толико племенита да ћу се жртвовати тако што ћу јести чоколаду!!! :mrgreen::zcepanje:

А још је боље што ће се ''жртвовати'' тако што ће ''финансирати и жену и дете''!!! :dash:
Баш лепо од њега... :confused: Претпостављам да ће и жена и дете врло брзо морати да се самофинасирају ако им он ускрати своју племениту жртву! :roll:

Strasno sta sve ovde procitah.

Cak i na televiziji danas videh da postoji neki centar za ravnopravnost polova...ako je i politika tu umesala prste..krajnje je vreme da se narod osvesti...i muskarci i zene...da shvate da u osnosu ni u kom odnosu...musko zenskom, bracnom, porodicnom, roditeljskom, prijateljskom..ne postoji zrtvaaaaaa!....postoje svesne odluke..postoje zrtve terorizma, rata, silovanja, bolesti...majku mu..jel sa tim treba da se identifikujemo?

I on zeli dete?!?!!? Strasno neodgovoran covek. I svi vi koji to podrzavate ste NEODGOVORNI! Ucenjivati zenu koju volis detetom..je krajnje neodgovorno....prema zeni i prema tom detetu!

Причала сам већ о томе како се поред мене у истој сали за порођаје порађала јенда осамнаестогодишња девојака, која факат није била зрела за родитељство
Неки мушкарци (и жене) немају ни најблажу представу каква је психофизичка спремнаост потребна за трудноћу, порођај и материнство!:confused:

to je do psihe zene, moja draga prijateljica, specijalista, prvi porodjaj posle 30-te god- je imala slicnu situaciju na porodjaju ...
to je individualno- nema veze sa godinama

sa 20-25 god prosecno zena je u idealnoj psihofizickoj spremi za porod

mozete uzeti u obzir da se bebe radjaju i u ratnim uslovima ;)

I da, to običajno pravo gde je rađanje deteta bračna dužnost žene možeš da si zabiješ tamo gde sunce ne sija.

:super: medo- carice :D

Boki, smanji slovca i uci od pametnijih :kafa:

:dash::dash::dash:
Како то да истовремено заступаш КОМПРОМИС и ЖРТВОВАЊЕ ЗА ДРУГОГ? :roll: Ако се једна страна жртвује за другу - ту нема никаквог компромиса..... :rtfm:......а ни среће, богами!
О љубави да и не говоримо! :confused:

:ok:

to je do psihe zene, moja draga prijateljica, specijalista, prvi porodjaj posle 30-te god- je imala slicnu situaciju na porodjaju ...
to je individualno- nema veze sa godinama

sa 20-25 god prosecno zena je u idealnoj psihofizickoj spremi za porod

mozete uzeti u obzir da se bebe radjaju i u ratnim uslovima ;)
Прво кажеш ''то је индивидуално'', а после уопштаваш како је жена од 20-25 у идеалној психофизичкој спреми... :dontunderstand: Ајд, одлучи се да ли је идивидуално, па треба оставити свакој жени да сама процени када је спремна, или је свака жена од толико до толико година идеално спремна?!

Прво кажеш ''то је индивидуално'', а после уопштаваш како је жена од 20-25 у идеалној психофизичкој спреми... :dontunderstand: Ајд, одлучи се да ли је идивидуално, па треба оставити свакој жени да сама процени када је спремна, или је свака жена од толико до толико година идеално спремна?!

Hellen, trebam ti crtati sta se uzima za opste prosek a sta su individualne varijacije ?

u proseku deca sa 6-7 godina polaze u osnovnu skolu ... neka deca ne upisuju opstu osnovnu skolu
u proseku se fakultet upisuje sa 18-19god ... neko nikada ne upise
u proseku zene radjaju do 40-te god ... neke zene nikada ne rode- zato sto uvek racionalizuju ka pozitivnom, pa im proleti brzi voz, ili zbog komplikacija kiretaze ne mogu roditi

sa zdravstvene tacke: zena je u idealnoj psiho-fizickoj kondiciji za porod u intervalu 20-25 god ... zenske racionalizacije ka drugim godinama su druga stvar

Na zalost niko ne pominje sustinu problema u zajednickoj nam Srbiji, a to je da smo druga nacija u svetu po starosti (iza Japana), da imamo u proseku manje od jednog deteta po porodici, da smo po abortusima (ubistvima malog nerodjenog bica) medju prvima u svetu, moglo bi se pricati i o kontracepciji, pravima homoseksualaca i svemu ostalom sto se protivi radjanju, zivotu, opstanku... Pa jos i nase samoljublje i sebicnost koje stavljamo uvek na prvo mesto i koje nam je uvek vaznije od toga da se bar malo zrtvujemo i nacinimo mali korak za nesto sto je najplemenitije i najuzvisenije u zivotu, a to je da taj najlepsi dar od Boga - DA BUDEMO RODITELJI.
Kada covek, na zalost, ne zeli porodicu, uvek ce naci izgovor i razlog da sebe opravda. Zaboravljamo onu "staru" koja kaze "Potrudi se pa ce ti i Bog pomoci" i stvarno je tako...sve se nekako uredi, i posao, i materijalna situacija, i sve ostalo.. (govorim to iz svog primera).

Причала сам већ о томе како се поред мене у истој сали за порођаје порађала јенда осамнаестогодишња девојака, која факат није била зрела за родитељство, иако неке жене у тим годинама, па чак и раније, јесу! Она, једноставно није била зрела за то, није имала свест о томе шта значи порађати се, вероватно је лакомислено остала трудна и исто тако лакомислено решила да роди не преиспитујући се да ли заиста то жели и да ли је спремна на тај корак... А чињеница ЈЕСТЕ да није довољно бити физички зрео и имати рупицу да би родио дете! :rtfm:
Девојка је вриштала, бацакала се, викала:''Нећу да се породим, хоћу кућииии!'', бежала из сале за порођај...:roll:....хаос је правила! На крају се порођај толико отегао, дете је почело да се гуши, докторка јој је на моје очи звизнула два шамара и рекла јој:''Шта ме брига шта ти хоћеш! У питању је твој живот и живот твог детета!'', а затим су бебу извадили форцепсом...:sad2:
После ми се докторка извињавала што сам морала да присуствујем таквој сцени (ја лежала на столу поред ње све време), и рекла ми:''Ето, то нам се често дешава КАД ДЕТЕ РАЂА ДЕТЕ!'':rtfm:

:rotf:...i sta ti sad hoces reci?
Da jedna NEZELJENA trudnoca 18-o godisnjakinje IMA veze sa ovom situacijom :roll:?
Moja tetka je nakon ZELJENE trudnoce usljed jako teskog porodjaja htjela iskociti kroz prozor poradjaone...i st sad...zelis erci da i ona nije htjela bebu :lol:.
Primjeri su vam za DISCOVERY CHANNEL :roll:.

Sta je potrebno za trudnocu? Svjetsko cudo?
Reci to svojoj baki (ako je jos ziva)...pa ces vidjeti :lol:.
Ja svoju mnogo sta pitam...kad zelim cuti nesto REALNO, neutralno i ljudski.

Zasto si ih ti radjala...ako se ne varam, dvoje...kad vec nije nesto za ocekivati u bracnoj zajednici :roll:...
Mnogo lupate...

Аха, причај ми мало о томе :roll:... да знам да кажем својој деци да татина жеља за њима није сагорела јер не може сагорети...иако пожели да их види само два-три пута годишње....:roll:

To sto tvoj brak ije uspjeo...ne mora znaciti da OSTATAK SVJETA nije druge srece.
To sto otac tvoje djece nema tu potrebu ne mora znaciti da ostatak oceva...sadasnjih ili buducih...nece biti bolji roditelji od svojih supruga.

Чек мало: ако су то ствари које он у ствари жели - шта је ту онда његово жртвовање??? :eek:
Не жртвујемо се ако радимо ствари које волимо, желимо и у којима уживамо! Жртвујемо се ако зарад нечије добробити радимо ствари супротне нашим жељама,и потребама! То је одрицање и жртвовање!:rtfm:

Он ЖЕЛИ да одгаја дете, па ће се ''жртвовати'' тако што ће одгајати дете???:eek:
Ја желим да једем чоколаду па ћу бити толико племенита да ћу се жртвовати тако што ћу јести чоколаду!!! :mrgreen::zcepanje:

А још је боље што ће се ''жртвовати'' тако што ће ''финансирати и жену и дете''!!! :dash:
Баш лепо од њега... :confused: Претпостављам да ће и жена и дете врло брзо морати да се самофинасирају ако им он ускрати своју племениту жртву! :roll:

Rekao sam sta je njegova zrtva...ista kao i njena...ili zelis reci da je mozda manja :think:? Zrtva je itekako potrebna u braku...zao mi je sto to moram otkriti nekim koji, kako vidim imaju vec veliko iskustvo po tom pitanju :roll:...izgleda da nam zato brakovi danas tako lako pucaju.

Ako zeli da ima djete...njegov partner treba u tome da ga razumije i da mu u tome izadje u susret...makar dogovorom...a ne NEODREDJENIM ODGOVOROM..."NISAM JOS SPERMNA" :dash:. Za sta se to spremas :rotf:...za put namjesec :hahaha:.
Mislim...voli ga a ne zeli djete sa njim :roll:...sto onda i dalje zeli da se uda za njega?
Finansiranje nije zrtva :think:?
Ja bih se u svako doba dana i noci mjenjao sa zenom...da ja ostanem kuci sa djetetom, a da ona ide raditi...U SVAKO DOBA :hvala:...

Mislim, argumenti su vam ono...stvarno...EGOISTICNI :klap:...svaka cast MODERNIM MAJKAMA, VJERENICAMA, DJEVOJKAMA i PRONCEZAMA :klap:...alal vam Vera...pored takvih nas ceka SIGURNO IZUMIRANJE :super:.

Poslednja izmena:

Znači, on nije do sada ništa žrtvovao za tu vezu, niti se ičega odrekao, a da mi to znamo? Znači, što se žrtvovanja&odricanja zarad ljubavi tiče, oni su egal? Po čemu onda ona sad treba u ovoj priči da se žrtvuje, a ne on? Njoj ne treba dokaz ljubavi? Moja neka logika govori da u takvoj situaciji se normalan par odlučuje na manju žrtvu, a iz aviona je jasno da je lakše njemu da sačeka godinu dana nego njoj da stavlja na kocku sve što je uradila do sada.

Dalje, roditelj koji odgajanje deteta smatra žrtvovanjem, verovatno nije ni želeo to dete. Kao uostalom i onaj koji rađanje smatra žrtvovanjem. Dete će jedva dočekati da čuje kako mama i tata kažu jedno drugom "ja sam se žrtvovao za tebe, odgajao ovo dete, radio da imate šta da jedete i da obučete dok si bila trudna i kad se dete rodilo, a ti?" "ja sam napustila fakultet da ti rodim ovo dete, rodila ga i odgajala ga da ti ispunim želju i dokažem ljubav!" Baš srećno dete, zar ne? :roll:

Treće, kakve veze ima sad pitanje posla? Ona očigledno svakako neće raditi, bilo zbog fakulteta, bilo zbog trudnoće i bebe, on je očigledno pristao da bude jedini hranitelj porodice bar neko vreme. Ja sam u prvom postu napisala da sam za završavanje faksa prvo, između ostalog i zato što je lakše praviti decu sa dve plate u kući ;)
Ili ti ustvari dete smatraš opravdanom nezaposlenošću, koje poštovani g-din hranitelj treba da sponzoriše, a završavanje školovanja neopravdanom nezaposlenošću, gde poštovani g-din hranitelj treba parazita da izbaci na ulicu?

Pusti ti mene, nego buduću da vodiš prvo na testiranje u kliniku za plodnost, pa ako dobiješ crno na belo da može da se razmnožava, tek onda prsten na ruku!
Da se spasete pucanja bruke po familiji ako budeš morao da vratiš mladu ocu posle godinu dana, koji će ti žena koja ne može da obavlja bračnu dužnost :rtfm:

:rotf:...i sta ti sad hoces reci?
Da jedna NEZELJENA trudnoca 18-o godisnjakinje IMA veze sa ovom situacijom :roll:?
Moja tetka je nakon ZELJENE trudnoce usljed jako teskog porodjaja htjela iskociti kroz prozor poradjaonice...i st sad...zelis erci da i ona nije htjela bebu :lol:.
Primjeri su vam za DISCOVERY CHANNEL :roll:.

Sta je potrebno za trudnocu? Svjetsko cudo?
Reci to svojoj baki (ako je jos ziva)...pa ces vidjeti :lol:.
Ja svoju mnogo sta pitam...kad zelim cuti nesto REALNO, neutralno i ljudski.

Zasto si ih ti radjala...ako se ne varam, dvoje...kad vec nije nesto za ocekivati u bracnoj zajednici :roll:...
Mnogo lupate...

To sto tvoj brak ije uspjeo...ne mora znaciti da OSTATAK SVJETA nije druge srece.
To sto otac tvoje djece nema tu potrebu ne mora znaciti da ostatak oceva...sadasnjih ili buducih...nece biti bolji roditelji od svojih supruga.

Rekao sam sta je njegova zrtva...ista kao i njena...ili zelis reci da je mozda manja :think:? Zrtva je itekako potrebna u braku...zao mi je sto to moram otkriti nekim koji, kako vidim imaju vec veliko iskustvo po tom pitanju :roll:...izgleda da nam zato brakovi danas tako lako pucaju.

Ako zeli da ima djete...njegov partner treba u tome da ga razumije i da mu u tome izadje u susret...makar dogovorom...a ne NEODREDJENIM ODGOVOROM..."NISAM JOS SPERMNA" :dash:. Za sta se to spremas :rotf:...za put namjesec :hahaha:.
Mislim...voli ga a ne zeli djete sa njim :roll:...sto onda i dalje zeli da se uda za njega?
Finansiranje nije zrtva :think:?
Ja bih se u svako doba dana i noci mjenjao sa zenom...da ja ostanem kuci sa djetetom, a da ona ide raditi...U SVAKO DOBA :hvala:...

Mislim, argumenti su vam ono...stvarno...EGOISTICNI :klap:...svaka cast MODERNIM MAJKAMA, VJERENICAMA, DJEVOJKAMA i PRONCEZAMA :klap:...alal vam Vera...pored takvih nas ceka SIGURNO IZUMIRANJE :super:.

Od silnih halucinacija o izumiranju propustio si detalj da ona želi dete i želi sa njim, ali sledeće godine ;)
Ponovila devojka to nekoliko puta, mada, razumem te, 'oće ta fobija od modernih majki i izumiranja da zaslepi pomalo :lol:

Nego, što ne ostaneš kod kuće sa detetom, a da žena radi, šta te sprečava?

Back