kad djeca roditelje upropaste

da meni je tako zhao homera
tumblr_mk9k0xOWP21s643avo1_500.gif

mislim da tu dolazimu u šund poziciju da čovek počne da uživa u svojoj patnji i ulozi žrtve, prosto se saživi. jer da li taj roditelj stvarno "žali" to dete ili prosto ima razlog za nenormalno ponašanje i odustajanje od života. svako bira kako će da se nosti sa stvarima u životu. opet mislim da je patološki odnos roditelj-dete među najgorim stvarima a to je tako čim jedno podređuje sebe drugom apsolutno.

Viđala sam i poznavala svakakve ljude svih različitih profila, i kada sve sakupim u šemu razmišljanja, ovi alkoholičari koje ja poznajem zaista nikada nisu tukli svoje žene i da su slabi na rečima dok oni koji ne piju a imaju jak karakter i stav, bogami, sklonila bih se od njih. Unapred kada bih se družila pitam ih koliko piju u skali od 0 do 5, tačno bih znala kakvi su. Isto ovde na forumu se vidi ko pije/ne pije a kakvi stavovi i mišljenja uopšte ne grešim. :) Moj savet je ženama da ne izazivaju muževe koje piju, jednostavno ih prihvate kakvi jesu jer za to leka treba velika hrabrost i da su znale za koga se udale, ne može žene da prepravljaju muškarce. Za one koje ne piju, da budu vrlo vrlo obazrive. ;)

Roditelj uvek snosi odgovornost za ono u šta je izraslo njegovo dete. Jer porodica je ćelija društva, nešto manju odgovornost imaju škola i ostalo okruženje, ali dok dete ne krene u školu-mnogo toga je usvojilo od primarne porodice. Neki načine monstruma svojom nebrigom, a neki preteranom zaštićenošću dece-što jeste medveđa usluga.
Ne sumnjam da uglavavnom svaki roditelj želi najbolje za sopstvenog potomka, ali često su teorija i praksa u raskoraku.
Ljudi koji beže od svoje dece, verovatno beže i od samih sebe, ne prihvatajući odgovornost za neke stvari koje su izazvali tokom života, ranije, a kao produkt te lančane reakcije ili domino efekta-imamo odraslog narkomana, kriminalca, prostitutku, ubicu, alkosa ili nešto deseto...

Roditelj uvek snosi odgovornost za ono u šta je izraslo njegovo dete. Jer porodica je ćelija društva, nešto manju odgovornost imaju škola i ostalo okruženje, ali dok dete ne krene u školu-mnogo toga je usvojilo od primarne porodice. Neki načine monstruma svojom nebrigom, a neki preteranom zaštićenošću dece-što jeste medveđa usluga.
Ne sumnjam da uglavavnom svaki roditelj želi najbolje za sopstvenog potomka, ali često su teorija i praksa u raskoraku.
Ljudi koji beže od svoje dece, verovatno beže i od samih sebe, ne prihvatajući odgovornost za neke stvari koje su izazvali tokom života, ranije, a kao produkt te lančane reakcije ili domino efekta-imamo odraslog narkomana, kriminalca, prostitutku, ubicu, alkosa ili nešto deseto...
Znam za tu priču o odgovornosti roditelja.
Da budemo načisto. I pre nego što dete krene u školu, često ide u jaslice, obdanišre, druži se sa drugima u okolini u kojoj živi...
Sada se postavlja pitanje, kome roditelji odgovoaraju? Rditelj može da postane bilo ko. Mogu da budu i retardirani.
Ako već vodimo priču ovde na forumu, to je već neki društveni okvir tog problema.
Društvo je to koje mora da preuzme odgovornost, a i preuzima je. Porodica nije institucija koja je zatvorena i izuzeta iz društvene kontrole.
Mi, kao društvo se ne možemo osloniti i prebaciti odgovornost na neuke roditelje, kojima pre nego što dobiju decu niko ne traži sertifikat da su sposobni da to i budu.
Ali društvo ima kadrove i institucije koje moraju da utiču, kako na porodicu, tako i na vaspitanje dece. To što društvo možda nema dovoljan uticaj, problem je samog društva.
I u jaslicama i u vrtiću, a kasnije i u školi, moraju da postoje stručne osobe koje bi svoju pažnju trebalo da usmere na simptome koje dete pokazuje i koji možda govore i o stanju u porodici.
Dosta je više palamuđenja nastavnika u školama koji će na roditelje da prebacuju odgovornost. Mora se nešto učiniti ili da se pomogne roditeljima, ili da im se oduzme dete ako je sredina u kojoj živi neadekvatna. Ali to naše društvo još uvek nije sposobno, pa se sva odgovornost prebacuje na (neuke) roditelje.
I tvrdim da su roditelji, zajedno sa mnom, neuki. Odnosno da nisu stručno osposobljeni da dete vaspitaju adekvatno njegovoj psihičkoj konstituciji.
Ovde bih napomenuo da je psihička konstitucija deteta veoma značajan momenat i da su neki roditelji prosto imali sreće što im je dete postalo adaptiran i uspešan član društva.
Interesantno je koliko se pažnje (sa razlogom) posvećuje tome kakvi su usvojitelji. A biološki roditelj ima a priori pravo, bez obzira što je često i očigledno nesposoban za pravilan odgoj dece.
Sad mogu da se nadovežem dalje i napišem kako su neki nakokali brdo dece, a nemaju osnovne materijalne uslove da toj deci pruže odgovarajuću negu i uslove. Ili bi tu decu trebalo oduzeti, ili porodici dati adekvatne uslove. Ali mi izgleda još nismo društvo koje to sebi može da priušti. Važno je da se insistira na natalitetu. Pa čime će ta deca da se bave? Kriminalom? Ovde ni sa fakultetom ne mogu da nađu posao.

roditelji koji se iskljuche iz zhivota a sve to zbog propasti rodjene djece. upoznala sam choveka kroz posao koji voli da pije ko smuk, nedavno sam chula da je dao odkaz i da je spakovao ruksak, napushta svoj zhivot da bi godinu dana isho kroz svijet, taj njegov odlazak je ustvari bjegstvo od rodjene cherke koja je zeshtoki ovisnik droge.

zatim se sjetim jedne pacijentice koja je takodje alkoholicharka tolko je svog mozga vetj popila da nemozhesh normalno da komunicirash sa njom, shta je god pitash pa i na jedno obichno "kako ste" ona krene da vrishti i da se dere a nekad je bila dama, radila je u kancelariji zdravstvenog osiguranja, imala urednu platu i sa cherkom provodila vrijeme ishla na odmor ovo ono, ta njena cherka takodje ovisnik droge rodila je chak dijete koje joj u neka doba oduzeto, njena majka je dakle krenula u svijet ovisnika za svojim djetetom.

moja drugarica kazhe da nikako nemozhe da svati kako odrasli ljudi sa urednim intelektuelom mogu da od sebe stvore tako neshto, da se odaju eksesivnom korishtjenu alkohola, da se jednostavno unishtavaju.

ja opet neshto mislim da je mozhda gore gledati tu propast svog djeteta nego ga sahraniti.

ima roditelja koji se i odreknu svog djeteta i na ochi opet normalno funkcionishu ma da se pitam da li je to normalno?

Na ovo sve mogu reći: ne daj Bože nikome
I ja znam roditelje koji su se frapirali kad im je kćerka priznala da je narkoman
ali je ona željela na odvikavanje, i na dobrom je putu, oni su uz nju maksimalno
putovanje po svijetu, alkohol...ovo gore navedeno, mogu shvatiti, kao izlaz ljudima u nesreći, ali poenta je ostati, biti tu za svoje dijete...SMOĆI SNAGE I POMOĆI MU

Васпитање и генетика. И једно и друго су родитељски производ. Једно свесно, а друго несвесно. За ово свесно се сноси пуна одговорност.

Šta je bre svesno? Svesno su nesposobni za odgajanje dece.
Po kom su osnovu oni odgovorni, kome su odgovorni i u čemu se satoji odgovornost.
Da nisu možda tebi lično odgovorni. Jedina njihova odgovornost koju im zakon nameće je da ne vrše nasilje nad decom.
Kad si ti video da se roditelji pozivaju na odgovornost zato što im je dete postalo narkoman ili kriminalac?
A kad smo kod toga, gde je tu društvena odgovornost? Odakle kriminal? Odakle droga među decom?

pricam ja da se ne ide po diskoteke tamo sipuju drogu u pice
Sipuju, sipuju...
Bilo je diskoteka i u moje vreme, pa nisu sipovali drogu u piće.
Jok, treba zatvoriti decu i ne puštati nigde. Bogami ni u školu.
Pa nisu svi koji su išli u diskoteke postali narkomani.
Ovde deca znaju od koga da kupe drogu, ali policija ne zna. Informisanija deca od policije. Jel neko misli da je ovo slučajno?

Šta je bre svesno? Svesno su nesposobni za odgajanje dece.
Po kom su osnovu oni odgovorni, kome su odgovorni i u čemu se satoji odgovornost.
Da nisu možda tebi lično odgovorni. Jedina njihova odgovornost koju im zakon nameće je da ne vrše nasilje nad decom.
Kad si ti video da se roditelji pozivaju na odgovornost zato što im je dete postalo narkoman ili kriminalac?
A kad smo kod toga, gde je tu društvena odgovornost? Odakle kriminal? Odakle droga među decom?

Odgovorni su svojoj deci. Drustvo takodje neko gradi. Grade ga oni koji prave decu. Nije drustvo neki apstraktni pojam, u kome su svi slucajno upali da se koprcaju.

Zakon je previse usko glediste. Droga i kriminal su stvar ambijenta. Ambijent opet neko pravi, i neko u njemu ucestvuje. Opet oni koji novu decu donose na svet.

I na kraju se opet sve svodi na vaspitanje, i nesto malo manje na genetiku.

Odgovorni su svojoj deci. Drustvo takodje neko gradi. Grade ga oni koji prave decu. Nije drustvo neki apstraktni pojam, u kome su svi slucajno upali da se koprcaju.

Zakon je previse usko glediste. Droga i kriminal su stvar ambijenta. Ambijent opet neko pravi, i neko u njemu ucestvuje. Opet oni koji novu decu donose na svet.

I na kraju se opet sve svodi na vaspitanje, i nesto malo manje na genetiku.
Aha, dakle deca pozivaju roditelje na odgovornost. Po kom kriterijumu? "Njegov tata je svome sinu kupio Fereari za rođendan, hoću i ja..." O kakvoj odgovornosti govorimo?
Bavi se ti politikom i demagogijom. Za to ti ne treba znanje.

A u društvo jesu svi slučajno upali. Ili si se ti namerno i svojevoljno rodio i to baš takav kako si hteo?

Jeste, droga i kriminal su stvar ambijenta. Kao što je na polovima hladno, a na ekvaroru vruće. Da, droga i kriminal su prirodno stanje, a ne stanje društva i institucija.
Društvo je valjda iznad pojedinca. Kako po moći, tako po znanju, sposobnosti, uticaju... Ono je odgovorno za pojedince, ljudska prava, prava dece, itd, etc...

Da a ti si stručan da kažeš koliko se svodi na vaspitanje, a koliko na gnetiku. E to (po tebi) malo manje ume da bude presudno.
A čovek je jedna gomila kostiju i mesa i jednim malim delom mozak.

Back