Kad te neko izda

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.070
Izdaja je teška, ne samo zato što je bolna već i zato što se posle čitavog života bojimo bliskosti i drugih ljudi
Postoje različite vrste izdaje u životu, ali je svaka od njih povezana sa poverenjem.
Ne može te izdati i povrediti neko kome nisi verovao i u koga nisi verovao.
Problem je što je bolno preživeti rušenje iluzija o nekome, o sebi, o odnosu.

Kao što reče Niče, “nisam ljut na tebe što si me slagao, već što ti više ne mogu verovati”.
Ideja izdaje je prisutna otkako je prisutna zajednica, a to da neko ne ispuni naša očekivanja i poremeti našu perspektivu sveta i odnosa uvek je bilo teško.
Neće nam biti teško da nas izda ili prevari neko sa kim i nismo bili bliski, i koga nismo voleli i cenili. Teško nam pada izdaja od one osobe koju smo videli u ideji svoje budućnosti, svog života, i zajedničkih planova.

Milan Damjanac, psihoterapeut,

Da li ste doživeli izdaju i kako ste to podneli ili ste nekoga izdali pa se sada kajete ?

Mnogo puta sam pisala o tome kako me je izdala moja drugarica. Ta izdaja me je bolela i to mnogo. Mislim da je nikada nisam prebolela, čim pišem o njoj.

Nadam se, da nesvesno, nikoga nisam izdala. Znam kako izdaja boli i ne bih to uradila nekome drugom.

Da li ste doživeli izdaju i kako ste to podneli ili ste nekoga izdali pa se sada kajete ?
Desilo mi se nekoliko puta iz različitih razloga (ako pričamo o izdaji poverenja?) ...

Kod mene bi izdaja bio čin da me neko slaže na mene kod nekog (ne nužno da mene laže - postoji razlika) ili mi naškodi u momentu kada ima priliku/mogućnost, kao i korist od toga (u narodu poznato kao "nož u leđa", u Bibliji kao "izdao ga za 30 srebrnjaka).

Sada pitanje je i kako ko na ličnom nivou definiše izdaju?

Sada pitanje je i kako ko na ličnom nivou definiše izdaju?

Mislim da svako od nas drugačije definiše izdaju. Neko doživi izdaju koja na njega ne ostavlja značajne posledice, a neko doživi da zbog izdaje promeni svoj način života i sam pogled na život.

Takođe, kakvi vam sve primeri izdaje padaju na pamet?

Sem prijateljske, postoje i izdaje u emotivnoj vezi, izdaja na poslu od strane kolega, i ona, najbolnija, izdaja nekog člana porodice.

Kako postupate sa osobom koja vas izda?

Pošto mi se desila " prijateljska" izdaja, prekinula sam kontakt sa tom osobom.

Prošle godine smo se, sticajem okolnosti, srele, ali bio je to prazan razgovor. Razgovor o nevažnim stvarima.

Pošto smo obe menjale brojeve mobilnih tel, razmenile smo nove brojeve uz ono "Čujemo se, vidimo se"..

Do sada se nismo ni čule a nismo se ni videče negde na kafi.

Jednom izgubljeno poverenje se nikada ne vraća.

Back