Justejn Gorder - Sofijin svet

• Začetnik teme Začetnik teme Moon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mixy:
Људи који јесу од филозофске професије и који су филозофи по свим могућим критеријумима, Гордера препоручују као начин за популаризацију филозофије. Наравно, то нико нити жели нити треба (надам се да филозофија никада ни неће постати популарна), али чисто као прича онима који се њоме не баве о ономе што би она најлепше и најразумљивије казано, за просечног читаоца, могла бити... Наравно, ни сам нисам посебно одушевљен, али ни разочаран. Једноставно, сасвим у реду за оне који похађају 3. разред гимназије као некакав увод... Или шта већ... Надам се да ме разумеш...

Pa i ne citaju svi Gordera zbog te njegove filozofije. Ja filozofiju bas i ne volim preterano, a Sofijin svet mi se svideo zbog toga sto nikada nisam imala filozofiju u skoli i tad mi je bilo zanimljivo da nesto saznam. Druge dve knjige koje sam navela su mi se mnogo vise svidele i to zbog price, nisam bas primetila da su nesto "folozofske". I planiram da procitam jos njegovih knjiga, a daleko sam od treceg razreda, uopste ne mislim da su njegove knjige iskljucivo za mladju populaciju.
Iznenadjena sam ovim negativnim komentarima....Ali svako ima svoje misljenje..

Pozdrav svima :-)

Borboleta:
Pa i ne citaju svi Gordera zbog te njegove filozofije. Ja filozofiju bas i ne volim preterano, a Sofijin svet mi se svideo zbog toga sto nikada nisam imala filozofiju u skoli i tad mi je bilo zanimljivo da nesto saznam. Druge dve knjige koje sam navela su mi se mnogo vise svidele i to zbog price, nisam bas primetila da su nesto "folozofske". I planiram da procitam jos njegovih knjiga, a daleko sam od treceg razreda, uopste ne mislim da su njegove knjige iskljucivo za mladju populaciju.
Iznenadjena sam ovim negativnim komentarima....Ali svako ima svoje misljenje..

Pozdrav svima :-)

Мој пост је заправо одговор на причу "Софијином свету" (иначе, мислим да је наслив сасвим пригодан:)), ништа даље... О осталим делима не бих говорио, јер их нисам прочитао...

Поздрав.

Sofijin svet?Samo dva zanimljiva momenta u celoj knjizi.(uh,bas malo).Prvi je prica o belom zecu koja mi se mozda svidela zbog same simbolike koju ovo bice te boje nosi sa sobom.Drugo je:"What if you slept?And what if, in your sleep,you dreamed?And what if, in your dream you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower?And what if you awoke,you had the flower in your hand?And, what then?
Samo sto i ovaj put mislim da sam ja u ovim njegovim recima nasla mnogo drugaciji smisao nego sto je on hteo da oslika.
Od svih njegovih knjiga moze se samo izdvojiti,kao bolja od ostalih, Vita Brevis,......

Ne moze nikako da se kaze da je Gaardner za stariju populaciju,tim pre sto on sebe stavlja u polozaj nedoraslog knjizevnika ili filozofa,nazovite to kako hocete.
Svaki bolji poznavalac filozofije ne moze njega da uzima za ozbiljno tim pre sto je on svojom dopadljivoscu i licemerjem pokusao svoja sva dela da ucini nenapadnim,sto mu je uspelo samo kod naivne publike koja je lisena klasicizma.
Ne,stvarno nikada ne mogu ozbiljno da gledam na tog coveka.
Pa i Erlend Loe,takodje propast norveske knjizevnosti mi se cini daleko vise dubokoumnim i pametnijim nego Gaardner.

Borboleta, da te razocaram, ja sam od Gordera procitala samo Vita brevis, koja mi se jako svidela, a kasnije sam uzela da citam Devojku s pomorandzama i bila mi je uzasno dosadna. Vec na drugoj strani kraj je bio jasan kao dan. A ja ne volim predvidivu umetnost.
S druge strane, Maju nisam citala, ali sam cula od onih koji su je citali da ju je tesko razumeti. Mojoj durgarici se, recimo, Maja jako svidela.

@Oath
U redu je da ti se ne svidja neciji nacin pisanja i razmisljanja, ali cemu toliko blacenja, to ne shvatam i ne zelim da shvatim.

Ja jako volim da citam Justejna Gordera. Knjige su malo istripovane, relativno opustene, mastovite i "inteligentne". Definitivno mi je on jedan od omiljenih pisaca. Najbolja njegova knjiga mi je Vita Brevis. O ljubavi i veri. Ostavila je jak utisak na mene.
Dopada mi se i Sofijin svet. I dobro je sto je neko napisao tako nesto, zasto se filozofija ne bi popularizovala? Ko voli, citace, ko ne voli nece. A knjiga je bolja nego moj udzbenik iz filozofije.
I na kraju Misterija pasijansa. Neobicna je,zanimljiva.

Gaarder nije ni pisao knjige (narocito mislim na S. Svet) za stariju populaciju i filozofe (mislim na one koji su to po struci), vec za mlade ljude, kojima je zeleo da priblizi nesto sa cime, inace, nemaju priliku da se susretnu (ako se pazljivo cita, to je objasnjenje i dato u Sofijinom svetu). Ja sam, upravo, jedna od njih, jer sam isla u ekonomsku skolu, gde smo slabo obradjivali i knjizevnost, a filozofiju kao predmet nismo ni imali. Pa sta je trebalo? Odmah da uzmem Kanta i Hegela?
Pored Sofijinog sveta, procitala sam i Devojku sa pomorandzama i Kci direktora cirkusa i planiram i ostale da nabavim. Svidja mi se nacin na koji pise, volim kada me knjiga opusti, kada pocnem da citam i toliko mi je udobno da ''klizim'' kroz nju i zaboravim na sve oko sebe.
Veliki pozz za sve!!

ivana bg:
Gaarder nije ni pisao knjige (narocito mislim na S. Svet) za stariju populaciju i filozofe (mislim na one koji su to po struci), vec za mlade ljude, kojima je zeleo da priblizi nesto sa cime, inace, nemaju priliku da se susretnu (ako se pazljivo cita, to je objasnjenje i dato u Sofijinom svetu). Ja sam, upravo, jedna od njih, jer sam isla u ekonomsku skolu, gde smo slabo obradjivali i knjizevnost, a filozofiju kao predmet nismo ni imali. Pa sta je trebalo? Odmah da uzmem Kanta i Hegela?
Pored Sofijinog sveta, procitala sam i Devojku sa pomorandzama i Kci direktora cirkusa i planiram i ostale da nabavim. Svidja mi se nacin na koji pise, volim kada me knjiga opusti, kada pocnem da citam i toliko mi je udobno da ''klizim'' kroz nju i zaboravim na sve oko sebe.
Veliki pozz za sve!!

Ako tako treba da se predstavi filozofija mladima,onda je Justein samo pisac bajki za uspavanke.
I uopste nije bitno da li si isla u ekonomsku ili bilo koju skolu,filozofija ne moze tek tako da se proucava u skolama i da se iz te pozicije ispravno prikaze ljudima.
Situacija je drugacija.
Naravno da ne treba uzeti osakacene filozofe poput Hegela i Kanta,ima mnogo,mnogo razumljivijih filozofa od njih poput Holbacha ili Kjerkegaar-a.To je izvrstan pocetak.
Na zalost jos nisam imao prilike uzivo da sretnem Justein Gaardera,inace bi ga zadavio zbog njegove plitkosti i nedostatka inteligencije.

"Sofijin svet" me je smorio i to zesce. Niti je pisac, niti filosof. Hajde, dozvoljavam da je to zanimljivo za uzrast III razreda gimnazijalaca.
"Kci direktora cirkusa" je toliko bizarna knjiga, da nemam reci.

Nemam nameru da gubim vreme citajuci bilo sta drugo od Gordera.

Dont_Break_The_Oath:
Ako tako treba da se predstavi filozofija mladima,onda je Justein samo pisac bajki za uspavanke.
I uopste nije bitno da li si isla u ekonomsku ili bilo koju skolu,filozofija ne moze tek tako da se proucava u skolama i da se iz te pozicije ispravno prikaze ljudima.
Situacija je drugacija.
Naravno da ne treba uzeti osakacene filozofe poput Hegela i Kanta,ima mnogo,mnogo razumljivijih filozofa od njih poput Holbacha ili Kjerkegaar-a.To je izvrstan pocetak.
Na zalost jos nisam imao prilike uzivo da sretnem Justein Gaardera,inace bi ga zadavio zbog njegove plitkosti i nedostatka inteligencije.

Iskreno, zavezao mi se stomak od ovako grube a neargumentovane opaske. Ja ne znam koliko si se bavio Kantom i Hegelom da bi ih nazvao "osakacenim" filozofima. Dijalog sa njima se ne moze izbeci i mislim da je takav susret avantura vredna truda. Uostalom Hegelova predavanja iz istorije filozofije su sjajna za pocetnike, svakako manje dosadna od Koplstona, a o srednjoskolskom udzbeniku da ne govorim. Volela bih da sam se dohvatila Fenomenologije duha u srednjoj skoli, onako zelena i puna entuzijazma. A Sofijin svet je dobar za srednju skolu, jer deca svejedno imaju predmet Filozofija koji nije nista drugo nego suvoparna istorija filozofije, pa dok se ne promeni nastavni program...

Meni se jako sviđa Gorder, njegove knjige i filozofija.
Izdvojio bih Sofijin svijet, i Djevojku sa pomorandžama, s' tim da nisam pročitao sve njegove knjige...bezuspješno tragam za Misterijom pasijansa.
Što bi samo malo drugačije rekao Gorder, po rođenju dobismo jedan porok - život, uživajmo u njemu i javno i tajno...
8-)

Meni se dopala devojka s pomoandzama, Lako stivo, interesantno.
Volela bih da nabavim i ostale njegove knjige. Zna li neko gde moze da se nabave?
Sofijin svet je, slazem se sa komentarima, popularizacija filozofije, koja ne bi trebalo da bude popularna, jer je namenjena malom broju ljudi ( tu sebe ne ubrajam), pa nisam ni zelela da je procitam do kraja. Inace mislim da mnogi pisci pokusavaju da priblize filozofiju vecini, cime blate uzvisenu nauku. Od takvih pisaca najgori je Koelljo i osim alhemicara u srednjoj skoli nisam procitala ni jednu njegovu knjigu, ali njegova svetska popularnost dovoljno govori o tome kako ljudi zele da misle o sebi kako su pametni i kako znaju sustinu zivota, a pritom uspevaju da ne razmisljaju o zivotu, moralnimi etickim principima uopste!!! sazvakana filozofija!!!1 :P

meni je Devojka sa pomorandzama bash nekako takla...na kraju sam se rasplakala,al to je zato shto se uvek previshe unesem a i bila sam mladja.......inace se slazem sa tarabicom, tuzna prica ispricana na lep i nimalo patetican nacin......i Sofijin svet je ok, trebalo bi procitati tu knjigu pre cetvrtog razreda gimnazije...

Upravo citam izmedju ostalog Sofijin svet. Nagovorio me je drug, rekao je da je to za njega jedna od najvaznijih knjiga. Rekoh, ajde da i ja procitam da vidim o cemu je rec. I smatram da je sjajno napisana, ovako kurs filozofije za svakoga. A i cita se brzo, lako. Ponekad mi je tesko da prestanem da citam iako znam da treba da uradim neke druge stvari. A vi? Je li neko procitao Sofijin svet (sigurna sam da jeste)? I sta mislite o tome? :)

Да, Гордер је написао феноменалну књигу. Додуше није уклопио све, нешто је прескочио или је сматрао да не завређује пажњу, али у сваком случају лепо сложено. За почетнике је супер.

odavno sam je doduse procitala (moja prva filozofska knjiga ;-)) ali secam se i pamtim je kao vrlo poucnu i interesantnu knjigu... Devojcica od 14-15 godina dobila pismo od nepoznate osobe pa nesto sama otkriva i istrazuje....

PS>Cula sam da ima i film zna li neko nesto o tome...

Film?.. To nisam znala. Ako je to istina, pocinjem malo da se bojim, retko se desava da je film bolji ili barem iste vrednoce kao knjiga. Kako bi oni predstavili sve te filozofe?.. :)

Inace, sad, kad citam Sofijin svet, isto sam uzbudjena kao kad sam slusala predavanja iz filozofije. Imali smo sjajnu predavacicu :) E, koliko je interesantnih knjiga na svetu.. :) a sad, mozda manje filozofski, idem da pojedem nesto.. :)

Има и филм, добро си чула piskaralo:lol:, давно сам га гледао и то не цео.
Мени је књига далеко боља од филма, баш из разлога који си навела asasello. На филму нису имали ''времена'' да се позабаве са свим филозофима и да их представе како ваља. Шта да кажем када је мени књига и на факсу послужила као нека врста приручника, подсетника! Има још једна књига од Гордера која се бави сличном тематиком, заборавио сам наслов...исто је нека клинка главни лик...

Back