Justejn Gorder - Sofijin svet

• Začetnik teme Začetnik teme Moon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa jeste u pravu ste, nisam se dobro izrazila. htela sam da kazem da nije najbitnije ono sto se desava u njenom svetu, iako je i to vrlo bitno, jer je tesno povezano sa svim ostalim, ali to i jeste ono sto je sadrzano u ponaslovu "roman o istoriji filozofije" a ne zabavno stivo o sofijinim dozivljajima

Jako dobre knjige.Na vrlo interesantan i neobican nacin upakovana tema filozofije.Shvatamo da smo svi mi pomalo filozofi.A opet vidimo da filozofija nije samo gomila bezvrednih reci koje nikuda ne vode.Vode,zapravo to njihovo vodjstvo je mozda najbitnije,jer nas vodi do nas samih.Zastavsi i razmislivsi o nekim stvarima spoznacemo onu istinu,otkricemo ko smo.A to pitanje istice ovaj pisac.

Malika,ti si sramota za naciju.Kada bi svaki chovek pocheo bar malo da se zabavlja filozofijom,svet bi bio daleko bolje mesto.A 'Sofijin svet' je lako filozofsko shtivo.Ako iko zeli da se pozabavi pravom filozofijom,ima nebrojeno mnogo knjiga koje prosto chekaju da budu prochitane.Ali,nije svakom u prirodi da bude mudar,zar ne?

Autor u podnaslovu kaze 'Roman o istoriji filozofije' a kritika 'Alisa u zemlji filozofskih cuda'. Slazem se sa kritikom (ne da se sa autorom ne slazem). Napisana jako plasticno i prijemcivo kroz vizuru jedne devojcice, koja se 'a gle cuda' zove Sofija(Mudrost). Njeno prezime Amundsen me sve vreme asociralo na Roalda Amundsena :arrow: otkrio Antarktik. Da li i vama tu ima neke simbolike? :)
Ukratko, sve sto ste ikada zeleli da znate o filozofiji a niste znali koga da pitate.

P.S. Moj predlog od istog autora: Vita brevis i Kci direktora Cirkusa

Genia:
Citala sam ''Sofijin svet'' koji me je oduševio. Međutim počela sam da čitam ''Maja'' i ne dopada mi se. Ne znam zašto, možda je sve posle Sofije bezveze... Probaću i nešto drugo.

E ja sam cula da je Maja super, bas sam ovih dana htela da kupim tu knjigu. Probaj da citas Devojku sa pomorandzama, nema sanse da ti bude dosadna, neces je ispustiti kad pocnes da citas sve dok ne zavrsis :)

Justein Gaardner? Nei takk.
Jako je smesno gledati kako jedan norvezanin pokusava da postane filozof i onda se trudi,dodvorava se publici,priblizava im se u obliku "Sofijnog sveta" da bi pokazao da filozofija zapravo i nije tako strasna i brutalna kakvu su nam servirali Artur Schopenhauer,Maximilian Stirner ili Friedrich Nietzsche.
Gaardner vazi za jedno obicno djubre u njegovoj sopstvenoj zemlji i bilo ko se razume malo bolje u filozofiju,ili ko je citao Knut Hamsuna suprotstavio se Gaardnerovim lazima o toj slatkoci filozofije koju je on u svakoj svojoj knjizi maksimalno uprostio i nacinio smesnim.
Na moju ogromnu zalost,potrosio sam previse vremena citajuci ga,pokusavajuci da shvatim zasto je uopste ista i pisao ali mi je ostao samo onaj gorak ukus u ustima.
Mislim da je Gaardner jedna velika sramota velike norveske knjizevnosti.

Dont_Break_The_Oath:
Justein Gaardner? Nei takk.
Jako je smesno gledati kako jedan norvezanin pokusava da postane filozof i onda se trudi,dodvorava se publici,priblizava im se u obliku "Sofijnog sveta" da bi pokazao da filozofija zapravo i nije tako strasna i brutalna kakvu su nam servirali Artur Schopenhauer,Maximilian Stirner ili Friedrich Nietzsche.
Gaardner vazi za jedno obicno djubre u njegovoj sopstvenoj zemlji i bilo ko se razume malo bolje u filozofiju,ili ko je citao Knut Hamsuna suprotstavio se Gaardnerovim lazima o toj slatkoci filozofije koju je on u svakoj svojoj knjizi maksimalno uprostio i nacinio smesnim.
Na moju ogromnu zalost,potrosio sam previse vremena citajuci ga,pokusavajuci da shvatim zasto je uopste ista i pisao ali mi je ostao samo onaj gorak ukus u ustima.
Mislim da je Gaardner jedna velika sramota velike norveske knjizevnosti.

Људи који јесу од филозофске професије и који су филозофи по свим могућим критеријумима, Гордера препоручују као начин за популаризацију филозофије. Наравно, то нико нити жели нити треба (надам се да филозофија никада ни неће постати популарна), али чисто као прича онима који се њоме не баве о ономе што би она најлепше и најразумљивије казано, за просечног читаоца, могла бити... Наравно, ни сам нисам посебно одушевљен, али ни разочаран. Једноставно, сасвим у реду за оне који похађају 3. разред гимназије као некакав увод... Или шта већ... Надам се да ме разумеш...

Back