Jugoslavija

Pricam sa gastosima, ljudima sa ovih prostora koji su pre raspada otisli na zapad da rade i radjaju decu.
I oni sebe i dalje nazivaju jugoslovenima, druze se, izlaze na ista mesta, posecuju se medjusobno.
Vole se kao nekada.
Jugoslavija u emigraciji.

Ako ništa drugo, bar je dečiji program bio bolji.

Pre neki dan ja sa drugaricama sedim i neki mali došao traži da mu pustimo Ben Tena na kompjuteru. I mi tako uradimo da bi bio miran. Zapričasmo se nešto, samo čuješ neki Limp Biskit, Ramštajn, hevi metal šta li je... kad ono na tom video klipu scene iz crtaća i ta muzika se čuje.

ben ten je kul imam casu od njega

Bez prve ne bi bilo ni druge Jugoslavije.
Ipak se ne usudjujem da bilo kako komentarisem onu prvodecembarsku, prvu Kraljevinu Jugoslaviju.
Druge, Titove, se po dobrom secam.
Diktatura je znacila redovne plate, socijalnu drzavu, odlazak na more, besplatno skolstvo i lecenje, vojska u miru, odsustvo kradja, patrijarhat...
Danasnja "demokratija" je suprotna svemu jugoslovenskom dobrom, lik u ogledalu.
Nije to nostalgja, samo nabrajam. Zbrajam sta sam kupio i koliko cu platiti.

Bez prve ne bi bilo ni druge Jugoslavije.
Ipak se ne usudjujem da bilo kako komentarisem onu prvodecembarsku, prvu Kraljevinu Jugoslaviju.
Druge, Titove, se po dobrom secam.
Diktatura je znacila redovne plate, socijalnu drzavu, odlazak na more, besplatno skolstvo i lecenje, vojska u miru, odsustvo kradja, patrijarhat...
Danasnja "demokratija" je suprotna svemu jugoslovenskom dobrom, lik u ogledalu.
Nije to nostalgja, samo nabrajam. Zbrajam sta sam kupio i koliko cu platiti.

U secanju je i ja takvom imam:D
Kada sam otisao sa nasih prostora...bili smo neko i nesto:neutral:, i ostali bi da smo malo diplomatije imali u svom mentalitetu.

Nisam neki Jugo fanatik ali bolje se zivelo nego danas i ljudske vrednosti su bile ispred materijalnih. Ranije se gledao ko je dobar covek sa njim se i druzis a danas se svi druze sa onima koji su bogatasi,face.. Bile su drugacije vrednosti a do raspada Jugoslavije je moralo doci a do rata i nije. Situacija je bila takva da se Berliski zid rusio,raspao se SSSR pa je to uz pritiske zapada moralo doci do raspada. A da i nije doslo do raspada tada,kad-tad bi se nasli neki drugi ljudi koji bi bili spremni da uvedu sve u raspad zemlje. Licno mislim da nikada vise ne treba teziti ka tome da se stvori neka nova Jugoslavija(ili kako ce se vec zvati ne znam) jer ce jos dugo boleti rane za ono sto se desavalo ranije i na koji se nacin raspala zemlja.

Učili smo nekad napamet mnogo što-šta vezano za našu Jugu...:)

Npr:

SFRJ ima šest republika i dve pokrajine.
Republike su:
-Srbija
-Bosna i Hecegovina
-Hrvatska
.Slovenija
-Crna Gora
-Makedonija

A pokrajine su:
-Sap Vojvodina
-Sap Kosovo

Pa smo onda nabrajali glavne gradove...to je nekad bilo štivo iz geografije za peti razred...:D

Ma bilo je super pa šta god da se dešavalo iza blindiranih vrata raznoraznih kabineta.
Išli smo na more svake godine, putovanja razna što sa školom što privatno i izdatak se nije
odražavao ni na šta..
Prateća deviza nam je bila: učiti, učiti i samo učiti...knjiga nam je najbolji drug itd...
A sad je deviza: raditi, raditi i samo raditi...toliko da nemaš vremena za učiti jer ako učiš potencijalna si nam pretnja...:mrgreen:
..ps..još ako ti učenje dobro ide, ma ima da te nema...ccc...

е па ђаво на крају дође по своје:D

Sport je bio definitivno bolji i kvalitetniji u SFRJ.
Sećam se kao klinac i vremena kad smo stajali u red da kupimo:kafu i prašak za veš.
A i benzin za auto, pa se vozilo par nepar.
Al opet nije bilo ovoliko ispolitizovano društvo kao danas.Zbog toga je bilo sigurno bolje.

Rodjen sam krajem proslog veka, u tada slavnoj, cistoj, govorili su: tesko stvorenoj drzavi.
Ta je drzava je moja mati.
Mozda ste i vi rodjeni u njoj. To vam, ipak, ne daje za pravo da pljujete po njoj, tesko sagradjenoj.
Jer ona jeste mati. Ona se postuje.
Rec na kojoj je pocivala bila je "bratstvo". Po tome je bila jedinstvena na planeti.

Ubedili ste bracu da su razliciti. Da svaki ima prava na deo zemlje. Deo istorije.
Posvadjali ste bracu. Posvadjali do krvi.
Moje zemlje, velikog bratstva, vise nema. Braca zive razdvojena.
Sada tek, izdaleka, jasno mogu da vide koliko su slicni, koliko su braca.
Bratstvo i Mati su prodali za parlamentarizam, demokratizaciju, integracije, reforme, pluralizam, korektnost.
Bedno.
Ponizavajuce.
Braca su, zahvaljujuci vama, dobili nacionalne odrednice; jedan jezik je dobio nekoliko imena, pa se osmeh na svakom jeziku drugacije izgovara.
Uzeli ste braci osmeh. Cemu cete, bez osmeha, vi, i braca vasa, uciti svoju decu?
Deca bez osmeha ne uce. Deca bez osmeha ne rastu. Bez osmeha ce ih roditelji nadziveti.

Ali ostala je jedna stvar. Starija od svadja. Starija od ratova, podela, od vas, i smrada koji vas prati.
Ostala je rec, ona ista rec, sa kojom je sve, nekada davno, zapocelo.
Nju mi nikada nemojte psovati, nju mi nemojte vredjati. Gleda u vas onaj ko je prvi tu rec izgovorio.
Nama je dao na cuvanje.
Ne blatite je.

Poslednja izmena:

Back