Jovica Krtinić, istoričar, genetičar, arheolog, mikrobiolog ili bibliotekar?

Уважени форумаш @suave је кроз приложени (наравмно наручени) текст указао на (зло)употребу генетичких истраживања зарад актуелних политичких процеса, са сврхом да прикаже овдашње народе, гдје су разумљиво издвојени "лоши момци + Биљана", како робују предрасудама и изопаченим увјерењима, упрошћено као идиотске нације неспособне да разумију "цивилизацијске токове". Очекивано, овај "зицер" није пропустио антисрпски портал "Данас" који га је пренио на одушевљење својих вјерних читалаца, а изгледа да је Кртинића погодило што су га у овом нарученом чланку стрпали у коло са "обавезним негативцима" попут Биљане Плавшић (гдје је узгред све што јој се приписује измишљено) и Ратка Дмитровића. Очекивани текст и реакције, биће их у будућим временима још. На једној теми на птф политика посвећеној "Пореклу" сам написао један пост па мислим да није лоше да поновим јер је вазан и за ову тему и за приложени чланак.

Генетичка тестирања су задњих деценија популарисана, искључиво зарад актуелних политичких процеса. И кроз ту афирмацију наводних доказа ових тестирања настоји се обликовати и моделирати прошлост. А ко контролише прошлост, контролише и будућност, како нас већ упозори један мудри писац.

Елем, људи из српског ДНК пројекта имају обичај опоненте прозивати да су шарлатани, но и сами су склони и поједностављивању и шарлатанском приступу. Гдје знају поручити, доказани су (кроз генетска тестирања) неки историјски процеси, рецимо да се десило досељавање Словена.
Досадашњим генетским тестирањима, није ништа доказано када су у питању историјски процеси. Код нација гдје су озбиљније приступили овој области имамо наговјештаје тих процеса, али тек наговјештаје, недовољно је то и за неке комотне закључке.

Такође је бесмислено зборити о некој словенској, палеобалканској, туркијској, келтској, германској и иној генетици (самим тим и поријеклу) што такође имају обичај људи упослени у овој институцији. Из разлога што и досадашњи јако, јако оскудни резултати тестираних скелета из тих неких давних времена, нам казују да ни ти древни народи нису били хомогени, нису били носиоцима ни двије или три гране хаплогрупа, већ итекако хетерогени.
Досадашња тестирањња гледајући колективитете, нам могу помоћи само да добијемо слику о блискости или генетској дистанци код данашње полупулације међу народима, са нагласком на данашње. Иако су она потврдила оно што смо знали и без тих тестирања, да постоји блискост и мала дистанца међу овдашњим народима. Што је на крају и логично.

Да би добили бољу слику о етнографским кретањима кроз историју, о миграцијама, неопходно је да имамо резултате много већег узорка тестираних скелета из различитих времена. Ово што имамо данас је недовољно, премало за било какве закључке, посебно што нам и ти оскудни резултати говоре о великој хетерогености у тим временима прије неколико миленијума, велики временски интервали су непокривени, често немамо нипшта. И то вријеме ће доћи, некада. Биће и опструкција и спречавања објаве тих резултата када буду у супротности са прихваћенијом историографијом, али ће доћи, генетска тестирање ће помоћи код формирања боље слике историјских процеса. Али и не тако брзо.

..... попут Биљане Плавшић (гдје је узгред све што јој се приписује измишљено) и Ратка Дмитровића

Navodna izjava Biljane Plavšić prema tom tekstu glasi:

‘Bio je to genetski deformisani materijal koji je prihvatio islam. I sada, naravno, postaje sve koncentrisaniji sa svakom uzastopnom generacijom. Postaje sve gori i gori. Tokom vekova geni su nastavili da propadaju’, kaže ova biološkinja po struci. Bosanski Srbi su bili etnički i rasno superiorniji od bosanskih Muslimana, smatrala je ona.

Pokušavam da izguglam kad je Biljana Plavšić izjavila ovako nešto. Jedini izvor je sam ovaj tekst, odnosno mediji koji su ga preneli. Drugog izvora nema. Dakle, smišljeno u bujnoj mašti autora tog teksta, očito jedne bestidne lažovčine.

I Dodik je pomenut u originalnom tekstu na nemačkom.

Ein biopolitisches Verständnis eines «Volkskörpers» hat in Mitteleuropa unter den Nazis zu Völkermord und Vertreibungen geführt. Zu diesen rassistischen Theorien gehört auf dem Balkan eine Blut-und-Boden-Ideologie, wie sie etwa der rechtsradikale bosnisch-serbische Politiker Milorad Dodik vertritt. Er betont stets, dass es sich um «serbisches Land» handle, wo Serben schon immer gewohnt hätten. Dodik will den Staat Bosnien-Herzegowina zerstören und ein Grossserbien errichten.

Prevod (google translate):

Biopolitičko shvatanje „nacionalnog tela“ dovelo je do genocida i proterivanja u centralnoj Evropi pod nacistima. Na Balkanu, ove rasističke teorije uključuju ideologiju krvi i tla, kao što je ona koju zastupa desničarski radikalni političar bosanskih Srba Milorad Dodik. On uvek ističe da je ovo „srpska zemlja“ u kojoj su Srbi oduvek živeli. Dodik želi da uništi državu Bosnu i Hercegovinu i stvori Veliku Srbiju.

Dakle, prećutkivanje ustaškog genocida i njihove rasne ideologije. Glavni nacista i rasni ideolog u Bosni je Dodik.

Navodna izjava Biljane Plavšić prema tom tekstu glasi:

‘Bio je to genetski deformisani materijal koji je prihvatio islam. I sada, naravno, postaje sve koncentrisaniji sa svakom uzastopnom generacijom. Postaje sve gori i gori. Tokom vekova geni su nastavili da propadaju’, kaže ova biološkinja po struci. Bosanski Srbi su bili etnički i rasno superiorniji od bosanskih Muslimana, smatrala je ona.

Pokušavam da izguglam kad je Biljana Plavšić izjavila ovako nešto. Jedini izvor je sam ovaj tekst, odnosno mediji koji su ga preneli. Drugog izvora nema. Dakle, smišljeno u bujnoj mašti autora tog teksta, očito jedne bestidne lažovčine.

Izvor je knjiga Anatomija mržnje: putovanje u Bosnu i Srbiju, Eriksen Jens Martin i profesor Frederik Stjernfelt.

Str. 76:

str76.png

Reč je o beogradskom izdanju tj. prevodu sa engleskog na srpski jezik, tako da je citat prvo preveden na engleski, pa potom natrag sa engleskog na srpski, što je možda dovelo do toga da nije identičan originalu.

Koliko je auentičan, ne znam, ali moram reći da zvuči kao nešto što bi ona rekla. Podstiću, Biljanu Plavšić je kao prevelikog ultranacionalistu kritikovao Vojislav Šešelj. I to je, mislim, jedina osoba na planeti zemlji koju je Šešelj napadao zbog prekomerne nacionalističke ostrašćenosti; kao osobu koja je srpski nacionalizam svojim izjavama u javnosti kompromitovala.

Ja sam imao nekoliko razgovora sa njom; iz iskustva mi zvuči kao nešto što bi ona (nekada) izjavila.

Poslednja izmena:
Izvor je knjiga Anatomija mržnje: putovanje u Bosnu i Srbiju, Eriksen Jens Martin i profesor Frederik Stjernfelt.

Str. 76:

Pogledajte prilog 1512316

Reč je o beogradskom izdanju tj. prevodu sa engleskog na srpski jezik, tako da je citat prvo preveden na engleski, pa potom natrag sa engleskog na srpski, što je možda dovelo do toga da nije identičan originalu.

Koliko je auentičan, ne znam, ali moram reći da zvuči kao nešto što bi ona rekla. Podstiću, Biljanu Plavšić je kao prevelikog ultranacionalistu kritikovao Vojislav Šešelj. I to je, mislim, jedina osoba na planeti zemlji koju je Šešelj napadao zbog prekomerne nacionalističke ostrašćenosti; kao osobu koja je srpski nacionalizam svojim izjavama u javnosti kompromitovala.

Ja sam imao nekoliko razgovora sa njom; iz iskustva mi zvuči kao nešto što bi ona (nekada) izjavila.
Пази, у питању је свједочење оног који је чуо од неког за ту (наводну) Биљанину изјаву односно њено размишљање.
Нисам упознат са Шешељовим прозивкама (није ни битно) за разлику од тебе, иако сам је током ратних година виђао у неколико наврата, никад са Биљаном нисам ријеч прозборио, но она је била у том времену у специфичној позицији, ту су неке (могуће) изјаве продукт тих специфичних околности, турбулентног времена и менталног стања гдје људи свашта кажу, па је могуће Војо нешто начуо и то на свој начин разумио.

Како год, те изјаве могу бити комотно размишљање, некад дате као пошалица или са ироничном сврхом, некад и у стању озлојеђености, љутње гдје се каже свашта у близини присутних, но често они који преносе те изјаве знају их изокренути, извитоперити, уосталом чак и онда када имамо видео запис изјаве, она се зна истргнути из контекста и извитоперити (као што смо имали недавно са једном изјавом Миодрага Мајића, гдје оно што му приписују и оно што је рекао "нигдје везе"), а каквих тек манипулација имамо кад неко преноси што је наводно изречено у друштву пар особа.

Узимати такве примјере и изјаве из треће руке здраво за готово је примјерено таблоидима и недостојно чланка било ког медија који настоји оставити привид озбиљног.

Пази, у питању је свједочење оног који је чуо од неког за ту (наводну) Биљанину изјаву односно њено размишљање.
Нисам упознат са Шешељовим прозивкама (није ни битно) за разлику од тебе, иако сам је током ратних година виђао у неколико наврата, никад са Биљаном нисам ријеч прозборио, но она је била у том времену у специфичној позицији, ту су неке (могуће) изјаве продукт тих специфичних околности, турбулентног времена и менталног стања гдје људи свашта кажу, па је могуће Војо нешто начуо и то на свој начин разумио.

Како год, те изјаве могу бити комотно размишљање, некад дате као пошалица или са ироничном сврхом, некад и у стању озлојеђености, љутње гдје се каже свашта у близини присутних, но често они који преносе те изјаве знају их изокренути, извитоперити, уосталом чак и онда када имамо видео запис изјаве, она се зна истргнути из контекста и извитоперити (као што смо имали недавно са једном изјавом Миодрага Мајића, гдје оно што му приписују и оно што је рекао "нигдје везе"), а каквих тек манипулација имамо кад неко преноси што је наводно изречено у друштву пар особа.

Узимати такве примјере и изјаве из треће руке здраво за готово је примјерено таблоидима и недостојно чланка било ког медија који настоји оставити привид озбиљног.

Nije nešto što je Šešelj jednom izjavio; to je nešto na što stalno podseća...nedavno je jedno rekao da je Plavšićka značajno gora od njega, itd.

Sad videh da se dotični citat javio u broju Oslobođenja od maja 1994. godine.

Sad videh da se dotični citat javio u broju Oslobođenja od maja 1994. godine.

Navodni "citat" iz ratnog Oslobođenja. Znači citat je ipak izmišljen.

Šešelj je govorio i da je Vuk Drašković gori od njega po pitanju paravojnih formacija. On je neko ko se priseća tuđih nakaradnosti samo ako mu taj neko zasmeta kao politički protivnik. Ne simpatišem nijedno od njih troje, već samo dočaravam na šta su sve političari spremni.

Što se tiče govora mržnje i rasističkih izjava da je autoru teksta zaista bilo do navođenja toga, imao je pregršt anti - srpskih izjava od samo jednog čovjeka Fatmira Alispahića (i to ne iz ratne štampe, već iz njegovih knjiga i članaka). Alispahić je osoba koja je stekla doktorat iz oblasti humanističkih nauka i nije jedini na javnoj sceni koji je izgovarao ili ispisivao jezive anti - srpske poruke mržnje.

http://www.prometej.ba/clanak/vijes...fatmir-alispahic-bi-trebao-biti-u-zatvoru-555

Poslednja izmena:
Plavsicka sve suprotno od toga. Posvećena vjeri i izraziti monarhista.
:hahaha:

Jeste, sad kad je prodala dušu da bi spasla dupe. Deplasirano je o njoj govoriti u smislu stavova. Ona je naprosto nula od čoveka. Jedino što je pozitivno u njenoj biografiji je to što je njena sestra rodila Lazanskog.

Back