Jovan Deretić - prevarant i šoumen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvinjavam se. Eto, takvi smo mi ljubitelji autentične autohtonističke srpske istorijske škole na čelu sa grofom Brankovićem i Pantelijom Srećkovićem. Elem, pročitao sam njegovu Istoriju Srba i knjiga je fantastična - zašto je BB-ejci ne pominju nego isturaju Deretina? Ha, pa Pantelija je bio istoriograf od formata.

Panta je pisao krajem 19. veka i njegova dela ni tada nisu imala naučni značaj a kamoli danas

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:pantelija-sreckovic

Izvinjavam se. Eto, takvi smo mi ljubitelji autentične autohtonističke srpske istorijske škole na čelu sa grofom Brankovićem i Pantelijom Srećkovićem. Elem, pročitao sam njegovu Istoriju Srba i knjiga je fantastična - zašto je BB-ejci ne pominju nego isturaju Deretina? Ha, pa Pantelija je bio istoriograf od formata.

Potrudi se da se ubuduće ne služiš lažima radi "zezanja" i više će ti ljudi i vjerovati.

Panta je pisao krajem 19. veka i njegova dela ni tada nisu imala naučni značaj a kamoli danas

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:pantelija-sreckovic

Ne delim to mišljenje obzirom da je Pantelijina knjiga puna citata

- - - - - - - - - -

Hvala kolega, pretpostavljam da je i vama sve jasno samo treba imati malo kuraži i mentalne snage pa neznalici reći da je to što jeste :D

raskrinkani primjer kuražne osobe sa mentalnom snagom koja govori neznalicama da su to što jesu - indijansko ime krinke 5 koje mu je nadjenuo deli radivoje srbin pre adama a poslije eve radić

историја није наука, већ догма.
оно што победник напише то се не сме доводити у питање.
тако да деретић критикује догму кроз претеривање

Bravo!
Tačno tako
.

Htjedoh ti za ovo dati reputaciju pa fali zvezdica i ne mogu.

- - - - - - - - - -

© Papazjanija. Od svega po nešto pa i poneka izmišljotina. :lol:

Mada nije daleko od istine :p

Često istina nije ni važna ako to narod voli i sa tim se zabavlja.

Jel važno to da li je istinita priča o Sneguljčici i 7 patuljaka?

Ajde što je bravar Deretić morao kasnije da se školuje za istoričara kako bi svašta pričao. A tek ovaj

Djordje Jankovic je odlican terenski arheolog, ili je bar to nekada bio. Izgleda da je uvek imao slobodnijih teorija pa je stoga i dolazio u sukob sa kolegama na fakultetu. Kljucna omaška bila mu je knjiga o gromolama gde je pokusao da poveže slicnost sahranjivanja slovena i starosed. stanovništva na Balkanu. Naravno da nije uspeo i sve bi to bilo ok da nije tražio od studenata da uče iz te njegove knjige. Posle opomene nije prestao sa poturanjem njegovih istraživanja studentima i dobio je otkaz tj prevremenu penziju.

Poslednja izmena od moderatora:
Djordje Jankovic je odlican terenski arheolog, ili je bar to nekada bio. Izgleda da je uvek imao slobodnijih teorija pa je stoga i dolazio u sukob sa kolegama na fakultetu. Kljucna omaška bila mu je knjiga o gromolama gde je pokusao da poveže slicnost sahranjivanja slovena i starosed. stanovništva na Balkanu. Naravno da nije uspeo i sve bi to bilo ok da nije tražio od studenata da uče iz te njegove knjige. Posle opomene nije prestao sa poturanjem njegovih istraživanja studentima i dobio je otkaz tj prevremenu penziju. Inače video sam ga nekoliko puta na TV-u i čovek je totalno izgubljen i senilan da ne može da sastavi prostoproširenu rečenicu, ali on nije tema već Deretić.

Da li si ti pročitao tu njegovu knjigu i utvrdio gde on to nije u pravu, odnosno da li si pročitao neki drugi stručan rad gde je uspostavljeno da to što je g. Janković izneo nije tačno?

Kada se bude okupila ozbiljna ekipa istoričara i proučila ono što govore Deretić, Janković...itd. Dotle će u Srbiji postojati dilema jesu li ili nisu u pravu. U Rusiji se u osnovnim školama uči da su Rusi doseljeni sa obala Dunava. Teorija o seobi slovena na ove prostore zaista zvuči smešno, još kada se vidi ko je tvorac takve priče, slovenci i hrvati. Mislim da je dužnost Srpskih istoričara da daju konačan i stručan odgovor, zapravo naučan i umire sve strasti.

Da li si ti pročitao tu njegovu knjigu i utvrdio gde on to nije u pravu, odnosno da li si pročitao neki drugi stručan rad gde je uspostavljeno da to što je g. Janković izneo nije tačno?

Ne nisam čitao Jankovićevu knjigu, čitao sam doduše neke druge njegove rasprave (ima ih na scribd-u) koje su na istu foru (grnčarija i način sahranjivanja Slovena) samo na manjem geografskom prostoru. Ukoliko ne grešim ta knjiga nije ni prošla naučnu recenziju pa zato Janković nije mogao da bude ponovo izabran za docenta na fakultetu i dobio je otkaz. Kao što rekoh arh. Dj. Jankovic nije tema...

Kada se bude okupila ozbiljna ekipa istoričara i proučila ono što govore Deretić, Janković...itd. Dotle će u Srbiji postojati dilema jesu li ili nisu u pravu. U Rusiji se u osnovnim školama uči da su Rusi doseljeni sa obala Dunava. Teorija o seobi slovena na ove prostore zaista zvuči smešno, još kada se vidi ko je tvorac takve priče, slovenci i hrvati. Mislim da je dužnost Srpskih istoričara da daju konačan i stručan odgovor, zapravo naučan i umire sve strasti.

Dilema ne postoji u naučnim krugovima samo kod laika koje Deretić i company zaluđuju svojim pričama. Nije mi poznato to za ruske škole ali ako ta informacija dolazi od nekog "Deretića" mogu da mislim koliko je tačna. Hrvati i Slovenci????
Pravi tvorci te priče su istorijski izvori koji to potvrđuju :)

Ne nisam čitao Jankovićevu knjigu, čitao sam doduše neke druge njegove rasprave (ima ih na scribd-u) koje su na istu foru (grnčarija i način sahranjivanja Slovena) samo na manjem geografskom prostoru. Ukoliko ne grešim ta knjiga nije ni prošla naučnu recenziju pa zato Janković nije mogao da bude ponovo izabran za docenta na fakultetu i dobio je otkaz. Kao što rekoh arh. Dj. Jankovic nije tema...

Dilema ne postoji u naučnim krugovima samo kod laika koje Deretić i company zaluđuju svojim pričama. Nije mi poznato to za ruske škole ali ako ta informacija dolazi od nekog "Deretića" mogu da mislim koliko je tačna. Hrvati i Slovenci????
Pravi tvorci te priče su istorijski izvori koji to potvrđuju :)

Radi se o tome što postoji. O tome Djordje i govori. Konstantin Porfirogenit je jedini na koga se zvanična nauka oslanja. Šta fali Herodotu ???

Grčki istoričar Herodot smatrao je da su Srbi Tračani i da su posle Indusa najveći narod na svetu.

Zašto to ne istražiti ???

Poslednja izmena:
Radi se o tome što pistoji. O tome Djordje i govori. Konstantin Porfirogenit je jedini na koga se zvanična nauka oslanja. Šta fali Herodotu ???

Grčki istoričar Herodot smatrao je da su Srbi Tračani i da su posle Indusa najveći narod na svetu.

Porfirogenit je jedini koji spominje seobu Srba (i Hrvata), o seobi Slovena na Balkan postoji mnogo izvora. Mislim da je neko ovde postavio spisak. Tako da nije jedini izvor.

Mislim da bi trebao da pročitaš Herodota videćeš da tamo nema ni S od Srba i Srbije.

Porfirogenit je jedini koji spominje seobu Srba (i Hrvata), o seobi Slovena na Balkan postoji mnogo izvora. Mislim da je neko ovde postavio spisak. Tako da nije jedini izvor.

Mislim da bi trebao da pročitaš Herodota videćeš da tamo nema ni S od Srba i Srbije.

Indivindualnim obrazovanjem popraviću samo sebe. što nije loše. Al sa ovakvim teorijama koje navodi Deretić ili Djordje, pojavljuje se nacionalni problem, zapravo dilema. Nemam nameru da branim Deretića niti Djordja. Potrebno je kao što sam i naveo, da država obrazuje tim istoričara koji će zauvek definisati takve teorije. Napraviti pravi naučni rad i ustanoviti sve misterije za seobu slovena, istoriju Srba. Mi Srbi volimo istoriju i tako nešto je nama veoma važno, mnogima je važnije nego serija Sulejman ili realiti Parovi...itd.

Grčki istoričar Laonik Halkokondil tvrdi da su Srbi najstariji i najveći narod na svetu (podrazumevajući pod tim imenom sve Slovene), a u originalnoj nemačkoj hronici pisanoj oko 750. godine nove ere koja se nalazi u Minhenu, između ostalog piše: “Srbi predstavljaju tako veliko carstvo (regnum) da su iz njih proizašli svi slovenski narodi” (Hormayers Archiv, st. 282-283).

Indivindualnim obrazovanjem popraviću samo sebe. što nije loše. Al sa ovakvim teorijama koje navodi Deretić ili Djordje, pojavljuje se nacionalni problem, zapravo dilema. Nemam nameru da branim Deretića niti Djordja. Potrebno je kao što sam i naveo, da država obrazuje tim istoričara koji će zauvek definisati takve teorije. Napraviti pravi naučni rad i ustanoviti sve misterije za seobu slovena, istoriju Srba. Mi Srbi volimo istoriju i tako nešto je nama veoma važno, mnogima je važnije nego serija Sulejman ili realiti Parovi...itd.

Grčki istoričar Laonik Halkokondil tvrdi da su Srbi najstariji i najveći narod na svetu (podrazumevajući pod tim imenom sve Slovene), a u originalnoj nemačkoj hronici pisanoj oko 750. godine nove ere koja se nalazi u Minhenu, između ostalog piše: “Srbi predstavljaju tako veliko carstvo (regnum) da su iz njih proizašli svi slovenski narodi” (Hormayers Archiv, st. 282-283).

Ok razumem ja tebe ali da parafraziram jednog od najvećih srpskih medievista - Srbi koje pominje Porfirogenit, kao ni oni Srbi iz vremena Stefana Nemanje ili oni iz vremena despota Stefana nisu isto što i Srbi danas u svakom smislu. Nacija, nacionalnost i nacionalna osećanja nastaju u 19. veku i ne postoje u srednjem veku, a pitanja koja postavljas upravo idu u tom pravcu - nacionalno pitanje pre nekoliko vekova.
Mi imamo bogatu istoriju i ne bi trebali da je skrnavimo Deretićevim bajkama.

Ok razumem ja tebe ali da parafraziram jednog od najvećih srpskih medievista - Srbi koje pominje Porfirogenit, kao ni oni Srbi iz vremena Stefana Nemanje ili oni iz vremena despota Stefana nisu isto što i Srbi danas u svakom smislu. Nacija, nacionalnost i nacionalna osećanja nastaju u 19. veku i ne postoje u srednjem veku, a pitanja koja postavljas upravo idu u tom pravcu - nacionalno pitanje pre nekoliko vekova.
Mi imamo bogatu istoriju i ne bi trebali da je skrnavimo Deretićevim bajkama.

Da to mi je poztnato, nacionalna svest nije postojala do XIX veka i nemože se istorija posmatrati iz ugla nacionalnog identiteta. Ipak je potrebna ozbiljna debata kako bi se demistifikovalo seoba slovena. To ima i politički kontekst pogotovo za one civilizacije koje na osnovu autohtonosti oduzimaju drugim narodima pravo na odredjenu teoritoriju. Da ne širim temu u nedogled....

Češki istoričar Pavel Šafarik vezuje srpsko ime sa reči Sjarbin, Serb, Serbin, Sibrin, što su sve oblici značenja roda, naroda, a što ima isto značenje sa latinskom reči gens i natio, ili indijskom reči Serim, što znači narod iste krvi.

Meni je jasno da za ljude koji verujuju u zavere leka nema , nikakvi argumenti , nikakvi izvori , ni literatura ni elementarna logika , ništa ama baš ništa ne pomaže. Takvim ljudima kada se argumentovano obori jedna glupost oni se pozovaju na novu jednako glupu tvrdnju (ako ne i gluplju) i tako bi terali do beskonačnosti . Stoga mi ne pada na pamet da bilo koga ubeđujem niti da previše gubim vremena, jedini motiv da ovde nešto napišem jeste što se nekoj iskrenoj a nedovoljno učenoj duši može učinititi da ovde postoje nekakvi argumenti pa da to odmah rasčistimo;

- Herodot nikada nije pomenuo Srbe
- Halkokondil piše da je rod Srba najstariji i najveći ali isti piše da su Srbi došli na Balkan. Isto treba videti kontekst , kada je on pisao i šta je on mogao znati.
- Anonimni Bavarski geograf nije pisao u VIII već u IX veku i nije pomenuo Srbe već Zeruiane a u istom delu na drugim mestima pominje Surbe , Lunsize i Milzane , ko god bili ti Zeruiani njegovo delo i taj deo odnosi se na severne Slovene te može biti samo argument više o seobi Slovena.
- Šafarik stoji na samom početku razvoja slavistike i istoriografije posle čega ove nauke nisu stale.
- Tvorci teorije o doseljavanju Slovena na Balkan nisu nikakvi Slovenci ili Hrvati već je to nužan zaključak donet na osnovu izvora .
- Nauka ni naučnici nisu dužni da komentarišu svako kokodakanje psihotičnih ili senilnih likova jer se nauka bavi naučnim predmetom a ne trivijalnim stvarima . Niti geologija saziva skup stručnjaka zato što par pogubljenih geologa (npr. M. Petrović) tvrde da je zemlja stara nekoliko hiljada godina , niti biologija , genetika, antropologija itd., organizuju sastanak eksperata jer postoje fanatici koji tvrde da je evolucija Darvinova laž te takve zahteve za istoričare treba shvatiti kao tragikomičnu neukost.

Poslednja izmena:

Okupljalo se više puta, a ovdje recimo došlo je i do kleša.

Moj najomiljeniji djelić...

Radivoj Radić: Jaćimoviću, da li znaš grčki jezik?

Milutin Jaćimović: Ne ja..

Radi se o tome što postoji. O tome Djordje i govori. Konstantin Porfirogenit je jedini na koga se zvanična nauka oslanja. Šta fali Herodotu ???

To je izmišljotina. Ne veli to Herodot.

Slažem se da je porebno ulaganje u nauku, ali tu i nema nekih čudesnih misterija.

Više je problem što ljudi ne čitaju knjige, a to ne znam kako da ispravi sem možda da se uvede državni ispit iz istorije za cijelo stanovništvo. :D Neki napredak u tom smislu načinjen je uvođenjem onog novog modela za završni ispit u osnovnim školama Republike Srbije, koji uključuje i pitanja iz nastave istorije.

P. S. To za ruske školske udžbenike nije tačno.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back