John Mayall`s & Bluesbreakers

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
879
Yardbirds su poznati ne samo po svojoj muzici, vec i kao grupa kroz koju su prosla trojica najznacajnijih gtarista britanske i uopste rok muzike. Jeff Beck, Jimmy Page i Eric Clapton. Nakon Yardbirds, Jef Bek je snimio nekolliko solo pesama, Dzimi Page je osnovao "New Yardbirds" grupu, koja je nakon krace turneje promenila ime u Led Zeppelin , dok je Erik Klepton, nakon odlaska iz Yardbirds, svirao u isto toliko znacajnoj grupi, "John Mayall & Bluesbreakers".
John Mayall, britanski ikonski bluz muzicar, je osnovao Bluesbreakers 1965-te. Iako je Klepton najznacajniji clan grupe sa kojim su imali najvece i najznacajnije uspehe, on nije jedini poznati muzicar iz benda. Kroz "Bluesbreakesrs" su prosli i Jack Bruce (koji je kasnije sa Kleptonom osnovao Cream), Peter Green, John McVie i Mick Fletwood, koji ce kasnije osnovati "Fletwood Mac". John Hiseman, koji je kasnije osnovao cuveni "Colosseum", Aysley Dunbar koji se kasnije proslavio sa Frenk Zapom, Mick Taylor (Rolling Stones) i mnogi drugi.

jm2.jpg

"John Mayall`s Bluesbreakers with Eric Clapton" je jedan od najznacajnijih bluz albuma. Istina, John McVie je predlozio da se Klapton, koji je tek napustio "Yardbirds" pozove u grupu. Sa Kleptonom, grupa je sledila takozvani "Cikago bluz" pravac. Sa Kleptonom u grupi, Mayall je poceo vise da svira usnu harmoniku i klavijature. Bluesbreakersi su tada snimili nekoiko pesama ukljucujuci i "Hideaway" od Freddy Kinga. Legenda kaze da je tada Klepton video Gibson Les Paul koji je imao King i veoma redak i preskup Fender Bassman amp koji je takodje koristio. Klepton je tada svirao vecinom Fender Telecaster (uz Vox amp) i kopiju ES-335 koju je pozajmio od Chris Draye. Tada je Klepton kupio svoj prvi 1958 Gibson Les Paul i solidan bluz zvuk
jmb.jpgBluesbreakersa je nastao. Dzon Mejlov Bluesbreakers je bio i ostao "hardcore" bluz bend do same srzi. Zato i ne cudi da su skoro svi muzicari koji su bili clanovi, kasnije postali poznatiji i uspesniji od Dzon Mejla. Tome doprinosi i cinjenica da su svi oni postali i mnogo komecijalniji i vise rok...pa cak i pop usmereniji. Pocetkom 60-tih, britanki bluz rok je nastao i Dzon Mejl je jedan od osnivaca. Nije ni cudo sto je nazvan "ocem britanskog bluza". Mejl nije nikada doslovno sledio nikoga vec birajuci razlicite puteve u zelji za sto boljim bluzom i sto kvalitetnijom muzikom. Dzon Mejl danas ima 91 godinu. Gledajuci unazad tesko da neko ne bi bio impresioniran karijerom legendarnog muzicara. Nacin na koji je gradio svoju karijeru i reputaciju ukazuje na istinsku ikonu muzike i umetnika ciji je bluz kategorija sama po sebi. Uticaj koji su Mejl i Bluesbreakers imali nije nastao samo kroz njihovu muziku, vec i kroz negovanje i odgajanje clanova koji su tu svirali i koji su kasnije postali legendarni muzicari.

 

Back
Top